Z
godniezwieloletnią tradycjąStowa-
rzyszeniaRzeźników iWędliniarzy
RP członkowie tej organizacji oraz
firmywspierające, przedstawiciele sekto-
ra rolno-spożywczego, a także sympatycy
SRW licznie skorzystali zmożliwości spo-
tkaniaw gościnnychprogachZwiązkuRze-
miosłaPolskiego. SpotkanieNoworoczne
2020, z licznymudziałem gości,wśród któ-
rychbylimiędzy innymi:minister rolnictwa
JanKrzysztofArdanowski;BogdanKonop-
ka,GłównyLekarzWeterynarii i jego za-
stępczyniKatarzynaPiskorz,posełCzesław
Siekierski, a takżeprzedstawicieleMRiRW,
KOWR, organizacji branżowych, przed-
stawicielenauki orazmediów odbyło się 15
stycznia.
Spotkanie,któreprowadził JanuszRodzie-
wicz, prezesZarząduGłównego SRWRP,
poprzedziłoposiedzenieRadyKrajowej iZa-
rząduGłównego,wktórymuczestniczyłmi-
nister rolnictwa JanKrzysztofArdanowski.
Omówionowiele problemów, jakie dotyka-
ją branżęmięsną,w tym sprawy związane
zmożliwościąpozyskiwaniakredytów inwe-
stycyjnych iwalkiznieuczciwymipraktykami
whandlumięsem iproduktamimięsnymi.
Do tych zagadnień odniósł sięminister
wkrótkimwystąpieniuotwierającymSpotka-
nieNoworoczne. JanKrzysztofArdanowski
mówił o zagrożeniach – afrykański pomór
świń, grypa ptaków, zmiany klimatyczne,
modowe trendywegetarianizmu, dominacja
sieci handlowych – które są codziennością
polskiej branżymięsnej.Wskazał namożli-
wości ich ograniczania.Ama być tomiędzy
innymi specjalna ustawadotycząca zwalcza-
niaASF,wspólny frontw relacjachz sieciami,
troskaodobrostanzwierząt czykodeksetyki
biznesu, który zostanie rozesłanydowszyst-
kichfirm iorganizacjiwbranżymięsnej.
– Wsłuchując się w głosy środowiska,
przygotowujemy się do reorganizacjimini-
sterstwa rolnictwa.Realizując zobowiąza-
nia, do jakich się zobowiązałem, otwieram
departamentprzetwórstwa i rynków rolnych
– zapowiedział JanKrzysztofArdanowski.
–Nie będzie już sytuacji, jaka trwała przez
lata, że sektor przetwórstwa był traktowa-
ny pomacoszemu, niemiał gdzie lokować
oczekiwań i szukaćwsparcia.Korzystajcie
z pomocy nowegowiceministra rolnictwa
–RyszardaKamińskiego, jednego znajbar-
dziej kompetentnychw Polsce specjalistów
z zakresu budzenia przedsiębiorczości na
obszarachwiejskich.
Minister zapewnił, że jest gotowy do
współorganizowania spotkaniana tematnaj-
bardziej palących problemów przetwórstwa
rolno-spożywczego.Apelowałoprzygotowa-
nie precyzyjnej agendy spraw, które nurtują
to środowisko.
Kończąc, JanKrzysztofArdanowski po-
wiedział: – Życzę Państwu dobrego roku,
który przyniesiemniej problemów niż ten,
któryminął.Życzę roku,w czasie którego
będziemymogli rozwijać polskie rolnictwo
iwasze firmy.Niema nic gorszego jak po-
szatkowanie rolnictwa,gdzieproducentdziała
sobie,pośrednik sobie,aprzetwórstwo sobie.
Towszystko funkcjonuje przecieżw jednym
łańcuchu.Wszystkiegodobregow jego two-
rzeniu.SzczęśćBoże!
Życzenia złożył takżeBogdanKonopka,
GłównyLekarzWeterynarii: – Polskawe-
terynaria jest fundamentem nowoczesnego
państwa,członkaUniiEuropejskiej.Robimy
wszystko, by pomagać przemysłowi rolno-
-spożywczemu. Otwieramy dla was coraz
liczniejsze kierunki eksportowe.Tylkodzię-
ki świadomym działaniom rolników i prze-
twórcówmożemycośzmienić,czegoPaństwu
i sobiew tym roku życzę.
W imieniu społeczności Stowarzyszenia
Rzeźników iWędliniarzy głos zabrał prze-
wodniczącyRadyKrajowejZbigniewNowak:
–NaszeSpotkanieNoworoczne stało się fo-
rumwymiany poglądów branży.Z dyskusji
podczasposiedzeniaRadyKrajowejSRWRP
najbardziej utkwiło mi to, jak ważne jest,
żebyśmywreszcie zrozumieli, że rozmowy
między nami o wspólnej polityce cenowej
w stosunku do dziś bardzo skoncentrowanej
sprzedażydetalicznejw sieciachhandlowych
nie sążadnązmowącenową,alenajzwyklejszą
obroną godziwej zapłaty, jaką powinniśmy
otrzymywać za nasze produkty.Takie prze-
słaniemamna rok2020–bybyłczasempraw-
dziwej integracjipoziomejfirm,którewkon-
taktachz sieciamibędą sięwspieraływspólną
polityką, takżewpromocjimięsa.W imieniu
RadyKrajowejchciałbymzłożyćwam jaknaj-
serdeczniejszeżyczeniawspółdziałania iwia-
ryw to, że razemmożemywięcej.
Brat Szymon z Klasztoru Braci Mniej-
szychKapucynówwWarszawie,błogosławiąc
opłatki, powiedział: –Dzielmy się dobrem
takżew środowiskach,wktórychpracujemy.
