O
d początku marca obowiązują
przepisy ustawy o przeciwdzia-
łaniu marnowaniu żywności. Bu-
siness Centre Club stoi na stanowisku, że
należy ograniczać marnowanie żywności,
które jest zjawiskiem niepożądanym w go-
spodarce.
Poprzez odpowiednie regulacje prawne
można je znacząco zmniejszyć, pomagając
jednocześnie potrzebującym. Ustawodaw-
ca zdecydował się jednak na wdrożenie tej
idei w życie za pomocą sankcji i kar wobec
przedsiębiorców.
Zgodnie z obowiązującym już stanem
prawnym np. w sytuacji, gdy zbliża się ter-
min ważności danego produktu, przedsię-
biorca staje przed dylematem, co z tym towa-
rem zrobić. Zostawić na półkach z nadzieją,
że ktoś go kupi (jeśli jednak to nie nastąpi,
przedsiębiorca zapłaci karę oraz ściągnie
na siebie ryzyko przeprowadzenia kontro-
li przez aparat państwa, co wiąże się także
z ewentualnymi dodatkowymi sankcjami),
czy też od razu oddać towar, unikając w ten
sposób ryzyka nałożenia sankcji? W tej sy-
tuacji ponosi jednak duże straty w postaci
kosztu zakupu towaru.
Rozwiązanie przyjęte przez ustawodawcę
jest błędne, powoduje bowiem, że przed-
siębiorca może zostać ukarany za to, że nie
sprzedał zakupionego przez siebie towaru.
Oczywistością jest, że nikomu tak jak przed-
siębiorcy nie zależy na tym, aby towar się
sprzedał. Wówczas nie dochodzi do marno-
wania żywności, a przedsiębiorstwo zarabia
i może dzięki temu dalej funkcjonować.
Zdaniem BCC, rozwiązania ustawowe
powinny pójść w kierunku zachęt przedsię-
biorców do tego, aby przyłączali się dobro-
wolnie do procesu ograniczania marnowania
żywności poprzez wprowadzenie systemu
ulg, np. podatkowych, dla przedsiębiorców.
BEZPIECZNA
ŻYWNOŚĆ
od wideł do widelca
ul. Świerkowa 20, 64-320 Niepruszewo, Buk
T
+48 61 896 81 90• F
+48 61 896 81 93 biuro@cidlines.pl•
www.cidlines.plInformacje
marzec 2020
Komentarz Business Centre Club:
Rozwiązania ustawowe, przeciwdziałające marnowaniu żywności,
powinny iść w kierunku zachęt, a nie kar
Nie marnujmy
– uświadamiajmy