Previous Page  25 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 44 Next Page
Page Background

grudzień 2020

BILANS DODATNI

2 5

Warto przeczytać

w relacji rocznej. W maju nastąpiła poprawa

wyników eksportu.

Najbardziej odporne na wahania popytu na

rynkach zagranicznych okazały się wędliny

i kiełbasy. Wprawdzie w kwietniu wolumen

eksportu obniżył się o 9 proc. w stosunku

do wysokiej sprzedaży z marca, ale pozostał

powyżej kwietnia roku 2019 r. oraz powyżej

okresu przed pandemią.

„Odmrażanie” gospodarki

Od maja sytuacja na europejskim rynku mię-

sa zaczęła się stopniowo poprawiać, wraz ze

zdejmowaniem obostrzeń nałożonych na spo-

łeczeństwo oraz gospodarkę. W czerwcu oraz

w lipcu kraje Unii pozwoliły na uruchomienie

stacjonarnej sprzedaży i konsumpcji posiłków

w branży gastronomicznej.

Rosła również sprzedaż detaliczna żywno-

ści. WPolsce w czerwcu wróciła do poziomu

z analogicznego miesiąca 2019 r. W trzecim

kwartale wartość sprzedaży ulegała waha-

niom, ale pozostawała wyższa w relacji rocz-

nej – dynamika we wrześniu była dodatnia

i wyniosła 4,9 proc. Poprawę w tym obszarze

zanotowano również w innych krajach Unii.

Jak wynika z danych Eurostat-u, we wrześniu

dynamika roczna całej kategorii żywność we

wszystkich 27 krajach UE oraz na 10 najważ-

niejszych europejskich rynkach dla polskiej

żywności, wyniosła +2 proc. Choć należy tu

zaznaczyć, że we wrześniu, zarówno w Pol-

sce, jak i przeciętnie w UE wartość sprzeda-

ży żywności obniżyła się w porównaniu do

sierpnia.

Koniec drugiego i trzeci kwartał przynio-

sły stopniową odbudowę w eksporcie mięsa.

Od czerwca do sierpnia sprzedaż zagraniczna

nieprzetworzonego mięsa drobiowego była

wyższa – w ujęciu wolumenowym – o 4 proc.

niż w analogicznym okresie 2019 r. We wska-

zanym okresie wolumen eksportu mięsa wo-

łowego był wyższy o 3 proc. w relacji rocznej.

Lekką poprawę zaobserwowano również na

rynku wieprzowiny, ale w tym przypadku nie

przekroczono poziomu eksportu z analogicz-

nych miesięcy 2019 r. Warto też podkreślić, że

wzrost eksportu nie był na tyle duży, aby zre-

kompensować spadki z okresu pierwszej fali

pandemii. Jak wynika z danychMinisterstwa

Finansów (za MRiRW) wolumeny w całym

okresie styczeń-sierpień 2020 r. były niższe

niż zarejestrowane rok wcześniej.

Zawirowania w popycie odbiły się na ce-

nach – zarówno w eksporcie, jak i na rynku

krajowym. Było to wyzwanie dla producen-

tów mięsa.

Korzystanie wyglądała sytuacja w przy-

padku producentów przetworów mięsnych,

dla których osłabienie cen oznaczało spadek

kosztów surowca. Z tego sektora jednak do-

syć szybko zaczęły dochodzić sygnały o po-

jawieniu się presji ze strony sieci handlowych,

na obniżkę cen produktów kierowanych do

sprzedaży detalicznej przez kanał nowocze-

sny.

Wyniki finansowe

branży mięsnej

W tych trudnych i zmiennych warunkach

rynkowych w pierwszej połowie 2020 r.

przedsiębiorstwa z branży mięsnej radziły

sobie dosyć dobrze, co jest ważnym sygna-

łem dla samej branży, ale też dla podmiotów

z jej biznesowego otoczenia.

Wprzypadku producentów mięsa czerwo-

nego łączne przychody (firmy pow. 9 pracow-

ników) wyniosły 12 mld zł i był niższe o 1

proc. w porównaniu do analogicznego okresu

ubiegłego roku. Ten spadek należy uznać za

niewielki, zważywszy na istotną obniżkę cen

sprzedaży półtusz wieprzowych oraz ćwier-

ci wołowych we wskazanym okresie. Łączne

koszty firm z tego sektora obniżyły się o 3

proc., czego rezultatem była poprawa zarówno

rentowności sprzedaży, jak i marży EBITDA.