Życzę, by rok 2020 dlawaswszystkich, dla
waszych rodzin, dlawaszych firm, pracow-
ników i kontrahentów był czasem łaskiBo-
żej.NiechOpatrznośćBoża chroniwas od
wszelkichniebezpieczeństw, abyście cieszyli
się zdrowiem, ludzką życzliwością, abyście
rozwijali pasje, którew sobie nosicie i uni-
kali wszelkich trudności, które są zawsze
przeszkodą w realizacji tych pasji. Niech
BożaOpatrzność będziewewszystkim, co
jest potrzebnew codziennym życiu, aby być
człowiekiem szczęśliwym.
Tekst i zdjęcia:
BożenaSkarżyńska
SpotkanieNoworoczne2020
Dzielmy się dobrem…
BILANSDODATNI
marzec2020
08
Informacje zSRWRP
BILANSDODATNI
marzec2020
12
NowefirmywSRWRP
Małemasarniemająprzyszłość–uważaMarcinOgar,właścicielMas-ARwSzczecinie
Nowoczesna wędliniarska
manufaktura
Z
akładDoświadczalno-Produkcyjny
PrzetwórstwaSpożywczegoMas-
-AR (skrótnależy rozszyfrować jako
„masarniaAkademiiRolniczej”)wSzczeci-
nie istniejeod1992 roku imawyjątkowąhi-
storię.Tęwędliniarskąniewielkąfirmę28 lat
temu założyło bowiem kilkuwykładowców
ówczesnejAkademiiRolniczejw tymmie-
ście. Ich celembyło stworzeniewzorcowego
przedsiębiorstwana fundamentachwiedzy,
rzetelności i troskioklienta.
PrzedWielkanocą2018 rokuwłaścicielem
spółkiMas-AR zostałMarcinOgar – czło-
wiekmłody, dynamiczny i niezwykle opty-
mistycznienastawionydo swojejdecyzji.Nie
miał żadnego doświadczeniaw branżymię-
snej, ale spore doświadczeniew działalności
promocyjnej,byłwięcprzekonany, żebędzie
ono dodatkowym atutemw podbijaniu ryn-
kuwędlin nie tylkow Szczecinie, ale także
daleko poza regionem. Planował, że ta nie-
wielka (wmomencie przejęcia liczyła około
20 pracowników), ale szczecinianom dosko-
nale znanamasarnia, zlokalizowanaprzy ul.
Kazimierza Królewicza w centrummiasta
przyWydzialeNaukoŻywności iRybactwa
ZachodniopomorskiegoUniwersytetuTech-
nologicznego, stanie się zaczątkiem dużego
zakładumięsnego. Jednak,kiedypodsumował
rok 2019 stwierdził ze zdziwieniem, że zysk
przynosi nie produkcjawędlin dla określo-
nych odbiorców, ale sprzedażwyrobówwe
własnych sklepach.
–Wpierwszy roku staraliśmy się rozwinąć
rynek naszych produktów; podpisywaliśmy
umowyz licznymiodbiorcami–hurtowniami
i sieciami.Po roku2019doszedłemdownio-
sku,że tonic innego jakprzysłowiowemiele-
niepieniędzy.Doceniłem ideęmarginalnych,
lokalnych i ograniczonych firm, któremogą
doskonalewpasować sięw rynekwymagają-
cychkonsumentówowyrafinowanym smaku,
omijających szerokim łukiem stoiskawędli-
niarskiew supermarketach –mówimłody
właściciel spółkiMas-AR.
KiedyMarcinOgar przejmowałMas-AR
dwa lata temu, roczny obrót firmywynosił
4miliony złotych.Na koniec 2109wzrósł
o1,5mln złotych.Coprawdado tegowzro-
stuprzyczyniła się sprzedażhurtowa,alepan
Marcin podkreśla, że tak naprawdę nie jest
ona opłacalna z uwagina bardzoniskąmar-
żę.–Kiedypoliczyliśmyobroty sklepufirmo-
wego, które okazały się zaskakująco dobre,
postanowiłem zweryfikować wcześniejsze
plany–mówi.
SpółkaMas-AR to troje ludziw admini-
stracji (opróczpanaMarcina, także jego sio-
stra,PaulinaKurpiel,która zajmuje sięprze-
pływem dokumentów oraz osoba zajmująca
się księgowością.Na swoim stanowisku po-
został takżeWładysławAleksandrów, tech-
nolog, jejpoprzedniwłaściciel.Wfirmiepo-
została takżewiększośćpracowników.
BILANSDODATNI
marzec2020
10
NowefirmywSRWRP
Współdziałanie – niełatwa
lekcja do odrobienia
C
hoiceGenetics jestwPolsce jedynąfirmągenetyczną,która
posiada kompletne struktury.Składa sięnanią sieć ferm
hodowlanych,w których produkowane są lochy oraz fer-
my,w którychprodukowane są knury.Posiadaponadtonajwiększe
wkraju centrumpozyskiwanianasienia.Nasienieknurów terminal-
nychdystrybuujemydo gospodarstwhodowlanychnaobszarze całej
Polski–mówi
StanisławNiemyjski
,prezes spółkiChoiceGenetics
Polska,któraod tego roku jest członkiemStowarzyszeniaRzeźników
iWędliniarzyRP.
