BILANS DODATNI
marzec 2020
1 8
Wydarzenia
S
towarzyszenie Rzeźników i Wędli-
niarzy RP po raz kolejny zorganizo-
wało konkurs dla młodych adeptów
sztuki kulinarnej. Celem jest promocja rasy
puławskiej, najstarszego rodzimego gatunku
trzody chlewnej. Tym razem najlepsi ucznio-
wie ze szkół gastronomicznych Małopolski
rywalizowali w konkursie kulinarnym SRW
RP. Ich umiejętności zawstydziłyby niejed-
nego zawodowego kucharza. Przyrządzone
przez nich potrawy zasługiwały na miano
kulinarnych dzieł, których wyjątkowy smak
aż trudno opisać.
Tym razem SRW RP, przy współpracy
z oddziałem Małopolskiego Ośrodka Do-
radztwa Rolniczego i Starostwem Powiato-
wym w Dąbrowie Tarnowskiej, zrealizowało
zawody kulinarne w Brnie w województwie
małopolskim. Zainteresowanie wydarzeniem
było bardzo duże, zarówno wśród uczniów
gotowych do zaprezentowania swoich umie-
jętności, jak i gości. Na tych ostatnich czekało
zresztą niemało atrakcji.
Gościem specjalnym wydarzenia była
Agnieszka Durand, reprezentantka Polski
w cukiernictwie i jedna z najlepszych polskich
kucharzy, która w swojej zawodowej praktyce
serwowała desery
m.in.dla Michaiła Gorba-
czowa, Vladimira Putina, Paula Mc Cartneya
czy gości arabskiego króla Abdullaha i jego
następcy króla Salmana. W 2015 roku, pra-
cując w Arabii Saudyjskiej, zdobyła brązowy
medal w Kulinarnym Pucharze Świata.
Pani Agnieszka pracowała w wielu zagra-
nicznych restauracjach,
m.in.w Rosji, Zjed-
noczonych Emiratach Arabskich, Chinach
oraz na Tajwanie i Martynice. Podczas półto-
ragodzinnej prezentacji zgromadzeni dowie-
dzieli się
m.in.o nietypowych gustach smako-
wych mieszkańców Azji, Ameryki Środkowej
oraz o życiu mieszkańców w Zjednoczonych
Emiratach Arabskich. Pani Durand podzie-
liła się z publicznością także nietypowymi
przepisami na przyrządzenie oryginalne-
go dania z mięsa wieprzowego, oczywiście
z rasy puławskiej. Z przepisów i rad cieszyła
się szczególnie liczna grupa pań z lokalnych
kół gospodyń wiejskich.
Wróćmy jednak do konkursu… W finało-
wych zmaganiach wzięło udział 5 młodzieżo-
wych par ze szkół ponadpodstawowych. Komi-
sja miała niełatwe zadanie. Oceniała zarówno
walory smakowe dania, jak i stopień trudności
jego wykonania oraz wygląd i sposób podania.
Ostatecznie zwyciężyła polędwiczka faszero-
wana zapiekana w cieście francuskim.
Pierwsze miejsce zajęły Natalia Chrabąszcz
i Laura Chruściecka za polędwiczkę faszero-
waną zapiekaną w cieście francuskim. Warto
tutaj dodać, że Natalia o mięsie wieprzowym
i rasach polskich wie naprawdę bardzo dużo.
Jej tata jest znanym w okolicy właścicielem
zakładu mięsnego, który… specjalizuje się
w wyrobach wędliniarskich z ras rodzimych.
Po konkursie na wszystkich czekał poczę-
stunek – pyszny staropolski bigos oraz żurek.
Każdy mógł również skosztować wyjątkowego
smaku wędlin z mięsa świń rasy puławskiej.
Najmłodsi cieszyli się ze słodkich gadżetów –
pysznych ciasteczek w kształcie świnek.
To był kolejny w ostatnich miesiącach kon-
kurs kulinarny dla uczniów szkół ponadpod-
stawowych. Poprzedni odbył się jesienią ze-
szłego roku w Toruniu.
Wyniki konkursu w Brnie:
Imiejsce:
Natalia Chrabąszcz i Laura Chru-
ściecka za polędwiczkę faszerowaną zapiekaną
w cieście francuskim
IImiejsce:
Wiktoria Krawczyk i Szymon Ga-
lus oraz Klaudia Gadziała i Natalia Ciąbor
III miejsce:
Aleksandra Panek i Amelia Ku-
piec oraz Natalia Garstka i Anastazja Szym-
kowiak.
SRW RP promuje rasę puławską w szkołach
Mięsne dzieła w cieście francuskim
Konkurs oraz nagrody zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego