BILANS DODATNI
grudzień 2020
32
Debata na Forum
O
prócz znanych od lat problemów, jak ptasia grypa czy ASF,
branża mięsna musiała zmierzyć się w tym roku z ekono-
micznymi i medycznymi skutkami pandemii, a także za-
skakującymi propozycjami nowych przepisów. W dobie kryzysu nie
zmienia się jedno – najlepiej poradzą sobie dobrze zdywersyfikowane
firmy – to główne wnioski z sesji „Kondycja branży mięsnej – kto
stracił, kto zyskał?” podczas Internetowego Forum Rynku Spożyw-
czego i Handlu.
W pierwszej części dyskusji rozmawiano o aktualnych wyzwa-
niach branży: pandemii i jej wpływie na funkcjonowanie zakładów
i eksport, ptasiej grypie, ASF, „piątce dla zwierząt” i unijnym Zie-
lonym Ładzie.
Ludomir Biedecki, radca prawny, associated partner w Kancelarii
Noerr wskazał, że w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej pomysłów
legislacyjnych, które zaskakują branżę mięsną: – Obserwujemy szybkie
zmiany, które zachodzą w tempie trudnym do nadążenia dla wszyst-
kich. Przyznaję, że nawet branża prawnicza nie zawsze jest w stanie
w pełni nadążyć za tymi zmianami, aby móc zapewnić komfort swoim
klientom. Ubolewam też, że jakość nowych przepisów pozostawia
sporo do życzenia, a kwestie interpretacyjne są skomplikowane nawet
dla profesjonalistów.
Witold Choiński
,
prezes zarządu Związku Polskie Mięso
tłumaczył, że branża mięsna musi się mierzyć z roku na rok z nowymi
wyzwaniami takimi, jak między innymi ASF czy obecnie pandemia
koronawirusa: – Wyłączony został na jakiś czas cały kanał HoReCa,
który jest jednym z ważniejszych elementów sprzedażowych dla branży
mięsnej. Do tego dochodzą trudności z zatrudnieniem. Co prawda
w naszych zakładach nie było lockdownów jak w USA, ale trudności
pozostają. Obecnie jest nieco lepiej niż na początku, gdy zasady po-
stępowania były nieznane. Mamy zalecenia, które przygotowaliśmy
wspólnie z KRD-IG oraz GIS, dzięki czemu na trudnym rynku pra-
cuje się lepiej niż na początku pandemii.
Dariusz Goszczyński,
dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej
przyznał, że branża drobiarska chciałaby, żeby ten rok już się skończył:
–Wszystko zaczęło się od grypy ptaków, która, choć nieszkodliwa dla
ludzi, spowodowała poważne konsekwencje dla branży. Większość
państw trzecich zamknęła swoje rynki, część wprowadziła regiona-
lizację. Przebieg choroby nie był tak szeroki jak 3 lata temu, niemniej
wychodzenie z niej trwało do sierpnia. Dziś już w Rosji, Kazachstanie
Internetowe Forum Rynku Spożywczego i Handlu
Kondycja branży mięsnej
– kto stracił, kto zyskał?