Previous Page  10 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 48 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

marzec 2020

10

Nowe firmy w SRW RP

Współdziałanie – niełatwa

lekcja do odrobienia

C

hoice Genetics jest w Polsce jedyną firmą genetyczną, która

posiada kompletne struktury. Składa się na nią sieć ferm

hodowlanych, w których produkowane są lochy oraz fer-

my, w których produkowane są knury. Posiada ponadto największe

w kraju centrum pozyskiwania nasienia. Nasienie knurów terminal-

nych dystrybuujemy do gospodarstw hodowlanych na obszarze całej

Polski – mówi

StanisławNiemyjski

, prezes spółki Choice Genetics

Polska, która od tego roku jest członkiem Stowarzyszenia Rzeźników

i Wędliniarzy RP.

WChoice Genetics mamy różne piony, które skupiają różnych spe-

cjalistów – mamy dział techniczny, żywieniowy, dział doradców ge-

netycznych. Wspólnie z partnerami, gospodarstwami hodowlanymi

oraz zakładami mięsnymi, jesteśmy w stanie zbudować efektywne

ekonomicznie programy hodowlane – podkreśla Stanisław Niemyj-

ski. –Warunkiem jest jednak, by w te programy wchodzili producenci

przekonani o ich znaczeniu, którzy potrafią łączyć określone normy

i przekonania. Na tym polega recepta sukcesu agroklastrów, których

członkowie wytwarzają żywność o wysokich parametrach i wymaga-

niach, lepszą niż proponują konkurenci rynkowi.

Udział Choice Genetics w rynku

Program linii matecznych CG36 stanowi 20 procent rynku krajowe-

go. CG36 to locha wyprodukowana w oparciu o ideę zrównoważonej

hodowli. Świetnie przygotowana do współczesnej, towarowej hodowli.

Lochy mają wysoką mleczność, najdłuższą użytkowość rozpłodową

i dominują na rynku w zakresie ilości sutków funkcjonalnych. Ponadto

rodzą dużo prosiąt, charakteryzujących się wysoką masą urodzeniową.

Dzięki temu CG36 zapewnia najwyższą na świecie przeżywalność

prosiąt przed odsadzeniem (>91 proc.).

W programie knurów, których mamy kilka rodzajów, udział ryn-

kowy jest zdecydowanie większy, a w kolejnych miesiącach powinien

jeszcze się zwiększyć. Najnowszy knur w ofercie, Excelium, wyróż-

niony został tytułem „Innowacyjny Produkt Rolniczy 2019”. To knur

reprezentujący wszystko, co ma dziś do zaoferowania światowa gene-

tyka. W ramach programu Genetics PRO oferujemy dziś najbardziej

zaawansowany program hodowlany na rynku, składający się z loszki

CG36 i właśnie knura Excelium. Dysponujemy wreszcie wspomnia-

nym centrum pozyskiwania nasienia, najnowocześniejszymw Europie,

a chyba i na świecie. Mamy tam ultranowoczesne technologie – po-

bierania, oceniania i transportu nasienia. Prowadzimy także liczne

badania genetyczne.

Rozdrobnienie przekute w atut

WChoice Genetics szukamy alternatywnych rozwiązań hodowlanych

dla różnych podmiotów, znajdujących się na rynku i zajmujących się

produkcją trzody chlewnej oraz jej przetwarzaniem. Wiemy, że po-

wstały dwa kierunki działania – kierunek intensywny, który opiera się

na produkcji w ekstremalnie dużych fermach oraz drugi model, który

dominuje w Polsce, a są to gospodarstwa rodzinne.

Uważam, że jeśli te gospodarstwa zostaną we właściwy sposób

zorganizowane, to rozdrobnienie przekujemy w atut. Chodzi o to,

że dzisiaj zmienia się podejście do produkcji świń, zmienia się podej-

ście przetwórców do surowca, a także konsumenta do oferowanych

im towarów. Pojawiła się jakość emocjonalna, a ona definiuje nową

przestrzeń – konsumenci chcą wiedzieć, skąd pochodzi dany produkt,

w jakich warunkach został wytworzony, czym były żywione zwie-

rzęta i jaką w całym łańcuchu produkcji żywności daje się gwarancję

bezpieczeństwa.

To są właśnie te elementy, które definiują obszar współpracy. Na

bazie gospodarstw nowatorskich wmyśleniu ekonomicznym i hodowli

oraz powiązanych z nimi zakładów mięsnych można tworzyć klastry

oraz inne formy kooperacji hodowców z przetwórcami. Współpracę

opartą na wysokich walorach jakościowych produktów końcowych

oraz w oparciu o surowiec, który również będzie charakteryzował się

jakością nadrzędną wobec ilości.

Europa Zachodnia, jeśli chodzi o ten kontekst, już odrabia lekcje.

Pojawiają się na przykład programy pilotowane przez supermarkety.

W tych programach obowiązuje zakaz stosowania antybiotykóww cho-

wie świń, a tucz odbywa się w określonych warunkach i czasie. Świado-

mi konsumenci już wiedzą, że zdrowie nie jest dane raz na całe życie.

Trzeba o nie zadbać, dlatego coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, jak

produkt był wytworzony na fermie, a później jak został przetworzony.

Polska jest w doskonałym miejscu. Cała Europa Zachodnia to go-

spodarstwa wielkotowarowe. My ich w tym względzie nie dogonimy.

Wiedząc, że z dużej fermy do małej powrót jest niemożliwy, mamy

swój atut, jakim są małe gospodarstwa z naturalną produkcją, wyczer-

pującą znamiona ekologicznej.

Import prosiąt opłaca się do czasu

To nie jest dla hodowli dobre rozwiązanie, kiedy z Danii, Holandii

czy Niemiec przywozimy prosięta. Praktyka pokazuje, że sentymen-

tów nie ma – materiał hodowlany dostaje ten, kto płaci więcej. Takich

przypadków jest coraz więcej. Wynikają między innymi z pojawieniu

się afrykańskiego pomoru świń w wielu krajach na świecie, a także