Previous Page  5 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 44 Next Page
Page Background

BILANSDODATNI

grudzień2020

14

I

takotominęło już10 lat.Aż trudnouwierzyć...Impreza,która

niewątpliwie–powiemnieskromnie –wytyczyła szlakdziałań

promocyjnychw obszarzepolskiegomięsa,doczekała się jubi-

leuszu.

Kiedy jesienią,naPolagrze2010,siedzieliśmyprzy targowym stoliku

we trójkę – JacekMarcinkowski, JanuszRodziewicz i ja – i snuliśmy

nieśmiałeplanyw związku zpojawieniem sięwPolsce funduszypro-

mocji artykułów rolno-spożywczych.Nawetnie przypuszczaliśmy,

żenasza aktywnośćw tym temaciepotrwa aż takdługo.Awówczas

najważniejszym zadaniem, jakie sobiepostawiliśmy,było zorganizo-

wanie– taknapróbę–pierwszejwielkiej imprezy,któramiała stać się

wydarzeniem i tow skali całegokraju.

Okazja sprawdzenianaszychmożliwościnadarzała się już za rok.

PolskamiałaobjąćprezydencjęwUniiEuropejskiej iw związku z tym

naPolagrze2011byli spodziewaniministrowie rolnictwazkrajówUE.

Zatembyło towydarzeniena skalę europejską.

Całą zimę i trochęwiosnąmyśleliśmy tyko o jednym: jak zdobyć

serca – czy raczej żołądki –nie tylko zagranicznych gości,ale zwy-

kłychpolskich konsumentów.Należałowięc stworzyć taką formułę,

któraw sposóbznaczącybędzieodróżniać sięod innych tego typyakcji

promocyjnych.Aniebyło to łatwe,zwłaszcza że jużw tamtymokresie

odbywało się sporoeventówkulinarnych.Nastała takamoda,wywołana

licznymiprogramami telewizyjnymio tej tematyce.Imprezy zudzia-

łemgwiazd tych audycjiprzyciągaływielkąpubliczność.

Jednak łatwiej jest zorganizować festyn,na którymprezentują się

znanikucharze i częstująkęskamiwyszukanejpotrawy,niżpropagować

bez atrakcjiwartościodżywczeokreślonegoproduktu.Właśniepotrze-

bauświadomieniakonsumentowikonieczności stałejobecnościmięsa

w codziennejdiecie stanowiładlanas–autorów–punktwyjściawpra-

cachnadkoncepcją imprezy.Drugim aspektemnaszych rozważańbył

– równieżbardzoważnydlaprzekazupromocyjnego–krajpochodzenia

produktu.Zatemnie tylkomięsowogóle,alemięsopolskie, jakozdro-

we i smaczne,ado tegobędącekołem zamachowymgospodarki.Takie

podejściebyłowręcznaszymzobowiązaniemwobec rolników ihodow-

ców,którzy zapewniali środki,składające sięnaFunduszePromocji.

Otwartapozostawała sprawapromocjiw atrakcyjnymopakowaniu,

którepozwoliłobyprzyciągnąć jaknajwiększe rzeszepubliczności.Kie-

dywmałychmiejscowościachniebyłoz tymproblemu,todużemiasta

i aglomeracje– a tam szukaliśmynaszychodbiorców–okazały siębar-

dziejwymagające.Należałowięc znaleźć jakiś sposób,który z jednej

stronydawałbygwarancjęwysokiej frekwencji,zdrugiejzaśpozwoliłby

zrealizować założeniapromocyjne.

Podługichdyskusjach ikilkunieprzespanychnocachwybranomo-

delTeatrum.Zatemwidowiskodziejące się jednocześnienakilku lub

nawetkilkunastuplanach,zudziałemwieluwykonawcóww identycz-

nychkostiumach,otoczonych jednolitą scenografią.Główną rolęw tym

spektaklugraoczywiściemięso i jegoprzetworywnajróżniejszychpo-

staciach.Prezentowane i serwowanenaScenieKulinarnej,częstowane

zKotła iMegaPatelni czyLong-grilla,anawetByk zRożna.

Działaniom kulinarnym towarzyszą konsultacjedietetyczne ipa-

neledyskusyjnew „MięsnejWszechnicy” ibogataoprawa artystyczna

na specjalnieprzygotowanej estradzie.Niemożna zapomnieć onaj-

młodszych konsumentach.Todlanich przeznaczona jest „Zagroda

MłodychHodowców”,gdzie odbywają się animacjeplastyczne i ku-

linarne.W strefie „Wmięsie siła”prowadzone są pokazy sportowe.

Tu goszczą zapaśnicy,ciężarowcy, judocy – przedstawiciele sportów

siłowych.Działaniaw obszarze imprezy uzupełniaParadaMięsna,

czyli akcjehappeningowenapobliskichulicach zudziałem szczudla-

rzy,akrobatów,hostess i zespołu instrumentówdętych.Wszystkie te

aktywności są takpomyślane,by – łącznie z treściąprzekazywanych

przezmoderatora komunikatów –przekonaćpubliczność o jednym:

mięsodla zdrowia i życia człowieka jestniezbędne ipowinnobyć sta-

łym składnikiemdiety człowieka.

