Previous Page  5 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 48 Next Page
Page Background

Z

godniezwieloletnią tradycjąStowa-

rzyszeniaRzeźników iWędliniarzy

RP członkowie tej organizacji oraz

firmywspierające, przedstawiciele sekto-

ra rolno-spożywczego, a także sympatycy

SRW licznie skorzystali zmożliwości spo-

tkaniaw gościnnychprogachZwiązkuRze-

miosłaPolskiego. SpotkanieNoworoczne

2020, z licznymudziałem gości,wśród któ-

rychbylimiędzy innymi:minister rolnictwa

JanKrzysztofArdanowski;BogdanKonop-

ka,GłównyLekarzWeterynarii i jego za-

stępczyniKatarzynaPiskorz,posełCzesław

Siekierski, a takżeprzedstawicieleMRiRW,

KOWR, organizacji branżowych, przed-

stawicielenauki orazmediów odbyło się 15

stycznia.

Spotkanie,któreprowadził JanuszRodzie-

wicz, prezesZarząduGłównego SRWRP,

poprzedziłoposiedzenieRadyKrajowej iZa-

rząduGłównego,wktórymuczestniczyłmi-

nister rolnictwa JanKrzysztofArdanowski.

Omówionowiele problemów, jakie dotyka-

ją branżęmięsną,w tym sprawy związane

zmożliwościąpozyskiwaniakredytów inwe-

stycyjnych iwalkiznieuczciwymipraktykami

whandlumięsem iproduktamimięsnymi.

Do tych zagadnień odniósł sięminister

wkrótkimwystąpieniuotwierającymSpotka-

nieNoworoczne. JanKrzysztofArdanowski

mówił o zagrożeniach – afrykański pomór

świń, grypa ptaków, zmiany klimatyczne,

modowe trendywegetarianizmu, dominacja

sieci handlowych – które są codziennością

polskiej branżymięsnej.Wskazał namożli-

wości ich ograniczania.Ama być tomiędzy

innymi specjalna ustawadotycząca zwalcza-

niaASF,wspólny frontw relacjachz sieciami,

troskaodobrostanzwierząt czykodeksetyki

biznesu, który zostanie rozesłanydowszyst-

kichfirm iorganizacjiwbranżymięsnej.

– Wsłuchując się w głosy środowiska,

przygotowujemy się do reorganizacjimini-

sterstwa rolnictwa.Realizując zobowiąza-

nia, do jakich się zobowiązałem, otwieram

departamentprzetwórstwa i rynków rolnych

– zapowiedział JanKrzysztofArdanowski.

–Nie będzie już sytuacji, jaka trwała przez

lata, że sektor przetwórstwa był traktowa-

ny pomacoszemu, niemiał gdzie lokować

oczekiwań i szukaćwsparcia.Korzystajcie

z pomocy nowegowiceministra rolnictwa

–RyszardaKamińskiego, jednego znajbar-

dziej kompetentnychw Polsce specjalistów

z zakresu budzenia przedsiębiorczości na

obszarachwiejskich.

Minister zapewnił, że jest gotowy do

współorganizowania spotkaniana tematnaj-

bardziej palących problemów przetwórstwa

rolno-spożywczego.Apelowałoprzygotowa-

nie precyzyjnej agendy spraw, które nurtują

to środowisko.

Kończąc, JanKrzysztofArdanowski po-

wiedział: – Życzę Państwu dobrego roku,

który przyniesiemniej problemów niż ten,

któryminął.Życzę roku,w czasie którego

będziemymogli rozwijać polskie rolnictwo

iwasze firmy.Niema nic gorszego jak po-

szatkowanie rolnictwa,gdzieproducentdziała

sobie,pośrednik sobie,aprzetwórstwo sobie.

Towszystko funkcjonuje przecieżw jednym

łańcuchu.Wszystkiegodobregow jego two-

rzeniu.SzczęśćBoże!

Życzenia złożył takżeBogdanKonopka,

GłównyLekarzWeterynarii: – Polskawe-

terynaria jest fundamentem nowoczesnego

państwa,członkaUniiEuropejskiej.Robimy

wszystko, by pomagać przemysłowi rolno-

-spożywczemu. Otwieramy dla was coraz

liczniejsze kierunki eksportowe.Tylkodzię-

ki świadomym działaniom rolników i prze-

twórcówmożemycośzmienić,czegoPaństwu

i sobiew tym roku życzę.

W imieniu społeczności Stowarzyszenia

Rzeźników iWędliniarzy głos zabrał prze-

wodniczącyRadyKrajowejZbigniewNowak:

–NaszeSpotkanieNoworoczne stało się fo-

rumwymiany poglądów branży.Z dyskusji

podczasposiedzeniaRadyKrajowejSRWRP

najbardziej utkwiło mi to, jak ważne jest,

żebyśmywreszcie zrozumieli, że rozmowy

między nami o wspólnej polityce cenowej

w stosunku do dziś bardzo skoncentrowanej

sprzedażydetalicznejw sieciachhandlowych

nie sążadnązmowącenową,alenajzwyklejszą

obroną godziwej zapłaty, jaką powinniśmy

otrzymywać za nasze produkty.Takie prze-

słaniemamna rok2020–bybyłczasempraw-

dziwej integracjipoziomejfirm,którewkon-

taktachz sieciamibędą sięwspieraływspólną

polityką, takżewpromocjimięsa.W imieniu

RadyKrajowejchciałbymzłożyćwam jaknaj-

serdeczniejszeżyczeniawspółdziałania iwia-

ryw to, że razemmożemywięcej.

