BILANS DODATNI
grudzień 2020
3 4
Informacje
J
ednym z wyzwań, stojących przed
sektorem bydła, jest Europejski
Nowy Zielony Ład i strategia „Od
pola do stołu”, która zakłada
m.in.ograni-
czenie o połowę środków ochrony roślin, re-
dukcję zużycia antybiotyków i zwiększenie
ilości gruntów rolnych przeznaczonych na
rolnictwo ekologiczne. To ostatnie założe-
nie szczególnie często przywoływane było
w czasie debaty eksperckiej, która odbyła się
podczas sesji poświęconej produkcji bydła
w czasie Narodowych Wyzwań w Rolnictwie
OnLine (28-29 października br.).
– Sam pomysł, aby zwiększyć tak znacznie
udział produkcji ekologicznej w UE, gdy 25
proc. upraw miałoby być przeznaczone pod
rolnictwo ekologiczne, jest krytykowany na-
wet przez tych, którzy prowadzą produkcję
ekologiczną. Boją się oni, że silne zachęty
finansowe do zwiększenia areału produkcji
ekologicznej spowodują nadwyżkę na rynku,
spadek cen i pogorszenie opłacalności, więc
czują się zagrożeni – mówił Jerzy Wierzbic-
ki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów
Bydła Mięsnego. –Większość stwierdza, że to
rynek powinien decydować o wielkości pro-
dukcji, żeby nadążała za rosnącym popytem,
bo tylko to gwarantuje opłacalność.
Jak zaznaczył, w przypadku redukcji zuży-
cia antybiotyków w produkcji bydła mięsne-
go będzie znacznie mniej problemów, ponie-
waż ich wykorzystywanie nie jest duże, choć
oczywiście pewne rzeczy można poprawić,
np. ulepszyć profilaktykę oraz pracować nad
poprawą zdrowotności stad.
Leszek Hądzlik, prezydent Polskiej Fe-
deracji Hodowców Bydła i Producentów
Mleka, zwrócił uwagę na strategię dotyczą-
cą zalesiania: – Obawiamy się wydzielania
gruntów pod zalesienia. Nie wyobrażam so-
bie sytuacji, gdy rolnik kupiwszy hektar za
100.000 zł ma go teraz przekazać na zalesie-
nie. Rozumiem, że w danym regionie ilość
zalesień ma osiągnąć odpowiednią wielkość,
ale rolnicy obawiają się wydzielenia z bazy
paszowej – podkreślił.
Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku
Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,
poinformował o przygotowaniach czynionych
przez zespół ds. zrównoważonej wołowiny,
który pod kierownictwem Jerzego Wierzbic-
kiego analizuje zagadnienia związane z do-
brostanem i zużyciem antybiotyków i przy-
gotowuje się na wdrożenie Zielonego Ładu.
Zaznaczył, że Zielony Ład może okazać
się cofnięciem rolnictwa o 40 lat, co stanowi
zagrożenie dla rolnictwa w Polsce, będącej
eksporterem żywności.
Podczas Narodowych Wyzwań w Rolnic-
twie OnLine eksperci, skupiając się na ogra-
niczeniu uboju rytualnego, omówili także
konsekwencje nowelizacji ustawy o ochronie
zwierząt. Jaka jest skala produkcji wołowiny
halal i koszer, dlaczego temat ten powrócił,
czy dzięki takiemu rozwiązaniu zwiększymy
ochronę zwierząt? Na pytania te odpowie-
dzieli uczestnicy debaty. Piątka dla zwierząt
trafiła co prawda do sejmowej zamrażarki,
jednak w najbliższym czasie ma zostać przed-
stawiony nowy projekt i nie wiadomo, czy na-
dal będzie zawierał zapis o ograniczeniu uboju
religijnego bydła.
Witold Choiński, prezes Związku Polskie
Mięso, przedstawił dane dotyczące produk-
cji wołowiny, w tym wołowiny pochodzącej
z uboju religijnego: – Liczby mówią same za
siebie. Polska produkuje 1,1 mln ton woło-
winy, z czego ubojem bydła zajmuje się pra-
wie 300 ubojni, a hodowlą bydła ok. 350.000
rolników. Są to i producenci mleka, i produ-
cenci wołowiny – powiedział zaznaczając,
że ograniczenie uboju rytualnego dotknie
wszystkich, ponieważ spadek cen odczują
obie te grupy. – Przychody tej branży z samej
Narodowe Wyzwania w Rolnictwie OnLine
Debata u Farmera