Previous Page  15 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 48 Next Page
Page Background

marzec 2020

BILANS DODATNI

1 5

Informacje

J

anusz Rodziewicz, prezes Stowarzy-

szenia Rzeźników i Wędliniarzy RP

z uznaniem podkreśla, że współpra-

ca z Odziałem TV Bydgoszcz od kilku lat

układa się znakomicie, a jej efektem jest cykl

kilkunastu odcinków programów w nowa-

torski i ciekawy sposób promujących różne

gatunki mięsa.

Zrealizowano już po kilka telewizyjnych

audycji popularyzujących wieprzowinę, wo-

łowinę i drób wysokiej jakości. Telewidzowie

regionalnej „Trójki” mogli zobaczyć między

innymi odcinki z cyklu „Wieprza pieprzem”

czy „Z talerzem gęsiego”. Te dwudziestomi-

nutowe poradniki z udziałem kucharzy, blo-

gerów kulinarnych, ekspertów z zakresu tech-

nologii przetwórstwa mięsa czy dietetyków

przyciągały przed telewizory rzesze widzów,

a przed monitory komputerów tych, którzy

wolą korzystać z mediów społecznościowych.

Nic zatem dziwnego, że trzecią edycję pro-

gramu szefowie SRW RP ponownie powie-

rzyli redaktor Darii Kazuła, która jest reżyse-

rem audycji i ich producentem. Pani redaktor

podkreśla, że ze współpracy z mięsną organi-

zacją całą ekipa realizująca program także jest

zadowolona. Wszyscy stają na wysokości za-

dania, by kolejne odcinki były ciekawe i wno-

siły nową jakość i wiedzę na temat wyboru ga-

tunków mięsa, jego obróbki i przyrządzania.

Zawodowych kucharzy – Agata Jędrasz-

czak i Bartłomiej Witkowski – wspiera ama-

torka doskonale znająca tradycyjną, regional-

ną kuchnię mięsną –MirosławaWilkowa (na

zdjęciu). Każdą audycję do tej pory ze swadą

prowadziła red. Iwona Komisarek. I będzie

gospodynią programu nadal, ponieważ – jak

podkreśla red. Daria Kazuła – składu dobrej

ekipy nie należy zmieniać.

Zatem co czeka miłośników dobrych dań

mięsnych w tej edycji programu? – Promocja

różnych gatunków mięsa drobiowego. Się-

gniemy po kurczaka, a także indyka i bę-

dziemy popularyzować dobrej jakości mięso

zgodnie z hasłem tej edycji: „Z drobiem za pan

brat” – wyjaśnia Daria Kazuła. – Do końca

marca planujemy zakończyć realizację 5 od-

cinków, które w kwietniu zostaną wyemito-

wane na antenie TVP Bydgoszcz, a następnie

w regionalnej „Trójce”.

A zatem już wkrótce miłośnicy dobrego

mięsnego jadła będą mogli sprawdzić, czy rze-

czywiście można być z drobiem za pan brat.

Ta edycja programu jest sfinansowana

z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

BS

Fot. Archiwum TVP Bydgoszcz

i SRW RP

SRW RP – z drobiem za pan brat

Pięć razy

na szklanym ekranie

wy, zechciała rozpocząć nowy rozdział

z nami.

Do tych zmian personalnych trzeba jeszcze

dodać nowe inwestycje. I to także udało się ze

zmianami pogodzić…

– I to w niełatwym dla producentów

czasie, którzy – podobnie jak my –

muszą się borykać ze wspomnianymi

wcześniej kosztami oraz niestabilnym

rynkiem mięsa czerwonego i białego.

Z myślą o rozwoju przetwórstwa, mimo

trudnego czasu dla inwestycji w bran-

ży spożywczej, nie zarzuciliśmy planów

rozbudowy obiektów w Zawierciu. Do

nowego budynku, który jest w trakcie re-

alizacji, jeszcze w tym roku przeniesiemy

Akademię Smaku. Stawiamy na rozwój

możliwości kreowania nowych produk-

tów z udziałem firmy Promar, ale także

Promatec, ponieważ Akademię wyposa-

żamy w maszyny i urządzenia właśnie

z oferty Promatecu. Planujemy organi-

zowanie iventów dla branży spożywczej

w Zawierciu i Leszczynach.

A skoro o śląskiej siedzibie Promatecu

mowa, to zdaje się, że i tam trwa rozbudowa?

– W Czerwionce-Leszczynach zaczę-

ło nam brakować powierzchni magazy-

nowej. Nowa hala o powierzchni 1.000

metrów kwadratowych zostanie oddana

w czerwcu. Dzięki temu odzyskamy cen-

trum szkoleniowo-pokazowe, które tym-

czasowo trzeba było zająć na magazyn

klipsów i pętelek. Zyskamy też miejsce

na usytuowanie utworzonego ostatnio

centrum rozwoju projektów nietypo-

wych.W tej komórce nasi specjaliści zaj-

mują się rozwiązywaniem indywidual-

nych nieseryjnych i niestandardowych

zamówień.Wychodzimy z założenia, że

kto „nie ucieka do przodu”, ma większe

kłopoty. Mięso pozostanie najlepszym

źródłem białka, tu nie mam wątpliwości,

ale na przykład w połączeniu z warzywa-

mi tworzy bardzo ciekawą i poszukiwaną

propozycję.

Po tych optymistycznych informacjach

wnioskuję, że w Promarze i Promatecu wszy-

scy okrzepli i zaczynają działać w nowej rze-

czywistości.

– Nasza działalność faktycznie idzie już

dwoma torami. Wszelkie wątpliwości

– związane ze zmianami – rozwiązuje-

my na integracyjnych spotkaniach we-

wnętrznych.

Nie zabraknie w tym roku także możliwości

spotkań z klientami.

– Poza eventami w obu firmach będzie

szansa na spotkania we wrześniu pod-

czas tegorocznej Polagry Tech, poświe-

conej piekarnictwu, gdzie będziemy

wystawiać się z Handtmannem, jednym

z naszych partnerów.