Brat Szymon z Klasztoru Braci Mniej-

szychKapucynówwWarszawie,błogosławiąc

opłatki, powiedział: –Dzielmy się dobrem

takżew środowiskach,wktórychpracujemy.

Życzę, by rok 2020 dlawaswszystkich, dla

waszych rodzin, dlawaszych firm, pracow-

ników i kontrahentów był czasem łaskiBo-

żej.NiechOpatrznośćBoża chroniwas od

wszelkichniebezpieczeństw, abyście cieszyli

się zdrowiem, ludzką życzliwością, abyście

rozwijali pasje, którew sobie nosicie i uni-

kali wszelkich trudności, które są zawsze

przeszkodą w realizacji tych pasji. Niech

BożaOpatrzność będziewewszystkim, co

jest potrzebnew codziennym życiu, aby być

człowiekiem szczęśliwym.

Tekst i zdjęcia:

BożenaSkarżyńska

SpotkanieNoworoczne2020

Dzielmy się dobrem…

BILANSDODATNI

marzec2020

08

Informacje zSRWRP

BILANSDODATNI

marzec2020

12

NowefirmywSRWRP

Małemasarniemająprzyszłość–uważaMarcinOgar,właścicielMas-ARwSzczecinie

Nowoczesna wędliniarska

manufaktura

Z

akładDoświadczalno-Produkcyjny

PrzetwórstwaSpożywczegoMas-

-AR (skrótnależy rozszyfrować jako

„masarniaAkademiiRolniczej”)wSzczeci-

nie istniejeod1992 roku imawyjątkowąhi-

storię.Tęwędliniarskąniewielkąfirmę28 lat

temu założyło bowiem kilkuwykładowców

ówczesnejAkademiiRolniczejw tymmie-

ście. Ich celembyło stworzeniewzorcowego

przedsiębiorstwana fundamentachwiedzy,

rzetelności i troskioklienta.

PrzedWielkanocą2018 rokuwłaścicielem

spółkiMas-AR zostałMarcinOgar – czło-

wiekmłody, dynamiczny i niezwykle opty-

mistycznienastawionydo swojejdecyzji.Nie

miał żadnego doświadczeniaw branżymię-

snej, ale spore doświadczeniew działalności

promocyjnej,byłwięcprzekonany, żebędzie

ono dodatkowym atutemw podbijaniu ryn-

kuwędlin nie tylkow Szczecinie, ale także

daleko poza regionem. Planował, że ta nie-

wielka (wmomencie przejęcia liczyła około

20 pracowników), ale szczecinianom dosko-

nale znanamasarnia, zlokalizowanaprzy ul.

Kazimierza Królewicza w centrummiasta

przyWydzialeNaukoŻywności iRybactwa

ZachodniopomorskiegoUniwersytetuTech-

nologicznego, stanie się zaczątkiem dużego

zakładumięsnego. Jednak,kiedypodsumował

rok 2019 stwierdził ze zdziwieniem, że zysk

przynosi nie produkcjawędlin dla określo-

nych odbiorców, ale sprzedażwyrobówwe

własnych sklepach.

–Wpierwszy roku staraliśmy się rozwinąć

rynek naszych produktów; podpisywaliśmy

umowyz licznymiodbiorcami–hurtowniami

i sieciami.Po roku2019doszedłemdownio-

sku,że tonic innego jakprzysłowiowemiele-

niepieniędzy.Doceniłem ideęmarginalnych,

lokalnych i ograniczonych firm, któremogą

doskonalewpasować sięw rynekwymagają-

cychkonsumentówowyrafinowanym smaku,

omijających szerokim łukiem stoiskawędli-

niarskiew supermarketach –mówimłody

właściciel spółkiMas-AR.

KiedyMarcinOgar przejmowałMas-AR

dwa lata temu, roczny obrót firmywynosił

4miliony złotych.Na koniec 2109wzrósł

o1,5mln złotych.Coprawdado tegowzro-

stuprzyczyniła się sprzedażhurtowa,alepan

Marcin podkreśla, że tak naprawdę nie jest

ona opłacalna z uwagina bardzoniskąmar-

żę.–Kiedypoliczyliśmyobroty sklepufirmo-

wego, które okazały się zaskakująco dobre,

postanowiłem zweryfikować wcześniejsze

plany–mówi.

SpółkaMas-AR to troje ludziw admini-

stracji (opróczpanaMarcina, także jego sio-

stra,PaulinaKurpiel,która zajmuje sięprze-

pływem dokumentów oraz osoba zajmująca

się księgowością.Na swoim stanowisku po-

został takżeWładysławAleksandrów, tech-

nolog, jejpoprzedniwłaściciel.Wfirmiepo-

została takżewiększośćpracowników.

BILANSDODATNI

marzec2020

10

NowefirmywSRWRP

Współdziałanie – niełatwa

lekcja do odrobienia

C

hoiceGenetics jestwPolsce jedynąfirmągenetyczną,która

posiada kompletne struktury.Składa sięnanią sieć ferm

hodowlanych,w których produkowane są lochy oraz fer-

my,w którychprodukowane są knury.Posiadaponadtonajwiększe

wkraju centrumpozyskiwanianasienia.Nasienieknurów terminal-

nychdystrybuujemydo gospodarstwhodowlanychnaobszarze całej

Polski–mówi

StanisławNiemyjski

,prezes spółkiChoiceGenetics

Polska,któraod tego roku jest członkiemStowarzyszeniaRzeźników

iWędliniarzyRP.

WChoiceGeneticsmamy różnepiony,które skupiają różnych spe-

cjalistów –mamydział techniczny, żywieniowy,działdoradców ge-

netycznych.Wspólnie z partnerami, gospodarstwami hodowlanymi

oraz zakładamimięsnymi, jesteśmyw stanie zbudować efektywne

ekonomicznie programy hodowlane – podkreśla StanisławNiemyj-

ski.–Warunkiem jest jednak,byw teprogramywchodziliproducenci

przekonani o ich znaczeniu, którzy potrafią łączyć określone normy

iprzekonania.Na tympolega recepta sukcesu agroklastrów,których

członkowiewytwarzajążywnośćowysokichparametrach iwymaga-

niach, lepsząniżproponująkonkurenci rynkowi.

UdziałChoiceGeneticsw rynku

Program liniimatecznychCG36 stanowi20procent rynkukrajowe-

go.CG36 to lochawyprodukowanawoparciuo ideęzrównoważonej

hodowli.Świetnieprzygotowanadowspółczesnej, towarowejhodowli.

Lochymająwysokąmleczność, najdłuższą użytkowość rozpłodową

idominująna rynkuwzakresie ilości sutków funkcjonalnych.Ponadto

rodządużoprosiąt,charakteryzujących sięwysokąmasąurodzeniową.

Dzięki temuCG36 zapewnia najwyższą na świecie przeżywalność

prosiątprzedodsadzeniem (>91proc.).

W programie knurów, którychmamy kilka rodzajów, udział ryn-

kowy jestzdecydowaniewiększy,awkolejnychmiesiącachpowinien

jeszcze się zwiększyć.Najnowszy knurw ofercie,Excelium,wyróż-

nionyzostał tytułem „InnowacyjnyProduktRolniczy2019”.Toknur

reprezentującywszystko,comadziśdozaoferowania światowagene-

tyka.W ramachprogramuGeneticsPROoferujemydziśnajbardziej

zaawansowanyprogramhodowlanyna rynku, składający się z loszki

CG36 iwłaśnieknuraExcelium.Dysponujemywreszciewspomnia-

nymcentrumpozyskiwanianasienia,najnowocześniejszymwEuropie,

a chyba ina świecie.Mamy tam ultranowoczesne technologie – po-

bierania, oceniania i transportu nasienia. Prowadzimy także liczne

badaniagenetyczne.

Rozdrobnienieprzekutewatut

WChoiceGenetics szukamyalternatywnych rozwiązańhodowlanych

dla różnychpodmiotów, znajdujących sięna rynku i zajmujących się

produkcją trzody chlewnej oraz jej przetwarzaniem.Wiemy, że po-

wstałydwakierunkidziałania–kierunek intensywny,któryopiera się

naprodukcjiwekstremalniedużych fermachorazdrugimodel,który

dominujewPolsce, a są togospodarstwa rodzinne.

Uważam, że jeśli te gospodarstwa zostanąwewłaściwy sposób

zorganizowane, to rozdrobnienie przekujemyw atut.Chodzi o to,

żedzisiaj zmienia siępodejściedoprodukcji świń, zmienia siępodej-

ście przetwórców do surowca, a także konsumenta do oferowanych

im towarów. Pojawiła się jakość emocjonalna, a ona definiuje nową

przestrzeń–konsumencichcąwiedzieć, skądpochodzidanyprodukt,

w jakichwarunkach zostałwytworzony, czym były żywione zwie-

rzęta i jakąw całym łańcuchuprodukcji żywnościdaje sięgwarancję

bezpieczeństwa.

To sąwłaśnie te elementy, które definiują obszarwspółpracy.Na

baziegospodarstwnowatorskichwmyśleniuekonomicznym ihodowli

orazpowiązanychznimizakładówmięsnychmożna tworzyćklastry

oraz inne formy kooperacji hodowców z przetwórcami.Współpracę

opartą nawysokichwalorach jakościowych produktów końcowych

orazwoparciuo surowiec,który równieżbędzie charakteryzował się

jakościąnadrzędnąwobec ilości.

EuropaZachodnia, jeśli chodzi o ten kontekst, już odrabia lekcje.

Pojawiają się na przykład programy pilotowane przez supermarkety.

W tychprogramachobowiązujezakazstosowaniaantybiotykówwcho-

wieświń,a tuczodbywasięwokreślonychwarunkach iczasie.Świado-

mikonsumenci jużwiedzą, że zdrowienie jestdane razna całe życie.

Trzebaoniezadbać,dlategocorazwięcej ludzizwracauwagęna to, jak

produktbyłwytworzonyna fermie,apóźniej jakzostałprzetworzony.

Polska jestwdoskonałymmiejscu.CałaEuropaZachodnia togo-

spodarstwawielkotowarowe.My ichw tymwzględzieniedogonimy.

Wiedząc, że z dużej fermy domałej powrót jest niemożliwy,mamy

swójatut, jakim sąmałegospodarstwaznaturalnąprodukcją,wyczer-

pującą znamiona ekologicznej.

Importprosiątopłacasiędoczasu

To nie jest dla hodowli dobre rozwiązanie, kiedy zDanii,Holandii

czyNiemiecprzywozimyprosięta.Praktykapokazuje, że sentymen-

tówniema–materiałhodowlanydostaje ten,ktopłaciwięcej.Takich

przypadków jestcorazwięcej.Wynikająmiędzy innymizpojawieniu

się afrykańskiego pomoru świńwwielu krajach na świecie, a także

Mówi się,żeprojektyw ramachdziałania „Współpraca”PROW są

panudoskonaleznane,choćbydlatego,żewspółtworzył jepan,pracując

jakodyrektorOśrodkaDoradztwaRolniczegowMinikowie.