Wpierwszej połowie roku średnia rentowność

sprzedaży wyniosła 3,6 proc. wobec 2,2 proc.

rok wcześniej. Z kolei marża EBITDA wzro-

sła do 5 proc. z 2,7 proc. w I poł. 2019 r. Jak

wynika ze sprawozdań finansowych przed-

siębiorstw, średni udział eksportu w przy-

chodach wyniósł 21 proc., co oznacza spadek

o 4 p.p. w relacji rocznej. Producenci mięsa

czerwonego mocno ograniczyli inwestycje.

W tym obszarze zarejestrowano spadek o 26

proc. r/r.

5-procentowy wzrost przychodów odnoto-

wano w sektorze producentów mięsa drobio-

wego. Łączne przychody w ciągu pierwszych

sześciu miesięcy osiągnęły 7,1 mld zł. Nieco

wyższą dynamikę zarejestrowano jednak po

stronie kosztów. W rezultacie średnia marża

na sprzedaży wyniosła 1,8 proc., wobec 2,4

proc. rok wcześniej. Marża EBITDA obni-

żyła się w mniejszym stopniu – z 4,3 proc. do

4,2%. Średni udział eksportu w przychodach

wyniósł 31%, co oznacza spadek o 1 p.p. w re-

lacji rocznej. Co ciekawe, istotnie zwiększy-

ły się łączne nakłady inwestycyjne w branży

drobiarskiej. Na koniec pierwszej połowy roku

2020 wartość inwestycji była wyższa aż o 27

proc. niż w analogicznej części poprzednie-

go roku.

Na tym tle pozytywnie wyróżniają się

wyniki sektora producentów przetworów

mięsnych. W pierwszej połowie br. łączne

przychody zwiększyły się o 7 proc. w rela-

cji rocznej, do 17,5 mld zł. Łączne koszty

zwiększyły się w nieco mniejszym stopniu –

dynamika roczna wyniosła 6 proc. W efek-

cie nastąpiła poprawa rentowności biznesu.

Średnia marża na sprzedaży we wskazanych

miesiącach osiągnęła 4,1 proc., wobec 3,3

proc. rok wcześniej. Z kolei średnia marża

EBITDA zwiększyła się do 6 proc., z 5,2

proc.. Producenci przetworów zwiększyli

wydatki inwestycyjne – w pierwszej połowie

br. wartość inwestycji była wyższa o 9 proc.

niż rok wcześniej.

Druga fala pandemii

Po krótkim okresie stabilizacji nastąpiło

pogorszenie sytuacji epidemicznej w Eu-

ropie pod koniec trzeciego kwartału. Wraz

z rosnącą liczbą zachorowań na COVID-19,

poszczególne państwa Unii wróciły do wpro-

wadzania ograniczeń w funkcjonowaniu

poszczególnych gałęzi gospodarki. Harmo-

nogram prowadzania restrykcji jest mocno

zróżnicowany w poszczególnych krajach

Unii i zależy od lokalnej sytuacji epidemicz-

nej. Obecnie jest to proces zachodzący wol-

niej niż na przełomie pierwszego i drugiego

kwartału. W rezultacie do połowy listopada

wpływ kolejnej fali pandemii był łagodniej-

szy dla rynku mięsa, niż miało to miejsce

podczas pierwszej fali.

Dla producentów mięsa istotną kwestią

było wprowadzenie ograniczeń w funkcjo-

nowaniu branży HoReCa. Efektem było osła-

bienie się cen mięsa drobiowego oraz wołowe-

go. Potaniała też wieprzowina, jednak w tym

przypadku działały również inne (niż pan-

demia) ważne czynniki,

m.in.

wykrycie ASF

wNiemczech i związane z tym reperkusje dla

unijnego eksportu mięsa wieprzowego.

Warto podkreślić, że – w odróżnieniu od

pierwszej fali – na jesieni otwarte pozostają

granice krajów, dzięki czemu transport to-

warów odbywa się bez utrudnień.

Obecnie, chyba największych znakiem

zapytania jest to, jakie restrykcje będą obo-

wiązywały przed i w czasie Świąt Bożego

Narodzenia, zarówno w Polsce jak i za gra-

nicą. Standardowo jest to okres wyższego

popytu na mięso i jego przetwory. Jeśli sy-

tuacja epidemiczna nie pozwoli na organi-

zację rodzinnych spotkań i zmusi do izolacji

społecznej, będzie to w praktyce oznaczało

niższą konsumpcję oraz straty dla zakładów

przetwórczych.

Grzegorz Rykaczewski,

analityk sektora rolno-spożywczego

w Santander Bank Polska S.A.