Liczącnadużezainteresowaniemediów,organizatorzyŚwiętomięsa

Polskiegoufundowalidorocznąnagrodę„Carnelius”,wręczanąpodczas

CeremoniiOficjalnejnaScenieGłównejdziennikarzowinajbardziej

zasłużonemuwupowszechnianiuproblematykimięsnej.

Tenajważniejsze składnikiprogramowe stworzyły z czasempewien

rozpoznawalnyna tle innych imprez formatŚwiętomięsaPolskiego

– częstowzórdlawielu innych organizatorówpodobnychprzedsię-

wzięć,ale raczej trudnopowtarzalny.Powodów tej – znowupowiem

nieskromnie–oryginalnościnależy szukaćnie tylkowpomysłowości

rozwiązań,aleprzedewszystkimw oddaniu ipasjiwykonawców. Już

odpierwszej edycjiumocniła się silnagrupa,którawłaściwieprzetrwa-

ła10 lat.Trudno tuwymienićwszystkich,ale zpewnościąniemożna

pominąć „Stampy”,czyliOlgiMoskwiak iKingiAlgemissel,Marze-

nyRutkowskiej–Kalisz,DorotyBartnik,silnejdrużynyUniwersytetu

PrzyrodniczegowPoznaniu–zdrBożenąGrześ idrAnitąZaworską;

Podbiliśmy Wrocław

ŚWIĘTOMIĘSPOLSKIPORAZDZIESIĄTY!

BILANSDODATNI

grudzień2020

20

Informacje

W

jednym z poprzednichwydań

BilansuprzedstawiliśmyMar-

cinaOgara–młodego, rzutkie-

go,pełnegopomysłówproducentawędlin ze

Szczecina.PanMarcinw branżydziała od

dwóch lat zmłodzieńcząwerwą i zapałem.

Nie zważającna liczne trudności, z jakimi

boryka się sektormięsnywPolsce,pnie siędo

góry, realizując swojenietuzinkowepomysły.

Gwoliprzypomnienia

Pracownicy naukowi Akademii Rolniczej

w Szczecinie (obecnie po połączeniu zPoli-

technikąSzczecińską toZachodniopomorski

UniwersytetTechnologiczny )przedniespeł-

na30 laty założylina terenieuczelniprzyul.

KazimierzaKrólewiczawarsztatwędliniar-

ski zmyślą o szkoleniu kadr dla przemysłu

mięsnego.Masarniaprzygotowywałado za-

wodu technologów i jednocześnie oferowała

znakomitewyrobywędliniarskie.Gdy pro-

fesorowie odchodzili na emeryturę,masarni

groziła likwidacja. Iwtedy rodzinaMarcina

Ogara zdecydowała się porzucić dotychcza-

sowe zajęcia i poprowadzić tę niedużą prze-

twórnię.Mimo że z branżąmięsną niewiele

mająwspólnego, stanęlinawysokościzadania

wspieraniprzezpracownikówmasarni,którzy

zdecydowali sięznimipracować.Znakomite

„Wędliny zAkademii”firmyMas-ARnadal

cieszą smakoszy zeSzczecina iokolic.

Mas-ARnadworcu

–Wiedzieliśmy, że z uwagi na zmianywła-

ścicielskie będziemymusieli opuścić obiekty

przyul.KazimierzaKrólewicza–mówiMar-

cinOgar. –Poszukiwaliśmy odpowiedniego

budynku idobrej lokalizacji.Naszwybórpadł

naXIX-wiecznydworzeckolejowywdzielni-

cy Skolwin.To świetna okolica –w pobliżu

fabryki papieru i stoczni.Zaplanowano tam

w nieodległym czasie budowę dużego przy-

stankuMasar-Skolwinw ramach Szczeciń-

skiejKoleiMetropolitalnej.

Właściciele spółkiMas-AR kupili budy-

nek, któryw roku 2008 zostałwyremonto-

wany. Plany poprzedniego właściciela, by

uruchomić tam dom weselny, nie zostały

zrealizowane.MarcinOgarw urzeczywist-

nianiu swoichplanów jestkonsekwentny.Na

powierzchni400metrówkwadratowychpla-

nuje uruchomić zakładmasarski i sklep fir-

mowy, którego klienci przez szklaną ścianę

będąmogli obserwować produkcjęwędlin.

W planach jest także bistro z gorącymi da-

niami i…muzeum.

Wirtualnamasarniawpiwnicach

– Na ten pomysł wpadłem po obejrzeniu

dworcowych piwnic –mówiMarcinOgar,

któryprzezwiele lat skuteczniedziałałwmar-

ketingu idoskonalewie, coznaczydobryPR

ipromocja.–Toznakomitemiejscenautwo-

rzenie jedynejw swoim rodzaju ekspozycji.

W Sielinku działa Muzeum Gospodarki

Mięsnej, ale nie będę z nim konkurował.

Chciałbymznaszymprzekazem trafićprzede

wszystkim do ludzimłodych, którzy cenią

nowoczesne technologie.Dlatego tomuzeum

będzieprzedsięwzięciem, sądzężepierwszym

tego typuwEuropie,zwirtualnymprzewod-

nikiempowirtualnym świeciedawnych rze-

mieślniczych zakładówmasarskich.

Marcin Ogar jest członkiem Stowarzy-

szeniaRzeźników iWędliniarzyRP, które

wspieragow tymwyjątkowympomyśle. In-

formacjęogromadzeniuzabytkowychekspo-

natówmasarskich rozesłano już dowszyst-

kich członków organizacji. Imy,wierząc że

pomysł panaMarcinama szansę realizacji,

chcemy zaprosićwszystkich czytelnikówBi-

lansuDodatniego, którzydysponują starymi

narzędziami iurządzeniamimasarskimi, sta-

rymidokumentami i recepturami,owsparcie

tej znakomitej idei.

WłaścicieleMas-ARzaplanowalioddanie

nowego obiektu na grudzień 2021 roku. Je-

śli tylko uda się im zgromadzić eksponaty,

aprzedewszystkim zebrać funduszenauru-

chomieniemuzeum, to będzie towyjątkowe

świętonie tylkowSzczecinie (któregowładze

wspierająpomysłmłodegoprzedsiębiorcy),ale

takżewpolskiejbranżymięsnej.

Wszystkich tych, którzy chcieliby wes-

przeć pomysłMarcinaOgara,

odsyłam na

stronęwww.wedlinymasar.pl,

gdzie znajdą

do niego k

ontakt. Informacji udziela także

BiuroSRWRP.

BS

Zdjęcia:ArchiwumMas-AR

Tomożesię zdarzyćwSzczecinie już za rok

Historia wędliniarstwa wirtualnie?

S

towarzyszenieRzeźników iWędli-

niarzyRPna przełomie lata i jesie-

niw kilkuwojewództwach zreali-

zowało cykl 8 imprez pod hasłem: „Polska

wieprzowinana polskich talerzach”.Celem

promocji było zachęcenie do częstszego

spożywaniamięsawieprzowego.Działanie

miało również na celu zwrócenie uwagi na

oznaczenie „ProduktPolski”, którego logo-

typdajegwarancjękonsumentom, żekupują

krajowyprodukt.Uczestnicywydarzeńmo-

gli spróbowaćwieprzowiny iwędlin zgrilla,

a takżewyrobówwędliniarskich ipysznego

smalcu.

Jak zachęcić najmłodszych, którzy na co

dzieńnie sąprzekonanidowieprzowiny?Or-

ganizatorzyprzygotowalidlanich… słodkie

i słoneprzekąskiwkształcie świnkioraz fry-

kasyzmięsawieprzowego.Ciekawieprzygo-

towaneprodukty sprawiały,żemilusińscybez

namawianiapróbowaliwieprzowinywnowa-

torskimwydaniu.

Poza słodkimi muffinkami w kształcie

świnki, żelkami przygotowanymi z polskich

soków,ciastkamiz logotypemProduktPolski

na dzieci czekały corn dogi, autkawykona-

ne z parówek czy bułkiw kształcie świnki

Promocja razyosiem

Polska wieprzowina

na polskich talerzach

znoskamiz…kiełbasy.Zgodniezprzewidy-

waniami największą uwagą cieszyły się corn

dogi – parówki zapiekanew cieście kukury-

dzianym.

Nauczestnikówdegustacjiczekały również

licznegadżety,oczywiściewkształcie świnki

lub z jejwizerunkiem; puzzle z hasłem im-

prezy,koszulki, torbybawełnianeorazkubki.

Kolorytukażdej impreziedodawaływystępy

JohnegoRogera,muzyka zPomorza.

O jakości iwalorachpolskichwyrobówwę-

dliniarskich,ProdukciePolskimoraz jakości

mięsawieprzowegomożna było dowiedzieć

sięzulotek,którenakażdej impreziekolpor-

towałyhostessy.

Stowarzyszenie promowałowieprzowinę

nanastępujących lokalnychwydarzeniach:

Archidiecezjalnedożynki

wMieszkowicach

Pierwsza impreza z cyklu „Polskawieprzo-

wina na polskich talerzach” odbyła się 23

sierpnia na placu przedUrzędemMiejskim

w Mieszkowicach (woj. zachodniopomor-

skie).Na wydarzeniu, pozamieszkańcami

miasta,pojawili się także rolnicy zpowiatów

znajdujących się w granicach archidiecezji

szczecińsko-kamieńskiej.W degustacji dań

z wieprzowiny wzięło udział kilka tysięcy

osób.Wśródgościobecnibyliprzedstawiciele

ParlamentuRPorazwładz samorządowych.

ArchidiecezjalnedożynkiwMieszkowicach

odbyły się z zachowaniem procedur sanitar-

nych,które zapewniłoSRWRP.

Obchody 100-lecia

BitwyWarszawskiejwZąbkach

30 sierpniawParkuSzubertawZąbkach (woj.

mazowieckie) odbyła się imprezaw ramach

obchodów 100-lecia Bitwy Warszawskiej.

Wydarzeniewsparło StowarzyszenieRzeź-

ników iWędliniarzyRP, które zapewniło

degustację dań zmięsawieprzowego.Wy-

jątkową atmosferę zapewnił Johny Roger,

który na towydarzenie przygotował recital

złożony z piosenek z czasówLegionówPił-

sudskiego.Hostessyw strojachnawiązujących

domundurów żołnierek z czasówbitwy roz-

dawały ulotki promującemięsowieprzowe.

Deszczowa aura nie przeszkodziław świę-

towaniu i degustowaniu znakomitej polskiej

wieprzowiny–wciągukilkugodzinwydano

kilkanaście tysięcyporcji smakowitychdań.

BILANSDODATNI

grudzień2020

18

Wydarzenia

BILANSDODATNI

grudzień2020

26

Porozmawiajmy...