–PodczasmojejpracywODRMinikowopowstałowieleprojek-

tóww ramachPROW.WMinisterstwieRolnictwa zajmuję się

między innymi całymoprogramowaniemunijnym,awięc także

idziałaniem „Współpraca”.Inadalbędę się tymi zagadnieniami

interesował i zajmował,ponieważpozwalająonenanowoczesny

sposóbwspółpracy idoradzania,przekazywania tego słynnego

transferuwiedzy i innowacjiw rolnictwie–odnaukidopraktyki

rolniczej,z zaangażowaniemdoradztwa ibiznesu.Wszystkie te

podmioty,wszyscy ci interesariusze sądzisiajważni i codlamnie

istotne–uczą sięod siebienawzajem.

Tak chybabyło zawsze?

–Owszem, tyle żedziśnie jest jużważne,żektośna jakimśuni-

wersytecie cośwymyśli,co za 10 lat spłyniedo ostatniego rol-

nika.Dzisiaj rolnik,który dysponujenowoczesnym sprzętem

ioprogramowaniem, jestw stanieprzekazać swojedoświadczenia

profesorowi,anabazie tychdoświadczeńnaukowiecwyciągnie

ważnewnioski.Towzajemneprzekazywaniewiedzydlaobu jest

jednakowo cenne.Aprzeddoradcami ibrokerami stoinajtrud-

niejsza część zadania– łączenie tych elementów.

WPolsceniewątpliwieuczymy sięwspółpracynanowo.

–Największymnaszymkłopotemod1990 roku jestwspółdziała-

nie i trudności z tymprocesem związane.O ilewXIXwiekuby-

liśmywEuropie inicjatoramidziałańwspólnych,o tylew latach

powojennychzatraciliśmy tęumiejętność.Dzisiaj,kiedynaprawdę

mamywolną rękędo tego,bydobrzewspółpracować,mówimy:

„jawolę sam”.Mniejbardzo irytuje to,że rolnicy częstomarkują

działaniawspólne,udająwspółdziałanie.

To zpewnościąwynika zbraku zaufania?

–Oczywiście,awszystko co innowacyjne i twórczewłaśnie od

zaufania się zaczyna.Działanie „Współpracaw ramachProgra-

muRozwojuObszarówWiejskichna lata2014-2020”,które jest

tematemnaszej rozmowy,nie spowoduje jakościowej zmiany, je-

żelinie zaczniemypoważnie traktować jego założeń.Więcej, jak

twierdziprofesorCzapińskiw jednej zostatnich edycjiRaportu

„DiagnozaSpołeczna”,doszliśmydo barierywzrostu rozwoju

gospodarczego,którejnieda sięprzebić, jeśliniewzrośniepoziom

zaufania społecznego.A jeśli zaufanianiema, to trzeba tworzyć

procedury, różnego rodzaju zasady,mechanizmy,wytyczne i roz-

porządzenia.Tworzymy jenawypadek,gdybyktóryś zuczestni-

ków jakiegośwspółdziałaniapróbowałoszukać.

Brak zaufania utrudnia życiew relacjachmiędzyludzkich iw rela-

cjachgospodarczych.

– Jak przez pokolenia psuliśmy zaufanie,obrzydzaliśmy sobie

spółdzielczość i różnego rodzaju formywspólnej aktywności, tak

musimy spowodować,bywprzyszłościwspółpracana każdym

poziomieukładała siędobrze ibezpiecznie.Nie jesteśmy takimi

gigantamigospodarczymi,żebyśmypodołali aliansom strategicz-

nym,występującymnapoziomieglobalnym.Nanaszympodwór-

Z DR. RYSZARDEM KAMIŃSKIM

PODSEKRETARZEMSTANUWMINISTERSTWIEROLNICTWA

IROZWOJUWSI,ROZMAWIABOŻENASKARŻYŃSKA

Po pierwsze i najważniejsze

– współpraca

ku lokalnym takżewidzimy, jakdużezakładymięsne,naprzykład

Animex,zostałyprzejętenajpierwprzez amerykańskiSmithfield

Foods,anastępnieprzezWHGroup zChin.Naglobalnympo-

ziomiebiznesowymprzepływówkapitałowych tak towłaśniewy-

gląda.Napoziomiemałychbiznesówbrakujewspółpracymałych

masarni,niewielkich gospodarstwhodowlanych i restauracji.Ta

sytuacjawynikazbrakuzaufania,apotembrakukompetencji spo-

łecznych,czyliumiejętnościdogadywania sięmiędzy sobą szefów

firmmięsnych i rolników, jeśli zawężamyobserwacjędo tegoob-

szaru.Byćmoże to efektpolskiego systemu edukacji,wktórym

brakujeelementarnychpodstawwspółpracy,a stawia sięnawiedzę

iumiejętności indywidualne.Tymczasemnajlepszeefektyprzynosi

praca zespołowa.

Jakw tym kontekście oceniapanwspółpracęmiędzyStowarzysze-

niemWieprzPolski aStowarzyszeniemRzeźników iWędliniarzy,

którewraz zODRwMinikowiewspółtworząprojektw ramachdzia-

łania „Współpraca”?

–To jestprzykład, jak od roku2014wbólach,ale jednak, rodzi

się takiewspółdziałaniemiędzyniewielkimi graczamina rynku

mięsa.Odpoczątku jest towspółpracamiędzy rolnikami,hodu-

jącymi świnie rasypuławskiej aprzetwórcami i restauratorami.

Uczestnicy tego systemupoznali się,nabralido siebie zaufania

i choć często się kłócą imówiąo rozbieżnych interesach, starają

siębudować cośwspólnego.

Zbudują,pamiętając,żenakońcu jestkonsument,októregoprzecież

wszystkim chodzi.Czypotrzebny jest system,którypomógłbykonsu-

mentomwdokonywaniuwłaściwychwyborów?

–Wszystkie znakinaniebie i ziemipokazują,żepolscy konsu-

menciprzestalikierować się cenąprzy zakupie i zaczęli analizo-

wać inne czynniki.To sąważne zmianypostawkonsumenckich

iw ślad za tym ci,który oferują żywność,musząwskazać jakiś

wyróżnik,mówić: „jamam taką żywność, jakiej ty chcesz –wy-

produkowaną zmięsa tradycyjnych ras,hodowanegow sposób

naturalny,z troską o dobrostanu zwierząt,z polskich pasz bez

GMO ibez stosowaniaantybiotyków”.Jedenkłopot,którywidzę

inadktórymbędziemypracowali, to jestuporządkowanie syste-

mu jakościwPolsce.Tych znaków jest zadużo inicdziwnego,że

konsumencigubią sięwnatłoku informacji.

Czymożna je sprowadzićdo jednego,krajowego systemu?

–Faktycznie tych systemów iznaków jestbardzodużo,a ci,który

nadnimipracowali, są znimi bardzo związani.Konsumentnie

ma czasu,żebynamałej etykieciewszystkieprzeczytać iprzeana-

lizować.Koniecznym jestuporządkowanie systemównapoziomie

krajowym.Choćmam świadomość,że tobędzie trudnyproces,

jużgo rozpoczynamy.

BILANSDODATNI

marzec2020

20

Porozmawiajmy...

BILANSDODATNI

marzec2020

18

Wydarzenia

S

towarzyszenieRzeźników iWędli-

niarzyRPpo razkolejny zorganizo-

wałokonkursdlamłodych adeptów

sztuki kulinarnej.Celem jestpromocja rasy

puławskiej,najstarszego rodzimego gatunku

trzody chlewnej.Tym razemnajlepsiucznio-

wie ze szkół gastronomicznychMałopolski

rywalizowaliwkonkursiekulinarnymSRW

RP. Ichumiejętności zawstydziłybyniejed-

nego zawodowego kucharza.Przyrządzone

przez nich potrawy zasługiwały namiano

kulinarnychdzieł,którychwyjątkowy smak

aż trudnoopisać.

Tym razem SRW RP, przy współpracy

z oddziałemMałopolskiegoOśrodkaDo-

radztwaRolniczego i Starostwem Powiato-

wymwDąbrowieTarnowskiej,zrealizowało

zawody kulinarnewBrniewwojewództwie

małopolskim.Zainteresowaniewydarzeniem

było bardzo duże, zarównowśród uczniów

gotowychdo zaprezentowania swoichumie-

jętności, jak igości.Na tychostatnichczekało

zresztąniemało atrakcji.

Gościem specjalnym wydarzenia była

AgnieszkaDurand, reprezentantka Polski

wcukiernictwie i jednaznajlepszychpolskich

kucharzy,któraw swojejzawodowejpraktyce

serwowaładeserym.in.dlaMichaiłaGorba-

czowa,VladimiraPutina,PaulaMcCartneya

czy gości arabskiego królaAbdullaha i jego

następcy króla Salmana.W 2015 roku, pra-

cującwArabiiSaudyjskiej, zdobyłabrązowy

medalwKulinarnymPucharzeŚwiata.

PaniAgnieszka pracowaławwielu zagra-

nicznych restauracjach,m.in.wRosji,Zjed-

noczonychEmiratachArabskich,Chinach

oraznaTajwanie iMartynice.Podczaspółto-

ragodzinnejprezentacji zgromadzenidowie-

dzieli sięm.in.onietypowychgustach smako-

wychmieszkańcówAzji,AmerykiŚrodkowej

orazo życiumieszkańcówwZjednoczonych

EmiratachArabskich.PaniDurandpodzie-

liła się z publicznością także nietypowymi

przepisami na przyrządzenie oryginalne-

go dania zmięsawieprzowego, oczywiście

z rasy puławskiej.Z przepisów i rad cieszyła

się szczególnie liczna grupa pań z lokalnych

kółgospodyńwiejskich.

Wróćmy jednak do konkursu…W finało-

wychzmaganiachwzięłoudział5młodzieżo-

wychparzeszkółponadpodstawowych.Komi-

sjamiałaniełatwezadanie.Oceniałazarówno

walory smakowedania, jak istopień trudności

jegowykonaniaorazwygląd isposóbpodania.

Ostatecznie zwyciężyłapolędwiczka faszero-

wanazapiekanaw cieście francuskim.

PierwszemiejscezajęłyNataliaChrabąszcz

iLauraChruścieckazapolędwiczkę faszero-

wanązapiekanąwcieście francuskim.Warto

tutajdodać,żeNataliaomięsiewieprzowym

i rasachpolskichwienaprawdębardzodużo.

Jej tata jest znanymw okolicywłaścicielem

zakładumięsnego, który… specjalizuje się

wwyrobachwędliniarskich z ras rodzimych.

Po konkursie nawszystkich czekał poczę-

stunek–pyszny staropolskibigosoraz żurek.

Każdymógł równieżskosztowaćwyjątkowego

smakuwędlin zmięsa świń rasy puławskiej.

Najmłodsicieszyli sięze słodkichgadżetów–

pysznych ciasteczekwkształcie świnek.

Tobyłkolejnywostatnichmiesiącachkon-

kurskulinarnydlauczniów szkółponadpod-

stawowych.Poprzedni odbył się jesienią ze-

szłego rokuwToruniu.

WynikikonkursuwBrnie:

Imiejsce:

NataliaChrabąszcz iLauraChru-

ścieckazapolędwiczkę faszerowanązapiekaną

w cieście francuskim

IImiejsce:

WiktoriaKrawczyk iSzymonGa-

lusorazKlaudiaGadziała iNataliaCiąbor

IIImiejsce:

AleksandraPanek iAmeliaKu-

piecorazNataliaGarstka iAnastazjaSzym-

kowiak.

SRWRPpromuje rasępuławskąwszkołach

Mięsne dzieła w cieście francuskim

KonkursoraznagrodyzostałysfinansowanezFunduszuPromocjiMięsaWieprzowego

N

ie da się ukryć: tegoroczne akcje

związane z promocją polskiego

mięsa, przynajmniejw pierwszej

połowie roku, będą (jeśliw ogóle!) organi-

zowanew cieniu koronawirusa.Większość

imprez plenerowych i spotkańw pomiesz-

czeniach zamkniętych została odwołana.

Prawdopodobnieobronią się tylkokampanie

wmediach, awięcwprasie, radio i telewizji

inaFB.Zpewnościąwiększośćprojektów,

finansowanych zFunduszyPromocji, zosta-

nieprzesuniętana lato i jesień znadzieją, że

ciepła aurapozwolipokonać złośliwedrob-

noustroje.

Ale trudno przecież przenieść na później

Wielkanoc! I dlatego realizatorzy organizo-

wanegood latcyklu imprezpodnazwąWiel-

kanoc–MięsneŚwiętaPolskaTradycja– sta-

nęliprzeznie ladawyzwaniem.

Do chwili, kiedypisane są te słowa, udało

sięprzeprowadzićpierwszezzaplanowanych

przedsięwzięć, czyli udziałw poznańskich

TargachEdukacyjnych.Była to kolejna już

wizyta na tejwielkiej imprezie, gdzie adre-

satem promocji jest – jak co roku –młoda

publiczność:uczniowie szkółpodstawowych

i średnich,ale także studenciorazoczywiście

nauczyciele i rodzice.W końcu też „mięso-

żercy”.

Tym razem przekonywano uczestników

Targów domięsa drobiowego i jego prze-

tworów.Prowadzący akcję starali sięuświa-

domićmłodym konsumentom, że drób na

wielkanocnym stolewcale nie pełni funkcji

drugorzędnej lub, jak twierdzą niektórzy,

ledwie ozdobnej w porównaniu z innymi

wiktuałami, ale jest pełnowartościowym

składnikiem tradycyjnego polskiegowiel-

kanocnegomenu.

Znakomita drużyna mistrza Hieronima

Jurgiudowodniła toz łatwością.Zaatakowała

smakiem!Tłum zebranywokół stanowiska

warsztatowego, przy którym odbywały się

prezentacje i degustacje, nieustającowiwa-

tował na cześć obficie serwowanych potraw

drobiowych.Zdawało słyszeć się donośnie

mlaśnięcia iokrzyki: „Jeszczewięcejdrobiu!”

lub: „Kurczak jest cool!”

Przysmakiprzygotowywanownajróżniej-

szychpostaciach.Niezabrakłowięcpieczonej

kaczkiw sosie rodzynkowym, gulaszu z żo-

łądkówdrobiowych, indykanaparze,waria-

cjina tematkurczaka idrobiowychgalantyn,

anawet–należącegodonowej tradycji–wiel-

kanocnegoburgeradrobiowego.

Jedenzkucharzy,Krzysztof,byłzadziwio-

ny, że tak łatwo namówićmłodzież do dro-

biu naWielkanoc. Spodziewał się bardziej

wyczerpującejwalki.Co znaczydobrakuch-

nia...Ioczywiścieniechodzio to,byzepchnąć

zwielkanocnego stołu innegatunkimięs,ale

by – po prostu – by nadaćmu równorzędną

rangę i uświadomić konsumentom, że drób

można jeść nie tylko na co dzień, ale też od

święta.

AkcjaWielkanocna „Drób naWielkanoc-

nym Stole” była zaplanowana na cztery eta-

py.Oprócz opisanychTargów, przewidziano

promocjęna JarmarkuWielkanocnymw jed-

nym zmiast orazKonferencjędladziennika-

rzykrajowych izagranicznychzewentualnym

udziałem Ministra Rolnictwa w Centrum

PrasowymPAP, a także doroczne Spotkanie

BranżyMięsnej.Aleczysięodbędą?Czas iwi-

ruspokaże…

Tekst i zdjęcia:AndrzejŁyszyk.

Finansowanie:

FunduszPromocjiMięsaDrobiowego

MięsneŚwiętaPolskaTradycja–DróbnaWielkanocnymStole

Trudno przecież przenieść

Wielkanoc na potem

BILANSDODATNI

marzec2020

22

Wydarzenia

BILANSDODATNI

marzec2020

36

W

zeszłym roku czynnikiemnaj-

mocniejwpływającymna pol-

ski rynekwieprzowinybyłafry-

kańskipomór świń (ASF)wChinach.Straty

produkcyjnewPaństwieŚrodka,przywyso-

kim zapotrzebowaniunamięsowieprzowe

oraz stabilnejprodukcji żywcawUniiEuro-

pejskiej, spowodowały silnywzrost cen trzo-

dy chlewnej.