WChoiceGeneticsmamy różnepiony,które skupiają różnych spe-
cjalistów –mamydział techniczny, żywieniowy,działdoradców ge-
netycznych.Wspólnie z partnerami, gospodarstwami hodowlanymi
oraz zakładamimięsnymi, jesteśmyw stanie zbudować efektywne
ekonomicznie programy hodowlane – podkreśla StanisławNiemyj-
ski.–Warunkiem jest jednak,byw teprogramywchodziliproducenci
przekonani o ich znaczeniu, którzy potrafią łączyć określone normy
iprzekonania.Na tympolega recepta sukcesu agroklastrów,których
członkowiewytwarzajążywnośćowysokichparametrach iwymaga-
niach, lepsząniżproponująkonkurenci rynkowi.
UdziałChoiceGeneticsw rynku
Program liniimatecznychCG36 stanowi20procent rynkukrajowe-
go.CG36 to lochawyprodukowanawoparciuo ideęzrównoważonej
hodowli.Świetnieprzygotowanadowspółczesnej, towarowejhodowli.
Lochymająwysokąmleczność, najdłuższą użytkowość rozpłodową
idominująna rynkuwzakresie ilości sutków funkcjonalnych.Ponadto
rodządużoprosiąt,charakteryzujących sięwysokąmasąurodzeniową.
Dzięki temuCG36 zapewnia najwyższą na świecie przeżywalność
prosiątprzedodsadzeniem (>91proc.).
W programie knurów, którychmamy kilka rodzajów, udział ryn-
kowy jestzdecydowaniewiększy,awkolejnychmiesiącachpowinien
jeszcze się zwiększyć.Najnowszy knurw ofercie,Excelium,wyróż-
nionyzostał tytułem „InnowacyjnyProduktRolniczy2019”.Toknur
reprezentującywszystko,comadziśdozaoferowania światowagene-
tyka.W ramachprogramuGeneticsPROoferujemydziśnajbardziej
zaawansowanyprogramhodowlanyna rynku, składający się z loszki
CG36 iwłaśnieknuraExcelium.Dysponujemywreszciewspomnia-
nymcentrumpozyskiwanianasienia,najnowocześniejszymwEuropie,
a chyba ina świecie.Mamy tam ultranowoczesne technologie – po-
bierania, oceniania i transportu nasienia. Prowadzimy także liczne
badaniagenetyczne.
Rozdrobnienieprzekutewatut
WChoiceGenetics szukamyalternatywnych rozwiązańhodowlanych
dla różnychpodmiotów, znajdujących sięna rynku i zajmujących się
produkcją trzody chlewnej oraz jej przetwarzaniem.Wiemy, że po-
wstałydwakierunkidziałania–kierunek intensywny,któryopiera się
naprodukcjiwekstremalniedużych fermachorazdrugimodel,który
dominujewPolsce, a są togospodarstwa rodzinne.
Uważam, że jeśli te gospodarstwa zostanąwewłaściwy sposób
zorganizowane, to rozdrobnienie przekujemyw atut.Chodzi o to,
żedzisiaj zmienia siępodejściedoprodukcji świń, zmienia siępodej-
ście przetwórców do surowca, a także konsumenta do oferowanych
im towarów. Pojawiła się jakość emocjonalna, a ona definiuje nową
przestrzeń–konsumencichcąwiedzieć, skądpochodzidanyprodukt,
w jakichwarunkach zostałwytworzony, czym były żywione zwie-
rzęta i jakąw całym łańcuchuprodukcji żywnościdaje sięgwarancję
bezpieczeństwa.
To sąwłaśnie te elementy, które definiują obszarwspółpracy.Na
baziegospodarstwnowatorskichwmyśleniuekonomicznym ihodowli
orazpowiązanychznimizakładówmięsnychmożna tworzyćklastry
oraz inne formy kooperacji hodowców z przetwórcami.Współpracę
opartą nawysokichwalorach jakościowych produktów końcowych
orazwoparciuo surowiec,który równieżbędzie charakteryzował się
jakościąnadrzędnąwobec ilości.
EuropaZachodnia, jeśli chodzi o ten kontekst, już odrabia lekcje.
Pojawiają się na przykład programy pilotowane przez supermarkety.
W tychprogramachobowiązujezakazstosowaniaantybiotykówwcho-
wieświń,a tuczodbywasięwokreślonychwarunkach iczasie.Świado-
mikonsumenci jużwiedzą, że zdrowienie jestdane razna całe życie.
Trzebaoniezadbać,dlategocorazwięcej ludzizwracauwagęna to, jak
produktbyłwytworzonyna fermie,apóźniej jakzostałprzetworzony.
Polska jestwdoskonałymmiejscu.CałaEuropaZachodnia togo-
spodarstwawielkotowarowe.My ichw tymwzględzieniedogonimy.
Wiedząc, że z dużej fermy domałej powrót jest niemożliwy,mamy
swójatut, jakim sąmałegospodarstwaznaturalnąprodukcją,wyczer-
pującą znamiona ekologicznej.
Importprosiątopłacasiędoczasu
To nie jest dla hodowli dobre rozwiązanie, kiedy zDanii,Holandii
czyNiemiecprzywozimyprosięta.Praktykapokazuje, że sentymen-
tówniema–materiałhodowlanydostaje ten,ktopłaciwięcej.Takich
przypadków jestcorazwięcej.Wynikająmiędzy innymizpojawieniu
się afrykańskiego pomoru świńwwielu krajach na świecie, a także
■
Mówi się,żeprojektyw ramachdziałania „Współpraca”PROW są
panudoskonaleznane,choćbydlatego,żewspółtworzył jepan,pracując
jakodyrektorOśrodkaDoradztwaRolniczegowMinikowie.
–PodczasmojejpracywODRMinikowopowstałowieleprojek-
tóww ramachPROW.WMinisterstwieRolnictwa zajmuję się
między innymi całymoprogramowaniemunijnym,awięc także
idziałaniem „Współpraca”.Inadalbędę się tymi zagadnieniami
interesował i zajmował,ponieważpozwalająonenanowoczesny
sposóbwspółpracy idoradzania,przekazywania tego słynnego
transferuwiedzy i innowacjiw rolnictwie–odnaukidopraktyki
rolniczej,z zaangażowaniemdoradztwa ibiznesu.Wszystkie te
podmioty,wszyscy ci interesariusze sądzisiajważni i codlamnie
istotne–uczą sięod siebienawzajem.
■
Tak chybabyło zawsze?
–Owszem, tyle żedziśnie jest jużważne,żektośna jakimśuni-
wersytecie cośwymyśli,co za 10 lat spłyniedo ostatniego rol-
nika.Dzisiaj rolnik,który dysponujenowoczesnym sprzętem
ioprogramowaniem, jestw stanieprzekazać swojedoświadczenia
profesorowi,anabazie tychdoświadczeńnaukowiecwyciągnie
ważnewnioski.Towzajemneprzekazywaniewiedzydlaobu jest
jednakowo cenne.Aprzeddoradcami ibrokerami stoinajtrud-
niejsza część zadania– łączenie tych elementów.
■
WPolsceniewątpliwieuczymy sięwspółpracynanowo.
–Największymnaszymkłopotemod1990 roku jestwspółdziała-
nie i trudności z tymprocesem związane.O ilewXIXwiekuby-
liśmywEuropie inicjatoramidziałańwspólnych,o tylew latach
powojennychzatraciliśmy tęumiejętność.Dzisiaj,kiedynaprawdę
mamywolną rękędo tego,bydobrzewspółpracować,mówimy:
„jawolę sam”.Mniejbardzo irytuje to,że rolnicy częstomarkują
działaniawspólne,udająwspółdziałanie.
■
To zpewnościąwynika zbraku zaufania?
–Oczywiście,awszystko co innowacyjne i twórczewłaśnie od
zaufania się zaczyna.Działanie „Współpracaw ramachProgra-
muRozwojuObszarówWiejskichna lata2014-2020”,które jest
tematemnaszej rozmowy,nie spowoduje jakościowej zmiany, je-
żelinie zaczniemypoważnie traktować jego założeń.Więcej, jak
twierdziprofesorCzapińskiw jednej zostatnich edycjiRaportu
„DiagnozaSpołeczna”,doszliśmydo barierywzrostu rozwoju
gospodarczego,którejnieda sięprzebić, jeśliniewzrośniepoziom
zaufania społecznego.A jeśli zaufanianiema, to trzeba tworzyć
procedury, różnego rodzaju zasady,mechanizmy,wytyczne i roz-
porządzenia.Tworzymy jenawypadek,gdybyktóryś zuczestni-
ków jakiegośwspółdziałaniapróbowałoszukać.
■
Brak zaufania utrudnia życiew relacjachmiędzyludzkich iw rela-
cjachgospodarczych.
– Jak przez pokolenia psuliśmy zaufanie,obrzydzaliśmy sobie
spółdzielczość i różnego rodzaju formywspólnej aktywności, tak
musimy spowodować,bywprzyszłościwspółpracana każdym
poziomieukładała siędobrze ibezpiecznie.Nie jesteśmy takimi
gigantamigospodarczymi,żebyśmypodołali aliansom strategicz-
nym,występującymnapoziomieglobalnym.Nanaszympodwór-
Z DR. RYSZARDEM KAMIŃSKIM
PODSEKRETARZEMSTANUWMINISTERSTWIEROLNICTWA
IROZWOJUWSI,ROZMAWIABOŻENASKARŻYŃSKA
Po pierwsze i najważniejsze
– współpraca
ku lokalnym takżewidzimy, jakdużezakładymięsne,naprzykład
Animex,zostałyprzejętenajpierwprzez amerykańskiSmithfield
Foods,anastępnieprzezWHGroup zChin.Naglobalnympo-
ziomiebiznesowymprzepływówkapitałowych tak towłaśniewy-
gląda.Napoziomiemałychbiznesówbrakujewspółpracymałych
masarni,niewielkich gospodarstwhodowlanych i restauracji.Ta
sytuacjawynikazbrakuzaufania,apotembrakukompetencji spo-
łecznych,czyliumiejętnościdogadywania sięmiędzy sobą szefów
firmmięsnych i rolników, jeśli zawężamyobserwacjędo tegoob-
szaru.Byćmoże to efektpolskiego systemu edukacji,wktórym
brakujeelementarnychpodstawwspółpracy,a stawia sięnawiedzę
iumiejętności indywidualne.Tymczasemnajlepszeefektyprzynosi
praca zespołowa.
■
Jakw tym kontekście oceniapanwspółpracęmiędzyStowarzysze-
niemWieprzPolski aStowarzyszeniemRzeźników iWędliniarzy,
którewraz zODRwMinikowiewspółtworząprojektw ramachdzia-
łania „Współpraca”?
–To jestprzykład, jak od roku2014wbólach,ale jednak, rodzi
się takiewspółdziałaniemiędzyniewielkimi graczamina rynku
mięsa.Odpoczątku jest towspółpracamiędzy rolnikami,hodu-
jącymi świnie rasypuławskiej aprzetwórcami i restauratorami.
Uczestnicy tego systemupoznali się,nabralido siebie zaufania
i choć często się kłócą imówiąo rozbieżnych interesach, starają
siębudować cośwspólnego.
■
Zbudują,pamiętając,żenakońcu jestkonsument,októregoprzecież
wszystkim chodzi.Czypotrzebny jest system,którypomógłbykonsu-
mentomwdokonywaniuwłaściwychwyborów?
–Wszystkie znakinaniebie i ziemipokazują,żepolscy konsu-
menciprzestalikierować się cenąprzy zakupie i zaczęli analizo-
wać inne czynniki.To sąważne zmianypostawkonsumenckich
iw ślad za tym ci,który oferują żywność,musząwskazać jakiś
wyróżnik,mówić: „jamam taką żywność, jakiej ty chcesz –wy-
produkowaną zmięsa tradycyjnych ras,hodowanegow sposób
naturalny,z troską o dobrostanu zwierząt,z polskich pasz bez
GMO ibez stosowaniaantybiotyków”.Jedenkłopot,którywidzę
inadktórymbędziemypracowali, to jestuporządkowanie syste-
mu jakościwPolsce.Tych znaków jest zadużo inicdziwnego,że
konsumencigubią sięwnatłoku informacji.
■
Czymożna je sprowadzićdo jednego,krajowego systemu?
–Faktycznie tych systemów iznaków jestbardzodużo,a ci,który
nadnimipracowali, są znimi bardzo związani.Konsumentnie
ma czasu,żebynamałej etykieciewszystkieprzeczytać iprzeana-
lizować.Koniecznym jestuporządkowanie systemównapoziomie
krajowym.Choćmam świadomość,że tobędzie trudnyproces,
jużgo rozpoczynamy.
■
BILANSDODATNI
marzec2020
20
Porozmawiajmy...
BILANSDODATNI
marzec2020
18
Wydarzenia
S
towarzyszenieRzeźników iWędli-
niarzyRPpo razkolejny zorganizo-
wałokonkursdlamłodych adeptów
sztuki kulinarnej.Celem jestpromocja rasy
puławskiej,najstarszego rodzimego gatunku
trzody chlewnej.Tym razemnajlepsiucznio-
wie ze szkół gastronomicznychMałopolski
rywalizowaliwkonkursiekulinarnymSRW
RP. Ichumiejętności zawstydziłybyniejed-
nego zawodowego kucharza.Przyrządzone
przez nich potrawy zasługiwały namiano
kulinarnychdzieł,którychwyjątkowy smak
aż trudnoopisać.
Tym razem SRW RP, przy współpracy
z oddziałemMałopolskiegoOśrodkaDo-
radztwaRolniczego i Starostwem Powiato-
wymwDąbrowieTarnowskiej,zrealizowało
zawody kulinarnewBrniewwojewództwie
małopolskim.Zainteresowaniewydarzeniem
było bardzo duże, zarównowśród uczniów
gotowychdo zaprezentowania swoichumie-
jętności, jak igości.Na tychostatnichczekało
zresztąniemało atrakcji.
Gościem specjalnym wydarzenia była
AgnieszkaDurand, reprezentantka Polski
wcukiernictwie i jednaznajlepszychpolskich
kucharzy,któraw swojejzawodowejpraktyce
serwowaładeserym.in.dlaMichaiłaGorba-
czowa,VladimiraPutina,PaulaMcCartneya
czy gości arabskiego królaAbdullaha i jego
następcy króla Salmana.W 2015 roku, pra-
cującwArabiiSaudyjskiej, zdobyłabrązowy
medalwKulinarnymPucharzeŚwiata.
PaniAgnieszka pracowaławwielu zagra-
nicznych restauracjach,m.in.wRosji,Zjed-
noczonychEmiratachArabskich,Chinach
oraznaTajwanie iMartynice.Podczaspółto-
ragodzinnejprezentacji zgromadzenidowie-
dzieli sięm.in.onietypowychgustach smako-
wychmieszkańcówAzji,AmerykiŚrodkowej
orazo życiumieszkańcówwZjednoczonych
EmiratachArabskich.PaniDurandpodzie-
liła się z publicznością także nietypowymi
przepisami na przyrządzenie oryginalne-
go dania zmięsawieprzowego, oczywiście
z rasy puławskiej.Z przepisów i rad cieszyła
się szczególnie liczna grupa pań z lokalnych
kółgospodyńwiejskich.
Wróćmy jednak do konkursu…W finało-
wychzmaganiachwzięłoudział5młodzieżo-
wychparzeszkółponadpodstawowych.Komi-
sjamiałaniełatwezadanie.Oceniałazarówno
walory smakowedania, jak istopień trudności
jegowykonaniaorazwygląd isposóbpodania.
Ostatecznie zwyciężyłapolędwiczka faszero-
wanazapiekanaw cieście francuskim.
PierwszemiejscezajęłyNataliaChrabąszcz
iLauraChruścieckazapolędwiczkę faszero-
wanązapiekanąwcieście francuskim.Warto
tutajdodać,żeNataliaomięsiewieprzowym
i rasachpolskichwienaprawdębardzodużo.
Jej tata jest znanymw okolicywłaścicielem
zakładumięsnego, który… specjalizuje się
wwyrobachwędliniarskich z ras rodzimych.
Po konkursie nawszystkich czekał poczę-
stunek–pyszny staropolskibigosoraz żurek.
Każdymógł równieżskosztowaćwyjątkowego
smakuwędlin zmięsa świń rasy puławskiej.
Najmłodsicieszyli sięze słodkichgadżetów–
pysznych ciasteczekwkształcie świnek.
Tobyłkolejnywostatnichmiesiącachkon-
kurskulinarnydlauczniów szkółponadpod-
stawowych.Poprzedni odbył się jesienią ze-
szłego rokuwToruniu.
WynikikonkursuwBrnie:
Imiejsce:
NataliaChrabąszcz iLauraChru-
ścieckazapolędwiczkę faszerowanązapiekaną
w cieście francuskim
IImiejsce:
WiktoriaKrawczyk iSzymonGa-
lusorazKlaudiaGadziała iNataliaCiąbor
IIImiejsce:
AleksandraPanek iAmeliaKu-
piecorazNataliaGarstka iAnastazjaSzym-
kowiak.
SRWRPpromuje rasępuławskąwszkołach
Mięsne dzieła w cieście francuskim
KonkursoraznagrodyzostałysfinansowanezFunduszuPromocjiMięsaWieprzowego
N
ie da się ukryć: tegoroczne akcje
związane z promocją polskiego
mięsa, przynajmniejw pierwszej
połowie roku, będą (jeśliw ogóle!) organi-
zowanew cieniu koronawirusa.Większość
imprez plenerowych i spotkańw pomiesz-
czeniach zamkniętych została odwołana.
Prawdopodobnieobronią się tylkokampanie
wmediach, awięcwprasie, radio i telewizji
inaFB.Zpewnościąwiększośćprojektów,
finansowanych zFunduszyPromocji, zosta-
nieprzesuniętana lato i jesień znadzieją, że
ciepła aurapozwolipokonać złośliwedrob-
noustroje.
Ale trudno przecież przenieść na później
Wielkanoc! I dlatego realizatorzy organizo-
wanegood latcyklu imprezpodnazwąWiel-
kanoc–MięsneŚwiętaPolskaTradycja– sta-
nęliprzeznie ladawyzwaniem.
Do chwili, kiedypisane są te słowa, udało
sięprzeprowadzićpierwszezzaplanowanych
przedsięwzięć, czyli udziałw poznańskich
TargachEdukacyjnych.Była to kolejna już
wizyta na tejwielkiej imprezie, gdzie adre-
satem promocji jest – jak co roku –młoda
publiczność:uczniowie szkółpodstawowych
i średnich,ale także studenciorazoczywiście
nauczyciele i rodzice.W końcu też „mięso-
żercy”.
Tym razem przekonywano uczestników
Targów domięsa drobiowego i jego prze-
tworów.Prowadzący akcję starali sięuświa-
domićmłodym konsumentom, że drób na
wielkanocnym stolewcale nie pełni funkcji
drugorzędnej lub, jak twierdzą niektórzy,
ledwie ozdobnej w porównaniu z innymi
wiktuałami, ale jest pełnowartościowym
składnikiem tradycyjnego polskiegowiel-
kanocnegomenu.
Znakomita drużyna mistrza Hieronima
Jurgiudowodniła toz łatwością.Zaatakowała
smakiem!Tłum zebranywokół stanowiska
warsztatowego, przy którym odbywały się
prezentacje i degustacje, nieustającowiwa-
tował na cześć obficie serwowanych potraw
drobiowych.Zdawało słyszeć się donośnie
mlaśnięcia iokrzyki: „Jeszczewięcejdrobiu!”
lub: „Kurczak jest cool!”
Przysmakiprzygotowywanownajróżniej-
szychpostaciach.Niezabrakłowięcpieczonej
kaczkiw sosie rodzynkowym, gulaszu z żo-
łądkówdrobiowych, indykanaparze,waria-
cjina tematkurczaka idrobiowychgalantyn,
anawet–należącegodonowej tradycji–wiel-
kanocnegoburgeradrobiowego.
Jedenzkucharzy,Krzysztof,byłzadziwio-
ny, że tak łatwo namówićmłodzież do dro-
biu naWielkanoc. Spodziewał się bardziej
wyczerpującejwalki.Co znaczydobrakuch-
nia...Ioczywiścieniechodzio to,byzepchnąć
zwielkanocnego stołu innegatunkimięs,ale
by – po prostu – by nadaćmu równorzędną
rangę i uświadomić konsumentom, że drób
można jeść nie tylko na co dzień, ale też od
święta.
AkcjaWielkanocna „Drób naWielkanoc-
nym Stole” była zaplanowana na cztery eta-
py.Oprócz opisanychTargów, przewidziano
promocjęna JarmarkuWielkanocnymw jed-
nym zmiast orazKonferencjędladziennika-
rzykrajowych izagranicznychzewentualnym
udziałem Ministra Rolnictwa w Centrum
PrasowymPAP, a także doroczne Spotkanie
BranżyMięsnej.Aleczysięodbędą?Czas iwi-
ruspokaże…
Tekst i zdjęcia:AndrzejŁyszyk.
Finansowanie:
FunduszPromocjiMięsaDrobiowego
MięsneŚwiętaPolskaTradycja–DróbnaWielkanocnymStole
Trudno przecież przenieść
Wielkanoc na potem
BILANSDODATNI
marzec2020
22
Wydarzenia
BILANSDODATNI
marzec2020
36
W
zeszłym roku czynnikiemnaj-
mocniejwpływającymna pol-
ski rynekwieprzowinybyłafry-
kańskipomór świń (ASF)wChinach.Straty
produkcyjnewPaństwieŚrodka,przywyso-
kim zapotrzebowaniunamięsowieprzowe
oraz stabilnejprodukcji żywcawUniiEuro-
pejskiej, spowodowały silnywzrost cen trzo-
dy chlewnej.
Pod koniec 2019 roku średnia cena skupu
żywcawPolsce byławyższa o 49proc.w re-
lacji rocznej.Zwysokich cen żywca cieszą
się rolnicy, natomiast są one dużymwyzwa-
niemdlafirmprzetwórstwamięsa.Zdaniem
GrzegorzaRykaczewskiego,analitykasektora
rolno-spożywczegoBankuSantander, trudno
oczekiwać,abyw tym rokusytuacjasięodmie-
niła.Zwracaonuwagę,żewedługszacunków
AmerykańskiegoDepartamentuRolnictwa
(USDA) produkcjawieprzowinywChinach
znów może się obniżyć, w bieżącym roku
może spaśćo23proc.względemubiegłego.
–Podaż tegomięsana rynkuchińskimpo-
zostanienaniezwykleniskimpoziomie.Czę-
ściowoniedobórbędzie,podobnie jakw2019
roku,uzupełnianyna rynku światowym.We-
długprognozUSDAchiński importwieprzo-
winymożebyćwyższyw2020 rokuażo1mln
tonw relacji rocznej– zaznacza ekspert.
Produkcjanaeksport
KonsekwencjąwysokiegopopytuwChinach
będzie dalszywzrost sprzedaży eksportowej
z krajówWspólnoty.Dodatkowo pierwsze
wynikibadaniapogłowiawUEwskazują,że
unijnaprodukcjażywcaniezmieni sięznaczą-
cow porównaniu do niskiego stanu z 2019
roku.W dostępnych danych z badania zre-
alizowanegow grudniu zeszłego rokuwidać
niewielkiwzrost pogłowiawDani orazwe
Włoszech,odpowiednioo86 tys. szt.oraz18
tys. szt.WPolscepogłowiebyłowyższeo188
tys. szt.w relacji rocznej.Zkoleiduże spadki
pokazałyNiemcyorazFrancja–odpowiednio
o 500 tys. szt. oraz o 200 tys. szt. Prawdo-
podobnie dużywzrost zostanie po raz kolej-
ny zanotowanywHiszpanii. Jednak biorąc
poduwagę sytuacjęw środkowej izachodniej
Europie oraz redukcję pogłowiawRumunii
iBułgarii, istnieje niskie prawdopodobień-
stwo, żeprodukcjawUnii zanotuje jakiś sil-
niejszywzrost.Przypomnijmy,że jeszczepod
koniec ubiegłego rokuKomisjaEuropejska
spodziewała sięwzrostu produkcjiwieprzo-
winywUEw2020 r. tylkoo1procent.
Cenybędąwysokie
Przy wyższym eksporcie na rynki państw
trzecich podaż na rynku unijnymmoże się
obniżyć.WocenieanalitykówbankuSantan-
der, jestprawdopodobne,żeprzełożysię tona
niższąkonsumpcjęmięsawieprzowegowUE.
Od początku roku na rynku krajowym oraz
unijnym obserwowane są spadki cenmięsa.
W styczniu tego roku średnia cena półtusz
wieprzowych na rynku polskim była niższa
o 7 proc.w porównaniu do grudnia zeszłe-
go roku.Pozostała jednakwyższa o 39 proc.
wporównaniudo stycznia2019 roku.Warto
jednak pamiętać, żew pierwszym kwartale
czynnikisezonowepowodująpresjęnaspadek
cen.Uważamy,żemamydoczynienia jedynie
zchwilowym spadkiem,acenywcałym2020
rokupozostanąnawysokimpoziomie.
Wdrobiudośćstabilnie
Wzeszłym roku sytuacjanakrajowym rynku
kurcząt rzeźnychbyładosyć stabilna.Średnia
cena skupubyłanieconiższa (o2proc.)odza-
rejestrowanejw2018roku.Wczwartymkwar-
tale nastąpiła obniżka cen.Prawdopodobnie
był to efekt czasowejwyższej podaży żywca
na rynkukrajowym.Początekbieżącego roku
przyniósł już lekkiwzrostcen.Wysokiwzrost
odnotowano z kolei na rynku indyków rzeź-
nych. – Średnia cena skupu indoróww ubie-
głym rokubyławyższao13proc.wporówna-
niudo rokupoprzedniego.Zkoleiza indyczki
zakłady przetwórczemusiały zapłacić o 16
proc.więcejw relacji rocznej.W tym przy-
padku początek 2020 roku przyniósł spadki
cen –wskazuje analityk rynku.Zwraca uwa-
gę, że na przełomie 2019 i 2020 rokuw kra-
juwykryto pierwsze ogniska grypy ptaków.
Przypomnijmy, że polska branża drobiarska
mierzyła się już z ptasią grypą na przełomie
2016 i 2017 roku.Ostatnie ognisko zostało
wykrytewmarcu2017 roku.Zkoleiw lipcu,
czyli czterymiesiącepóźniej,Polskauzyskała
statuskrajuwolnegoodgrypyptaków.
Noweogniska
Poprawie trzyletniejprzerwiewPolscepoja-
wiły sięnoweogniskawirusa.–Do12 lutego
bieżącego roku znaleziono 18 ognisk.Ma to
duże znaczenie ekonomiczne.Z jednej stro-
nywiruspowoduje śmiertelnośćwgospodar-
stwach utrzymujących drób, zaś z drugiej –
Ryneksurowcówmięsnych
Kondycja, trendy i prognozy
CZASOPISMO RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY
bilansgazeta@tlen.plnr 1 (55)
marzec 2020
Redaktor naczelna:
Bożena Skarżyńska, tel. 509 685 788.
Współpraca:
Cyprian Styp, Anna Pasik, Janusz Rodziewicz, Piotr Ziemann,
Andrzej Pisula, Ilona Poradowska, Tomasz Parzybut, Marian Winiarski,
Łukasz Rawa, Andrzej Łyszyk, Jan Skarżyński, Sebastian Kornacki, Marcin Suchenek,
Beata Bakalarska, Grzegorz Rykaczewski, Adam Tubilewicz.
Projekt graficzny i opracowanie DTP:
Arkadiusz Wydrzyński
printszop@wp.plBiuro reklamy:
tel. 509 685 788.
Wydawca:
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, tel./fax 22 635 03 94, tel. 22 635 01 84.
marzec2020
BILANSDODATNI
23
Jak zostaćczarnymkoniemśrodkowoeuropejskiego zaprzęgu?
Targi technologii żywności
w cieniu koronawirusa
P
rezentacja kompleksowej oferty
producentów i dystrybutorówma-
szyn do przetwórstwa i produk-
cji spożywczej, technologii zwiększających
bezpieczeństwo żywności oraz prezentacja
dodatków i komponentów, które zagwaran-
tują stworzenie idealnie smacznegoproduk-
tudlawymagającegokonsumenta– takPtak
Expo reklamowałdwamarcowewydarzenia
–FoodTechExpo iWarsawPack,któreod-
bywały sięod2do4marcawNadarzynie.
W czasie rozmów zwystawcami słysza-
łam często, że te targimają potencjał, cze-
mu sprzyjadobra lokalizacja iwygodnabaza
noclegowa w pobliżu. Za atut uznawano
parkingiwnajbliższym sąsiedztwiehaloraz
możliwość dojazdu specjalnymi autobusami
z centrumWarszawy i z lotniska.Wystawcy
wskazywali,że jeśli targiwNadarzynienadal
będą się rozwijać tak dynamicznie, tomogą
się okazaćdużą konkurencjądlaMiędzyna-
rodowychTargówPoznańskich.Oczywiście
wiele będzie zależało także od tego, jak go-
spodarkazareagujenanowąepidemięgrypy.
Niestety, tym razemkoronawirusodbił sięna
liczbie odwiedzających, główniew trzecim
dniuwydarzenia.Wtedy już odwoływano
w krajuwiele imprezmasowych, awNada-
rzynieMotor Show, któremiały rozpocząć
się6marca.
W drugim dniu targów liczba odwiedza-
jących była naprawdę imponująca.Odwie-
dzający targi JarosławKrzyżanowski,którego
spotkaliśmyw hali FoodTech, z uznaniem
powiedział: –To naprawdęwygląda dobrze.
Jestem pozytywnie zaskoczony liczbą wy-
stawców iofertąfirm.
A jakie wrażenia z trzydniowej impre-
zy targowejwNadarzyniemieliwystawcy?
O refleksjepoprosiliśmyprzedstawicielikilku
firm,współpracujących zeStowarzyszeniem
Rzeźników i Wędliniarzy RP, które było
partnerembranżowymFoodTech2020.
AgataBochenek,
BizerbaPolskaSp.zo.o.:
–Udziałw targachWarsawPack to dla nas
wybóroczywisty zewzględunaprofilnaszej
działalności,zewzględuna rozwiązania,które
proponujemynaszymklientom izewzględów
czysto praktycznych. PtakExpo to dosko-
nale zlokalizowanemiejsce zewspaniałymi
możliwościami logistycznymi.Wciągu roku
bierzemy udział zwyklew kilkuwiększych
targach ikonferencjach,naktórychmożemy
zaprezentować się szerszemu gronu odbior-
ców.W tym roku będziemy obecni oczywi-
ściena targachPolagraTech. Jesteśmywierni
tym targomod14 lat.Bierzemyudział także
w targachzagranicznych,naktórezawszewy-
syłamy reprezentacjęzBizerbaPolska.Polscy
klienciodwiedzają też targizagraniczne, takie
jak IFFA,EuroShop czy interpack.Powiem
więcej,znaszychwewnętrznychbadańwyni-
ka,żekliencizPolskicoraz liczniejodwiedza-
ją zagraniczne imprezy.W tym roku, z racji
tego, żewPtakExpomieliśmy stoiskoopo-
wierzchni80metrówkwadratowych,mogli-
śmyzaprezentowaćklientomnaszekomplek-
sowe rozwiązanie: całą linię technologiczną
– od stołu liniującego, poprzezdetektorme-
tali, systemważący i etykietujący, po system
inspekcji iwagę kontrolującą. Proponujemy
rozwiązania praktycznie dla każdej branży,
jesteśmyw stanie zaproponować rozwiąza-
nia,które spełniąwszystkie,nawetnajbardziej
wyśrubowanewymaganianaszegoklienta.
KrzysztofCzerwiński,
WITTPolska:
–Byliśmymile zaskoczeni liczbą odwiedza-
jących te targi.Większość klientów pytała
o badania szczelności opakowań, co oczywi-
ściewiąże się z tematyką tej części targów.
Obserwowałemprzezkilka latzainteresowa-
nie tego typu przedsięwzięciami iwidzę, że
po krótkim okresie stagnacji, coś zaczyna się
zmieniać i odnawiać.Z tegowniosek, że in-
ternet to jednakzamało. Jużwubiegłym roku
byliśmy bardzo zadowoleni z udziałuw Po-
lagrze, gdzie stwierdziliśmy, że bezpośredni
kontaktwystawcówzpotencjalnymiklientami
mauzasadnienie. Jeślizobaczysię jakieśnowe
urządzenie,nowe rozwiązanie technologiczne,
porozmawia o nim z przedstawicielem han-
dlowym, to później szczegółymożna sobie
„wygooglować”.Kiedyporównują targizagra-
nicznezpolskimi, tozpewnymubolewaniem
stwierdzam, żePolska,któraw tej częściEu-
ropy najbardziejwyróżnia sięw rozwoju, nie
wykorzystuje swojegopotencjału.
▶