Previous Page  40 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 40 / 48 Next Page
Page Background

I

nnowacyjne rozwiązania technologiczne nie tylko poprawiają

efektywność działania firm mięsnych czy usprawniają procesy

produkcyjne. Coraz ważniejsze staje się to, że dzięki innowa-

cjom przemysł mięsny minimalizuje swój wpływ na klimat i śro-

dowisko – wynika z debaty „Innowacyjny przemysł mięsny. Biznes

i technologie”.

Podczas KongresuMięsnego przedstawiciele czołowych firm z sek-

tora wskazywali, że niemal na każdym poziomie funkcjonowania

ich przedsiębiorstw napotykają na obszary, w których możliwa jest

optymalizacja i wdrażanie innowacji.

– Wprowadzamy zmiany począwszy od etapu przyjęcia surowca.

Podnosimy jeszcze bardziej standardy dobrostanu zwierząt. Podobnie

jak inne firmy z branży, mocno rozwijamy obszary związane z BHP

i ochroną środowiska – komentował Tomasz Wiśniewski, dyrektor

techniczny w firmie SuperDrob.

– W obszarze uboju osiągnęliśmy już prawie wszystko, co można

osiągnąć. Teraz największym wyzwaniem jest dla nas etap obróbki.

Mamy to szczęście, że w zakładach, należących do naszej grupy, mo-

żemy testować najnowsze europejskiej technologie związane z proce-

sowaniem drobiu – dodał.

Nowoczesne technologie

napędzają rozwój branży

Znaczenie współpracy

Tomasz Wiśniewski podkreślił, że dzięki innowacjom w zakładach

SuperDrobu udało się zmniejszyć o połowę ilość wody zużywanej

do obróbki kilograma mięsa. Przyznał, że w naszym kraju brakuje

punktów badawczo-rozwojowych, a współpraca pomiędzy biznesem

a światem nauki dopiero się rozkręca.

Do tego tematu odniósł się też Witold Choiński, prezes Związku

Polskie Mięso, który potwierdził, że krajowi przetwórcy wciąż mają

lekcję do odrobienia w zakresie współpracy z uczelniami wyższymi

i innymi instytucjami naukowymi: – Niestety, pod tym względem je-

steśmy trochę w tyle za Europą Zachodnią. Nie oznacza to jednak, że

w branży mięsnej brakuje przykładów inwestycji w innowacje. Wręcz

przeciwnie, można wskazać ich bardzo wiele – podkreślił i dodał, że

byłoby ich jeszcze więcej, gdyby nie wcześniejsze opóźnienia. – Za-

częliśmy trochę za późno. Nie była to nasza wina, tylko raczej kwestia

czasów, w jakich żyjemy – ocenił.

Choiński wskazał przykład niezrozumienia roli innowacji w kręgach

uczelnianych. Jak stwierdził, sam był świadkiem, gdy doktorantka

znanej, renomowanej polskiej uczelni chwaliła się, że jej praca nie

będzie wykorzystywana w przemyśle. Jak twierdziła, nie dojdzie do

tego rodzaju „splamienia się” współpracą z biznesem.

– Nie wytrzymałem wtedy i powiedziałem kierowniczce, że wszę-

dzie w Europie, gdyby ktoś powiedział, że jego praca naukowa nie

przysłuży się przemysłowi, to taka praca wylądowałaby w koszu. Nie-

stety, byłem jedynym, który tak uważał. To pokazuje, w jakim jesteśmy

miejscu jako kraj – powiedział Choiński.

Najnowsze rozwiązania

Liderzy rynku mięsa i wędlin szeroko wykorzystują najnowsze tech-

nologie produkcyjne. Do firm szczególnie mocno stawiających na

innowacyjność zalicza się Indykpol.

– Mam przyjemność prezentować sektor drobiarski, który odnosi

olbrzymi sukcesy w Europie. Oczywiście nie dzieje się to przypadko-

wo. Stoi za tym ogrom pracy. Kontrolujemy cały proces produkcyjny

wmyśl „od pola do stołu”. Kluczowe w tych działaniach jest wsłucha-

nie się w głos konsumentów – komentował Maciej Sośnicki, dyrektor

zarządzający ds. operacyjnych Grupy Indykpol. – Działania, które

realizujemy, to

m.in.

projekty optymalizacji zużycia mediów, wykorzy-

stanie energii pozyskanej z paneli fotowoltaicznych czy automatyzacja

procesów produkcyjnych – wymienił.

Marek Jurkiewicz, prezes Zakładów Drobiarskich Res-Drob, za-

znaczył, że żyjemy w kulturze ciągłego doskonalenia: – Określamy

kluczowe obszary w ramach naszej struktury, czy też w łańcuchu do-

staw, i w każdym z tych ogniw staramy się być liderem kategorii, czyli

osiągnąć BAT, czyli najlepsze dostępne techniki. Jeżeli zatemmówimy

np. o logistyce żywca, o dobrostanie, to tu chcemy mieć „biznesklasę”

dla naszych ptaków, by w jak najbardziej komfortowych warunkach

mogły podróżować do naszego zakładu – podkreślił panelista. Dodał,

że jeśli chodzi o processing, tu również wybiera rozwiązania, które

dają największy komfort i najlepsze efekty ekonomiczne.

Ciągłe zmiany

Uczestnicy debaty zwracali uwagę, że rynek technologii dla branży

mięsnej szybko ewoluuje.

BILANS DODATNI

marzec 2020

4 0

Warto przeczytać

Świąt Wielkanocnych,

BYSTRY”

Pogodnych i zdrowych

obfitości na świątecznym stole,

smacznego jajka oraz wiosennego nastroju

w rodzinnym gronie

Życzą Właściciele

Zakładów Mięsnych

życzenia