S
towarzyszenie Rzeźników i Wędli-
niarzy RP na przełomie lata i jesie-
ni w kilku województwach zreali-
zowało cykl 8 imprez pod hasłem: „Polska
wieprzowina na polskich talerzach”. Celem
promocji było zachęcenie do częstszego
spożywania mięsa wieprzowego. Działanie
miało również na celu zwrócenie uwagi na
oznaczenie „Produkt Polski”, którego logo-
typ daje gwarancję konsumentom, że kupują
krajowy produkt. Uczestnicy wydarzeń mo-
gli spróbować wieprzowiny i wędlin z grilla,
a także wyrobów wędliniarskich i pysznego
smalcu.
Jak zachęcić najmłodszych, którzy na co
dzień nie są przekonani do wieprzowiny? Or-
ganizatorzy przygotowali dla nich… słodkie
i słone przekąski w kształcie świnki oraz fry-
kasy z mięsa wieprzowego. Ciekawie przygo-
towane produkty sprawiały, że milusińscy bez
namawiania próbowali wieprzowiny w nowa-
torskim wydaniu.
Poza słodkimi muffinkami w kształcie
świnki, żelkami przygotowanymi z polskich
soków, ciastkami z logotypem Produkt Polski
na dzieci czekały corn dogi, autka wykona-
ne z parówek czy bułki w kształcie świnki
Promocja razy osiem
Polska wieprzowina
na polskich talerzach
z noskami z…kiełbasy. Zgodnie z przewidy-
waniami największą uwagą cieszyły się corn
dogi – parówki zapiekane w cieście kukury-
dzianym.
Na uczestników degustacji czekały również
liczne gadżety, oczywiście w kształcie świnki
lub z jej wizerunkiem; puzzle z hasłem im-
prezy, koszulki, torby bawełniane oraz kubki.
Kolorytu każdej imprezie dodawały występy
Johnego Rogera, muzyka z Pomorza.
O jakości i walorach polskich wyrobów wę-
dliniarskich, Produkcie Polskim oraz jakości
mięsa wieprzowego można było dowiedzieć
się z ulotek, które na każdej imprezie kolpor-
towały hostessy.
Stowarzyszenie promowało wieprzowinę
na następujących lokalnych wydarzeniach:
Archidiecezjalne dożynki
w Mieszkowicach
Pierwsza impreza z cyklu „Polska wieprzo-
wina na polskich talerzach” odbyła się 23
sierpnia na placu przed Urzędem Miejskim
w Mieszkowicach (woj. zachodniopomor-
skie). Na wydarzeniu, poza mieszkańcami
miasta, pojawili się także rolnicy z powiatów
znajdujących się w granicach archidiecezji
szczecińsko-kamieńskiej. W degustacji dań
z wieprzowiny wzięło udział kilka tysięcy
osób. Wśród gości obecni byli przedstawiciele
Parlamentu RP oraz władz samorządowych.
Archidiecezjalne dożynki w Mieszkowicach
odbyły się z zachowaniem procedur sanitar-
nych, które zapewniło SRW RP.
Obchody 100-lecia
Bitwy Warszawskiej w Ząbkach
30 sierpnia w Parku Szuberta w Ząbkach (woj.
mazowieckie) odbyła się impreza w ramach
obchodów 100-lecia Bitwy Warszawskiej.
Wydarzenie wsparło Stowarzyszenie Rzeź-
ników i Wędliniarzy RP, które zapewniło
degustację dań z mięsa wieprzowego. Wy-
jątkową atmosferę zapewnił Johny Roger,
który na to wydarzenie przygotował recital
złożony z piosenek z czasów Legionów Pił-
sudskiego. Hostessy w strojach nawiązujących
do mundurów żołnierek z czasów bitwy roz-
dawały ulotki promujące mięso wieprzowe.
Deszczowa aura nie przeszkodziła w świę-
towaniu i degustowaniu znakomitej polskiej
wieprzowiny – w ciągu kilku godzin wydano
kilkanaście tysięcy porcji smakowitych dań.
▶
BILANS DODATNI
grudzień 2020
1 8
Wydarzenia