BILANSDODATNI
grudzień2020
14
I
takotominęło już10 lat.Aż trudnouwierzyć...Impreza,która
niewątpliwie–powiemnieskromnie –wytyczyła szlakdziałań
promocyjnychw obszarzepolskiegomięsa,doczekała się jubi-
leuszu.
Kiedy jesienią,naPolagrze2010,siedzieliśmyprzy targowym stoliku
we trójkę – JacekMarcinkowski, JanuszRodziewicz i ja – i snuliśmy
nieśmiałeplanyw związku zpojawieniem sięwPolsce funduszypro-
mocji artykułów rolno-spożywczych.Nawetnie przypuszczaliśmy,
żenasza aktywnośćw tym temaciepotrwa aż takdługo.Awówczas
najważniejszym zadaniem, jakie sobiepostawiliśmy,było zorganizo-
wanie– taknapróbę–pierwszejwielkiej imprezy,któramiała stać się
wydarzeniem i tow skali całegokraju.
Okazja sprawdzenianaszychmożliwościnadarzała się już za rok.
PolskamiałaobjąćprezydencjęwUniiEuropejskiej iw związku z tym
naPolagrze2011byli spodziewaniministrowie rolnictwazkrajówUE.
Zatembyło towydarzeniena skalę europejską.
Całą zimę i trochęwiosnąmyśleliśmy tyko o jednym: jak zdobyć
serca – czy raczej żołądki –nie tylko zagranicznych gości,ale zwy-
kłychpolskich konsumentów.Należałowięc stworzyć taką formułę,
któraw sposóbznaczącybędzieodróżniać sięod innych tego typyakcji
promocyjnych.Aniebyło to łatwe,zwłaszcza że jużw tamtymokresie
odbywało się sporoeventówkulinarnych.Nastała takamoda,wywołana
licznymiprogramami telewizyjnymio tej tematyce.Imprezy zudzia-
łemgwiazd tych audycjiprzyciągaływielkąpubliczność.
Jednak łatwiej jest zorganizować festyn,na którymprezentują się
znanikucharze i częstująkęskamiwyszukanejpotrawy,niżpropagować
bez atrakcjiwartościodżywczeokreślonegoproduktu.Właśniepotrze-
bauświadomieniakonsumentowikonieczności stałejobecnościmięsa
w codziennejdiecie stanowiładlanas–autorów–punktwyjściawpra-
cachnadkoncepcją imprezy.Drugim aspektemnaszych rozważańbył
– równieżbardzoważnydlaprzekazupromocyjnego–krajpochodzenia
produktu.Zatemnie tylkomięsowogóle,alemięsopolskie, jakozdro-
we i smaczne,ado tegobędącekołem zamachowymgospodarki.Takie
podejściebyłowręcznaszymzobowiązaniemwobec rolników ihodow-
ców,którzy zapewniali środki,składające sięnaFunduszePromocji.
Otwartapozostawała sprawapromocjiw atrakcyjnymopakowaniu,
którepozwoliłobyprzyciągnąć jaknajwiększe rzeszepubliczności.Kie-
dywmałychmiejscowościachniebyłoz tymproblemu,todużemiasta
i aglomeracje– a tam szukaliśmynaszychodbiorców–okazały siębar-
dziejwymagające.Należałowięc znaleźć jakiś sposób,który z jednej
stronydawałbygwarancjęwysokiej frekwencji,zdrugiejzaśpozwoliłby
zrealizować założeniapromocyjne.
Podługichdyskusjach ikilkunieprzespanychnocachwybranomo-
delTeatrum.Zatemwidowiskodziejące się jednocześnienakilku lub
nawetkilkunastuplanach,zudziałemwieluwykonawcóww identycz-
nychkostiumach,otoczonych jednolitą scenografią.Główną rolęw tym
spektaklugraoczywiściemięso i jegoprzetworywnajróżniejszychpo-
staciach.Prezentowane i serwowanenaScenieKulinarnej,częstowane
zKotła iMegaPatelni czyLong-grilla,anawetByk zRożna.
Działaniom kulinarnym towarzyszą konsultacjedietetyczne ipa-
neledyskusyjnew „MięsnejWszechnicy” ibogataoprawa artystyczna
na specjalnieprzygotowanej estradzie.Niemożna zapomnieć onaj-
młodszych konsumentach.Todlanich przeznaczona jest „Zagroda
MłodychHodowców”,gdzie odbywają się animacjeplastyczne i ku-
linarne.W strefie „Wmięsie siła”prowadzone są pokazy sportowe.
Tu goszczą zapaśnicy,ciężarowcy, judocy – przedstawiciele sportów
siłowych.Działaniaw obszarze imprezy uzupełniaParadaMięsna,
czyli akcjehappeningowenapobliskichulicach zudziałem szczudla-
rzy,akrobatów,hostess i zespołu instrumentówdętych.Wszystkie te
aktywności są takpomyślane,by – łącznie z treściąprzekazywanych
przezmoderatora komunikatów –przekonaćpubliczność o jednym:
mięsodla zdrowia i życia człowieka jestniezbędne ipowinnobyć sta-
łym składnikiemdiety człowieka.
Liczącnadużezainteresowaniemediów,organizatorzyŚwiętomięsa
Polskiegoufundowalidorocznąnagrodę„Carnelius”,wręczanąpodczas
CeremoniiOficjalnejnaScenieGłównejdziennikarzowinajbardziej
zasłużonemuwupowszechnianiuproblematykimięsnej.
Tenajważniejsze składnikiprogramowe stworzyły z czasempewien
rozpoznawalnyna tle innych imprez formatŚwiętomięsaPolskiego
– częstowzórdlawielu innych organizatorówpodobnychprzedsię-
wzięć,ale raczej trudnopowtarzalny.Powodów tej – znowupowiem
nieskromnie–oryginalnościnależy szukaćnie tylkowpomysłowości
rozwiązań,aleprzedewszystkimw oddaniu ipasjiwykonawców. Już
odpierwszej edycjiumocniła się silnagrupa,którawłaściwieprzetrwa-
ła10 lat.Trudno tuwymienićwszystkich,ale zpewnościąniemożna
pominąć „Stampy”,czyliOlgiMoskwiak iKingiAlgemissel,Marze-
nyRutkowskiej–Kalisz,DorotyBartnik,silnejdrużynyUniwersytetu
PrzyrodniczegowPoznaniu–zdrBożenąGrześ idrAnitąZaworską;
Podbiliśmy Wrocław
ŚWIĘTOMIĘSPOLSKIPORAZDZIESIĄTY!
BILANSDODATNI
grudzień2020
20
Informacje
W
jednym z poprzednichwydań
BilansuprzedstawiliśmyMar-
cinaOgara–młodego, rzutkie-
go,pełnegopomysłówproducentawędlin ze
Szczecina.PanMarcinw branżydziała od
dwóch lat zmłodzieńcząwerwą i zapałem.
Nie zważającna liczne trudności, z jakimi
boryka się sektormięsnywPolsce,pnie siędo
góry, realizując swojenietuzinkowepomysły.
Gwoliprzypomnienia
Pracownicy naukowi Akademii Rolniczej
w Szczecinie (obecnie po połączeniu zPoli-
technikąSzczecińską toZachodniopomorski
UniwersytetTechnologiczny )przedniespeł-
na30 laty założylina terenieuczelniprzyul.
KazimierzaKrólewiczawarsztatwędliniar-
ski zmyślą o szkoleniu kadr dla przemysłu
mięsnego.Masarniaprzygotowywałado za-
wodu technologów i jednocześnie oferowała
znakomitewyrobywędliniarskie.Gdy pro-
fesorowie odchodzili na emeryturę,masarni
groziła likwidacja. Iwtedy rodzinaMarcina
Ogara zdecydowała się porzucić dotychcza-
sowe zajęcia i poprowadzić tę niedużą prze-
twórnię.Mimo że z branżąmięsną niewiele
mająwspólnego, stanęlinawysokościzadania
wspieraniprzezpracownikówmasarni,którzy
zdecydowali sięznimipracować.Znakomite
„Wędliny zAkademii”firmyMas-ARnadal
cieszą smakoszy zeSzczecina iokolic.
