Previous Page  30 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 48 Next Page
Page Background

BILANS DODATNI

marzec 2020

3 0

Wydarzenia

Z

arówno nowe technologie produk-

cji mięsa, jak i wiodące trendy kon-

sumenckie związane z tą kategorią

produktową, mają dziś ten sam mianownik.

Jest nim kryzys klimatyczny. Kwestia wpły-

wu produkcji mięsa na naszą planetę będzie

kluczowym czynnikiem kształtującym nad-

chodzące zmiany w sektorze mięsnym – wy-

nika z dyskusji uczestników panelu „Branża

mięsna: innowacje, szanse i wyzwania” na V

Kongresie Mięsnym 2020.

Zdaniem ekspertów, biorących udział w de-

bacie, jest pewne, że kryzys klimatyczny bę-

dzie mocno wpływał na sektor mięsny. Ozna-

cza to

m.in.

, że w Unii Europejskiej należy

spodziewać się zmian legislacyjnych. Już teraz

Parlament Europejski rozważa wprowadzenie

podatku mięsnego, którego głównym celem

jest podniesienie cen mięsa w całej UE w celu

odzwierciedlenia jego kosztów środowisko-

wych, w tym emisji CO2 i utraty różnorod-

ności biologicznej. Według autorów projektu,

dochody z podatku miałyby zostać wykorzy-

stane przede wszystkim na pomoc rolnikom

w inwestowaniu w bardziej zrównoważone

praktyki rolne.

Podatek od mięsa

Do pomysłu wprowadzenia nowej daniny

odniósł się Bartosz Urbaniak, szef Banko-

wości Agro BNP Paribas na Europę Środko-

wo-Wschodnią i Afrykę: – Może to zabrzmi

kontrowersyjnie, ale wydaje się całkiem praw-

dopodobne, że wejście w życie podatku od

mięsa mogłoby mieć pozytywny wpływ na ry-

nek. Jednak, aby tak się stało, nowe regulacje

powinny spełniać pewne warunki – komen-

tował Urbaniak. Aby podatek od mięsa miał

korzystny wpływ na kondycję branży mięsnej,

nie może być on wprowadzony wyłącznie na

zasadzie kolejnej daniny. – Byłoby niezbyt ko-

rzystne, gdyby nowy podatek miał na celu po

prostu odebranie pieniędzy społeczeństwu,

które je mięso. Aczkolwiek, jeśli miałby on

mieć kształt rynkotwórczy i promowałby np.

tych producentów, którzy ponadprzeciętnie

dbają o środowisko naturalne, redukują emisję

dwutlenku węgla czy podnoszą standardy do-

brostanu zwierząt, wtedy może to mieć dobry

wpływ na cały rynek – ocenił.

Dodał, że na pewno większość z tych firm,

których przedstawiciele byli obecni na Kon-

gresie Mięsnym, na podatku od mięsa raczej

zyska niż ucierpi. Dlatego, że tego typu sy-

tuacja promuje właśnie silniejszych graczy.

Ekspert podkreślił, że zgodnie z zasadami

ekonomii, z ewentualnymi podwyżkami cen

produktów mięsnych wiąże się zwiększenie

ich marżowości. – Zyskają na tymwięksi pro-

ducenci. Natomiast słabsi i gorzej zorganizo-

wani mogą wypaść z rynku – ostrzegał szef

Bankowości Agro BNP Paribas na Europę

Środkowo-Wschodnią i Afrykę. Jego zdaniem

obecnie należy liczyć się ze wzmożoną aktyw-

nością legislatorów, którzy będą poszukiwali

różnego rodzaju nowych rozwiązań praw-

nych związanych z różnymi obszarami ryn-

ku, w tym także przepisów związanych

m.in

.

z koronawirusem. – To ostatnie będzie bardzo

trudne. Wprzypadku koronawirusa cała legi-

slacja musi być od razu międzynarodowa. Dziś

żadnego kraju nie stać, żeby wprowadzić sobie

własne ograniczenia. To byłoby to samobój-

stwo gospodarcze – zaznaczył Urbaniak.

Nowoczesność czy tradycja?

Jeśli chodzi o krajowe regulacje związane

z pozwoleniem na zakładanie małych ubojni

przy gospodarstwach czy ułatwienie sprze-

daży przetworów wyprodukowanych przez

rolników, to zdaniem szefa Bankowości Agro

BNP Paribas, nie zakłócą one rynkowego sta-

tus quo. – Niemniej mogą w pewnym stopniu

testować wytrzymałość uczestników rynku

– akcentował ekspert. I dodał: –Muszę przy-

znać, że nie należę do zwolenników wiejsko-

-romantycznej wizji sektora rolno-spożyw-

czego. Przyszłość mają raczej nowoczesne

technologie i precyzyjna kontrola kosztów.

Oczywiście na rynku wciąż pozostaje miej-

sce na małe zakłady, które oferują naprawdę

szczególne produkty, np. pod względem sma-

ku lub jakości. Jest przecież jasne, że to, co

masowe, nie może mieć wyjątkowej jakości

czy smaku, bo musi spełniać wymogi powta-

rzalności.

Zrozumieć konsumenta

Paweł Nowak, dyrektor zarządzający w fir-

mie Goodvalley zwrócił uwagę, że obecnie

największymwyzwaniem dla branży mięsnej

jest integracja i kontrolowanie wartości ca-

łego łańcucha, a nie pojedynczych jego czę-

ści. – Powinniśmy zadać sobie pytanie, czego

oczekuje konsument. Czy jest w stanie płacić

za mięso więcej? Czy jest w stanie uznać, że

wyższa cena jest właściwa? Łatwiej podnieść

cenę pietruszki niż schabu. Jednak ludzie po-

woli zaczynają rozumieć, że mięso powinno

być droższe. Wynika to z tego, że coraz więcej

osób zdaje sobie sprawę z tego, że produkcja

mięsa wpływa na planetę. Trzeba to robić ina-

czej, bo pogoń za ilością odbywa się kosztem

naszego klimatu – akcentował Nowak.

Zapytany o koncentrację na rynku mięsnym

w Polsce, dyrektor Goodvalley odpowiedział,

że dopinguje integracji pionowej. Jako przy-

„Branża mięsna: innowacje, szanse i wyzwania” – debata podczas V Kongresu Mięsnego 2020

Przyszłość pod znakiem klimatu