BILANS DODATNI
marzec 2020
3 6
W
zeszłym roku czynnikiem naj-
mocniej wpływającym na pol-
ski rynek wieprzowiny był afry-
kański pomór świń (ASF) w Chinach. Straty
produkcyjne w Państwie Środka, przy wyso-
kim zapotrzebowaniu na mięso wieprzowe
oraz stabilnej produkcji żywca w Unii Euro-
pejskiej, spowodowały silny wzrost cen trzo-
dy chlewnej.
Pod koniec 2019 roku średnia cena skupu
żywca w Polsce była wyższa o 49 proc. w re-
lacji rocznej. Z wysokich cen żywca cieszą
się rolnicy, natomiast są one dużym wyzwa-
niem dla firm przetwórstwa mięsa. Zdaniem
Grzegorza Rykaczewskiego, analityka sektora
rolno-spożywczego Banku Santander, trudno
oczekiwać, aby w tym roku sytuacja się odmie-
niła. Zwraca on uwagę, że według szacunków
Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa
(USDA) produkcja wieprzowiny w Chinach
znów może się obniżyć, w bieżącym roku
może spaść o 23 proc. względem ubiegłego.
– Podaż tego mięsa na rynku chińskim po-
zostanie na niezwykle niskim poziomie. Czę-
ściowo niedobór będzie, podobnie jak w 2019
roku, uzupełniany na rynku światowym. We-
dług prognoz USDA chiński import wieprzo-
winy może być wyższy w 2020 roku aż o 1 mln
ton w relacji rocznej – zaznacza ekspert.
Produkcja na eksport
Konsekwencją wysokiego popytu w Chinach
będzie dalszy wzrost sprzedaży eksportowej
z krajów Wspólnoty. Dodatkowo pierwsze
wyniki badania pogłowia w UE wskazują, że
unijna produkcja żywca nie zmieni się znaczą-
co w porównaniu do niskiego stanu z 2019
roku. W dostępnych danych z badania zre-
alizowanego w grudniu zeszłego roku widać
niewielki wzrost pogłowia w Dani oraz we
Włoszech, odpowiednio o 86 tys. szt. oraz 18
tys. szt. WPolsce pogłowie było wyższe o 188
tys. szt. w relacji rocznej. Z kolei duże spadki
pokazały Niemcy oraz Francja – odpowiednio
o 500 tys. szt. oraz o 200 tys. szt. Prawdo-
podobnie duży wzrost zostanie po raz kolej-
ny zanotowany w Hiszpanii. Jednak biorąc
pod uwagę sytuację w środkowej i zachodniej
Europie oraz redukcję pogłowia w Rumunii
i Bułgarii, istnieje niskie prawdopodobień-
stwo, że produkcja w Unii zanotuje jakiś sil-
niejszy wzrost. Przypomnijmy, że jeszcze pod
koniec ubiegłego roku Komisja Europejska
spodziewała się wzrostu produkcji wieprzo-
winy w UE w 2020 r. tylko o 1 procent.
Ceny będą wysokie
Przy wyższym eksporcie na rynki państw
trzecich podaż na rynku unijnym może się
obniżyć. Wocenie analityków banku Santan-
der, jest prawdopodobne, że przełoży się to na
niższą konsumpcję mięsa wieprzowego wUE.
Od początku roku na rynku krajowym oraz
unijnym obserwowane są spadki cen mięsa.
W styczniu tego roku średnia cena półtusz
wieprzowych na rynku polskim była niższa
o 7 proc. w porównaniu do grudnia zeszłe-
go roku. Pozostała jednak wyższa o 39 proc.
w porównaniu do stycznia 2019 roku. Warto
jednak pamiętać, że w pierwszym kwartale
czynniki sezonowe powodują presję na spadek
cen. Uważamy, że mamy do czynienia jedynie
z chwilowym spadkiem, a ceny w całym 2020
roku pozostaną na wysokim poziomie.
W drobiu dość stabilnie
W zeszłym roku sytuacja na krajowym rynku
kurcząt rzeźnych była dosyć stabilna. Średnia
cena skupu była nieco niższa (o 2 proc.) od za-
rejestrowanej w 2018 roku.Wczwartymkwar-
tale nastąpiła obniżka cen. Prawdopodobnie
był to efekt czasowej wyższej podaży żywca
na rynku krajowym. Początek bieżącego roku
przyniósł już lekki wzrost cen. Wysoki wzrost
odnotowano z kolei na rynku indyków rzeź-
nych. – Średnia cena skupu indorów w ubie-
głym roku była wyższa o 13 proc. w porówna-
niu do roku poprzedniego. Z kolei za indyczki
zakłady przetwórcze musiały zapłacić o 16
proc. więcej w relacji rocznej. W tym przy-
padku początek 2020 roku przyniósł spadki
cen – wskazuje analityk rynku. Zwraca uwa-
gę, że na przełomie 2019 i 2020 roku w kra-
ju wykryto pierwsze ogniska grypy ptaków.
Przypomnijmy, że polska branża drobiarska
mierzyła się już z ptasią grypą na przełomie
2016 i 2017 roku. Ostatnie ognisko zostało
wykryte w marcu 2017 roku. Z kolei w lipcu,
czyli cztery miesiące później, Polska uzyskała
status kraju wolnego od grypy ptaków.
Nowe ogniska
Po prawie trzyletniej przerwie w Polsce poja-
wiły się nowe ogniska wirusa. – Do 12 lutego
bieżącego roku znaleziono 18 ognisk. Ma to
duże znaczenie ekonomiczne. Z jednej stro-
ny wirus powoduje śmiertelność w gospodar-
stwach utrzymujących drób, zaś z drugiej –
Rynek surowców mięsnych
Kondycja, trendy i prognozy