BILANS DODATNI
grudzień 2020
16
Wydarzenia
T
egoroczna edycja Uczta u Neptuna,
imprezy promocyjnej organizowanej
przez Stowarzyszenie Rzeźników
i Wędliniarzy RP, odbywała się w dniach
15-16 sierpnia w ramach Jarmarku Domini-
kańskiego w Gdańsku. Miejscem wyjątkowej
akcji, reklamującej mięso wieprzowe i woło-
we, był Długi Targ w okolicach zabytkowej
katowni z połowy XIV wieku, w której mie-
ści się oddział Muzeum Gdańska.
W czasie dwudniowej akcji zorganizowano
degustację różnorodnych dań z mięsa wie-
przowego i wołowego. Jak co roku i tym razem
nie mogło na niej zabraknąć kilkusetkilogra-
mowego byka oraz wieprzka z rożna, a także
gigantycznego kotła wypełnionego pysznym
gulaszem wieprzowo-wołowym.
Trzeba zaznaczyć, że „Uczta” – promu-
jąca patriotyzm konsumencki i zachęcająca
do spożywania mięsa – cieszy się od kilku
lat wielkim zainteresowaniem mieszkańców
Gdańska i turystów. Ku zadowoleniu orga-
nizatorów weszła na stałe do kalendarza Jar-
marku Dominikańskiego, największego na
Pomorzu letniego wydarzenia targowego.
I tym razem organizatorom udało się za-
skoczyć młodszych i starszych uczestników
Uczty u Neptuna. Ulubionym „przystankiem”
najmłodszych był namiot, w którym znajdo-
wały się stoły – słony i słodki. Oferowano
tam
m.in. corn dogi – popularne szczegól-
nie w Stanach Zjednoczonych. Są to parówki
w cieście kukurydzianym. Milusińscy z ocho-
tą sięgali po bułeczki w kształcie świnek. Na
słodkim stole na najmłodszych czekały pier-
niki z logotypem „Produkt Polski”, muffin-
ki i ciasta – także w kształcie świnki. Każde
dziecko, zanim wybrało smakołyk, musiało
odpowiedzieć na proste pytanie dotyczące
wieprzowiny lub mięsa wołowego. Najwięk-
szym uznaniem wśród nastolatków cieszyły
się natomiast hot dogi oraz burgery. Tę wyjąt-
kową degustację umilał występ zespołu Joh-
ny Roger. Nic zatem dziwnego, że w ciągu
dwóch dni wydano blisko 30 tysięcy porcji
znakomitych dań i przekąsek.
Na gości, prócz mięsnych pyszności, czeka-
ła również spora dawka wiedzy. Przekazywał
ją jeden z największych autorytetów z zakresu
technologii mięsa – dr hab. Dariusz Lisiak
z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-
-Spożywczego, który mówił o wpływie mięsa
na organizm człowieka oraz o odpowiedniej
diecie opartej na mięsie wieprzowym i wo-
łowym.
Wśród gości honorowych dwudniowego
wydarzenia był Janusz Walczak, przewodni-
czący Komisji Zarządzającej Funduszu Pro-
mocji Mięsa Wieprzowego.
Wydarzenie ze względu na wymogi sanitar-
no-epidemiologiczne różniło się od dotych-
czasowych edycji Uczty. Z uwagi na epidemię
koronawirusa teren wydarzeń otoczono ba-
rierkami, a przy każdym stoisku wystawiono
środki dezynfekcyjne.
Tekst i fot. Red.
Mięso z Pomorza 2020
Neptun gościnny jak zawsze
Uczta u Neptuna 2020 została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
oraz z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego