T
egoroczna edycja Polagry Food,
choć przygotowywana w trudnych
warunkach, była pełna smaku i in-
teresujących spotkań. Nie zabrakło także cie-
kawych szkoleń i warsztatów.
Targi trwały 3 dni. Ekspozycja przygoto-
wana została w podziale na trzy salony. Naj-
większą jej część zajęli producenci maszyn
i urządzeń dla sektora spożywczego. Inno-
wacje w salonie FOODTECH wzbudzały
zainteresowanie targowych gości i były tema-
tem rozmów na stoiskach, bo to w końcu one
pozwalają na produkcję żywności wysokiej ja-
kości, spełniającej oczekiwania konsumentów.
Uwagę profesjonalnych zwiedzających
przyciągała także ekspozycja w salonie
FOOD. Na stoiskach w tym roku domino-
wały polskie marki. Nie zabrakło produktów
mleczarskich, słodyczy, przetworów owoco-
wo-warzywnych, soków i napojów, smacznych
przekąsek w postaci liofilizowanych owoców,
a także produktów ekologicznych. Polski drób
promował doborowy duet z ogromnym po-
czuciem smaku i dobrego humoru: Sebastian
Krauzowicz i Cristina Catese. Można było
także zasmakować w winiarskich specjałach
prosto z Węgier, które serwował László An-
german, MistrzWęgier Sommelierów w 2018
roku. Warto przy tym podkreślić, że w tym
roku 6 produktów zostało nagrodzonych Zło-
tym Medalem MTP.
Salon HORECA z kolei to strefy warsz-
tatowo-konkursowe. W największej z nich
przez wszystkie dni targów rozgrywały się
Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland
2020. Do rywalizacji przestąpili młodzi cu-
kiernicy, kucharze, kelnerzy i carverzy. Zwy-
cięzcy pierwszych trzech kategorii: Daniel
Bauer, Gaja Włodarczyk i Jacek Darnowski
będą mieli możliwość reprezentować Polskę
na poziomie międzynarodowym podczas
WorldSkills Szanghaj 2021. Ogromne emo-
cje wzbudziły też warsztaty kulinarne, które
prowadzili Tomasz Milewski, Wojciech Ha-
rapkiewicz, Dawid Łagowski, Tomasz Jaku-
biak i Tomasz Purol. Uczestnicy mieli okazję
nie tylko na poznanie tajników ich kuchni,
ale także na… autograf i wspólne pamiątko-
we zdjęcie.
W sercu targów POLAGRA znalazła
się w tym roku strefa szkoleniowa, w której
codziennie można było spotkać ekspertów
dzielących się wiedzą z różnych obszarów
prowadzenia biznesu w sektorze spożywczo-
-gastronomicznym. Największe zaintereso-
wanie, podobnie jak w ubiegłym roku, wzbu-
dził temat najnowszych trendów i wymogów
prawnych w oznakowaniu produktów, a tak-
że prezentacja wyników najnowszych badań
związanych ze zmianami zachowań konsu-
mentów na rynku FMCG. Publiczności nie
zabrakło również na warsztatach cukierni-
czo-lodowych, na których merytoryczna wie-
dza została zastosowana przy wykorzystaniu
innowacyjnych technologii, a zwieńczeniem
pracy były słodkie degustacje.
Kolejna edycja targów Polagra Food plano-
wana jest na 4-6 października 2021 r.
Więcej informacji o targach
na stronie
www.polagra.pl.Tekst i zdjęcia: MTP
Polagra Food 2020
Przez trzy salony w maseczkach
BILANS DODATNI
grudzień 2020
3 6
Informacje