Previous Page  16 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 44 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

grudzień 2020

16

Wydarzenia

T

egoroczna edycja Uczta u Neptuna,

imprezy promocyjnej organizowanej

przez Stowarzyszenie Rzeźników

i Wędliniarzy RP, odbywała się w dniach

15-16 sierpnia w ramach Jarmarku Domini-

kańskiego w Gdańsku. Miejscem wyjątkowej

akcji, reklamującej mięso wieprzowe i woło-

we, był Długi Targ w okolicach zabytkowej

katowni z połowy XIV wieku, w której mie-

ści się oddział Muzeum Gdańska.

W czasie dwudniowej akcji zorganizowano

degustację różnorodnych dań z mięsa wie-

przowego i wołowego. Jak co roku i tym razem

nie mogło na niej zabraknąć kilkusetkilogra-

mowego byka oraz wieprzka z rożna, a także

gigantycznego kotła wypełnionego pysznym

gulaszem wieprzowo-wołowym.

Trzeba zaznaczyć, że „Uczta” – promu-

jąca patriotyzm konsumencki i zachęcająca

do spożywania mięsa – cieszy się od kilku

lat wielkim zainteresowaniem mieszkańców

Gdańska i turystów. Ku zadowoleniu orga-

nizatorów weszła na stałe do kalendarza Jar-

marku Dominikańskiego, największego na

Pomorzu letniego wydarzenia targowego.

I tym razem organizatorom udało się za-

skoczyć młodszych i starszych uczestników

Uczty u Neptuna. Ulubionym „przystankiem”

najmłodszych był namiot, w którym znajdo-

wały się stoły – słony i słodki. Oferowano

tam

m.in

. corn dogi – popularne szczegól-

nie w Stanach Zjednoczonych. Są to parówki

w cieście kukurydzianym. Milusińscy z ocho-

tą sięgali po bułeczki w kształcie świnek. Na

słodkim stole na najmłodszych czekały pier-

niki z logotypem „Produkt Polski”, muffin-

ki i ciasta – także w kształcie świnki. Każde

dziecko, zanim wybrało smakołyk, musiało

odpowiedzieć na proste pytanie dotyczące

wieprzowiny lub mięsa wołowego. Najwięk-

szym uznaniem wśród nastolatków cieszyły

się natomiast hot dogi oraz burgery. Tę wyjąt-

kową degustację umilał występ zespołu Joh-

ny Roger. Nic zatem dziwnego, że w ciągu

dwóch dni wydano blisko 30 tysięcy porcji

znakomitych dań i przekąsek.

Na gości, prócz mięsnych pyszności, czeka-

ła również spora dawka wiedzy. Przekazywał

ją jeden z największych autorytetów z zakresu

technologii mięsa – dr hab. Dariusz Lisiak

z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-

-Spożywczego, który mówił o wpływie mięsa

na organizm człowieka oraz o odpowiedniej

diecie opartej na mięsie wieprzowym i wo-

łowym.

Wśród gości honorowych dwudniowego

wydarzenia był Janusz Walczak, przewodni-

czący Komisji Zarządzającej Funduszu Pro-

mocji Mięsa Wieprzowego.

Wydarzenie ze względu na wymogi sanitar-

no-epidemiologiczne różniło się od dotych-

czasowych edycji Uczty. Z uwagi na epidemię

koronawirusa teren wydarzeń otoczono ba-

rierkami, a przy każdym stoisku wystawiono

środki dezynfekcyjne.

Tekst i fot. Red.

Mięso z Pomorza 2020

Neptun gościnny jak zawsze

Uczta u Neptuna 2020 została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

oraz z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego