Previous Page  11 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 48 Next Page
Page Background

marzec 2020

BILANS DODATNI

11

Nowe firmy w SRW RP

z faktu, że hodowcy z krajów specjalizujących się w produkcji prosiąt

decydują się na zwiększenie tuczu u siebie. Ogranicza to okresowo

podaż prosiąt na rynku, dlatego tak ważne jest, żeby podmioty, które

uczestniczą w programach i które będą tworzyły klastry czy grupy

producenckie, miały alternatywę w postaci odpowiedniego zaplecza

hodowlanego w kraju.

Jesteśmy w stanie cały cykl produkcyjny świń zorganizować w Pol-

sce. Mamy świetnych genetyków. Mamy też światłych rolników, po-

trafiących korzystać z rozwijającej się wiedzy. Jednak trzeba do wielu

dotrzeć, umieć z nimi rozmawiać i przekonać ich do zmian. Ważny

jest również wybór odpowiedniej genetyki.

W Choice Genetics kładziemy nacisk na plenność fizjologiczną,

czyli liczbę prosiąt żywo urodzonych w miocie, ale największe zna-

czenie ma dla nas plenność gospodarcza, to jest liczba prosiąt żywo

odsadzonych od lochy w roku. Za to producent dostaje pieniądze.

A jeśli koncentrujemy się na plenności gospodarczej, to ważnym ele-

mentem jest przeżywalność i waga urodzeniowa prosiąt. O tym już

wspominałem. W Choice Genetics wynosi ona 1,4 kilograma, co

gwarantuje, że prosię jest odpowiednio witalne, pobiera natychmiast

siarę i jest odpowiednio zabezpieczone.

Wduńskich hodowlach prosiąt wmiocie jest bardzo dużo, ale są one

małe i nie dopijają, ponieważ lochy charakteryzują się niską mleczno-

ścią. Zabezpieczenie siarowe jest słabe. A z licznych badań wynika, że

jest ono jednym z najważniejszych elementów w chowie świń. Żeby

mówić o bezpieczeństwie i przewidywalności produkcji, to trzeba pa-

miętać, że prosię musi odpić 200 g siary na jeden kilogrammasy ciała.

Jeśli wypija mniej, nie uzyskuje odporności. A to oznacza duże dodat-

kowe koszty, które stawiają pod znakiem zapytania jakiekolwiek zyski.

Kolejna rzecz, najbardziej interesująca zakłady mięsne, to wyrów-

nanie tusz, duże wyręby podstawowe i jakość technologiczna mięsa.

Wspomniany knur Excelium to wzorzec pod tym względem. Ważną

kwestią pozostaje odporność zwierząt, która redukuje stosowanie anty-

biotyków w hodowli. Nasze zwierzęta cechuje wyjątkowa odporność.

To nie jest przypadek.

Genetyka w służbie jakości

Działania Choice Genetics wyróżnia podejście holistyczne. Każdy ele-

ment hodowli bierzemy pod uwagę. Filozofia firmy jest taka, by lochy

były samowystarczalne, każda żywo urodzone prosię było odsadzone,

rosło bez dodatkowych automatów i preparatów mleko-zastępczych.

Dziś rzecz nie w koncentrowaniu się na wielkości miotów, ale jakości

i poszukiwaniu równowagi ekonomicznej w całym procesie hodowli.

Genetyka i praca hodowlana powinny być tak ukierunkowane, żeby

uzyskać wysoki efekt pod względem jakości, walorów smakowych

i kulinarnych mięsa, jak również parametrów ekonomicznych pro-

dukcji. Nam się to udaje.

Współpracujemy z mniejszymi i większymi gospodarstwami ho-

dowlanymi oraz zakładami mięsnymi. Wśród naszym klientówmamy

hodowców, którzy zdobyli uprawnienia przetwórców i prowadzą wła-

sne masarnie. To właśnie oni najbardziej doceniają produkty Choice

Genetics, ponieważ na bazie mięsa ze zwierząt naszych ras, mogą

wytwarzać wyroby wysokiej jakości. Mamy na przykład trzy firmy

w okolicy Radomia, które swoją produkcję sprzedają w lokalnym su-

permarkecie pod określonym szyldem, zyskując uznanie konsumentów.

Jeśli chce się wykorzystać technologie tradycyjnej produkcji wędlin,

to punktemwyjścia gwarantującym sukces jest bez wątpienia surowiec.

Dzisiaj właściwie zorganizowana baza surowcowa jest elementem gwa-

rantującym stabilność produkcji, ale także powtarzalność i jakość ofe-

rowanych produktów. Większość dużych zakładówmięsnych podąża

w stronę własnych hodowli, ponieważ chce mieć surowiec powtarzalny.

To czynnik o kluczowym znaczeniu przy wyborze ras. Dlatego tak

ważne są osiągnięcia genetyki, które gwarantują powtarzalność pod

względem składu tuszu, jak również wyrębów podstawowych. Wka-

tegoriach bezpieczeństwa produktów ważne jest, żeby wiedzieć, skąd

one pochodzą, w jakich warunkach były wytworzone, gdzie trafiły,

w jakich warunkach były transportowane i przechowywane, czyli

mieć wgląd w całą drogę od pola do konsumenta. Ważne, by budować

świadomość i markę także polskich produktów.

Traceability dotyczy także chowu świń. Proponujemy polskim ho-

dowcom nie tylko wyselekcjonowane nasienie, ale całe programy ho-

dowlane, opracowywane zgodnie z ich oczekiwaniami i założeniami.

To mogą być indywidualne programy żywieniowe lub programy dla

agroklastru, które obejmują całość cyklu od produkcji, przez prze-

twórstwo, do certyfikacji produktu krajowego czy regionalnego. Do-

starczamy określone rozwiązania i technologie.

Bez współpracy nie ma kołaczy

Naszymi doświadczeniami chcemy podzielić się z członkami Stowa-

rzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Mięso, które pochodzi z na-

szych schematów krzyżowania świń doskonale odpowiada na współ-

czesne potrzeby i oczekiwania konsumentów. Doceniają je przede

wszystkim średnie i małe zakłady mięsne, a właśnie takie należą do

Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Znamy wreszcie do-

skonale krajowy rynek producentów trzody.

Uważam, że integracja działań w triadzie: gospodarstwo, dostawca

genetyki i przetwórca mięsa może w niedalekiej przyszłości przy-

nieść same korzyści. Liczę, że wśród członków SRW RP znajdą się

zakłady zainteresowane programami, które pozwolą im odnaleźć się

w całościowo zaprojektowanym łańcuchu produkcji od pola do stołu,

ustabilizować podaż wysokiej jakości surowca i w ostatecznym roz-

rachunku zarobić więcej na produkcji mięsnej.

Oprac. BS

życzenia