Previous Page  46 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 46 / 48 Next Page
Page Background

O

d początku marca obowiązują

przepisy ustawy o przeciwdzia-

łaniu marnowaniu żywności. Bu-

siness Centre Club stoi na stanowisku, że

należy ograniczać marnowanie żywności,

które jest zjawiskiem niepożądanym w go-

spodarce.

Poprzez odpowiednie regulacje prawne

można je znacząco zmniejszyć, pomagając

jednocześnie potrzebującym. Ustawodaw-

ca zdecydował się jednak na wdrożenie tej

idei w życie za pomocą sankcji i kar wobec

przedsiębiorców.

Zgodnie z obowiązującym już stanem

prawnym np. w sytuacji, gdy zbliża się ter-

min ważności danego produktu, przedsię-

biorca staje przed dylematem, co z tym towa-

rem zrobić. Zostawić na półkach z nadzieją,

że ktoś go kupi (jeśli jednak to nie nastąpi,

przedsiębiorca zapłaci karę oraz ściągnie

na siebie ryzyko przeprowadzenia kontro-

li przez aparat państwa, co wiąże się także

z ewentualnymi dodatkowymi sankcjami),

czy też od razu oddać towar, unikając w ten

sposób ryzyka nałożenia sankcji? W tej sy-

tuacji ponosi jednak duże straty w postaci

kosztu zakupu towaru.

Rozwiązanie przyjęte przez ustawodawcę

jest błędne, powoduje bowiem, że przed-

siębiorca może zostać ukarany za to, że nie

sprzedał zakupionego przez siebie towaru.

Oczywistością jest, że nikomu tak jak przed-

siębiorcy nie zależy na tym, aby towar się

sprzedał. Wówczas nie dochodzi do marno-

wania żywności, a przedsiębiorstwo zarabia

i może dzięki temu dalej funkcjonować.

Zdaniem BCC, rozwiązania ustawowe

powinny pójść w kierunku zachęt przedsię-

biorców do tego, aby przyłączali się dobro-

wolnie do procesu ograniczania marnowania

żywności poprzez wprowadzenie systemu

ulg, np. podatkowych, dla przedsiębiorców.

BEZPIECZNA

ŻYWNOŚĆ

od wideł do widelca

ul. Świerkowa 20, 64-320 Niepruszewo, Buk

T

+48 61 896 81 90

• F

+48 61 896 81 93 biuro@cidlines.pl

www.cidlines.pl

Informacje

marzec 2020

Komentarz Business Centre Club:

Rozwiązania ustawowe, przeciwdziałające marnowaniu żywności,

powinny iść w kierunku zachęt, a nie kar

Nie marnujmy

– uświadamiajmy