Informacje
na kraj, w którym pojawi się choćby jedno
ognisko, nakładane są ograniczenia w eks-
porcie drobiu żywego oraz mięsa drobiowego
nieprzetworzonego. Polska czasowo utraciła
rynek
m.in.Chin oraz Republiki Południowej
Afryki – tłumaczy Rykaczewski.
Ograniczenia eksportowe będą wpływały
na ceny mięsa drobiowego oraz żywca w 2020
roku, mogąc powodować pewne ich obniżki.
– Spodziewamy się, że będzie to bardziej od-
czuwalne na rynku indyków, gdzie mniejszym
możliwościom sprzedaży zagranicznej towa-
rzyszy wzrost krajowej produkcji. W 2019
roku liczba wylęgów piskląt indyczych była
wyższa o 10 proc. niż w 2018 roku – zaznacza
ekspert. I dodaje: – Co ważne, jak pokazują
doświadczenia lat ubiegłych, problemy zwią-
zane z ptasią grypą mają charakter przejścio-
wy. Wraz z poprawą pogody w miesiącach
wiosennych istotnie zmniejsza się ryzyko za-
chorowania.
Niższe ceny wołowiny
Nieco inaczej wygląda sytuacja na rynku mięsa
wołowego. Po spadkach cen, obserwowanych
od czerwca do października, sytuacja uległa
poprawie pod koniec 2019 roku – zarówno na
rynku krajowym, jak i unijnym. Obecnie rynek
wydaje się ustabilizowany, choć ceny pozosta-
ły niższe niż na początku roku. – Co ważne,
spadek cen mięsa miał miejsce w warunkach
mniejszej unijnej produkcji. Jak wynika z da-
nych Komisji Europejskiej, wolumen produk-
cji mięsa wołowego, pochodzącego z uboju
w zakładach przemysłowych w UE, w okre-
sie styczeń-październik był niższy o 1,4 proc.
rok do roku. Spadek odnotowano również
w Polsce. Według danych Głównego Urzę-
du Statystycznego po dziewięciu miesiącach
wolumen uboju wyniósł 828 tys. ton i był niż-
szy o 4 proc. w porównaniu do analogicznego
okresu poprzedniego roku – mówi analityk
sektora rolno-spożywczego Banku Santander.
Gdzie jak nie do Turcji?
W zeszłym roku czynnikiem, który silnie
wpłynął na poziom cen wołowiny, był spadek
sprzedaży eksportowej poza UE. Jak wskazuje
Grzegorz Rykaczewski, było to bezpośrednią
konsekwencją ograniczenia sprzedaży do Tur-
cji, która pozostawała jednym z ważniejszych
odbiorców wołowiny z Polski. – To odbiło się
na wynikach sprzedaży zagranicznej. W2018
roku Turcja awansowała na drugie miejsce
pod względem wolumenu zakupu polskiego
nieprzetworzonego mięsa wołowego, a polska
branża była jednym z największych unijnych
dostawców wołowiny na rynek turecki. W re-
zultacie mocniej niż inne kraje odczuła spadek
zamówień – wyjaśnia ekspert.
Jak wynika z danych Eurostatu, po dzie-
sięciu miesiącach 2019 roku łączny eksport
nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski
był niższy o 5 proc. w relacji rocznej i osiągnął
321 tys. ton. Jego wartość spadła o 7 proc. rok
do roku, do 1,2 mld euro.
Szansa na zwyżki
Od sierpnia ubiegłego roku sytuacja w ekspor-
cie wołowiny zaczęła się poprawiać, a wolu-
men eksportu w trzecim kwartale był już wyż-
szy niż w tych samych miesiącach ubiegłego
roku. Styczeń przyniósł stabilizację na rynku.
Biorąc pod uwagę prognozowany przez Ko-
misję Europejską spadek podaży na unijnym
rynku w 2020 roku, jest duża szansa, że ceny
wołowiny zaczną się odbudowywać w kolej-
nych miesiącach tego roku.
ŁR
–
Przemysł mięsny generuje aż
32 proc.
przychodów polskiej
branży spożywczej.
–
Szanowni Państwo Wielkanoc to wyjątkowy czas,
z tej okazji pragniemy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia zdrowia,
rodzinnego ciepła, wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych.
Pogody w sercu i radości płynącej z faktu budzącej się do życia przyrody,
spokoju i wiosennego nastroju na każdy dzień
życzą
Zakłady Mięsne „DOBROSŁAWÓW” Henryk Amanowicz
życzenia