Previous Page  21 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 21 / 48 Next Page
Page Background

W

spółpraca jest działaniem z Programu Rozwoju Obsza-

rów Wiejskich na lata 2014-2020. Wspiera ono inno-

wacyjne przedsięwzięcia w rolnictwie. Jego celem jest

również transfer wiedzy z nauki do praktyki rolniczej. Współdziała-

nie podejmowane w ramach projektu ma przyczynić się do powstania

nowego produktu czy technologii. Grupy, tworzone przez rolników,

jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorcy i podmioty świadczące

usługi doradcze opracowujące projekt, mogły przybrać formę zrzesze-

nia, stowarzyszenia czy też konsorcjum. Wsparcie dotyczy tworzenia

i funkcjonowania grup operacyjnych na rzecz innowacji (EPI) oraz

realizacji projektów przez te grupy.

Innowacja to słowo klucz,

które powinno łączyć

Dawid Skotnicki

,

kierownik działu technologii

produkcji rolniczej

Tomasz Parzybut

,

wiceprezes Stowarzyszenia

Wieprz Polski

Sławomir Homeja

,

prezes Stowarzyszenia

Wieprz Polski

O projekcie w ramach działania „Współpraca”, w który zaanga-

żowały się

m.in.

Stowarzyszenie Wieprz Polski, Stowarzyszenie

Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego

w Minikowie mówi jego pracownik Dawid Skotnicki, kierownik

działu technologii produkcji rolniczej: -. Województwo kujawsko-

-pomorskie jest bardzo aktywne, jeśli chodzi działania „Współpraca”,

którego głównym celem jest wdrażanie rozwiązań innowacyjnych

w gospodarstwach rolnych. Uczestniczyliśmy w trzech naborach

wniosków, realizując w pierwszym dwa projekty, a w drugim cztery

projekty, które są w trakcie realizacji. Obecnie pracujemy nad 22

projektami, w tym jednym, w którym jako ODR zdecydowaliśmy

się wziąć na siebie rolę lidera. Partnerami utworzonego konsorcjum

są Stowarzyszenie Wieprz Polski oraz Stowarzyszenie Rzeźników

i Wędliniarzy RP. Ich kilkuletnia współpraca jest dobrym punktem

wyjścia, ponieważ integrują różne środowiska z branży rolno-prze-

twórczej. Uważamy, że integracja i współpraca tego typu podmiotów

jest konieczna po to, by razem odpowiadać na potrzeby konsumentów

i umacniać swoją pozycję na rynku.

Zaplanowano w ramach tego projektu opracowanie programu ży-

wienia zwierząt, w tym przypadku świń rasy puławskiej, który bazuje

na zasobach paszowych gospodarstwa i dodatkowo na roślinach nie-

modyfikowanych genetycznie, co – jak podkreśla Dawid Skotnicki

– pozwoli na zagospodarowanie niszy, jaką stanowią rodzime rośliny

białkowe. Warto, by rolnicy chętniej wykorzystywali je w zmiano-

waniu upraw jako nawóz zielony, a w hodowli jako znakomite źródło

białka w paszach.

– Dzięki temu będziemy mogli ograniczać konieczność impor-

tu modyfikowanej śruty sojowej przynajmniej dla tej grupy surow-

ca, oczywiście jeśli konsumenci będą zainteresowani rynkiem mięsa

i przetworów z ras rodzimych – dodaje Dawid Skotnicki. – To się

uda pod warunkiem, że rolnicy i przetwórcy znajdą wspólny język.

Chcemy, by te grupy producentów, które są przecież od siebie zależne,

potrafiły się porozumieć, zaufać sobie, co przy współpracy jest niezwy-

kle ważne. Te grupy muszą wspólnie pracować, by tworząc rzetelny

produkt, zdobywać coraz większe rzesze konsumentów, apelować do

ich patriotyzmu i w oparciu o polskość oferowanych im produktów

budować przewagę konkurencyjną.

– Bardzo się cieszę, że Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

będzie przy tym projekcie współpracowało z ODR wMinikowie oraz

z grupą rolników – mówi Tomasz Parzybut. – Sam jestem ciekaw

efektów prac grupy. Liczymy na to, że zainteresujemy wynikami na-

szych badań członków Stowarzyszenia, a tym samym doprowadzimy

do rozpropagowania produktów mięsnych NON GMO.

Widzimy, jak szybko poszerza się półka tego typu produktów

zagranicą. Jesteśmy przekonani, że ten trend niebawem stanie się

popularny także w naszym kraju. Sama idea działania „Współpraca”

jest interesująca i zachęca do patriotyzmu konsumenckiego. Z jednej

strony promujemy żywienie pochodzące z polskiego białka, z dru-

giej zwracamy uwagę na wysoką jakość produktów z ras polskich

trzody chlewnej.

Ważne jest jeszcze to, by cały projekt zwrócił uwagę szerokiej

grupy społeczeństwa, by zakładów zainteresowanych zakupem świń

z tuczu bez GMO było coraz więcej. Liczę, że rezultaty tych badań

zainteresują zarówno hodowców, jak i przetwórców.

Sławomir Homeja, prezes Stowarzyszenia Wieprz Polski dodaje: –

W ramach naszego projektu chcemy zacieśnić współdziałanie firm

przetwórczych i rolników oraz sprawdzić jakość mięsa rasy puławskiej,

po to, by ujednolić opinie na jego temat. Ważnym elementem tego

działania jest konieczność wiarygodnego podsumowania kosztów

chowu świń tej rasy rodzimej. Chcemy wiedzieć, jaka jest opłacal-

ność żywienia, w jakim progu cenowym mieści się – w stosunku do

soi genetycznej modyfikowanej – w całym cyklu chowu. Działanie,

przewidziane na dwa lata, jest w trakcie realizacji. Zakres jest duży,

ponieważ pod uwagę bierzemy cały proces od analizy pasz, przez za-

sady żywienia, określenie jakości mięsa i stworzenie kilku wzorcowych

produktów z tego surowca. Celem, podobnie jak w założenia naszej

organizacji, jest łączenie w działaniu „Współpraca” dwóch środowisk

– hodowców i przetwórców przy współpracy z uczelniami wyższymi

i OśrodkiemDoradztwa Rolniczego wMinikowie, który jest liderem

konsorcjum powołanego dla tego projektu.

marzec 2020

BILANS DODATNI

21

Trzeba wiedzieć