BILANS DODATNI
marzec 2020
10
Nowe firmy w SRW RP
Współdziałanie – niełatwa
lekcja do odrobienia
C
hoice Genetics jest w Polsce jedyną firmą genetyczną, która
posiada kompletne struktury. Składa się na nią sieć ferm
hodowlanych, w których produkowane są lochy oraz fer-
my, w których produkowane są knury. Posiada ponadto największe
w kraju centrum pozyskiwania nasienia. Nasienie knurów terminal-
nych dystrybuujemy do gospodarstw hodowlanych na obszarze całej
Polski – mówi
StanisławNiemyjski
, prezes spółki Choice Genetics
Polska, która od tego roku jest członkiem Stowarzyszenia Rzeźników
i Wędliniarzy RP.
WChoice Genetics mamy różne piony, które skupiają różnych spe-
cjalistów – mamy dział techniczny, żywieniowy, dział doradców ge-
netycznych. Wspólnie z partnerami, gospodarstwami hodowlanymi
oraz zakładami mięsnymi, jesteśmy w stanie zbudować efektywne
ekonomicznie programy hodowlane – podkreśla Stanisław Niemyj-
ski. –Warunkiem jest jednak, by w te programy wchodzili producenci
przekonani o ich znaczeniu, którzy potrafią łączyć określone normy
i przekonania. Na tym polega recepta sukcesu agroklastrów, których
członkowie wytwarzają żywność o wysokich parametrach i wymaga-
niach, lepszą niż proponują konkurenci rynkowi.
Udział Choice Genetics w rynku
Program linii matecznych CG36 stanowi 20 procent rynku krajowe-
go. CG36 to locha wyprodukowana w oparciu o ideę zrównoważonej
hodowli. Świetnie przygotowana do współczesnej, towarowej hodowli.
Lochy mają wysoką mleczność, najdłuższą użytkowość rozpłodową
i dominują na rynku w zakresie ilości sutków funkcjonalnych. Ponadto
rodzą dużo prosiąt, charakteryzujących się wysoką masą urodzeniową.
Dzięki temu CG36 zapewnia najwyższą na świecie przeżywalność
prosiąt przed odsadzeniem (>91 proc.).
W programie knurów, których mamy kilka rodzajów, udział ryn-
kowy jest zdecydowanie większy, a w kolejnych miesiącach powinien
jeszcze się zwiększyć. Najnowszy knur w ofercie, Excelium, wyróż-
niony został tytułem „Innowacyjny Produkt Rolniczy 2019”. To knur
reprezentujący wszystko, co ma dziś do zaoferowania światowa gene-
tyka. W ramach programu Genetics PRO oferujemy dziś najbardziej
zaawansowany program hodowlany na rynku, składający się z loszki
CG36 i właśnie knura Excelium. Dysponujemy wreszcie wspomnia-
nym centrum pozyskiwania nasienia, najnowocześniejszymw Europie,
a chyba i na świecie. Mamy tam ultranowoczesne technologie – po-
bierania, oceniania i transportu nasienia. Prowadzimy także liczne
badania genetyczne.
Rozdrobnienie przekute w atut
WChoice Genetics szukamy alternatywnych rozwiązań hodowlanych
dla różnych podmiotów, znajdujących się na rynku i zajmujących się
produkcją trzody chlewnej oraz jej przetwarzaniem. Wiemy, że po-
wstały dwa kierunki działania – kierunek intensywny, który opiera się
na produkcji w ekstremalnie dużych fermach oraz drugi model, który
dominuje w Polsce, a są to gospodarstwa rodzinne.
Uważam, że jeśli te gospodarstwa zostaną we właściwy sposób
zorganizowane, to rozdrobnienie przekujemy w atut. Chodzi o to,
że dzisiaj zmienia się podejście do produkcji świń, zmienia się podej-
ście przetwórców do surowca, a także konsumenta do oferowanych
im towarów. Pojawiła się jakość emocjonalna, a ona definiuje nową
przestrzeń – konsumenci chcą wiedzieć, skąd pochodzi dany produkt,
w jakich warunkach został wytworzony, czym były żywione zwie-
rzęta i jaką w całym łańcuchu produkcji żywności daje się gwarancję
bezpieczeństwa.
To są właśnie te elementy, które definiują obszar współpracy. Na
bazie gospodarstw nowatorskich wmyśleniu ekonomicznym i hodowli
oraz powiązanych z nimi zakładów mięsnych można tworzyć klastry
oraz inne formy kooperacji hodowców z przetwórcami. Współpracę
opartą na wysokich walorach jakościowych produktów końcowych
oraz w oparciu o surowiec, który również będzie charakteryzował się
jakością nadrzędną wobec ilości.
Europa Zachodnia, jeśli chodzi o ten kontekst, już odrabia lekcje.
Pojawiają się na przykład programy pilotowane przez supermarkety.
W tych programach obowiązuje zakaz stosowania antybiotykóww cho-
wie świń, a tucz odbywa się w określonych warunkach i czasie. Świado-
mi konsumenci już wiedzą, że zdrowie nie jest dane raz na całe życie.
Trzeba o nie zadbać, dlatego coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, jak
produkt był wytworzony na fermie, a później jak został przetworzony.
Polska jest w doskonałym miejscu. Cała Europa Zachodnia to go-
spodarstwa wielkotowarowe. My ich w tym względzie nie dogonimy.
Wiedząc, że z dużej fermy do małej powrót jest niemożliwy, mamy
swój atut, jakim są małe gospodarstwa z naturalną produkcją, wyczer-
pującą znamiona ekologicznej.
Import prosiąt opłaca się do czasu
To nie jest dla hodowli dobre rozwiązanie, kiedy z Danii, Holandii
czy Niemiec przywozimy prosięta. Praktyka pokazuje, że sentymen-
tów nie ma – materiał hodowlany dostaje ten, kto płaci więcej. Takich
przypadków jest coraz więcej. Wynikają między innymi z pojawieniu
się afrykańskiego pomoru świń w wielu krajach na świecie, a także