Informacje
W
ślad za zapowiedzą podczas Spotkania Noworocznego Stowa-
rzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, z inicjatywy mini-
stra Jana Krzysztofa Ardanowskiego odbyło się już w lutym spotkanie
z prezesem UOKiK Tomaszem Chróstnym oraz z przedstawicielami
branży mięsnej i mleczarskiej. W trakcie rozmów uznano, że wobec
dominacji sieci handlowych tylko lojalne, znające swoje prawa pod-
mioty przetwórcze – dobrze zorganizowane do wspólnej sprzedaży
– mogą stanowić przeciwwagę.
Stowarzyszenie reprezentowali: Janusz Rodziewicz, Dariusz Nie-
bieszczański, Andrzej Parafiniuk i Filip Przybylski Lewandowski.
W SRW RP trwają prace nad tym wnioskiem.
Nad podst. MRiRW
Przeciwwaga dla sieci
Podatek od mięsa?
B
ranża mięsna będzie musiała podnieść ceny, aby zrekompenso-
wać emisję CO2 – taką propozycję wystosowali w Parlamencie
Europejskim europosłowie z partii zielonych i socjaldemokratów (ko-
alicja S&D). Uznali, że konieczne jest ustalenie takich cen mięsa, by
zawierały także opłatę środowiskową (z ang. sustainability charge).
Raport w tej sprawie przygotowała koalicja TAPP (True Animal
Protein Price).
Analizie zostały poddane takie czynniki jak emisja gazów cieplar-
nianych, zużycie lądu, bioróżnorodność oraz choroby wśród zwierząt
hodowlanych, które według autorów raportu nie są uwzględnione
w obecnych kosztach produkcji mięsa. TAPP postuluje, aby od 2022
roku we wszystkich krajach unijnych wprowadzić dodatkową opłatę
na sprzedawane mięso.
Gdyby państwa unijne wprowadziły proponowane zalecenia, to ceny
wołowiny i cielęciny wzrosłyby o 47 eurocentów, dla wieprzowiny o 36
eurocentów, a dla kurczaka o 17 eurocentów za 100 gramów.
Polscy hodowcy, głównie bydła mięsnego podkreślają, że podatek
od mięsa sprawi, że hodowla zwierząt przestanie się opłacać, a po-
mysłodawcom wcale nie chodzi o ekologię, ale o pieniądze. – Pomysł
wprowadzenia tzw. podatku od mięsa jest niczym innym tylko próbą
wprowadzenia zakazu hodowli zwierząt pod przykrywką walki ze
zmianami klimatycznymi – powiedział w rozmowie z serwisem por-
talspozywczy.plJacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców
i Producentów Bydła Mięsnego. – Zgodnie z danymi Międzyrządo-
wego Zespołu ds. Zmian Klimatu, opublikowanymi na stronach Par-
lamentu Europejskiego, rolnictwo odpowiada za niecałe 9 proc. emisji
gazów cieplarnianych w UE, z czego hodowla zwierząt stanowi 4 proc.
reklama