Mas-ARnadworcu
–Wiedzieliśmy, że z uwagi na zmianywła-
ścicielskie będziemymusieli opuścić obiekty
przyul.KazimierzaKrólewicza–mówiMar-
cinOgar. –Poszukiwaliśmy odpowiedniego
budynku idobrej lokalizacji.Naszwybórpadł
naXIX-wiecznydworzeckolejowywdzielni-
cy Skolwin.To świetna okolica –w pobliżu
fabryki papieru i stoczni.Zaplanowano tam
w nieodległym czasie budowę dużego przy-
stankuMasar-Skolwinw ramach Szczeciń-
skiejKoleiMetropolitalnej.
Właściciele spółkiMas-AR kupili budy-
nek, któryw roku 2008 zostałwyremonto-
wany. Plany poprzedniego właściciela, by
uruchomić tam dom weselny, nie zostały
zrealizowane.MarcinOgarw urzeczywist-
nianiu swoichplanów jestkonsekwentny.Na
powierzchni400metrówkwadratowychpla-
nuje uruchomić zakładmasarski i sklep fir-
mowy, którego klienci przez szklaną ścianę
będąmogli obserwować produkcjęwędlin.
W planach jest także bistro z gorącymi da-
niami i…muzeum.
Wirtualnamasarniawpiwnicach
– Na ten pomysł wpadłem po obejrzeniu
dworcowych piwnic –mówiMarcinOgar,
któryprzezwiele lat skuteczniedziałałwmar-
ketingu idoskonalewie, coznaczydobryPR
ipromocja.–Toznakomitemiejscenautwo-
rzenie jedynejw swoim rodzaju ekspozycji.
W Sielinku działa Muzeum Gospodarki
Mięsnej, ale nie będę z nim konkurował.
Chciałbymznaszymprzekazem trafićprzede
wszystkim do ludzimłodych, którzy cenią
nowoczesne technologie.Dlatego tomuzeum
będzieprzedsięwzięciem, sądzężepierwszym
tego typuwEuropie,zwirtualnymprzewod-
nikiempowirtualnym świeciedawnych rze-
mieślniczych zakładówmasarskich.
Marcin Ogar jest członkiem Stowarzy-
szeniaRzeźników iWędliniarzyRP, które
wspieragow tymwyjątkowympomyśle. In-
formacjęogromadzeniuzabytkowychekspo-
natówmasarskich rozesłano już dowszyst-
kich członków organizacji. Imy,wierząc że
pomysł panaMarcinama szansę realizacji,
chcemy zaprosićwszystkich czytelnikówBi-
lansuDodatniego, którzydysponują starymi
narzędziami iurządzeniamimasarskimi, sta-
rymidokumentami i recepturami,owsparcie
tej znakomitej idei.
WłaścicieleMas-ARzaplanowalioddanie
nowego obiektu na grudzień 2021 roku. Je-
śli tylko uda się im zgromadzić eksponaty,
aprzedewszystkim zebrać funduszenauru-
chomieniemuzeum, to będzie towyjątkowe
świętonie tylkowSzczecinie (któregowładze
wspierająpomysłmłodegoprzedsiębiorcy),ale
takżewpolskiejbranżymięsnej.
Wszystkich tych, którzy chcieliby wes-
przeć pomysłMarcinaOgara,odsyłam na
stronęwww.wedlinymasar.pl,gdzie znajdą
do niego kontakt. Informacji udziela także
BiuroSRWRP.
BS
Zdjęcia:ArchiwumMas-AR
Tomożesię zdarzyćwSzczecinie już za rok
Historia wędliniarstwa wirtualnie?
S
towarzyszenieRzeźników iWędli-
niarzyRPna przełomie lata i jesie-
niw kilkuwojewództwach zreali-
zowało cykl 8 imprez pod hasłem: „Polska
wieprzowinana polskich talerzach”.Celem
promocji było zachęcenie do częstszego
spożywaniamięsawieprzowego.Działanie
miało również na celu zwrócenie uwagi na
oznaczenie „ProduktPolski”, którego logo-
typdajegwarancjękonsumentom, żekupują
krajowyprodukt.Uczestnicywydarzeńmo-
gli spróbowaćwieprzowiny iwędlin zgrilla,
a takżewyrobówwędliniarskich ipysznego
smalcu.
Jak zachęcić najmłodszych, którzy na co
dzieńnie sąprzekonanidowieprzowiny?Or-
ganizatorzyprzygotowalidlanich… słodkie
i słoneprzekąskiwkształcie świnkioraz fry-
kasyzmięsawieprzowego.Ciekawieprzygo-
towaneprodukty sprawiały,żemilusińscybez
namawianiapróbowaliwieprzowinywnowa-
torskimwydaniu.
Poza słodkimi muffinkami w kształcie
świnki, żelkami przygotowanymi z polskich
soków,ciastkamiz logotypemProduktPolski
na dzieci czekały corn dogi, autkawykona-
ne z parówek czy bułkiw kształcie świnki
Promocja razyosiem
Polska wieprzowina
na polskich talerzach
znoskamiz…kiełbasy.Zgodniezprzewidy-
waniami największą uwagą cieszyły się corn
dogi – parówki zapiekanew cieście kukury-
dzianym.
Nauczestnikówdegustacjiczekały również
licznegadżety,oczywiściewkształcie świnki
lub z jejwizerunkiem; puzzle z hasłem im-
prezy,koszulki, torbybawełnianeorazkubki.
Kolorytukażdej impreziedodawaływystępy
JohnegoRogera,muzyka zPomorza.
O jakości iwalorachpolskichwyrobówwę-
dliniarskich,ProdukciePolskimoraz jakości
mięsawieprzowegomożna było dowiedzieć
sięzulotek,którenakażdej impreziekolpor-
towałyhostessy.
Stowarzyszenie promowałowieprzowinę
nanastępujących lokalnychwydarzeniach:
Archidiecezjalnedożynki
wMieszkowicach
Pierwsza impreza z cyklu „Polskawieprzo-
wina na polskich talerzach” odbyła się 23
sierpnia na placu przedUrzędemMiejskim
w Mieszkowicach (woj. zachodniopomor-
skie).Na wydarzeniu, pozamieszkańcami
miasta,pojawili się także rolnicy zpowiatów
znajdujących się w granicach archidiecezji
szczecińsko-kamieńskiej.W degustacji dań
z wieprzowiny wzięło udział kilka tysięcy
osób.Wśródgościobecnibyliprzedstawiciele
ParlamentuRPorazwładz samorządowych.
ArchidiecezjalnedożynkiwMieszkowicach
odbyły się z zachowaniem procedur sanitar-
nych,które zapewniłoSRWRP.
Obchody 100-lecia
BitwyWarszawskiejwZąbkach
30 sierpniawParkuSzubertawZąbkach (woj.
mazowieckie) odbyła się imprezaw ramach
obchodów 100-lecia Bitwy Warszawskiej.
Wydarzeniewsparło StowarzyszenieRzeź-
ników iWędliniarzyRP, które zapewniło
degustację dań zmięsawieprzowego.Wy-
jątkową atmosferę zapewnił Johny Roger,
który na towydarzenie przygotował recital
złożony z piosenek z czasówLegionówPił-
sudskiego.Hostessyw strojachnawiązujących
domundurów żołnierek z czasówbitwy roz-
dawały ulotki promującemięsowieprzowe.
Deszczowa aura nie przeszkodziław świę-
towaniu i degustowaniu znakomitej polskiej
wieprzowiny–wciągukilkugodzinwydano
kilkanaście tysięcyporcji smakowitychdań.
▶
BILANSDODATNI
grudzień2020
18
Wydarzenia
BILANSDODATNI
grudzień2020
26
Porozmawiajmy...
Walka z ASF
przypomina
rosyjską ruletkę
D
opołowy listopada2020
r.natereniePolskipotwierdzo-
no 103 ogniska afrykańs
kiegopomoru świń.Większość
znichwystąpiław stadach liczącychdo 100 świń,wdu-
żejmierze były one umiejscowionenaLubelszczyźnie iPodkarpa-
ciu.O tym, cow tym roku zawiodłow strategii zwalczaniaASF
na tereniePolski, IwonaDyba, red.naczelna
farmer.pl, rozmawiała
zBogdanemKonopką,GłównymLekarzem
Weterynarii,podczas
konferencjionline „NarodoweWyzwaniawRolnictwie”.
■
Jaka jest aktualna sytuacja i zasięg strefASFna tereniePolski?
– Jednym ze znaczących elementów działańweterynarii jest
uwalnianieobszarówPolskiz tzw. strefniebieskichASF.To jest
priorytetwmoichdziałaniach, by jaknajszybciej rolnikompo-
móc iprzenosić terenyze strefy trzeciej (niebieskiejASF–przyp.
red.)znajwiększymi restrykcjamido strefydrugiej (czerwonej).
W tym rokuudało sięprzenieść114gmin. Jest toproces,który
wymagawykazaniaudokumentowania imonitoringubiernego.
Podczas głosowania StałegoKomitetu ds.ZdrowiaZwierząt,
20październikabr.załącznikdodecyzjiwykonawczej709uległ
zmianie i kolejne gminy udało się przenieśćwwoj. lubelskim,
podlaskim iwarmińsko-mazurskim.Komisjęczasami trudno jest
przekonać, ponieważ jej członkowie uważają, że rozprzestrze-
nianieASFwPolscemadośćdynamicznycharakter, szczególnie
w stadachdzików.
■
W tym sezonie,podwzględem szerzenia sięchoroby,dużowydarzy-
ło sięnaLubelszczyźnie iPodkarpaciu.Cozawiodłow tych regionach?
–Gdymówimyo tych regionach, tobardzoduże rozdrobnienie
produkcji,aprzy tymbliskiesąsiedztwostad.Duża ilośćpadłych
zwierzątmożebyć rezerwuaremwirusanadługiemiesiące,w ta-
kichwarunkach tylko kwestią czasu jestwystąpienie choroby
w stadach świń.Wwieluprzypadkachmieliśmy teżdo czynie-
niazzaniedbaniamiwzakresiebioasekuracji.Spiralazaczęła się
rozkręcaćw sierpniu,kiedywojewództwo lubelskieprzodowało
ibiłokolejne rekordy, jeślichodziopowstawanienowychognisk
napołudniuLubelszczyzny.W sierpniupojechałemdopowiatu
biłgorajskiego i hrubieszowskiego, by zobaczyć nawłasne oczy
strukturęgospodarstw, ichumiejscowienie.Pierwsze,co rzucasię
życzenia
ZokazjiŚwiąt życzymy
wszystkimnaszymPartnerom,
Przyjaciołom,KlientomorazWspółpracownikom
wszystkiego conajlepsze inajprzyjemniejsze,
rodzinnejatmosfery, szczęściaosobistego,
pogodyduchaoraz suto zastawionych stołów.
AwNowymRokuwszelkiejpomyślności
Z. J.S.K.Konarczak
woczy, tobardzoduże rozdrobnienie igospodarstwaprzylegające
do siebiewzdłużdróg.Do listy przyczyn rozwoju epidemiido-
chodziw tym rejonieduża lesistość ieksplozjapopulacjidzików.
