Previous Page  44 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 44 / 48 Next Page
Page Background

Informacje

W

ślad za zapowiedzą podczas Spotkania Noworocznego Stowa-

rzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, z inicjatywy mini-

stra Jana Krzysztofa Ardanowskiego odbyło się już w lutym spotkanie

z prezesem UOKiK Tomaszem Chróstnym oraz z przedstawicielami

branży mięsnej i mleczarskiej. W trakcie rozmów uznano, że wobec

dominacji sieci handlowych tylko lojalne, znające swoje prawa pod-

mioty przetwórcze – dobrze zorganizowane do wspólnej sprzedaży

– mogą stanowić przeciwwagę.

Stowarzyszenie reprezentowali: Janusz Rodziewicz, Dariusz Nie-

bieszczański, Andrzej Parafiniuk i Filip Przybylski Lewandowski.

W SRW RP trwają prace nad tym wnioskiem.

Nad podst. MRiRW

Przeciwwaga dla sieci

Podatek od mięsa?

B

ranża mięsna będzie musiała podnieść ceny, aby zrekompenso-

wać emisję CO2 – taką propozycję wystosowali w Parlamencie

Europejskim europosłowie z partii zielonych i socjaldemokratów (ko-

alicja S&D). Uznali, że konieczne jest ustalenie takich cen mięsa, by

zawierały także opłatę środowiskową (z ang. sustainability charge).

Raport w tej sprawie przygotowała koalicja TAPP (True Animal

Protein Price).

Analizie zostały poddane takie czynniki jak emisja gazów cieplar-

nianych, zużycie lądu, bioróżnorodność oraz choroby wśród zwierząt

hodowlanych, które według autorów raportu nie są uwzględnione

w obecnych kosztach produkcji mięsa. TAPP postuluje, aby od 2022

roku we wszystkich krajach unijnych wprowadzić dodatkową opłatę

na sprzedawane mięso.

Gdyby państwa unijne wprowadziły proponowane zalecenia, to ceny

wołowiny i cielęciny wzrosłyby o 47 eurocentów, dla wieprzowiny o 36

eurocentów, a dla kurczaka o 17 eurocentów za 100 gramów.

Polscy hodowcy, głównie bydła mięsnego podkreślają, że podatek

od mięsa sprawi, że hodowla zwierząt przestanie się opłacać, a po-

mysłodawcom wcale nie chodzi o ekologię, ale o pieniądze. – Pomysł

wprowadzenia tzw. podatku od mięsa jest niczym innym tylko próbą

wprowadzenia zakazu hodowli zwierząt pod przykrywką walki ze

zmianami klimatycznymi – powiedział w rozmowie z serwisem por-

talspozywczy.pl

Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców

i Producentów Bydła Mięsnego. – Zgodnie z danymi Międzyrządo-

wego Zespołu ds. Zmian Klimatu, opublikowanymi na stronach Par-

lamentu Europejskiego, rolnictwo odpowiada za niecałe 9 proc. emisji

gazów cieplarnianych w UE, z czego hodowla zwierząt stanowi 4 proc.

reklama