Walka z ASF

przypomina

rosyjską ruletkę

D

opołowy listopada2020

r.na

tereniePolskipotwierdzo-

no 103 ogniska afrykańs

kiego

pomoru świń.Większość

znichwystąpiław stadach liczącychdo 100 świń,wdu-

żejmierze były one umiejscowionenaLubelszczyźnie iPodkarpa-

ciu.O tym, cow tym roku zawiodłow strategii zwalczaniaASF

na tereniePolski, IwonaDyba, red.naczelna

farmer.pl

, rozmawiała

zBogdanemKonopką,GłównymLekarzem

Weteryn

arii,podczas

konferencjionline „NarodoweWyzwaniawRolnictwie”.

Jaka jest aktualna sytuacja i zasięg strefASFna tereniePolski?

– Jednym ze znaczących elementów działańweterynarii jest

uwalnianieobszarówPolskiz tzw. strefniebieskichASF.To jest

priorytetwmoichdziałaniach, by jaknajszybciej rolnikompo-

móc iprzenosić terenyze strefy trzeciej (niebieskiejASF–przyp.

red.)znajwiększymi restrykcjamido strefydrugiej (czerwonej).

W tym rokuudało sięprzenieść114gmin. Jest toproces,który

wymagawykazaniaudokumentowania imonitoringubiernego.

Podczas głosowania StałegoKomitetu ds.ZdrowiaZwierząt,

20październikabr.załącznikdodecyzjiwykonawczej709uległ

zmianie i kolejne gminy udało się przenieśćwwoj. lubelskim,

podlaskim iwarmińsko-mazurskim.Komisjęczasami trudno jest

przekonać, ponieważ jej członkowie uważają, że rozprzestrze-

nianieASFwPolscemadośćdynamicznycharakter, szczególnie

w stadachdzików.

W tym sezonie,podwzględem szerzenia sięchoroby,dużowydarzy-

ło sięnaLubelszczyźnie iPodkarpaciu.Cozawiodłow tych regionach?

–Gdymówimyo tych regionach, tobardzoduże rozdrobnienie

produkcji,aprzy tymbliskiesąsiedztwostad.Duża ilośćpadłych

zwierzątmożebyć rezerwuaremwirusanadługiemiesiące,w ta-

kichwarunkach tylko kwestią czasu jestwystąpienie choroby

w stadach świń.Wwieluprzypadkachmieliśmy teżdo czynie-

niazzaniedbaniamiwzakresiebioasekuracji.Spiralazaczęła się

rozkręcaćw sierpniu,kiedywojewództwo lubelskieprzodowało

ibiłokolejne rekordy, jeślichodziopowstawanienowychognisk

napołudniuLubelszczyzny.W sierpniupojechałemdopowiatu

biłgorajskiego i hrubieszowskiego, by zobaczyć nawłasne oczy

strukturęgospodarstw, ichumiejscowienie.Pierwsze,co rzucasię

życzenia

ZokazjiŚwiąt życzymy

wszystkimnaszymPartnerom,

Przyjaciołom,KlientomorazWspółpracownikom

wszystkiego conajlepsze inajprzyjemniejsze,

rodzinnejatmosfery, szczęściaosobistego,

pogodyduchaoraz suto zastawionych stołów.

AwNowymRokuwszelkiejpomyślności

Z. J.S.K.Konarczak

woczy, tobardzoduże rozdrobnienie igospodarstwaprzylegające

do siebiewzdłużdróg.Do listy przyczyn rozwoju epidemiido-

chodziw tym rejonieduża lesistość ieksplozjapopulacjidzików.

Wwieluobwodachwyliczyliśmydo3wrześnianiedoszacowanie

populacjiwobwodzie łowieckimnawetdo3 tysięcyprocent– taki

jestprzyrostnaturalnydzików.Możemysięzgodzićna500,mak-

symalnie 800, aleniena 3 tysiące (!).Padłedzikiw środowisku

naturalnympozostawiająwirusa,który–chcemyczynie–szybko

zostajewniesionydogospodarstw.

Tymczasem tylkonaLubelszczyźniewystąpiłoponad60ogniskASF.

–Wzdłuż drogi krajowej 74 praktyczniew całejwsi stwierdzo-

nowystępowaniewirusaASF.Podjęliśmy radykalne działania.

Uznaliśmywielegospodarstw jakokontaktowe.Wwojewództwie

lubelskim ipodkarpackimbyło188 takichstad,które łącznie liczy-

ły5 tys. sztuk świń.Ci rolnicyotrzymaliodszkodowanie.Dzięki

szybkiejreakcjiuniknęliśmymoże200do300ogniskdodatkowo.

Jakdużagrupa rolnikówotrzymałaodszkodowania?

–W zeszłym rokuna48ogniskASF, aż21 rolnikówotrzymało

odmowywypłatyodszkodowania.W tym rokupodobnieok.50

procentodszkodowańniezostałowypłaconychzpowoduuchybień

stwierdzonychwgospodarstwach.Zdarzasię i tak,żekontrolasię

kończy,sąwskazaniazmian,a tamnadalnieużywasięśrodkówdo

dezynfekcji,matę sięchowa,niemaprowadzonejewidencjiwejść

iwyjść.Jarozumiem,żebyłczasżniw,pracpolowych,że ludziesą

zmęczeni i idąna skróty.Efekty takiegopostępowania są jednak

dramatycznew skutkach.W ubiegłym roku przeprowadziliśmy

prawie100.000kontroli,w tym roku tychkontrolibędzie jeszcze

więcej, bo do października – 94.000. Stwierdziliśmy 14.000 (!)

różnychnieprawidłowości,wwynikuktórych2.000gospodarstw

otrzymałonakaz czasowego zaprzestaniahodowli świń lububo-

junaużytekwłasnyw celu zakończenia chowu.Podstawąwalki

zpomorem jestusuwaniepadłychdzikówze środowiska.W tych

tkankach,w ichpozostałościach,wirusmożeprzetrwaćnawetdwa

lata.Poza tympowinniśmywreszciewiedzieć, iledzikówmamy

wkraju.Na razie to jest ruletka,bo szacunkiczęstonieodpowia-

dają stanowi faktycznemu.

fot.PTWP

BILANSDODATNI

grudzień2020

22

KazimierzStańczyk1941-2020

20

listopada2020 roku– znieukry-

wanym żalem zapisujemy tędatę.

Tego dnia odszedł ktoś bardzo

nambliski–SerdecznyPrzyjaciel...

Jego życiorysem ipracowitościąmożnabyob-

dzielićwielu.Obchodziłbywłaśnie60-leciepracy

zawodowej.Toniepomyłka–nawetnaemerytu-

rzenie zwolnił tempa.

Pozostanieprzykładem człowieka–niezłom-

nego i aktywnegonawielupolach–prezes iHo-

norowyPrezesSRWRP,członekwarszawskiego

CechuWędliniarzy iRzeźników,członekdwóch

KomisjiZarządzających Funduszu Promocji

MięsaKońskiego iOwczego,a takżewielu in-

nych organizacji.Pracowałwwarszawskich za-

kładachmięsnych iprowadziłwłasnąmasarnię

wCzosnowie,angażował sięwpolitykę gospo-

darczą i uczestniczyłw pracachwielu zawodo-

wych,społecznych i sportowychgremiów.I cho-

ciażdoskonale spełniał sięw roli ojca,dziadka,

przydomowego ogrodnika,czytelnika zaległych

książek ioglądaczazaległychfilmów,kibica spor-

towego (kochałzwłaszczapiłkęnożną)– toprze-

cieżnajlepiej czuł sięwdziałaniu.

Byłwielokrotnienagradzany,wyróżniany,sta-

wiany zawzórprzedsiębiorcy i społecznika.Jed-

nak żadneordery,odznaczenia,odznaki imedale

niecieszyłygo tak jakSzabla im.JanaKilińskiego.

–Zwielkąestymąprzyjąłemwszystkieodznacze-

nia iwyróżnienia.Data–14 stycznia2016 roku

–będzie zapisana złotymi zgłoskamiw annałach

historiimojej rodziny–powiedziałpodczasuro-

czystościwręczenianajważniejszego rzemieślni-

czegowyróżnienia.

KazimierzStańczyk znanybył zumiejętnego

łączenia ludziz różnych środowisk,nie tylkodzię-

kiogromnejwiedzy z zakresu technologiimięsa

i znajomościbranżymięsnej.Dzielił się tymdo-

świadczeniem,ale takżepoczuciemhumoru,aneg-

dotami imaksymami.Na rok2016,którymiałbyć

rokiemdziałań innowacyjnychwgospodarce,wy-

myśliłpotrawę… intelektualną:–Tapotrawanie

wymaga żadnych inwestycji –powiedział – ani

żadnychzabiegów technologiczno-kulinarnych.Ta

potrawapowinnabyćobecnawśródnaskażdego

dnia.Topoprostu– życzliwość.Życzęwszystkim

więcejżyczliwościwzajemnej…

Dlawszystkichmiał czas.Dla każdegodobrą

radę.Dla smutasów – uśmiech.Dla zatroska-

nych– anegdotę.Uczył,pomagał,bawił.Zawsze

zogromnym taktem,wdziękiem i życzliwością.

TakiegoGozapamiętamy.LudziezeStowarzy-

szenia iCechu– jakodobregoprzyjaciela.Panie

– jakowyjątkowyprzykładdżentelmena.Młodzi

zkołaSRWRP– jakodzielącego sięwiedzą za-

troskanego,ale jowialnego starszegopana.Wszy-

scy– jakowyrazistego człowieka,októrymnieda

sięzapomnieć.

O obchodach stuleciuStowarzyszeniamyślał

oddawna.Miał stanąćna czelekomitetuobcho-

dów jubileuszowych.Żal,żenie doczekał tego

wydarzenia.

Tekst i zdjęcia:BożenaSkarżyńska

Człowiek jest tyle wart,

ile ofiarował innym

W

zrost cen energii elektrycznej prowadzi dowyższych

kosztówprodukcjidlaprzedsiębiorstw, a to siępóźniej

przekładanawyższe cenyproduktów, którenabywają

konsumenci.Dodatkowowpływpandemiinaprodukcję jestznaczący

–możeprowadzićdoobniżaniaopłacalnościprodukcji lubzwiększa-

niakosztówwyrobówkońcowych.

UczestnictwowProgramieDemandSideResponse (DSR), tj.cza-

sowej redukcjimocy,możeprzyczynić siędoobniżeniakosztówprzed-

siębiorstwa.Wysokośćwynagrodzenia zależyodpotencjału redukcji

mocy przedsiębiorstwa oraz od produktuwybranego od agregatora.

