Previous Page  18 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 44 Next Page
Page Background

S

towarzyszenie Rzeźników i Wędli-

niarzy RP na przełomie lata i jesie-

ni w kilku województwach zreali-

zowało cykl 8 imprez pod hasłem: „Polska

wieprzowina na polskich talerzach”. Celem

promocji było zachęcenie do częstszego

spożywania mięsa wieprzowego. Działanie

miało również na celu zwrócenie uwagi na

oznaczenie „Produkt Polski”, którego logo-

typ daje gwarancję konsumentom, że kupują

krajowy produkt. Uczestnicy wydarzeń mo-

gli spróbować wieprzowiny i wędlin z grilla,

a także wyrobów wędliniarskich i pysznego

smalcu.

Jak zachęcić najmłodszych, którzy na co

dzień nie są przekonani do wieprzowiny? Or-

ganizatorzy przygotowali dla nich… słodkie

i słone przekąski w kształcie świnki oraz fry-

kasy z mięsa wieprzowego. Ciekawie przygo-

towane produkty sprawiały, że milusińscy bez

namawiania próbowali wieprzowiny w nowa-

torskim wydaniu.

Poza słodkimi muffinkami w kształcie

świnki, żelkami przygotowanymi z polskich

soków, ciastkami z logotypem Produkt Polski

na dzieci czekały corn dogi, autka wykona-

ne z parówek czy bułki w kształcie świnki

Promocja razy osiem

Polska wieprzowina

na polskich talerzach

z noskami z…kiełbasy. Zgodnie z przewidy-

waniami największą uwagą cieszyły się corn

dogi – parówki zapiekane w cieście kukury-

dzianym.

Na uczestników degustacji czekały również

liczne gadżety, oczywiście w kształcie świnki

lub z jej wizerunkiem; puzzle z hasłem im-

prezy, koszulki, torby bawełniane oraz kubki.

Kolorytu każdej imprezie dodawały występy

Johnego Rogera, muzyka z Pomorza.

O jakości i walorach polskich wyrobów wę-

dliniarskich, Produkcie Polskim oraz jakości

mięsa wieprzowego można było dowiedzieć

się z ulotek, które na każdej imprezie kolpor-

towały hostessy.

Stowarzyszenie promowało wieprzowinę

na następujących lokalnych wydarzeniach:

Archidiecezjalne dożynki

w Mieszkowicach

Pierwsza impreza z cyklu „Polska wieprzo-

wina na polskich talerzach” odbyła się 23

sierpnia na placu przed Urzędem Miejskim

w Mieszkowicach (woj. zachodniopomor-

skie). Na wydarzeniu, poza mieszkańcami

miasta, pojawili się także rolnicy z powiatów

znajdujących się w granicach archidiecezji

szczecińsko-kamieńskiej. W degustacji dań

z wieprzowiny wzięło udział kilka tysięcy

osób. Wśród gości obecni byli przedstawiciele

Parlamentu RP oraz władz samorządowych.

Archidiecezjalne dożynki w Mieszkowicach

odbyły się z zachowaniem procedur sanitar-

nych, które zapewniło SRW RP.

Obchody 100-lecia

Bitwy Warszawskiej w Ząbkach

30 sierpnia w Parku Szuberta w Ząbkach (woj.

mazowieckie) odbyła się impreza w ramach

obchodów 100-lecia Bitwy Warszawskiej.

Wydarzenie wsparło Stowarzyszenie Rzeź-

ników i Wędliniarzy RP, które zapewniło

degustację dań z mięsa wieprzowego. Wy-

jątkową atmosferę zapewnił Johny Roger,

który na to wydarzenie przygotował recital

złożony z piosenek z czasów Legionów Pił-

sudskiego. Hostessy w strojach nawiązujących

do mundurów żołnierek z czasów bitwy roz-

dawały ulotki promujące mięso wieprzowe.

Deszczowa aura nie przeszkodziła w świę-

towaniu i degustowaniu znakomitej polskiej

wieprzowiny – w ciągu kilku godzin wydano

kilkanaście tysięcy porcji smakowitych dań.

BILANS DODATNI

grudzień 2020

1 8

Wydarzenia