Pod koniec 2019 roku średnia cena skupu

żywcawPolsce byławyższa o 49proc.w re-

lacji rocznej.Zwysokich cen żywca cieszą

się rolnicy, natomiast są one dużymwyzwa-

niemdlafirmprzetwórstwamięsa.Zdaniem

GrzegorzaRykaczewskiego,analitykasektora

rolno-spożywczegoBankuSantander, trudno

oczekiwać,abyw tym rokusytuacjasięodmie-

niła.Zwracaonuwagę,żewedługszacunków

AmerykańskiegoDepartamentuRolnictwa

(USDA) produkcjawieprzowinywChinach

znów może się obniżyć, w bieżącym roku

może spaśćo23proc.względemubiegłego.

–Podaż tegomięsana rynkuchińskimpo-

zostanienaniezwykleniskimpoziomie.Czę-

ściowoniedobórbędzie,podobnie jakw2019

roku,uzupełnianyna rynku światowym.We-

długprognozUSDAchiński importwieprzo-

winymożebyćwyższyw2020 rokuażo1mln

tonw relacji rocznej– zaznacza ekspert.

Produkcjanaeksport

KonsekwencjąwysokiegopopytuwChinach

będzie dalszywzrost sprzedaży eksportowej

z krajówWspólnoty.Dodatkowo pierwsze

wynikibadaniapogłowiawUEwskazują,że

unijnaprodukcjażywcaniezmieni sięznaczą-

cow porównaniu do niskiego stanu z 2019

roku.W dostępnych danych z badania zre-

alizowanegow grudniu zeszłego rokuwidać

niewielkiwzrost pogłowiawDani orazwe

Włoszech,odpowiednioo86 tys. szt.oraz18

tys. szt.WPolscepogłowiebyłowyższeo188

tys. szt.w relacji rocznej.Zkoleiduże spadki

pokazałyNiemcyorazFrancja–odpowiednio

o 500 tys. szt. oraz o 200 tys. szt. Prawdo-

podobnie dużywzrost zostanie po raz kolej-

ny zanotowanywHiszpanii. Jednak biorąc

poduwagę sytuacjęw środkowej izachodniej

Europie oraz redukcję pogłowiawRumunii

iBułgarii, istnieje niskie prawdopodobień-

stwo, żeprodukcjawUnii zanotuje jakiś sil-

niejszywzrost.Przypomnijmy,że jeszczepod

koniec ubiegłego rokuKomisjaEuropejska

spodziewała sięwzrostu produkcjiwieprzo-

winywUEw2020 r. tylkoo1procent.

Cenybędąwysokie

Przy wyższym eksporcie na rynki państw

trzecich podaż na rynku unijnymmoże się

obniżyć.WocenieanalitykówbankuSantan-

der, jestprawdopodobne,żeprzełożysię tona

niższąkonsumpcjęmięsawieprzowegowUE.

Od początku roku na rynku krajowym oraz

unijnym obserwowane są spadki cenmięsa.

W styczniu tego roku średnia cena półtusz

wieprzowych na rynku polskim była niższa

o 7 proc.w porównaniu do grudnia zeszłe-

go roku.Pozostała jednakwyższa o 39 proc.

wporównaniudo stycznia2019 roku.Warto

jednak pamiętać, żew pierwszym kwartale

czynnikisezonowepowodująpresjęnaspadek

cen.Uważamy,żemamydoczynienia jedynie

zchwilowym spadkiem,acenywcałym2020

rokupozostanąnawysokimpoziomie.

Wdrobiudośćstabilnie

Wzeszłym roku sytuacjanakrajowym rynku

kurcząt rzeźnychbyładosyć stabilna.Średnia

cena skupubyłanieconiższa (o2proc.)odza-

rejestrowanejw2018roku.Wczwartymkwar-

tale nastąpiła obniżka cen.Prawdopodobnie

był to efekt czasowejwyższej podaży żywca

na rynkukrajowym.Początekbieżącego roku

przyniósł już lekkiwzrostcen.Wysokiwzrost

odnotowano z kolei na rynku indyków rzeź-

nych. – Średnia cena skupu indoróww ubie-

głym rokubyławyższao13proc.wporówna-

niudo rokupoprzedniego.Zkoleiza indyczki

zakłady przetwórczemusiały zapłacić o 16

proc.więcejw relacji rocznej.W tym przy-

padku początek 2020 roku przyniósł spadki

cen –wskazuje analityk rynku.Zwraca uwa-

gę, że na przełomie 2019 i 2020 rokuw kra-

juwykryto pierwsze ogniska grypy ptaków.

Przypomnijmy, że polska branża drobiarska

mierzyła się już z ptasią grypą na przełomie

2016 i 2017 roku.Ostatnie ognisko zostało

wykrytewmarcu2017 roku.Zkoleiw lipcu,

czyli czterymiesiącepóźniej,Polskauzyskała

statuskrajuwolnegoodgrypyptaków.

Noweogniska

Poprawie trzyletniejprzerwiewPolscepoja-

wiły sięnoweogniskawirusa.–Do12 lutego

bieżącego roku znaleziono 18 ognisk.Ma to

duże znaczenie ekonomiczne.Z jednej stro-

nywiruspowoduje śmiertelnośćwgospodar-

stwach utrzymujących drób, zaś z drugiej –

Ryneksurowcówmięsnych

Kondycja, trendy i prognozy

CZASOPISMO RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY

bilansgazeta@tlen.pl

nr 1 (55)

marzec 2020

Redaktor naczelna:

Bożena Skarżyńska, tel. 509 685 788.

Współpraca:

Cyprian Styp, Anna Pasik, Janusz Rodziewicz, Piotr Ziemann,

Andrzej Pisula, Ilona Poradowska, Tomasz Parzybut, Marian Winiarski,

Łukasz Rawa, Andrzej Łyszyk, Jan Skarżyński, Sebastian Kornacki, Marcin Suchenek,

Beata Bakalarska, Grzegorz Rykaczewski, Adam Tubilewicz.

