Previous Page  37 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 48 Next Page
Page Background

Informacje

na kraj, w którym pojawi się choćby jedno

ognisko, nakładane są ograniczenia w eks-

porcie drobiu żywego oraz mięsa drobiowego

nieprzetworzonego. Polska czasowo utraciła

rynek

m.in.

Chin oraz Republiki Południowej

Afryki – tłumaczy Rykaczewski.

Ograniczenia eksportowe będą wpływały

na ceny mięsa drobiowego oraz żywca w 2020

roku, mogąc powodować pewne ich obniżki.

– Spodziewamy się, że będzie to bardziej od-

czuwalne na rynku indyków, gdzie mniejszym

możliwościom sprzedaży zagranicznej towa-

rzyszy wzrost krajowej produkcji. W 2019

roku liczba wylęgów piskląt indyczych była

wyższa o 10 proc. niż w 2018 roku – zaznacza

ekspert. I dodaje: – Co ważne, jak pokazują

doświadczenia lat ubiegłych, problemy zwią-

zane z ptasią grypą mają charakter przejścio-

wy. Wraz z poprawą pogody w miesiącach

wiosennych istotnie zmniejsza się ryzyko za-

chorowania.

Niższe ceny wołowiny

Nieco inaczej wygląda sytuacja na rynku mięsa

wołowego. Po spadkach cen, obserwowanych

od czerwca do października, sytuacja uległa

poprawie pod koniec 2019 roku – zarówno na

rynku krajowym, jak i unijnym. Obecnie rynek

wydaje się ustabilizowany, choć ceny pozosta-

ły niższe niż na początku roku. – Co ważne,

spadek cen mięsa miał miejsce w warunkach

mniejszej unijnej produkcji. Jak wynika z da-

nych Komisji Europejskiej, wolumen produk-

cji mięsa wołowego, pochodzącego z uboju

w zakładach przemysłowych w UE, w okre-

sie styczeń-październik był niższy o 1,4 proc.

rok do roku. Spadek odnotowano również

w Polsce. Według danych Głównego Urzę-

du Statystycznego po dziewięciu miesiącach

wolumen uboju wyniósł 828 tys. ton i był niż-

szy o 4 proc. w porównaniu do analogicznego

okresu poprzedniego roku – mówi analityk

sektora rolno-spożywczego Banku Santander.

Gdzie jak nie do Turcji?

W zeszłym roku czynnikiem, który silnie

wpłynął na poziom cen wołowiny, był spadek

sprzedaży eksportowej poza UE. Jak wskazuje

Grzegorz Rykaczewski, było to bezpośrednią

konsekwencją ograniczenia sprzedaży do Tur-

cji, która pozostawała jednym z ważniejszych

odbiorców wołowiny z Polski. – To odbiło się

na wynikach sprzedaży zagranicznej. W2018

roku Turcja awansowała na drugie miejsce

pod względem wolumenu zakupu polskiego

nieprzetworzonego mięsa wołowego, a polska

branża była jednym z największych unijnych

dostawców wołowiny na rynek turecki. W re-

zultacie mocniej niż inne kraje odczuła spadek

zamówień – wyjaśnia ekspert.

Jak wynika z danych Eurostatu, po dzie-

sięciu miesiącach 2019 roku łączny eksport

nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski

był niższy o 5 proc. w relacji rocznej i osiągnął

321 tys. ton. Jego wartość spadła o 7 proc. rok

do roku, do 1,2 mld euro.

Szansa na zwyżki

Od sierpnia ubiegłego roku sytuacja w ekspor-

cie wołowiny zaczęła się poprawiać, a wolu-

men eksportu w trzecim kwartale był już wyż-

szy niż w tych samych miesiącach ubiegłego

roku. Styczeń przyniósł stabilizację na rynku.

Biorąc pod uwagę prognozowany przez Ko-

misję Europejską spadek podaży na unijnym

rynku w 2020 roku, jest duża szansa, że ceny

wołowiny zaczną się odbudowywać w kolej-

nych miesiącach tego roku.

ŁR

Przemysł mięsny generuje aż

32 proc.

przychodów polskiej

branży spożywczej.

Szanowni Państwo Wielkanoc to wyjątkowy czas,

z tej okazji pragniemy złożyć Państwu najserdeczniejsze życzenia zdrowia,

rodzinnego ciepła, wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu budzącej się do życia przyrody,

spokoju i wiosennego nastroju na każdy dzień

życzą

Zakłady Mięsne „DOBROSŁAWÓW” Henryk Amanowicz

życzenia