Wydarzenia
kład podał sukces branży drobiarskiej. Pod-
mioty z tej branży integrują cały łańcuch i na
tym opiera się ich sukces.
Panelista podkreślał, że przyszłość branży
mięsnej jest mocno powiązana z zagadnie-
niami z zakresu ochrony środowiska. Jedno-
cześnie przytoczył dane z badań przeprowa-
dzonych przez jego firmę, z których wynika,
że przy wyborze produktówmięsnych konsu-
menci stawiają przede wszystkim na jakość.
Tę można jednak różnie definiować. Aż jed-
na trzecia ankietowanych twierdzi, że zwraca
uwagę na oznakowanie „wolne od…”. Równie
liczna grupa kieruje się zdrowiem i oryginal-
nymi wrażeniami smakowymi.
Drożejące surowce
Przedsiębiorstwa z branży mięsnej muszą so-
bie radzić z wieloma wyzwaniami. Jak wskazał
Grzegorz Zych, wiceprezes firmy Dobrowol-
scy, w zeszłym roku jednym z nich były droże-
jące surowce. – Nie było łatwo, ale w obecnym
roku też zapewne lekko nie będzie. Mimo to
nie zamierzamy się zatrzymywać. W ciągu
ostatnich trzech lat poczyniliśmy duże inwe-
stycje. Ten kierunek będziemy nadal utrzy-
mywać. W 2020 roku planujemy inwestycje
rzędu 10-15 mln zł. Duży potencjał dla naszej
firmy widzimy zwłaszcza w produktach typu
convenience – podkreślił Grzegorz Zych.
Jak stwierdził przedstawiciel Dobrowol-
skich, dziś kierunek rozwoju marek wyznacza-
ją konsumenci, „a ci są coraz bardziej wybred-
ni”. Jednocześnie Polacy stali się zdecydowanie
bardziej otwarci, szukają nowości i nowych
połączeń smakowych. – Kreując portfolio i wi-
zerunek marki producenci muszą brać te tren-
dy pod uwagę – zwrócił uwagę Zych. I dodał:
– Uważam, że w przypadku mięsa i wędlin
atutem dla klientów jest polskie pochodze-
nie. Dlatego w przypadku naszych wyrobów
staramy się podkreślać polskość. Nasza firma
wykorzystuje do produkcji nie tylko krajową
wieprzowinę czy drób, ale też np. królika.
Debatę prowadzili: Anna Kurek, redaktor
„Top Agrar Polska” i Łukasz Rawa, redaktor
„Wiadomości Handlowych”.
O Kongresie Mięsnym
W piątej już edycji Kongresu Mięsnego 2020
wzięło udział ponad 400 uczestników. Mieli
oni możliwość zdobycia najnowszej wiedzy
na temat rynku mięsa i wędlin.
Kongres Mięsny co roku gromadzi naj-
ważniejsze postaci polskiego i europejskie-
go rynku mięsa, jak również przedstawicieli
spożywczych sieci handlowych wszystkich
rodzajów i hurtowni, a także dostawców usług
dla branży. Głównymi tematami tegorocz-
nej, piątej już edycji konferencji były zagad-
nienia związane z kondycją branży mięsnej
i stojącymi przed nią wyzwaniami. Paneliści
i prelegenci mówili
m.in. o tym, jak budo-
wać zaufanie do produktów żywnościowych
poprzez wykorzystanie nowoczesnych tech-
nologii cyfrowych w całym łańcuchu dostaw
czy jak projektować innowacje produktowe
w kategorii wędlin. Ważnymi tematami były
również te związane z gospodarką w obiegu
zamkniętym. Nie mogło również zabraknąć
solidnej porcji wiedzy o roli sprzedawców
w procesie detalicznej dystrybucji produktów
mięsno-wędliniarskich.
CelemKongresuMięsnego było dostarcze-
nie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat
kondycji rynku, najważniejszych trendów
i perspektyw branży. Szczególny nacisk po-
łożyliśmy na metody praktycznego wykorzy-
stania informacji i analiz płynących z badań
rynku i zachowań konsumentów, po to, aby
podnieść poziom rozeznania biznesowego
i wesprzeć menadżerów w ich drodze do suk-
cesu na trudnym rynku mięsa.
Kongres poprowadził dziennikarz telewi-
zyjny Sławomir Siezieniewski.
Łukasz Rawa
Fot. Wiadomości Handlowe
reklama