Za samągotowośćdoograniczeniaczęścipoborumocymożnazarobić

od60do180 tys. zł rocznie za1MWmocy.

Dokogo jestkierowanyprogram?

W programiemogąwziąć udziałwszystkie przedsiębiorstwa, które

posiadająconajmniejkilkasetkWmocyprzyłączeniowej i sąw stanie

nakrótkiokres:

Przesunąćpobórmocyna innegodziny.

Czasowoograniczyćpobórmocy.

Czasowoprzejśćna energięprodukowaną zwłasnego źródła

wytwarzania (własnageneracja).

Jakiesąkorzyścizudziałuwprogramie:

Wynagrodzenie zagotowośćdo redukcji.

Obniżaniekosztów energii elektrycznejpoprzez efektywneplano-

wanie zakupów energiioraz jej zużycia.

Aktywny udziałw zapewnianiu bezpieczeństwa systemu elektro-

energetycznegokraju.

Ilemożnazarobić?

Wysokośćwynagrodzenia zależy odpotencjału redukcjimocyprzed-

siębiorstwa, od produktuwybranego przez firmę oraz agregatora.Za

samą gotowość do ograniczenia części poborumocymożna zarobić

od180 tys.doponad540 tys.zamegawatw ciągu3 lat (2022-2024).

Dlaczegowspółpracowaćzagregatorem

na rynkumocy?

Agregatorwspieraprzedsiębiorstwowcałymprocesie iprzejmujedużą

część ryzyka związanego z zarządzaniem redukcją energii.Doradza

również,w jaki sposóbzmniejszyćzużycieenergiipoprzezdostępdo

bazywiedzypochodzącejzwieloletnichdoświadczeń, tak jakwprzy-

padkufirmyEnelX,na rynkach światowych.

Najważniejsze jest to, iż chroni przedsiębiorstwo przed karami od

operatora sieci za niewykonanie ograniczenia.Dobry agregator za-

pewniaelastyczność,abyzmienićpoziomzobowiązańnadaneokresy

kalendarzowe, czy też umożliwia zgłaszanie okresów niedyspozycji.

Zazwyczaj gromadzi onw danym portfeluwiększą liczbą przedsię-

biorstw,abyzapewnićelastyczność redukcjimocywobrębieportfela–

dzięki temuzmniejszasię ryzykobraku realizacjiwezwaniado redukcji.

–Wybóragregatora jestniezwykle istotny.Agregatorprzygotowuje

program dostosowany dowymagań imożliwości klientów tak, aby

zapewnićbezpieczeństwofinansowe,azdrugiej stronydaćPSEmoż-

liwości ochrony przed blackoutem –mówi JacekMisiejuk, dyrektor

zarządzający agregatoraDSR,firmyEnelX.

Stabilnysystem i rosnące rezerwymocy

–Udział odbiorcówwRynkuMocy zyskuje na atrakcyjności, kiedy

ryzykowezwaniadozmniejszeniapoboru jestniewielkie,copokazują

analizyKPMG,przygotowanena zlecenieEnelX, a takżeprognozy

publikowaneprzezPSE.Takiej sytuacjimożna spodziewać sięwcią-

gu najbliższych lat.Niemniej zewzględu na ogromne straty, które

mógłbywprzypadkachdeficytumocywywołaćblackout, te rezerwy

są potrzebne, a przy tak rzadkimwykorzystaniu utrzymywanie ich

w elektrowniach byłoby dużo bardziej kosztowne i nieefektywne –

uważadyrektor JacekMisiejuk.

Jakwynikaz raportuKPMG,przygotowanegodlaEnelX „Udział

odbiorcówwRynkuMocy– szanse izagrożenia”*,gdybyRynekMocy

funkcjonowałnaobecnychzasadachw latach2017-2019,wnajbardziej

realistycznymwarianciewarunki umożliwiające ogłoszenie przez

PSEOkresówZagrożeniawystąpiłyby tylko przez 2 dni (łącznie

przez4godziny).

DlaczegowybraćEnelX?

GrupaEnel toglobalnafirmaenergetyczna i jedenzwiodącychopera-

torówenergiielektrycznej igazuziemnegona świecie.EnelX jestna-

leżydoGrupyEnel.EnelX jestwiodącymagregatoremusługDemand

SideResponse (DSR)– jestobecnyw15krajach, zarządzaponad18

tys.obiektów iponad6GWmocy. WPolsceEnelXdziałaod roku

2017.EnelX Polska uzyskał również 70 proc. kontraktówDSR na

rynkumocyna lata2021-2024 imoże zaoferowaćodbiorcomwielo-

letniekontraktywoparciuo atrakcyjne zasadywspółpracy.

Dodatkowekorzyści to:

Bezpłatny dostęp dowizualizacji danych dotyczących profili zu-

życiaon-line.

Współpraca z liderem usługDSR, który pozyskał 70 proc. kon-

traktów imoże przez to tworzyć produkty dopasowane do różnych

grupodbiorców

Dostępdoglobalnegoknow-howw zakresieusługDSR iwsparcia

naszych ekspertówwdoradztwie energetycznym.

ProgramDemandSideResponse–sposóbnaobniżeniekosztówenergiidlaśrednich idużychprzedsiębiorstw

Czasowa redukcja mocy

Sprawdźmożliwośćuczestnictwawprogramie

www.enelx.pl

!

Kontakt:e-mail:

enelxpol ska@ene l.com

Tel

.+48793339600

grudzień2020

BILANSDODATNI

27

Artykuł sponsorowany

M

arekPosobkiewicz,walczący zCOVID-19,byłyGłów-

ny InspektorSanitarny, absolwentWojskowejAkade-

miiMedycznejwŁodzi, specjalistawdziedzinie chorób

wewnętrznych,medycynymorskiej i tropikalnejorazhiperbarycznej,

a takżeorganizacjiochrony zdrowia, lekarznaoddziale covidowym

szpitalaMSWiAwWarszawie,nie pozostał obojętnyna sugestie

EdytyGórniak jakobypandemiabyłamistyfikacją, łóżkaw szpita-

lach jednoimiennych zapełniali… statyści.

Marek Posobkiewicz, już będącGłównym Inspektorem Sanitar-

nym,podpseudonimemDonGisunagrywał edukacyjne klipy,pro-

pagując transplantologię i szczepieniaw Polsce.Zachęcał do bycia

dawcą narządów i tkanek, edukował na temat szkodliwości palenia

i stosowania dopalaczy.Tym razemwmediach społecznościowych

opublikował cover jednej z najpopularniejszych piosenekGórniak –

„Tonie jabyłamEwą”. Jegowersja,nagranaw szpitalnej sali,nosząca

tytuł „DlaEdyty – od StatystyDonGisu”, szybko zyskała rozgłos

wmediach ipoparcie tysięcy internautów.

–W imieniuwszystkich „statystów” ze szpitala, również tychpod

respiratorami, pozdrawiam paniąEdytęGórniak –mówił pod czas

nagrania, którego tłem jest aparatura tlenowa. –Wminionej dobie

mój rówieśnikzostałprzekazanyznaszejklinikinaOIOM.Umierają

osobymłodszeodemnie. Jeśliktoś twierdzi, żeniemapandemii, to

Don Gisu

– „Dla Edyty”

niech się zastanowi...Nie życzęPani, żebymusiałaPani zweryfiko-

wać swoje zdanie jako „statystka”.Nie jest to przyjemne i, niestety,

niewszyscy „statyści”wychodząnawłasnychnogach ze szpitala...

MarekPosobkiewicz, jakwielu pracowników służby zdrowia, nie

uchronił się przed koronawirusem.Ma za sobą ciężkąwalkę zCo-

videm.W pamięci odbiorców jego nietuzinkowych internetowych

przekazów zpewnościąpozostaną te słowa:

Szpital, takzwyczajny,

tlenpłynieżyciodajny.

Ludzie sąwyrwani tutajzcodziennegodnia.

Jestpandemiiera,

COVIDżniwozbiera,

A ja jestem

zwykłym tupacjentempośródwas.

Janie jestem statystą.

Powiem rzeczoczywistą:

dosyćmamgłupich tez,głupich tez,głupich tez,

którychwokół takdużo jest.

Janie jestem statystą,

Powiem rzeczoczywistą,

Niemaw tymmoichwin,

tonie ja, tonie ja,

nie ja jestem statystą.

Dodam,mimochodem,

wprosektoriumwiejewciążchłodem.

A ja–zdaniemEwy–

wciąż statystęmuszęgrać.

Janie jestem statystą,

Powiem rzeczoczywistą:

dosyćmamgłupich tez,głupich tez,głupich tez,

którychwokół takdużo jest.

Więc–znóww lekarza sięzmienię.

Znowuz sercapłomieniem

dopacjentówchcępójśćhendo sal–

pomóc,objąć ramieniem.

COVID–zostawnas!

COVID–zostawnas!

Idź już stąd!

życzenia

BILANSDODATNI

grudzień2020

40

Informacje

CZASOPISMO RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY

bilansgazeta@tlen.pl

nr 2 (56) grudzień

2020

Redaktor naczelna:

Bożena Skarżyńska, tel. 509 685 788.

Współpraca:

Cyprian Styp, Anna Pasik, Janusz Rodziewicz, Piotr Ziemann,

Andrzej Pisula, Ilona Poradowska, Tomasz Parzybut, Marian Winiarski,

Łukasz Rawa, Andrzej Łyszyk, Jan Skarżyński, Sebastian Kornacki, Marcin Suchenek,

Beata Bakalarska, Grzegorz Rykaczewski, Adam Tubilewicz.

Projekt graficzny i opracowanie DTP:

Arkadiusz Wydrzyński

printszop@wp.pl

Biuro reklamy:

tel. 509 685 788.

Wydawca:

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, tel./fax 22 635 03 94, tel. 22 635 01 84.

POLISHFOOD.HKwDBPlaza

Z serca

Europy

W

centrumhandlowymDBPlaza

wHongKongu uruchomiono

pierwszywAzji sklep,wktóre-

go asortymencie znajdują sięwyłączniepol-

skieprodukty spożywcze.

Uroczyste otwarcie POLISH FOOD.

HKodbyło się11październikabr.O randze

wydarzeniamówi udziałAleksandraDań-

dy,KonsulaGeneralnegoRP,którydokonał

przecięciawstęgi przedwejściem do sklepu.

Pierwszy dzień funkcjonowania delikatesów

uatrakcyjniły klientom bezpłatne degustacje

polskich produktów, a także gry i konkursy

znagrodami.

POLISH

FOOD.HK

oferujemieszkań-

comHongKongu specjalistyczne,najwyższej

jakościprodukty spożywcze,w tymprodukty

najlepszychmarek z Polski.Artykuły spo-

żywcze różnychbranżdostarczane sązPolski

drogą lotnicząbezpośredniodo sklepu.

–Wśród oferowanych produktówmamy

także szeroki asortyment polskichwędlin.

Są tomiędzy innymi szynki, kindziuk, po-

lędwice, salami, a także parówki i przede

wszystkim kabanosy w różnych rodzajach

i rozmiarach – nasz absolutny bestseller –

mówiMarcinKlocek z POLISH FOOD.

HK. – Sprzedajemy wędliniarskie wyroby

firmTarczyński iSokołów.

JeżelinasiCzytelnicybylibyzainteresowani

współpracą,promocjąorazdystrybucją swoich

produktówwHongKongu iChinach,mogą

kontaktować się z panemMarcinemKloc-

kiempodnr tel

.+85298041233

lubpod ad-

resem e-mail

:mk@polishfood.hk

BS

Zdj

ęcia:ArchiwumPOLISHFOOD.HK

Biznes Mixer

PlanstrategicznyWPR2021-2027

Polityka jakości żywności

w GAJ-ach

P

ozyskiwaniekanałówdystrybucji iwia-

rygodnych kontrahentów to obecnie

priorytetyna rynku.DlategoPolskaAgencja

Inwestycji iHandluS.A.wychodzącnaprze-

ciwoczekiwaniompolskichfirm,uruchomiła

„BiznesMixer”.

„BiznesMixer” towirtualne ibezpłatnena-

rzędzie (dostępnepodadresemhttps://www.

paih.gov.pl/biznesmixer/

)doznajdowaniano-

wychpartnerówbiznesowychwPolsce.Każ-

dyużytkownikmożezapośrednictwem tego

serwisu załączyć ogłoszenie oraz przeglądać

ogłoszenia innychprzedsiębiorstw.

Każda zamieszczona oferta jestweryfiko-

wanaprzezpracownikówPolskiejAgencjiIn-

westycji iHandlu. Przyjazny użytkowniko-

wi interfejspozwalanapełną samodzielność

oraz łatwewprowadzaniemodyfikacjiw za-

mieszczonymogłoszeniu.Firmykorzystające

z „BiznesMixera”zyskujądarmowydostępdo

bazy ogłoszeń handlowych orazmożliwość

dotarcia do nowych partnerów i nawiązania

długotrwałych relacjibiznesowych.

Więcej informacjina tematnarzędzia „Biz-

nesMixer”Czytelnicy znajdą na stronie in-

ternetowej PAIH. Pytania na tematBiznes

Miksteramożnakierowaćpodadresmailowy:

platforma@paih.gov.pl.

Info:PAIH

G

łówneceleplanuWPR tomiędzy inny-

mizwiększeniezorientowaniana rynek

ipoprawakonkurencyjności,w tymwiększe

ukierunkowanienabadanianaukowe, techno-

logię i cyfryzację.Ważna jest równieżpopra-

wapozycji rolnikóww łańcuchudostaw. Jako

jedenz celów stawia się takżepoprawę reakcji

rolnictwawUEnapotrzeby społecznedoty-

cząceżywności izdrowia,w tymbezpiecznej,

bogatejw składnikiodżywcze izrównoważo-

nej żywności;na zapobieganiemarnotrawie-

niu żywności, jak równieżpoprawędobrosta-

nuzwierząt.

Temu tematowipoświęconebyło spotkanie

przedstawicieli branż spożywczych.Podczas

zebrania one linew dniu 15września, któ-

re prowadzili: dyrektorMichałRzytki oraz

AgnieszkaCzubak,zastępcadyrektorawDe-

partamencie JakościŻywności iBezpieczeń-

stwaProdukcjiRoślinnejomówionopotrzebę

stworzeniaGrupnarzeczAktywizacjiJakości

(GAJ).Wskazano,ktomoże jązałożyć i jakie

celemusi spełniać.

Grupana rzeczAktywizacji

Jakości (GAJ)

Wzrost efektywnościwykorzystania czyn-

nikówwytwórczychw rolnictwie.

Zwiększenie skaliprodukcji iwartoścido-

danejwprodukcjiżywnościwysokiej jakości,

wytwarzanejw ramachunijnych ikrajowych

systemów jakości.

Stymulowanie rozwojugospodarczego i in-

nowacyjnościmiejscowościnaobszarachwiej-

skich.

Lokalna produkcja żywnościwysokiej ja-

kości skracająca łańcuchydostaw.

CzłonkamiGAJmogązostaćgrupyprodu-

centów,uczestników systemu jakościżywno-

ści (obowiązkowo)oraz samorządy terytorial-

ne, lokalne grupy działania (LGD), lokalne

agencje rozwoju, parki narodowe i krajobra-

zowe czy instytucjeotoczeniabiznesu.

Spotkaniemiało na celu uzyskanie opinii

zainteresowanychbranż.Proceduryniezosta-

ływpełniopracowane.Zaplanowanokolejne

spotkania.

IP

BILANSDODATNI

grudzień2020

38

Informacje