Previous Page  30 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 44 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

grudzień 2020

3 0

Informacje

To nie był łatwy rok

dla firm mięsnych

B

ranża mięsna, choć nadal jest fi-

larem rynku rolno-spożywczego,

to należy do tych jego sektorów,

które na pandemii koronawirusa ucierpiały

najbardziej. Covid-19 to jednak nie jedyna

choroba trawiąca ten segment – w przypad-

ku producentów i przetwórców wieprzowiny

poważnym problemem jest wciąż afrykań-

ski pomór świń, zaś na tegorocznych wyni-

kach drobiarzy piętno odcisnęła ptasia grypa.

Czynnikiem wpływającym negatywnie na

całą branżę jest też brexit. Wiele wskazuje

na to, że po trudnym 2019 roku, obecny nie

będzie wcale lepszy.

Mniej wieprzowiny,

więcej wołowiny

Analitycy z Instytutu Ekonomiki Rolnic-

twa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że

w tym roku spożycie wieprzowiny może obni-

żyć się w Polsce o pół kilograma – z 38,5 kg na

statystycznego mieszkańca w 2019 roku – do

38 kg. Natomiast konsumpcja wołowiny ma

szansę wzrosnąć z 3,5 do 4 kg, co jest konse-

kwencją bogacenia się społeczeństwa. Z kolei

spożycie drobiu prawdopodobnie pozostanie

na poziomie ubiegłorocznym, czyli wyniesie

27,6 kg. W rezultacie ogólne spożycie mięsa,

wraz z podrobami, prawdopodobnie także

pozostanie na poziomie sprzed roku 75,5 kg.

Warto przy tym zauważyć, że na kulinarne

wybory polskich konsumentów w coraz więk-

szym stopniu wpływa trend roślinny i w naj-

bliższych latach może się on przełożyć na

stopniowe zmniejszanie się krajowego spoży-

cia produktówmięsnych. Sprzedaż wyrobów,

takich jak np.: wege burgery, falafele czy pasty

kanapkowe, ma duży potencjał wzrostowy.

W związku z tym europejskie organizacje,

zrzeszające producentów mięsa, dążyły do

wprowadzenia zakazu stosowania terminów

związanych z mięsem w odniesieniu do pro-

duktów pochodzenia roślinnego. Wpaździer-

niku Parlament Europejski zagłosował jednak

przeciwko wprowadzeniu tego typu regulacji.

Z drugiej strony, niektóre firmy mięsne

postanowiły wykorzystać aktualne trendy

i wprowadziły do swojej oferty również pro-

dukty roślinne.

ASF nie odpuszcza

Jak wskazuje Bartosz Urbaniak, szef banko-

wości agro BNP Paribas na Europę Środko-

wo-Wschodnią i Afrykę, na łamach serwisu

wiadomoscihandlowe.pl,

sektor mięsa czer-

wonego jest mocno osłabiony afrykańskim

pomorem świń (ASF), i to nie tylko w Polsce,

ale również w Niemczech. – To, że Chiny

zamknęły się na niemiecką wieprzowinę, zde-

stabilizowało europejski rynek. Z kolei sek-

tor mięsa białego jeszcze niedawno odczuwał

konsekwencje ptasiej grypy, choć teraz Polska

jest już uznana za kraj wolny od tej choroby.

Dodatkowym czynnikiem, wpływającym

negatywnie na perspektywy branży mięsnej,

jest kwestia brexitu. Nasz eksport produktów

mięsnych doWielkiej Brytanii był i nadal jest

bardzo duży. To zatem kolejny element tej

układanki niepewności – podkreśla Urbaniak.

Również minister rolnictwa i rozwoju wsi

Grzegorz Puda ostrzega, że w Polsce skutki

brexitu mogą być najbardziej odczuwalne na

rynkach mięsa drobiowego i wołowiny. – Ko-

misja Europejska powinna przygotować plan

działań, które będą zapobiegały destabilizacji

rynków rolnych, wykorzystując w pełni moż-

liwości prawne – uważa szef MRiRW.

Gastronomia w rozsypce

Bartosz Urbaniak zwraca uwagę, że firmy

mięsne mocno odczuwają skutki korona-

kryzysu

m.in.

dlatego, że nasz eksport jest

najczęściej skierowany do sektora HoReCa

lub przedsiębiorstw zajmujących się zaopa-

trzeniem gastronomii. One zaś znacząco

zmniejszyły zamówienia. Z tej przyczyny,

o ile cały eksport produktów spożywczych

wzrósł w tym roku jak dotąd o ok. 6-7 proc.,

to eksport mięsa spadł o ok. 5 proc. To dużo,

zważywszy na to, że Polska jest ogromnym

eksporterem w tej kategorii produktowej.

Polski eksport mięsa wieprzowego od

stycznia do sierpnia zanotował w stosunku

do poprzedniego roku spadek na poziomie ok.

22 proc. – z 313 do 245 tys. ton. Największe

spadki zaobserwowano u takich odbiorców

jak: USA -60 proc., Niemcy -35 proc. czy

Włochy -44 proc. Były one konsekwencją po-

jawienia się ASF w Polsce zachodniej, przez

co część polskich zakładów straciła wiele swo-

ich uprawnień eksportowych.

Drób w odwrocie

Eksport drobiu ucierpiał bardziej niż eksport

wieprzowiny. Przypomnijmy, że od 2004 roku

aż do 2019 roku eksport drobiu z Polski cały

czas rósł. To pobudzało krajową produkcję,

a jednym z czynników, oddziałujących w kie-

runku jego wzrostu, była duża cenowa przewa-

ga konkurencyjna polskiego drobiu na rynku

UE. Analitycy IERiGŻ policzyli, że w pierw-

szej połowie 2020 roku wolumen sprzedaży

zagranicznej (żywiec, mięso, podroby i prze-

twory łącznie) zmniejszył się jednak o ok. 4

proc., a jego wartość o ok. 8 proc.

Wartość eksportu ponad 11-krotnie prze-

wyższała wartość importu, ale dodatnie saldo

handlu zagranicznego produktami drobiowy-

mi spadło do 1,3 mld euro, czyli o 6,3 proc.

Drób eksportowano nadal przede wszystkim

do krajów UE (ok. 2/3 wywozu). Zdaniem

analityków IERiGŻ o pogorszeniu ko-

niunktury w eksporcie zadecydowały przede

wszystkim ograniczenia związane z pande-

mią i grypą ptaków. Trudną sytuację na rynku

złagodziło mniejsze zainteresowanie rynkiem

UE głównych dostawców drobiu, w tymBra-

zylii, która swoje dostawy przekierowała do

Chin.

Wzrost kosztów

W zeszłym roku praktycznie wszystkie

wskaźniki rentowności przemysłu mięsne-

go obniżyły się. Wynikało to przede wszyst-

kim ze wzrostu kosztów produkcji, w tym

cen surowca, energii czy pracy. W tym roku

dodatkowe koszty dla przedsiębiorstw mię-

snych generują głównie inwestycje związane

z wprowadzaniem zabezpieczeń przed ko-

ronawirusem. W ocenie obserwatorów ryn-

ku trudna sytuacja w branży może przeło-

żyć się na zwiększenie liczby upadłości firm

mięsnych, ale niewykluczony jest też postęp

w konsolidacji sektora.

Cyprian Styp