Previous Page  31 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 48 Next Page
Page Background

Wydarzenia

kład podał sukces branży drobiarskiej. Pod-

mioty z tej branży integrują cały łańcuch i na

tym opiera się ich sukces.

Panelista podkreślał, że przyszłość branży

mięsnej jest mocno powiązana z zagadnie-

niami z zakresu ochrony środowiska. Jedno-

cześnie przytoczył dane z badań przeprowa-

dzonych przez jego firmę, z których wynika,

że przy wyborze produktówmięsnych konsu-

menci stawiają przede wszystkim na jakość.

Tę można jednak różnie definiować. Aż jed-

na trzecia ankietowanych twierdzi, że zwraca

uwagę na oznakowanie „wolne od…”. Równie

liczna grupa kieruje się zdrowiem i oryginal-

nymi wrażeniami smakowymi.

Drożejące surowce

Przedsiębiorstwa z branży mięsnej muszą so-

bie radzić z wieloma wyzwaniami. Jak wskazał

Grzegorz Zych, wiceprezes firmy Dobrowol-

scy, w zeszłym roku jednym z nich były droże-

jące surowce. – Nie było łatwo, ale w obecnym

roku też zapewne lekko nie będzie. Mimo to

nie zamierzamy się zatrzymywać. W ciągu

ostatnich trzech lat poczyniliśmy duże inwe-

stycje. Ten kierunek będziemy nadal utrzy-

mywać. W 2020 roku planujemy inwestycje

rzędu 10-15 mln zł. Duży potencjał dla naszej

firmy widzimy zwłaszcza w produktach typu

convenience – podkreślił Grzegorz Zych.

Jak stwierdził przedstawiciel Dobrowol-

skich, dziś kierunek rozwoju marek wyznacza-

ją konsumenci, „a ci są coraz bardziej wybred-

ni”. Jednocześnie Polacy stali się zdecydowanie

bardziej otwarci, szukają nowości i nowych

połączeń smakowych. – Kreując portfolio i wi-

zerunek marki producenci muszą brać te tren-

dy pod uwagę – zwrócił uwagę Zych. I dodał:

– Uważam, że w przypadku mięsa i wędlin

atutem dla klientów jest polskie pochodze-

nie. Dlatego w przypadku naszych wyrobów

staramy się podkreślać polskość. Nasza firma

wykorzystuje do produkcji nie tylko krajową

wieprzowinę czy drób, ale też np. królika.

Debatę prowadzili: Anna Kurek, redaktor

„Top Agrar Polska” i Łukasz Rawa, redaktor

„Wiadomości Handlowych”.

O Kongresie Mięsnym

W piątej już edycji Kongresu Mięsnego 2020

wzięło udział ponad 400 uczestników. Mieli

oni możliwość zdobycia najnowszej wiedzy

na temat rynku mięsa i wędlin.

Kongres Mięsny co roku gromadzi naj-

ważniejsze postaci polskiego i europejskie-

go rynku mięsa, jak również przedstawicieli

spożywczych sieci handlowych wszystkich

rodzajów i hurtowni, a także dostawców usług

dla branży. Głównymi tematami tegorocz-

nej, piątej już edycji konferencji były zagad-

nienia związane z kondycją branży mięsnej

i stojącymi przed nią wyzwaniami. Paneliści

i prelegenci mówili

m.in

. o tym, jak budo-

wać zaufanie do produktów żywnościowych

poprzez wykorzystanie nowoczesnych tech-

nologii cyfrowych w całym łańcuchu dostaw

czy jak projektować innowacje produktowe

w kategorii wędlin. Ważnymi tematami były

również te związane z gospodarką w obiegu

zamkniętym. Nie mogło również zabraknąć

solidnej porcji wiedzy o roli sprzedawców

w procesie detalicznej dystrybucji produktów

mięsno-wędliniarskich.

CelemKongresuMięsnego było dostarcze-

nie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat

kondycji rynku, najważniejszych trendów

i perspektyw branży. Szczególny nacisk po-

łożyliśmy na metody praktycznego wykorzy-

stania informacji i analiz płynących z badań

rynku i zachowań konsumentów, po to, aby

podnieść poziom rozeznania biznesowego

i wesprzeć menadżerów w ich drodze do suk-

cesu na trudnym rynku mięsa.

Kongres poprowadził dziennikarz telewi-

zyjny Sławomir Siezieniewski.

Łukasz Rawa

Fot. Wiadomości Handlowe

reklama