Previous Page  18 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 48 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

marzec 2020

1 8

Wydarzenia

S

towarzyszenie Rzeźników i Wędli-

niarzy RP po raz kolejny zorganizo-

wało konkurs dla młodych adeptów

sztuki kulinarnej. Celem jest promocja rasy

puławskiej, najstarszego rodzimego gatunku

trzody chlewnej. Tym razem najlepsi ucznio-

wie ze szkół gastronomicznych Małopolski

rywalizowali w konkursie kulinarnym SRW

RP. Ich umiejętności zawstydziłyby niejed-

nego zawodowego kucharza. Przyrządzone

przez nich potrawy zasługiwały na miano

kulinarnych dzieł, których wyjątkowy smak

aż trudno opisać.

Tym razem SRW RP, przy współpracy

z oddziałem Małopolskiego Ośrodka Do-

radztwa Rolniczego i Starostwem Powiato-

wym w Dąbrowie Tarnowskiej, zrealizowało

zawody kulinarne w Brnie w województwie

małopolskim. Zainteresowanie wydarzeniem

było bardzo duże, zarówno wśród uczniów

gotowych do zaprezentowania swoich umie-

jętności, jak i gości. Na tych ostatnich czekało

zresztą niemało atrakcji.

Gościem specjalnym wydarzenia była

Agnieszka Durand, reprezentantka Polski

w cukiernictwie i jedna z najlepszych polskich

kucharzy, która w swojej zawodowej praktyce

serwowała desery

m.in.

dla Michaiła Gorba-

czowa, Vladimira Putina, Paula Mc Cartneya

czy gości arabskiego króla Abdullaha i jego

następcy króla Salmana. W 2015 roku, pra-

cując w Arabii Saudyjskiej, zdobyła brązowy

medal w Kulinarnym Pucharze Świata.

Pani Agnieszka pracowała w wielu zagra-

nicznych restauracjach,

m.in.

w Rosji, Zjed-

noczonych Emiratach Arabskich, Chinach

oraz na Tajwanie i Martynice. Podczas półto-

ragodzinnej prezentacji zgromadzeni dowie-

dzieli się

m.in.

o nietypowych gustach smako-

wych mieszkańców Azji, Ameryki Środkowej

oraz o życiu mieszkańców w Zjednoczonych

Emiratach Arabskich. Pani Durand podzie-

liła się z publicznością także nietypowymi

przepisami na przyrządzenie oryginalne-

go dania z mięsa wieprzowego, oczywiście

z rasy puławskiej. Z przepisów i rad cieszyła

się szczególnie liczna grupa pań z lokalnych

kół gospodyń wiejskich.

Wróćmy jednak do konkursu… W finało-

wych zmaganiach wzięło udział 5 młodzieżo-

wych par ze szkół ponadpodstawowych. Komi-

sja miała niełatwe zadanie. Oceniała zarówno

walory smakowe dania, jak i stopień trudności

jego wykonania oraz wygląd i sposób podania.

Ostatecznie zwyciężyła polędwiczka faszero-

wana zapiekana w cieście francuskim.

Pierwsze miejsce zajęły Natalia Chrabąszcz

i Laura Chruściecka za polędwiczkę faszero-

waną zapiekaną w cieście francuskim. Warto

tutaj dodać, że Natalia o mięsie wieprzowym

i rasach polskich wie naprawdę bardzo dużo.

Jej tata jest znanym w okolicy właścicielem

zakładu mięsnego, który… specjalizuje się

w wyrobach wędliniarskich z ras rodzimych.

Po konkursie na wszystkich czekał poczę-

stunek – pyszny staropolski bigos oraz żurek.

Każdy mógł również skosztować wyjątkowego

smaku wędlin z mięsa świń rasy puławskiej.

Najmłodsi cieszyli się ze słodkich gadżetów –

pysznych ciasteczek w kształcie świnek.

To był kolejny w ostatnich miesiącach kon-

kurs kulinarny dla uczniów szkół ponadpod-

stawowych. Poprzedni odbył się jesienią ze-

szłego roku w Toruniu.

Wyniki konkursu w Brnie:

Imiejsce:

Natalia Chrabąszcz i Laura Chru-

ściecka za polędwiczkę faszerowaną zapiekaną

w cieście francuskim

IImiejsce:

Wiktoria Krawczyk i Szymon Ga-

lus oraz Klaudia Gadziała i Natalia Ciąbor

III miejsce:

Aleksandra Panek i Amelia Ku-

piec oraz Natalia Garstka i Anastazja Szym-

kowiak.

SRW RP promuje rasę puławską w szkołach

Mięsne dzieła w cieście francuskim

Konkurs oraz nagrody zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego