W
spółpraca jest działaniem z Programu Rozwoju Obsza-
rów Wiejskich na lata 2014-2020. Wspiera ono inno-
wacyjne przedsięwzięcia w rolnictwie. Jego celem jest
również transfer wiedzy z nauki do praktyki rolniczej. Współdziała-
nie podejmowane w ramach projektu ma przyczynić się do powstania
nowego produktu czy technologii. Grupy, tworzone przez rolników,
jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorcy i podmioty świadczące
usługi doradcze opracowujące projekt, mogły przybrać formę zrzesze-
nia, stowarzyszenia czy też konsorcjum. Wsparcie dotyczy tworzenia
i funkcjonowania grup operacyjnych na rzecz innowacji (EPI) oraz
realizacji projektów przez te grupy.
Innowacja to słowo klucz,
które powinno łączyć
Dawid Skotnicki
,
kierownik działu technologii
produkcji rolniczej
Tomasz Parzybut
,
wiceprezes Stowarzyszenia
Wieprz Polski
Sławomir Homeja
,
prezes Stowarzyszenia
Wieprz Polski
O projekcie w ramach działania „Współpraca”, w który zaanga-
żowały się
m.in.Stowarzyszenie Wieprz Polski, Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Minikowie mówi jego pracownik Dawid Skotnicki, kierownik
działu technologii produkcji rolniczej: -. Województwo kujawsko-
-pomorskie jest bardzo aktywne, jeśli chodzi działania „Współpraca”,
którego głównym celem jest wdrażanie rozwiązań innowacyjnych
w gospodarstwach rolnych. Uczestniczyliśmy w trzech naborach
wniosków, realizując w pierwszym dwa projekty, a w drugim cztery
projekty, które są w trakcie realizacji. Obecnie pracujemy nad 22
projektami, w tym jednym, w którym jako ODR zdecydowaliśmy
się wziąć na siebie rolę lidera. Partnerami utworzonego konsorcjum
są Stowarzyszenie Wieprz Polski oraz Stowarzyszenie Rzeźników
i Wędliniarzy RP. Ich kilkuletnia współpraca jest dobrym punktem
wyjścia, ponieważ integrują różne środowiska z branży rolno-prze-
twórczej. Uważamy, że integracja i współpraca tego typu podmiotów
jest konieczna po to, by razem odpowiadać na potrzeby konsumentów
i umacniać swoją pozycję na rynku.
Zaplanowano w ramach tego projektu opracowanie programu ży-
wienia zwierząt, w tym przypadku świń rasy puławskiej, który bazuje
na zasobach paszowych gospodarstwa i dodatkowo na roślinach nie-
modyfikowanych genetycznie, co – jak podkreśla Dawid Skotnicki
– pozwoli na zagospodarowanie niszy, jaką stanowią rodzime rośliny
białkowe. Warto, by rolnicy chętniej wykorzystywali je w zmiano-
waniu upraw jako nawóz zielony, a w hodowli jako znakomite źródło
białka w paszach.
– Dzięki temu będziemy mogli ograniczać konieczność impor-
tu modyfikowanej śruty sojowej przynajmniej dla tej grupy surow-
ca, oczywiście jeśli konsumenci będą zainteresowani rynkiem mięsa
i przetworów z ras rodzimych – dodaje Dawid Skotnicki. – To się
uda pod warunkiem, że rolnicy i przetwórcy znajdą wspólny język.
Chcemy, by te grupy producentów, które są przecież od siebie zależne,
potrafiły się porozumieć, zaufać sobie, co przy współpracy jest niezwy-
kle ważne. Te grupy muszą wspólnie pracować, by tworząc rzetelny
produkt, zdobywać coraz większe rzesze konsumentów, apelować do
ich patriotyzmu i w oparciu o polskość oferowanych im produktów
budować przewagę konkurencyjną.
– Bardzo się cieszę, że Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
będzie przy tym projekcie współpracowało z ODR wMinikowie oraz
z grupą rolników – mówi Tomasz Parzybut. – Sam jestem ciekaw
efektów prac grupy. Liczymy na to, że zainteresujemy wynikami na-
szych badań członków Stowarzyszenia, a tym samym doprowadzimy
do rozpropagowania produktów mięsnych NON GMO.
Widzimy, jak szybko poszerza się półka tego typu produktów
zagranicą. Jesteśmy przekonani, że ten trend niebawem stanie się
popularny także w naszym kraju. Sama idea działania „Współpraca”
jest interesująca i zachęca do patriotyzmu konsumenckiego. Z jednej
strony promujemy żywienie pochodzące z polskiego białka, z dru-
giej zwracamy uwagę na wysoką jakość produktów z ras polskich
trzody chlewnej.
Ważne jest jeszcze to, by cały projekt zwrócił uwagę szerokiej
grupy społeczeństwa, by zakładów zainteresowanych zakupem świń
z tuczu bez GMO było coraz więcej. Liczę, że rezultaty tych badań
zainteresują zarówno hodowców, jak i przetwórców.
Sławomir Homeja, prezes Stowarzyszenia Wieprz Polski dodaje: –
W ramach naszego projektu chcemy zacieśnić współdziałanie firm
przetwórczych i rolników oraz sprawdzić jakość mięsa rasy puławskiej,
po to, by ujednolić opinie na jego temat. Ważnym elementem tego
działania jest konieczność wiarygodnego podsumowania kosztów
chowu świń tej rasy rodzimej. Chcemy wiedzieć, jaka jest opłacal-
ność żywienia, w jakim progu cenowym mieści się – w stosunku do
soi genetycznej modyfikowanej – w całym cyklu chowu. Działanie,
przewidziane na dwa lata, jest w trakcie realizacji. Zakres jest duży,
ponieważ pod uwagę bierzemy cały proces od analizy pasz, przez za-
sady żywienia, określenie jakości mięsa i stworzenie kilku wzorcowych
produktów z tego surowca. Celem, podobnie jak w założenia naszej
organizacji, jest łączenie w działaniu „Współpraca” dwóch środowisk
– hodowców i przetwórców przy współpracy z uczelniami wyższymi
i OśrodkiemDoradztwa Rolniczego wMinikowie, który jest liderem
konsorcjum powołanego dla tego projektu.
marzec 2020
BILANS DODATNI
21
Trzeba wiedzieć