marzec 2020
BILANS DODATNI
11
Nowe firmy w SRW RP
z faktu, że hodowcy z krajów specjalizujących się w produkcji prosiąt
decydują się na zwiększenie tuczu u siebie. Ogranicza to okresowo
podaż prosiąt na rynku, dlatego tak ważne jest, żeby podmioty, które
uczestniczą w programach i które będą tworzyły klastry czy grupy
producenckie, miały alternatywę w postaci odpowiedniego zaplecza
hodowlanego w kraju.
Jesteśmy w stanie cały cykl produkcyjny świń zorganizować w Pol-
sce. Mamy świetnych genetyków. Mamy też światłych rolników, po-
trafiących korzystać z rozwijającej się wiedzy. Jednak trzeba do wielu
dotrzeć, umieć z nimi rozmawiać i przekonać ich do zmian. Ważny
jest również wybór odpowiedniej genetyki.
W Choice Genetics kładziemy nacisk na plenność fizjologiczną,
czyli liczbę prosiąt żywo urodzonych w miocie, ale największe zna-
czenie ma dla nas plenność gospodarcza, to jest liczba prosiąt żywo
odsadzonych od lochy w roku. Za to producent dostaje pieniądze.
A jeśli koncentrujemy się na plenności gospodarczej, to ważnym ele-
mentem jest przeżywalność i waga urodzeniowa prosiąt. O tym już
wspominałem. W Choice Genetics wynosi ona 1,4 kilograma, co
gwarantuje, że prosię jest odpowiednio witalne, pobiera natychmiast
siarę i jest odpowiednio zabezpieczone.
Wduńskich hodowlach prosiąt wmiocie jest bardzo dużo, ale są one
małe i nie dopijają, ponieważ lochy charakteryzują się niską mleczno-
ścią. Zabezpieczenie siarowe jest słabe. A z licznych badań wynika, że
jest ono jednym z najważniejszych elementów w chowie świń. Żeby
mówić o bezpieczeństwie i przewidywalności produkcji, to trzeba pa-
miętać, że prosię musi odpić 200 g siary na jeden kilogrammasy ciała.
Jeśli wypija mniej, nie uzyskuje odporności. A to oznacza duże dodat-
kowe koszty, które stawiają pod znakiem zapytania jakiekolwiek zyski.
Kolejna rzecz, najbardziej interesująca zakłady mięsne, to wyrów-
nanie tusz, duże wyręby podstawowe i jakość technologiczna mięsa.
Wspomniany knur Excelium to wzorzec pod tym względem. Ważną
kwestią pozostaje odporność zwierząt, która redukuje stosowanie anty-
biotyków w hodowli. Nasze zwierzęta cechuje wyjątkowa odporność.
To nie jest przypadek.
Genetyka w służbie jakości
Działania Choice Genetics wyróżnia podejście holistyczne. Każdy ele-
ment hodowli bierzemy pod uwagę. Filozofia firmy jest taka, by lochy
były samowystarczalne, każda żywo urodzone prosię było odsadzone,
rosło bez dodatkowych automatów i preparatów mleko-zastępczych.
Dziś rzecz nie w koncentrowaniu się na wielkości miotów, ale jakości
i poszukiwaniu równowagi ekonomicznej w całym procesie hodowli.
Genetyka i praca hodowlana powinny być tak ukierunkowane, żeby
uzyskać wysoki efekt pod względem jakości, walorów smakowych
i kulinarnych mięsa, jak również parametrów ekonomicznych pro-
dukcji. Nam się to udaje.
Współpracujemy z mniejszymi i większymi gospodarstwami ho-
dowlanymi oraz zakładami mięsnymi. Wśród naszym klientówmamy
hodowców, którzy zdobyli uprawnienia przetwórców i prowadzą wła-
sne masarnie. To właśnie oni najbardziej doceniają produkty Choice
Genetics, ponieważ na bazie mięsa ze zwierząt naszych ras, mogą
wytwarzać wyroby wysokiej jakości. Mamy na przykład trzy firmy
w okolicy Radomia, które swoją produkcję sprzedają w lokalnym su-
permarkecie pod określonym szyldem, zyskując uznanie konsumentów.
Jeśli chce się wykorzystać technologie tradycyjnej produkcji wędlin,
to punktemwyjścia gwarantującym sukces jest bez wątpienia surowiec.
Dzisiaj właściwie zorganizowana baza surowcowa jest elementem gwa-
rantującym stabilność produkcji, ale także powtarzalność i jakość ofe-
rowanych produktów. Większość dużych zakładówmięsnych podąża
w stronę własnych hodowli, ponieważ chce mieć surowiec powtarzalny.
To czynnik o kluczowym znaczeniu przy wyborze ras. Dlatego tak
ważne są osiągnięcia genetyki, które gwarantują powtarzalność pod
względem składu tuszu, jak również wyrębów podstawowych. Wka-
tegoriach bezpieczeństwa produktów ważne jest, żeby wiedzieć, skąd
one pochodzą, w jakich warunkach były wytworzone, gdzie trafiły,
w jakich warunkach były transportowane i przechowywane, czyli
mieć wgląd w całą drogę od pola do konsumenta. Ważne, by budować
świadomość i markę także polskich produktów.
Traceability dotyczy także chowu świń. Proponujemy polskim ho-
dowcom nie tylko wyselekcjonowane nasienie, ale całe programy ho-
dowlane, opracowywane zgodnie z ich oczekiwaniami i założeniami.
To mogą być indywidualne programy żywieniowe lub programy dla
agroklastru, które obejmują całość cyklu od produkcji, przez prze-
twórstwo, do certyfikacji produktu krajowego czy regionalnego. Do-
starczamy określone rozwiązania i technologie.
Bez współpracy nie ma kołaczy
Naszymi doświadczeniami chcemy podzielić się z członkami Stowa-
rzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Mięso, które pochodzi z na-
szych schematów krzyżowania świń doskonale odpowiada na współ-
czesne potrzeby i oczekiwania konsumentów. Doceniają je przede
wszystkim średnie i małe zakłady mięsne, a właśnie takie należą do
Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Znamy wreszcie do-
skonale krajowy rynek producentów trzody.
Uważam, że integracja działań w triadzie: gospodarstwo, dostawca
genetyki i przetwórca mięsa może w niedalekiej przyszłości przy-
nieść same korzyści. Liczę, że wśród członków SRW RP znajdą się
zakłady zainteresowane programami, które pozwolą im odnaleźć się
w całościowo zaprojektowanym łańcuchu produkcji od pola do stołu,
ustabilizować podaż wysokiej jakości surowca i w ostatecznym roz-
rachunku zarobić więcej na produkcji mięsnej.
Oprac. BS
życzenia