Previous Page  22 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 22 / 48 Next Page
Page Background

N

ie da się ukryć: tegoroczne akcje

związane z promocją polskiego

mięsa, przynajmniej w pierwszej

połowie roku, będą (jeśli w ogóle!) organi-

zowane w cieniu koronawirusa. Większość

imprez plenerowych i spotkań w pomiesz-

czeniach zamkniętych została odwołana.

Prawdopodobnie obronią się tylko kampanie

w mediach, a więc w prasie, radio i telewizji

i na FB. Z pewnością większość projektów,

finansowanych z Funduszy Promocji, zosta-

nie przesunięta na lato i jesień z nadzieją, że

ciepła aura pozwoli pokonać złośliwe drob-

noustroje.

Ale trudno przecież przenieść na później

Wielkanoc! I dlatego realizatorzy organizo-

wanego od lat cyklu imprez pod nazwąWiel-

kanoc –Mięsne Święta Polska Tradycja – sta-

nęli przez nie lada wyzwaniem.

Do chwili, kiedy pisane są te słowa, udało

się przeprowadzić pierwsze z zaplanowanych

przedsięwzięć, czyli udział w poznańskich

Targach Edukacyjnych. Była to kolejna już

wizyta na tej wielkiej imprezie, gdzie adre-

satem promocji jest – jak co roku – młoda

publiczność: uczniowie szkół podstawowych

i średnich, ale także studenci oraz oczywiście

nauczyciele i rodzice. W końcu też „mięso-

żercy”.

Tym razem przekonywano uczestników

Targów do mięsa drobiowego i jego prze-

tworów. Prowadzący akcję starali się uświa-

domić młodym konsumentom, że drób na

wielkanocnym stole wcale nie pełni funkcji

drugorzędnej lub, jak twierdzą niektórzy,

ledwie ozdobnej w porównaniu z innymi

wiktuałami, ale jest pełnowartościowym

składnikiem tradycyjnego polskiego wiel-

kanocnego menu.

Znakomita drużyna mistrza Hieronima

Jurgi udowodniła to z łatwością. Zaatakowała

smakiem! Tłum zebrany wokół stanowiska

warsztatowego, przy którym odbywały się

prezentacje i degustacje, nieustająco wiwa-

tował na cześć obficie serwowanych potraw

drobiowych. Zdawało słyszeć się donośnie

mlaśnięcia i okrzyki: „Jeszcze więcej drobiu!”

lub: „Kurczak jest cool!”

Przysmaki przygotowywano w najróżniej-

szych postaciach. Nie zabrakło więc pieczonej

kaczki w sosie rodzynkowym, gulaszu z żo-

łądków drobiowych, indyka na parze, waria-

cji na temat kurczaka i drobiowych galantyn,

a nawet – należącego do nowej tradycji – wiel-

kanocnego burgera drobiowego.

Jeden z kucharzy, Krzysztof, był zadziwio-

ny, że tak łatwo namówić młodzież do dro-

biu na Wielkanoc. Spodziewał się bardziej

wyczerpującej walki. Co znaczy dobra kuch-

nia... I oczywiście nie chodzi o to, by zepchnąć

z wielkanocnego stołu inne gatunki mięs, ale

by – po prostu – by nadać mu równorzędną

rangę i uświadomić konsumentom, że drób

można jeść nie tylko na co dzień, ale też od

święta.

Akcja Wielkanocna „Drób na Wielkanoc-

nym Stole” była zaplanowana na cztery eta-

py. Oprócz opisanych Targów, przewidziano

promocję na Jarmarku Wielkanocnym w jed-

nym z miast oraz Konferencję dla dziennika-

rzy krajowych i zagranicznych z ewentualnym

udziałem Ministra Rolnictwa w Centrum

Prasowym PAP, a także doroczne Spotkanie

BranżyMięsnej. Ale czy się odbędą? Czas i wi-

rus pokaże…

Tekst i zdjęcia: Andrzej Łyszyk.

Finansowanie:

Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego

Mięsne Święta Polska Tradycja – Drób na Wielkanocnym Stole

Trudno przecież przenieść

Wielkanoc na potem

BILANS DODATNI

marzec 2020

2 2

Wydarzenia