Previous Page  36 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 48 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

marzec 2020

3 6

W

zeszłym roku czynnikiem naj-

mocniej wpływającym na pol-

ski rynek wieprzowiny był afry-

kański pomór świń (ASF) w Chinach. Straty

produkcyjne w Państwie Środka, przy wyso-

kim zapotrzebowaniu na mięso wieprzowe

oraz stabilnej produkcji żywca w Unii Euro-

pejskiej, spowodowały silny wzrost cen trzo-

dy chlewnej.

Pod koniec 2019 roku średnia cena skupu

żywca w Polsce była wyższa o 49 proc. w re-

lacji rocznej. Z wysokich cen żywca cieszą

się rolnicy, natomiast są one dużym wyzwa-

niem dla firm przetwórstwa mięsa. Zdaniem

Grzegorza Rykaczewskiego, analityka sektora

rolno-spożywczego Banku Santander, trudno

oczekiwać, aby w tym roku sytuacja się odmie-

niła. Zwraca on uwagę, że według szacunków

Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa

(USDA) produkcja wieprzowiny w Chinach

znów może się obniżyć, w bieżącym roku

może spaść o 23 proc. względem ubiegłego.

– Podaż tego mięsa na rynku chińskim po-

zostanie na niezwykle niskim poziomie. Czę-

ściowo niedobór będzie, podobnie jak w 2019

roku, uzupełniany na rynku światowym. We-

dług prognoz USDA chiński import wieprzo-

winy może być wyższy w 2020 roku aż o 1 mln

ton w relacji rocznej – zaznacza ekspert.

Produkcja na eksport

Konsekwencją wysokiego popytu w Chinach

będzie dalszy wzrost sprzedaży eksportowej

z krajów Wspólnoty. Dodatkowo pierwsze

wyniki badania pogłowia w UE wskazują, że

unijna produkcja żywca nie zmieni się znaczą-

co w porównaniu do niskiego stanu z 2019

roku. W dostępnych danych z badania zre-

alizowanego w grudniu zeszłego roku widać

niewielki wzrost pogłowia w Dani oraz we

Włoszech, odpowiednio o 86 tys. szt. oraz 18

tys. szt. WPolsce pogłowie było wyższe o 188

tys. szt. w relacji rocznej. Z kolei duże spadki

pokazały Niemcy oraz Francja – odpowiednio

o 500 tys. szt. oraz o 200 tys. szt. Prawdo-

podobnie duży wzrost zostanie po raz kolej-

ny zanotowany w Hiszpanii. Jednak biorąc

pod uwagę sytuację w środkowej i zachodniej

Europie oraz redukcję pogłowia w Rumunii

i Bułgarii, istnieje niskie prawdopodobień-

stwo, że produkcja w Unii zanotuje jakiś sil-

niejszy wzrost. Przypomnijmy, że jeszcze pod

koniec ubiegłego roku Komisja Europejska

spodziewała się wzrostu produkcji wieprzo-

winy w UE w 2020 r. tylko o 1 procent.

Ceny będą wysokie

Przy wyższym eksporcie na rynki państw

trzecich podaż na rynku unijnym może się

obniżyć. Wocenie analityków banku Santan-

der, jest prawdopodobne, że przełoży się to na

niższą konsumpcję mięsa wieprzowego wUE.

Od początku roku na rynku krajowym oraz

unijnym obserwowane są spadki cen mięsa.

W styczniu tego roku średnia cena półtusz

wieprzowych na rynku polskim była niższa

o 7 proc. w porównaniu do grudnia zeszłe-

go roku. Pozostała jednak wyższa o 39 proc.

w porównaniu do stycznia 2019 roku. Warto

jednak pamiętać, że w pierwszym kwartale

czynniki sezonowe powodują presję na spadek

cen. Uważamy, że mamy do czynienia jedynie

z chwilowym spadkiem, a ceny w całym 2020

roku pozostaną na wysokim poziomie.

W drobiu dość stabilnie

W zeszłym roku sytuacja na krajowym rynku

kurcząt rzeźnych była dosyć stabilna. Średnia

cena skupu była nieco niższa (o 2 proc.) od za-

rejestrowanej w 2018 roku.Wczwartymkwar-

tale nastąpiła obniżka cen. Prawdopodobnie

był to efekt czasowej wyższej podaży żywca

na rynku krajowym. Początek bieżącego roku

przyniósł już lekki wzrost cen. Wysoki wzrost

odnotowano z kolei na rynku indyków rzeź-

nych. – Średnia cena skupu indorów w ubie-

głym roku była wyższa o 13 proc. w porówna-

niu do roku poprzedniego. Z kolei za indyczki

zakłady przetwórcze musiały zapłacić o 16

proc. więcej w relacji rocznej. W tym przy-

padku początek 2020 roku przyniósł spadki

cen – wskazuje analityk rynku. Zwraca uwa-

gę, że na przełomie 2019 i 2020 roku w kra-

ju wykryto pierwsze ogniska grypy ptaków.

Przypomnijmy, że polska branża drobiarska

mierzyła się już z ptasią grypą na przełomie

2016 i 2017 roku. Ostatnie ognisko zostało

wykryte w marcu 2017 roku. Z kolei w lipcu,

czyli cztery miesiące później, Polska uzyskała

status kraju wolnego od grypy ptaków.

Nowe ogniska

Po prawie trzyletniej przerwie w Polsce poja-

wiły się nowe ogniska wirusa. – Do 12 lutego

bieżącego roku znaleziono 18 ognisk. Ma to

duże znaczenie ekonomiczne. Z jednej stro-

ny wirus powoduje śmiertelność w gospodar-

stwach utrzymujących drób, zaś z drugiej –

Rynek surowców mięsnych

Kondycja, trendy i prognozy