Previous Page  34 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 44 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

grudzień 2020

3 4

Informacje

J

ednym z wyzwań, stojących przed

sektorem bydła, jest Europejski

Nowy Zielony Ład i strategia „Od

pola do stołu”, która zakłada

m.in.

ograni-

czenie o połowę środków ochrony roślin, re-

dukcję zużycia antybiotyków i zwiększenie

ilości gruntów rolnych przeznaczonych na

rolnictwo ekologiczne. To ostatnie założe-

nie szczególnie często przywoływane było

w czasie debaty eksperckiej, która odbyła się

podczas sesji poświęconej produkcji bydła

w czasie Narodowych Wyzwań w Rolnictwie

OnLine (28-29 października br.).

– Sam pomysł, aby zwiększyć tak znacznie

udział produkcji ekologicznej w UE, gdy 25

proc. upraw miałoby być przeznaczone pod

rolnictwo ekologiczne, jest krytykowany na-

wet przez tych, którzy prowadzą produkcję

ekologiczną. Boją się oni, że silne zachęty

finansowe do zwiększenia areału produkcji

ekologicznej spowodują nadwyżkę na rynku,

spadek cen i pogorszenie opłacalności, więc

czują się zagrożeni – mówił Jerzy Wierzbic-

ki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów

Bydła Mięsnego. –Większość stwierdza, że to

rynek powinien decydować o wielkości pro-

dukcji, żeby nadążała za rosnącym popytem,

bo tylko to gwarantuje opłacalność.

Jak zaznaczył, w przypadku redukcji zuży-

cia antybiotyków w produkcji bydła mięsne-

go będzie znacznie mniej problemów, ponie-

waż ich wykorzystywanie nie jest duże, choć

oczywiście pewne rzeczy można poprawić,

np. ulepszyć profilaktykę oraz pracować nad

poprawą zdrowotności stad.

Leszek Hądzlik, prezydent Polskiej Fe-

deracji Hodowców Bydła i Producentów

Mleka, zwrócił uwagę na strategię dotyczą-

cą zalesiania: – Obawiamy się wydzielania

gruntów pod zalesienia. Nie wyobrażam so-

bie sytuacji, gdy rolnik kupiwszy hektar za

100.000 zł ma go teraz przekazać na zalesie-

nie. Rozumiem, że w danym regionie ilość

zalesień ma osiągnąć odpowiednią wielkość,

ale rolnicy obawiają się wydzielenia z bazy

paszowej – podkreślił.

Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku

Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,

poinformował o przygotowaniach czynionych

przez zespół ds. zrównoważonej wołowiny,

który pod kierownictwem Jerzego Wierzbic-

kiego analizuje zagadnienia związane z do-

brostanem i zużyciem antybiotyków i przy-

gotowuje się na wdrożenie Zielonego Ładu.

Zaznaczył, że Zielony Ład może okazać

się cofnięciem rolnictwa o 40 lat, co stanowi

zagrożenie dla rolnictwa w Polsce, będącej

eksporterem żywności.

Podczas Narodowych Wyzwań w Rolnic-

twie OnLine eksperci, skupiając się na ogra-

niczeniu uboju rytualnego, omówili także

konsekwencje nowelizacji ustawy o ochronie

zwierząt. Jaka jest skala produkcji wołowiny

halal i koszer, dlaczego temat ten powrócił,

czy dzięki takiemu rozwiązaniu zwiększymy

ochronę zwierząt? Na pytania te odpowie-

dzieli uczestnicy debaty. Piątka dla zwierząt

trafiła co prawda do sejmowej zamrażarki,

jednak w najbliższym czasie ma zostać przed-

stawiony nowy projekt i nie wiadomo, czy na-

dal będzie zawierał zapis o ograniczeniu uboju

religijnego bydła.

Witold Choiński, prezes Związku Polskie

Mięso, przedstawił dane dotyczące produk-

cji wołowiny, w tym wołowiny pochodzącej

z uboju religijnego: – Liczby mówią same za

siebie. Polska produkuje 1,1 mln ton woło-

winy, z czego ubojem bydła zajmuje się pra-

wie 300 ubojni, a hodowlą bydła ok. 350.000

rolników. Są to i producenci mleka, i produ-

cenci wołowiny – powiedział zaznaczając,

że ograniczenie uboju rytualnego dotknie

wszystkich, ponieważ spadek cen odczują

obie te grupy. – Przychody tej branży z samej

Narodowe Wyzwania w Rolnictwie OnLine

Debata u Farmera