I
nnowacyjne rozwiązania technologiczne nie tylko poprawiają
efektywność działania firm mięsnych czy usprawniają procesy
produkcyjne. Coraz ważniejsze staje się to, że dzięki innowa-
cjom przemysł mięsny minimalizuje swój wpływ na klimat i śro-
dowisko – wynika z debaty „Innowacyjny przemysł mięsny. Biznes
i technologie”.
Podczas KongresuMięsnego przedstawiciele czołowych firm z sek-
tora wskazywali, że niemal na każdym poziomie funkcjonowania
ich przedsiębiorstw napotykają na obszary, w których możliwa jest
optymalizacja i wdrażanie innowacji.
– Wprowadzamy zmiany począwszy od etapu przyjęcia surowca.
Podnosimy jeszcze bardziej standardy dobrostanu zwierząt. Podobnie
jak inne firmy z branży, mocno rozwijamy obszary związane z BHP
i ochroną środowiska – komentował Tomasz Wiśniewski, dyrektor
techniczny w firmie SuperDrob.
– W obszarze uboju osiągnęliśmy już prawie wszystko, co można
osiągnąć. Teraz największym wyzwaniem jest dla nas etap obróbki.
Mamy to szczęście, że w zakładach, należących do naszej grupy, mo-
żemy testować najnowsze europejskiej technologie związane z proce-
sowaniem drobiu – dodał.
Nowoczesne technologie
napędzają rozwój branży
Znaczenie współpracy
Tomasz Wiśniewski podkreślił, że dzięki innowacjom w zakładach
SuperDrobu udało się zmniejszyć o połowę ilość wody zużywanej
do obróbki kilograma mięsa. Przyznał, że w naszym kraju brakuje
punktów badawczo-rozwojowych, a współpraca pomiędzy biznesem
a światem nauki dopiero się rozkręca.
Do tego tematu odniósł się też Witold Choiński, prezes Związku
Polskie Mięso, który potwierdził, że krajowi przetwórcy wciąż mają
lekcję do odrobienia w zakresie współpracy z uczelniami wyższymi
i innymi instytucjami naukowymi: – Niestety, pod tym względem je-
steśmy trochę w tyle za Europą Zachodnią. Nie oznacza to jednak, że
w branży mięsnej brakuje przykładów inwestycji w innowacje. Wręcz
przeciwnie, można wskazać ich bardzo wiele – podkreślił i dodał, że
byłoby ich jeszcze więcej, gdyby nie wcześniejsze opóźnienia. – Za-
częliśmy trochę za późno. Nie była to nasza wina, tylko raczej kwestia
czasów, w jakich żyjemy – ocenił.
Choiński wskazał przykład niezrozumienia roli innowacji w kręgach
uczelnianych. Jak stwierdził, sam był świadkiem, gdy doktorantka
znanej, renomowanej polskiej uczelni chwaliła się, że jej praca nie
będzie wykorzystywana w przemyśle. Jak twierdziła, nie dojdzie do
tego rodzaju „splamienia się” współpracą z biznesem.
– Nie wytrzymałem wtedy i powiedziałem kierowniczce, że wszę-
dzie w Europie, gdyby ktoś powiedział, że jego praca naukowa nie
przysłuży się przemysłowi, to taka praca wylądowałaby w koszu. Nie-
stety, byłem jedynym, który tak uważał. To pokazuje, w jakim jesteśmy
miejscu jako kraj – powiedział Choiński.
Najnowsze rozwiązania
Liderzy rynku mięsa i wędlin szeroko wykorzystują najnowsze tech-
nologie produkcyjne. Do firm szczególnie mocno stawiających na
innowacyjność zalicza się Indykpol.
– Mam przyjemność prezentować sektor drobiarski, który odnosi
olbrzymi sukcesy w Europie. Oczywiście nie dzieje się to przypadko-
wo. Stoi za tym ogrom pracy. Kontrolujemy cały proces produkcyjny
wmyśl „od pola do stołu”. Kluczowe w tych działaniach jest wsłucha-
nie się w głos konsumentów – komentował Maciej Sośnicki, dyrektor
zarządzający ds. operacyjnych Grupy Indykpol. – Działania, które
realizujemy, to
m.in.projekty optymalizacji zużycia mediów, wykorzy-
stanie energii pozyskanej z paneli fotowoltaicznych czy automatyzacja
procesów produkcyjnych – wymienił.
Marek Jurkiewicz, prezes Zakładów Drobiarskich Res-Drob, za-
znaczył, że żyjemy w kulturze ciągłego doskonalenia: – Określamy
kluczowe obszary w ramach naszej struktury, czy też w łańcuchu do-
staw, i w każdym z tych ogniw staramy się być liderem kategorii, czyli
osiągnąć BAT, czyli najlepsze dostępne techniki. Jeżeli zatemmówimy
np. o logistyce żywca, o dobrostanie, to tu chcemy mieć „biznesklasę”
dla naszych ptaków, by w jak najbardziej komfortowych warunkach
mogły podróżować do naszego zakładu – podkreślił panelista. Dodał,
że jeśli chodzi o processing, tu również wybiera rozwiązania, które
dają największy komfort i najlepsze efekty ekonomiczne.
Ciągłe zmiany
Uczestnicy debaty zwracali uwagę, że rynek technologii dla branży
mięsnej szybko ewoluuje.
BILANS DODATNI
marzec 2020
4 0
Warto przeczytać
Świąt Wielkanocnych,
BYSTRY”
Pogodnych i zdrowych
obfitości na świątecznym stole,
smacznego jajka oraz wiosennego nastroju
w rodzinnym gronie
Życzą Właściciele
Zakładów Mięsnych
“
życzenia