marzec 2020
BILANS DODATNI
1 5
Informacje
J
anusz Rodziewicz, prezes Stowarzy-
szenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
z uznaniem podkreśla, że współpra-
ca z Odziałem TV Bydgoszcz od kilku lat
układa się znakomicie, a jej efektem jest cykl
kilkunastu odcinków programów w nowa-
torski i ciekawy sposób promujących różne
gatunki mięsa.
Zrealizowano już po kilka telewizyjnych
audycji popularyzujących wieprzowinę, wo-
łowinę i drób wysokiej jakości. Telewidzowie
regionalnej „Trójki” mogli zobaczyć między
innymi odcinki z cyklu „Wieprza pieprzem”
czy „Z talerzem gęsiego”. Te dwudziestomi-
nutowe poradniki z udziałem kucharzy, blo-
gerów kulinarnych, ekspertów z zakresu tech-
nologii przetwórstwa mięsa czy dietetyków
przyciągały przed telewizory rzesze widzów,
a przed monitory komputerów tych, którzy
wolą korzystać z mediów społecznościowych.
Nic zatem dziwnego, że trzecią edycję pro-
gramu szefowie SRW RP ponownie powie-
rzyli redaktor Darii Kazuła, która jest reżyse-
rem audycji i ich producentem. Pani redaktor
podkreśla, że ze współpracy z mięsną organi-
zacją całą ekipa realizująca program także jest
zadowolona. Wszyscy stają na wysokości za-
dania, by kolejne odcinki były ciekawe i wno-
siły nową jakość i wiedzę na temat wyboru ga-
tunków mięsa, jego obróbki i przyrządzania.
Zawodowych kucharzy – Agata Jędrasz-
czak i Bartłomiej Witkowski – wspiera ama-
torka doskonale znająca tradycyjną, regional-
ną kuchnię mięsną –MirosławaWilkowa (na
zdjęciu). Każdą audycję do tej pory ze swadą
prowadziła red. Iwona Komisarek. I będzie
gospodynią programu nadal, ponieważ – jak
podkreśla red. Daria Kazuła – składu dobrej
ekipy nie należy zmieniać.
Zatem co czeka miłośników dobrych dań
mięsnych w tej edycji programu? – Promocja
różnych gatunków mięsa drobiowego. Się-
gniemy po kurczaka, a także indyka i bę-
dziemy popularyzować dobrej jakości mięso
zgodnie z hasłem tej edycji: „Z drobiem za pan
brat” – wyjaśnia Daria Kazuła. – Do końca
marca planujemy zakończyć realizację 5 od-
cinków, które w kwietniu zostaną wyemito-
wane na antenie TVP Bydgoszcz, a następnie
w regionalnej „Trójce”.
A zatem już wkrótce miłośnicy dobrego
mięsnego jadła będą mogli sprawdzić, czy rze-
czywiście można być z drobiem za pan brat.
Ta edycja programu jest sfinansowana
z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
BS
Fot. Archiwum TVP Bydgoszcz
i SRW RP
SRW RP – z drobiem za pan brat
Pięć razy
na szklanym ekranie
wy, zechciała rozpocząć nowy rozdział
z nami.
■
Do tych zmian personalnych trzeba jeszcze
dodać nowe inwestycje. I to także udało się ze
zmianami pogodzić…
– I to w niełatwym dla producentów
czasie, którzy – podobnie jak my –
muszą się borykać ze wspomnianymi
wcześniej kosztami oraz niestabilnym
rynkiem mięsa czerwonego i białego.
Z myślą o rozwoju przetwórstwa, mimo
trudnego czasu dla inwestycji w bran-
ży spożywczej, nie zarzuciliśmy planów
rozbudowy obiektów w Zawierciu. Do
nowego budynku, który jest w trakcie re-
alizacji, jeszcze w tym roku przeniesiemy
Akademię Smaku. Stawiamy na rozwój
możliwości kreowania nowych produk-
tów z udziałem firmy Promar, ale także
Promatec, ponieważ Akademię wyposa-
żamy w maszyny i urządzenia właśnie
z oferty Promatecu. Planujemy organi-
zowanie iventów dla branży spożywczej
w Zawierciu i Leszczynach.
■
A skoro o śląskiej siedzibie Promatecu
mowa, to zdaje się, że i tam trwa rozbudowa?
– W Czerwionce-Leszczynach zaczę-
ło nam brakować powierzchni magazy-
nowej. Nowa hala o powierzchni 1.000
metrów kwadratowych zostanie oddana
w czerwcu. Dzięki temu odzyskamy cen-
trum szkoleniowo-pokazowe, które tym-
czasowo trzeba było zająć na magazyn
klipsów i pętelek. Zyskamy też miejsce
na usytuowanie utworzonego ostatnio
centrum rozwoju projektów nietypo-
wych.W tej komórce nasi specjaliści zaj-
mują się rozwiązywaniem indywidual-
nych nieseryjnych i niestandardowych
zamówień.Wychodzimy z założenia, że
kto „nie ucieka do przodu”, ma większe
kłopoty. Mięso pozostanie najlepszym
źródłem białka, tu nie mam wątpliwości,
ale na przykład w połączeniu z warzywa-
mi tworzy bardzo ciekawą i poszukiwaną
propozycję.
■
Po tych optymistycznych informacjach
wnioskuję, że w Promarze i Promatecu wszy-
scy okrzepli i zaczynają działać w nowej rze-
czywistości.
– Nasza działalność faktycznie idzie już
dwoma torami. Wszelkie wątpliwości
– związane ze zmianami – rozwiązuje-
my na integracyjnych spotkaniach we-
wnętrznych.
■
Nie zabraknie w tym roku także możliwości
spotkań z klientami.
– Poza eventami w obu firmach będzie
szansa na spotkania we wrześniu pod-
czas tegorocznej Polagry Tech, poświe-
conej piekarnictwu, gdzie będziemy
wystawiać się z Handtmannem, jednym
z naszych partnerów.
■