Previous Page  6 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 48 Next Page
Page Background

Pod presją

koronawirusa

Niewątpliwie tematem numer jeden jest w tym kwartale koronawirus.

Wszyscy w mniejszy lub większy sposób pozostajemy pod jego presją

i spodziewamy się niebezpiecznego załamania gospodarki na całym świecie.

Póki co koronawirus nie uderza jeszcze zbyt intensywnie w polską branżę

mięsną, choć zaczynamy odczuwać możliwe skutki tej choroby.

K

oronawirus uderza w organizację

wszelkich eventów oraz imprez

targowych, które każdego dnia

odwoływane są w kolejnych państwach do-

tkniętych przypadkami epidemii. Wiemy

już, że w ciągu najbliższych miesięcy żadne

tego typu imprezy nie będą się odbywały

nie tylko w Azji, ale także w Europie i na

innych kontynentach.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy

RP jest liderem unijnego programu promocji

różnych gatunków mięsa w krajach trzecich.

Wiemy już na pewno, że wyjazdów do Chin

w pierwszej połowie tego roku nie będzie.

Rozpatruje się wybór innych światowych

targów w rejonach wolnych od koronawiru-

sa. Sytuacja jest jednak dynamiczna i trudno

przewidzieć, czy te kraje pozostaną otwarte

i będą organizować międzynarodowe targi.

Pod znakiem zapytania pozostają także

imprezy masowe, promujące mięso w kraju

z powodu zakazu ich organizowania. Tuż

przed pojawieniem się w Polsce pierwsze-

go przypadku koronawirusa zrealizowali-

śmy pierwszą część akcji „Wielkanoc mięsne

święta”, propagującej tym razem mięso dro-

biowe. Promocja odbywała się w pierwszym

tygodniu marca, tradycyjnie w Poznaniu

podczas Targów Edukacyjnych.

Póki co branża mięsna nie narzeka na

wielkość sprzedaży, która na rynku we-

wnętrznym bardzo wzrosła. Niewątpliwie

wpływ na spotęgowanie popytu miała reak-

cja konsumentów na hasło „zostań w domu”

i kupowanie żywność na zapas. Koronawi-

rus niesie jednak poważne zagrożenie dla

funkcjonowania ubojni lub zakładów prze-

twórczych w przypadku pojawienia się wśród

załogi. Pracownicy będą podlegali izolacji,

a zakład trzeba będzie zamknąć. Podobnie

stanie się z transportem, gdyby część kie-

rowców trzeba było poddać kwarantannie.

Branżą mięsną, nie tylko w Polsce, wstrzą-

snęła mocno informacja o planowanym przez

Komisję Europejską podatku od mięsa. Ten

pomysł forsują w Parlamencie UE aktywiści

z ugrupowań ekologicznych. Ponieważ uzy-

skał on akceptację części europosłów, wie-

lu hodowców i producentów mięsa z obawą

śledzi dyskusję wokół tego projektu. Jeśli

rzeczywiście wołowina byłaby objęta stupro-

centowym podatkiem, można już dziś mówić

o spadku hodowli bydła w Polsce. Po tych

kilku tygodniach niepokojów wydaje się, że

projekt nie będzie szybko zrealizowany, a jeśli

tak, to na pewno w wymiarze, który nie po-

winien zachwiać produkcją mięsa wołowego.

Sytuacja na rynku tego mięsa nie jest dobra

– wołowina sprzedaje się słabo, zyski są nie-

wielkie, co z pewnością nie satysfakcjonuje

hodowców i przetwórców.

Ceny mięsa wieprzowego znów osiągnęły

najwyższe wartości. Producentów przed kra-

chem ratuje jedynie sprzedaż do krajów Unii

Europejskiej. To niecodzienna sytuacja, na

którą wpływ ma już nie tylko ASF, ale także

koronawirus. Eksport do krajów azjatyckich

już jest utrudniony, a jak się będzie rozwijał

w tym roku, trudno przewidzieć. Co dziwne –

wysokie ceny wieprzowiny nie przekładają się

na opłacalność produkcji w Polsce. To wynik

importowania bardzo drogich prosiąt z za-

granicy. W związku z tym hodowla świń nie

przyniesie dużych zysków. Osiągają je jednak

ci hodowcy, którzy postawili na zamknięty

cykl chowu świń.

Warto przeczytać artykuł poświęcony fir-

mie Choice Genetics Polska z Leszna, któ-

ra jest nowym członkiem SRW RP. Prezes

Stanisław Niemyjski w rozmowie z nami

wskazuje zalety ścisłej współpracy hodow-

ców z naukowcami, rolnikami i przetwórcami

oraz zalety hodowli świń w fermach o cyklu

zamkniętym, gdzie wykorzystuje się najnow-

sze zdobycze światowej genetyki w zakresie

chowu trzody chlewnej.

Ciekawą inicjatywą, według nas, jest pro-

dukcja i sprzedaż mięsa bez GMO. To je-

den z coraz bardziej popularnych w Europie

trendów konsumenckich. Wydaje się, że pol-

scy hodowcy, a zwłaszcza ci, którzy posta-

wili na tucz w oparciu o pasze z surowców

niemodyfikowanych, mają szansę rozwinąć

z zyskiem swoje gospodarstwa. Stowarzy-

szenie jest jednym z realizatorów programu

„Współpraca”. Program hodowli i sprzedaży

mięsa świń żywionych paszami bez GMO

będziemy propagować razem z Ośrodkiem

Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz

StowarzyszeniemWieprz Polski. I ten temat

znalazł się na łamach bieżącego wydania Bi-

lansu Dodatniego.

Branża mięsa drobiowego także przeżywa

problemy. Są one wynikiem grypy ptaków.

Wzwiązku z występowaniem ognisk tej cho-

roby nie ma pełnego zakazu eksportu, choć

z dnia na dzień zamykane są przed drobiem

z Polski kolejne światowe rynki. Na szczęście

w części krajów obowiązuje regionalizacja.

Ceny wieprzowiny poszły w górę. Spowo-

dowało to rosnące potrzeby finansowe zakła-

dów, by mogły sfinalizować zakupy. Upadek

ZM Kania spowodował, że banki straciły

zaufanie do wszystkich zakładów przetwór-

czych i nie udzielają kredytów. Branża mięsna

jest pod kreską. Stowarzyszenie przygotowuje

apel do Związku Banków Polskich o przy-

wrócenie możliwości kredytowania zakupów

mięsa, zwłaszcza wieprzowego.

Pojawiła się możliwość uzyskania dotacji

na inwestycje z zakresu dobrostanu zwierząt

hodowlanych. Ten unijny program został na-

zwany „krowa plus” i „świnia plus”. Od 15

marca przez dwa miesiące zainteresowani

mogą składać wnioski w ARiMR. Będziemy

czekać na rozstrzygnięcia z niecierpliwością,

ponieważ te dotacje pomogą wesprzeć dobre

gospodarstwa hodowlane. Na realizację tego

działania przeznaczono 50 mln euro, które za-

rezerwowano w budżecie PROW2014-2020.

Pozostając w nadziei na zmianę koniunk-

tury w branży mięsnej, życzę wszystkim

dobrych, spokojnych, rodzinnych, a przede

wszystkim zdrowych Świąt Wielkanocnych.

Janusz Rodziewicz,

prezes SRW RP

BILANS DODATNI

marzec 2020

0 6