Previous Page  38 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 44 Next Page
Page Background

POLISH

FOOD.HK

w DB Plaza

Z serca

Europy

W

centrum handlowym DB Plaza

w Hong Kongu uruchomiono

pierwszy w Azji sklep, w które-

go asortymencie znajdują się wyłącznie pol-

skie produkty spożywcze.

Uroczyste otwarcie POLISH FOOD.

HK odbyło się 11 października br. O randze

wydarzenia mówi udział Aleksandra Dań-

dy, Konsula Generalnego RP, który dokonał

przecięcia wstęgi przed wejściem do sklepu.

Pierwszy dzień funkcjonowania delikatesów

uatrakcyjniły klientom bezpłatne degustacje

polskich produktów, a także gry i konkursy

z nagrodami.

POLISH

FOOD.HK

oferuje mieszkań-

comHong Kongu specjalistyczne, najwyższej

jakości produkty spożywcze, w tym produkty

najlepszych marek z Polski. Artykuły spo-

żywcze różnych branż dostarczane są z Polski

drogą lotniczą bezpośrednio do sklepu.

– Wśród oferowanych produktów mamy

także szeroki asortyment polskich wędlin.

Są to między innymi szynki, kindziuk, po-

lędwice, salami, a także parówki i przede

wszystkim kabanosy w różnych rodzajach

i rozmiarach – nasz absolutny bestseller –

mówi Marcin Klocek z POLISH FOOD.

HK. – Sprzedajemy wędliniarskie wyroby

firm Tarczyński i Sokołów.

Jeżeli nasi Czytelnicy byliby zainteresowani

współpracą, promocją oraz dystrybucją swoich

produktów w Hong Kongu i Chinach, mogą

kontaktować się z panem Marcinem Kloc-

kiem pod nr tel.

+852 98041233

lub pod ad-

resem e-mail:

mk@polishfood.hk

BS

Zdjęcia: Archiwum POLISH

FOOD.HK

Biznes Mixer

Plan strategiczny WPR 2021-2027

Polityka jakości żywności

w GAJ-ach

P

ozyskiwanie kanałów dystrybucji i wia-

rygodnych kontrahentów to obecnie

priorytety na rynku. Dlatego Polska Agencja

Inwestycji i Handlu S.A. wychodząc naprze-

ciw oczekiwaniom polskich firm, uruchomiła

„Biznes Mixer”.

„Biznes Mixer” to wirtualne i bezpłatne na-

rzędzie (dostępne pod adresem https://www.

paih.gov.pl/biznesmixer/

) do znajdowania no-

wych partnerów biznesowych w Polsce. Każ-

dy użytkownik może za pośrednictwem tego

serwisu załączyć ogłoszenie oraz przeglądać

ogłoszenia innych przedsiębiorstw.

Każda zamieszczona oferta jest weryfiko-

wana przez pracowników Polskiej Agencji In-

westycji i Handlu. Przyjazny użytkowniko-

wi interfejs pozwala na pełną samodzielność

oraz łatwe wprowadzanie modyfikacji w za-

mieszczonym ogłoszeniu. Firmy korzystające

z „Biznes Mixera” zyskują darmowy dostęp do

bazy ogłoszeń handlowych oraz możliwość

dotarcia do nowych partnerów i nawiązania

długotrwałych relacji biznesowych.

Więcej informacji na temat narzędzia „Biz-

nes Mixer” Czytelnicy znajdą na stronie in-

ternetowej PAIH. Pytania na temat Biznes

Mikstera można kierować pod adres mailowy:

platforma@paih.gov.pl

.

Info: PAIH

G

łówne cele planu WPR to między inny-

mi zwiększenie zorientowania na rynek

i poprawa konkurencyjności, w tym większe

ukierunkowanie na badania naukowe, techno-

logię i cyfryzację. Ważna jest również popra-

wa pozycji rolników w łańcuchu dostaw. Jako

jeden z celów stawia się także poprawę reakcji

rolnictwa w UE na potrzeby społeczne doty-

czące żywności i zdrowia, w tym bezpiecznej,

bogatej w składniki odżywcze i zrównoważo-

nej żywności; na zapobieganie marnotrawie-

niu żywności, jak również poprawę dobrosta-

nu zwierząt.

Temu tematowi poświęcone było spotkanie

przedstawicieli branż spożywczych. Podczas

zebrania one line w dniu 15 września, któ-

re prowadzili: dyrektor Michał Rzytki oraz

Agnieszka Czubak, zastępca dyrektora wDe-

partamencie Jakości Żywności i Bezpieczeń-

stwa Produkcji Roślinnej omówiono potrzebę

stworzenia Grup na rzecz Aktywizacji Jakości

(GAJ). Wskazano, kto może ją założyć i jakie

cele musi spełniać.

Grupa na rzecz Aktywizacji

Jakości (GAJ)

Wzrost efektywności wykorzystania czyn-

ników wytwórczych w rolnictwie.

Zwiększenie skali produkcji i wartości do-

danej w produkcji żywności wysokiej jakości,

wytwarzanej w ramach unijnych i krajowych

systemów jakości.

Stymulowanie rozwoju gospodarczego i in-

nowacyjności miejscowości na obszarach wiej-

skich.

Lokalna produkcja żywności wysokiej ja-

kości skracająca łańcuchy dostaw.

Członkami GAJ mogą zostać grupy produ-

centów, uczestników systemu jakości żywno-

ści (obowiązkowo) oraz samorządy terytorial-

ne, lokalne grupy działania (LGD), lokalne

agencje rozwoju, parki narodowe i krajobra-

zowe czy instytucje otoczenia biznesu.

Spotkanie miało na celu uzyskanie opinii

zainteresowanych branż. Procedury nie zosta-

ły w pełni opracowane. Zaplanowano kolejne

spotkania.

IP

BILANS DODATNI

grudzień 2020

3 8

Informacje