Previous Page  36 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 44 Next Page
Page Background

T

egoroczna edycja Polagry Food,

choć przygotowywana w trudnych

warunkach, była pełna smaku i in-

teresujących spotkań. Nie zabrakło także cie-

kawych szkoleń i warsztatów.

Targi trwały 3 dni. Ekspozycja przygoto-

wana została w podziale na trzy salony. Naj-

większą jej część zajęli producenci maszyn

i urządzeń dla sektora spożywczego. Inno-

wacje w salonie FOODTECH wzbudzały

zainteresowanie targowych gości i były tema-

tem rozmów na stoiskach, bo to w końcu one

pozwalają na produkcję żywności wysokiej ja-

kości, spełniającej oczekiwania konsumentów.

Uwagę profesjonalnych zwiedzających

przyciągała także ekspozycja w salonie

FOOD. Na stoiskach w tym roku domino-

wały polskie marki. Nie zabrakło produktów

mleczarskich, słodyczy, przetworów owoco-

wo-warzywnych, soków i napojów, smacznych

przekąsek w postaci liofilizowanych owoców,

a także produktów ekologicznych. Polski drób

promował doborowy duet z ogromnym po-

czuciem smaku i dobrego humoru: Sebastian

Krauzowicz i Cristina Catese. Można było

także zasmakować w winiarskich specjałach

prosto z Węgier, które serwował László An-

german, MistrzWęgier Sommelierów w 2018

roku. Warto przy tym podkreślić, że w tym

roku 6 produktów zostało nagrodzonych Zło-

tym Medalem MTP.

Salon HORECA z kolei to strefy warsz-

tatowo-konkursowe. W największej z nich

przez wszystkie dni targów rozgrywały się

Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland

2020. Do rywalizacji przestąpili młodzi cu-

kiernicy, kucharze, kelnerzy i carverzy. Zwy-

cięzcy pierwszych trzech kategorii: Daniel

Bauer, Gaja Włodarczyk i Jacek Darnowski

będą mieli możliwość reprezentować Polskę

na poziomie międzynarodowym podczas

WorldSkills Szanghaj 2021. Ogromne emo-

cje wzbudziły też warsztaty kulinarne, które

prowadzili Tomasz Milewski, Wojciech Ha-

rapkiewicz, Dawid Łagowski, Tomasz Jaku-

biak i Tomasz Purol. Uczestnicy mieli okazję

nie tylko na poznanie tajników ich kuchni,

ale także na… autograf i wspólne pamiątko-

we zdjęcie.

W sercu targów POLAGRA znalazła

się w tym roku strefa szkoleniowa, w której

codziennie można było spotkać ekspertów

dzielących się wiedzą z różnych obszarów

prowadzenia biznesu w sektorze spożywczo-

-gastronomicznym. Największe zaintereso-

wanie, podobnie jak w ubiegłym roku, wzbu-

dził temat najnowszych trendów i wymogów

prawnych w oznakowaniu produktów, a tak-

że prezentacja wyników najnowszych badań

związanych ze zmianami zachowań konsu-

mentów na rynku FMCG. Publiczności nie

zabrakło również na warsztatach cukierni-

czo-lodowych, na których merytoryczna wie-

dza została zastosowana przy wykorzystaniu

innowacyjnych technologii, a zwieńczeniem

pracy były słodkie degustacje.

Kolejna edycja targów Polagra Food plano-

wana jest na 4-6 października 2021 r.

Więcej informacji o targach

na stronie

www.polagra.pl.

Tekst i zdjęcia: MTP

Polagra Food 2020

Przez trzy salony w maseczkach

BILANS DODATNI

grudzień 2020

3 6

Informacje