BILANS DODATNI
marzec 2020
2 4
Wydarzenia
A przecież w wielu dziedzinach już nie jeste-
śmy lokalnym producentem, ale europejskim
i światowym. Powinniśmy być czarnym ko-
niem tego środkowoeuropejskiego zaprzęgu.
Uważam, że gdyby u nas organizować skom-
pensowane targi, nie dzielić tego włosa na
czworo, efekty byłyby zdecydowanie więk-
sze dla każdej ze stron. Widzimy po zain-
teresowaniu, choćby naszymi urządzenia-
mi, że coraz więcej firm tych nowoczesnych
rozwiązań potrzebuje. Jeszcze kilka lat temu
przedsiębiorcy nie chcieli kupować analizato-
rów, uważając to za zbędny koszt. Teraz takie
urządzenie to już konieczność, jeśli chce się
być konkurencyjnym.
Emanuela Jankowska,
Ulma Packaging Polska:
– Trzeci raz z rzędu bierzemy udział w tar-
gachWarsaw Pack i stwierdzamy, że wyraźnie
wzrosła liczba wystawców i zwiedzających.
Zainteresowanie klientów naszymi urządze-
niami też jest zdecydowanie większe. Dział
handlowy jest zadowolony z wyboru tej im-
prezy. Nie bierzemy już udziału w targach Po-
lagra, ponieważ właśnie tamwyraźnie spadła
liczba nowych klientów. W Nadarzynie za-
prezentowaliśmy maszynę rolową do skin va-
cuum oraz vacuum, na których prezentujemy
ekologiczne opakowania z warstwą papieru.
Drugie urządzenie, traysealer do zamykania
tacek, także ma możliwość przygotowania
ekologicznych opakowań. Stawiamy na eko-
logię. Pojawia się zainteresowanie opakowa-
niami papierowymi także w branży mięsnej.
Na świecie to już nie trend, ale konieczność.
Anna Macurek, Dadaux Polska:
– Jesteśmy obecni od lat na wielu targach
w Polsce. WNadarzynie po raz pierwszy, po-
nieważ Food Tech zorganizowano pierwszy
raz. Jesteśmy z tego wyboru bardzo zadowo-
leni. Zainteresowanie zwiedzających naszymi
urządzeniami jest naprawdę duże. Oferujemy
maszyny dla niewielkich zakładówmięsnych.
Z naszych obserwacji wynika, że w Polsce dy-
namicznie rozwijają się małe i średnie firmy.
Rośnie zapotrzebowanie na urządzenia o nie-
wielkich gabarytach i wydajności. Jean Clau-
de Dadaux, właściciel francuskiej firmy, jest
obecny na każdych targach, które odbywają
się w naszym kraju. To jest ważne, by klienci
poznali właściciela firmy, a nie tylko samo
nazwisko. To właśnie on ma doświadczenie
i największą wiedzę na temat urządzeń marki
Dadaux.
Marianna Kowalczuk,
Vemag Polska:
– Zastanawiałam się, czy wziąć udział w tar-
gach Food Technologie. Ostatecznie dałam się
namówić i nie żałuję. Wystawców było dużo,
zwiedzających – ku zaskoczeniu nas wszyst-
kich – bardzo dużo. Znakomity był też czas
działania trzydniowej ekspozycji – od godziny
10 do 16. Słyszałamwiele pochlebnych opinii
na temat organizacji tych targów, zwłaszcza
ich organizatorki Izabeli Olszewskiej. I ja to
potwierdzam, ponieważ każdego dnia byli-
śmy „zaopiekowani”. Uważam, że skończył się
trend dzielenia targów na części. Teraz każdy
liczy czas i pieniądze, a z naszych obserwacji
takich wydarzeń wynika, że klienci zaintere-