Projekt graficzny i opracowanie DTP:

Arkadiusz Wydrzyński

printszop@wp.pl

Biuro reklamy:

tel. 509 685 788.

Wydawca:

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, tel./fax 22 635 03 94, tel. 22 635 01 84.

marzec2020

BILANSDODATNI

23

Jak zostaćczarnymkoniemśrodkowoeuropejskiego zaprzęgu?

Targi technologii żywności

w cieniu koronawirusa

P

rezentacja kompleksowej oferty

producentów i dystrybutorówma-

szyn do przetwórstwa i produk-

cji spożywczej, technologii zwiększających

bezpieczeństwo żywności oraz prezentacja

dodatków i komponentów, które zagwaran-

tują stworzenie idealnie smacznegoproduk-

tudlawymagającegokonsumenta– takPtak

Expo reklamowałdwamarcowewydarzenia

–FoodTechExpo iWarsawPack,któreod-

bywały sięod2do4marcawNadarzynie.

W czasie rozmów zwystawcami słysza-

łam często, że te targimają potencjał, cze-

mu sprzyjadobra lokalizacja iwygodnabaza

noclegowa w pobliżu. Za atut uznawano

parkingiwnajbliższym sąsiedztwiehaloraz

możliwość dojazdu specjalnymi autobusami

z centrumWarszawy i z lotniska.Wystawcy

wskazywali,że jeśli targiwNadarzynienadal

będą się rozwijać tak dynamicznie, tomogą

się okazaćdużą konkurencjądlaMiędzyna-

rodowychTargówPoznańskich.Oczywiście

wiele będzie zależało także od tego, jak go-

spodarkazareagujenanowąepidemięgrypy.

Niestety, tym razemkoronawirusodbił sięna

liczbie odwiedzających, główniew trzecim

dniuwydarzenia.Wtedy już odwoływano

w krajuwiele imprezmasowych, awNada-

rzynieMotor Show, któremiały rozpocząć

się6marca.

W drugim dniu targów liczba odwiedza-

jących była naprawdę imponująca.Odwie-

dzający targi JarosławKrzyżanowski,którego

spotkaliśmyw hali FoodTech, z uznaniem

powiedział: –To naprawdęwygląda dobrze.

Jestem pozytywnie zaskoczony liczbą wy-

stawców iofertąfirm.

A jakie wrażenia z trzydniowej impre-

zy targowejwNadarzyniemieliwystawcy?

O refleksjepoprosiliśmyprzedstawicielikilku

firm,współpracujących zeStowarzyszeniem

Rzeźników i Wędliniarzy RP, które było

partnerembranżowymFoodTech2020.

AgataBochenek,

BizerbaPolskaSp.zo.o.:

–Udziałw targachWarsawPack to dla nas

wybóroczywisty zewzględunaprofilnaszej

działalności,zewzględuna rozwiązania,które

proponujemynaszymklientom izewzględów

czysto praktycznych. PtakExpo to dosko-

nale zlokalizowanemiejsce zewspaniałymi

możliwościami logistycznymi.Wciągu roku

bierzemy udział zwyklew kilkuwiększych

targach ikonferencjach,naktórychmożemy

zaprezentować się szerszemu gronu odbior-

ców.W tym roku będziemy obecni oczywi-

ściena targachPolagraTech. Jesteśmywierni

tym targomod14 lat.Bierzemyudział także

w targachzagranicznych,naktórezawszewy-

syłamy reprezentacjęzBizerbaPolska.Polscy

klienciodwiedzają też targizagraniczne, takie

jak IFFA,EuroShop czy interpack.Powiem

więcej,znaszychwewnętrznychbadańwyni-

ka,żekliencizPolskicoraz liczniejodwiedza-

ją zagraniczne imprezy.W tym roku, z racji

tego, żewPtakExpomieliśmy stoiskoopo-

wierzchni80metrówkwadratowych,mogli-

śmyzaprezentowaćklientomnaszekomplek-

sowe rozwiązanie: całą linię technologiczną

– od stołu liniującego, poprzezdetektorme-

tali, systemważący i etykietujący, po system

inspekcji iwagę kontrolującą. Proponujemy

rozwiązania praktycznie dla każdej branży,

jesteśmyw stanie zaproponować rozwiąza-

nia,które spełniąwszystkie,nawetnajbardziej

wyśrubowanewymaganianaszegoklienta.

KrzysztofCzerwiński,

WITTPolska:

–Byliśmymile zaskoczeni liczbą odwiedza-

jących te targi.Większość klientów pytała

o badania szczelności opakowań, co oczywi-

ściewiąże się z tematyką tej części targów.

Obserwowałemprzezkilka latzainteresowa-

nie tego typu przedsięwzięciami iwidzę, że

po krótkim okresie stagnacji, coś zaczyna się

zmieniać i odnawiać.Z tegowniosek, że in-

ternet to jednakzamało. Jużwubiegłym roku

byliśmy bardzo zadowoleni z udziałuw Po-

lagrze, gdzie stwierdziliśmy, że bezpośredni

kontaktwystawcówzpotencjalnymiklientami

mauzasadnienie. Jeślizobaczysię jakieśnowe

urządzenie,nowe rozwiązanie technologiczne,

porozmawia o nim z przedstawicielem han-

dlowym, to później szczegółymożna sobie

„wygooglować”.Kiedyporównują targizagra-

nicznezpolskimi, tozpewnymubolewaniem

stwierdzam, żePolska,któraw tej częściEu-

ropy najbardziejwyróżnia sięw rozwoju, nie

wykorzystuje swojegopotencjału.