Wwieluobwodachwyliczyliśmydo3wrześnianiedoszacowanie
populacjiwobwodzie łowieckimnawetdo3 tysięcyprocent– taki
jestprzyrostnaturalnydzików.Możemysięzgodzićna500,mak-
symalnie 800, aleniena 3 tysiące (!).Padłedzikiw środowisku
naturalnympozostawiająwirusa,który–chcemyczynie–szybko
zostajewniesionydogospodarstw.
■
Tymczasem tylkonaLubelszczyźniewystąpiłoponad60ogniskASF.
–Wzdłuż drogi krajowej 74 praktyczniew całejwsi stwierdzo-
nowystępowaniewirusaASF.Podjęliśmy radykalne działania.
Uznaliśmywielegospodarstw jakokontaktowe.Wwojewództwie
lubelskim ipodkarpackimbyło188 takichstad,które łącznie liczy-
ły5 tys. sztuk świń.Ci rolnicyotrzymaliodszkodowanie.Dzięki
szybkiejreakcjiuniknęliśmymoże200do300ogniskdodatkowo.
■
Jakdużagrupa rolnikówotrzymałaodszkodowania?
–W zeszłym rokuna48ogniskASF, aż21 rolnikówotrzymało
odmowywypłatyodszkodowania.W tym rokupodobnieok.50
procentodszkodowańniezostałowypłaconychzpowoduuchybień
stwierdzonychwgospodarstwach.Zdarzasię i tak,żekontrolasię
kończy,sąwskazaniazmian,a tamnadalnieużywasięśrodkówdo
dezynfekcji,matę sięchowa,niemaprowadzonejewidencjiwejść
iwyjść.Jarozumiem,żebyłczasżniw,pracpolowych,że ludziesą
zmęczeni i idąna skróty.Efekty takiegopostępowania są jednak
dramatycznew skutkach.W ubiegłym roku przeprowadziliśmy
prawie100.000kontroli,w tym roku tychkontrolibędzie jeszcze
więcej, bo do października – 94.000. Stwierdziliśmy 14.000 (!)
różnychnieprawidłowości,wwynikuktórych2.000gospodarstw
otrzymałonakaz czasowego zaprzestaniahodowli świń lububo-
junaużytekwłasnyw celu zakończenia chowu.Podstawąwalki
zpomorem jestusuwaniepadłychdzikówze środowiska.W tych
tkankach,w ichpozostałościach,wirusmożeprzetrwaćnawetdwa
lata.Poza tympowinniśmywreszciewiedzieć, iledzikówmamy
wkraju.Na razie to jest ruletka,bo szacunkiczęstonieodpowia-
dają stanowi faktycznemu.
■
fot.PTWP
BILANSDODATNI
grudzień2020
22
KazimierzStańczyk1941-2020
20
listopada2020 roku– znieukry-
wanym żalem zapisujemy tędatę.
Tego dnia odszedł ktoś bardzo
nambliski–SerdecznyPrzyjaciel...
Jego życiorysem ipracowitościąmożnabyob-
dzielićwielu.Obchodziłbywłaśnie60-leciepracy
zawodowej.Toniepomyłka–nawetnaemerytu-
rzenie zwolnił tempa.
Pozostanieprzykładem człowieka–niezłom-
nego i aktywnegonawielupolach–prezes iHo-
norowyPrezesSRWRP,członekwarszawskiego
CechuWędliniarzy iRzeźników,członekdwóch
KomisjiZarządzających Funduszu Promocji
MięsaKońskiego iOwczego,a takżewielu in-
nych organizacji.Pracowałwwarszawskich za-
kładachmięsnych iprowadziłwłasnąmasarnię
wCzosnowie,angażował sięwpolitykę gospo-
darczą i uczestniczyłw pracachwielu zawodo-
wych,społecznych i sportowychgremiów.I cho-
ciażdoskonale spełniał sięw roli ojca,dziadka,
przydomowego ogrodnika,czytelnika zaległych
książek ioglądaczazaległychfilmów,kibica spor-
towego (kochałzwłaszczapiłkęnożną)– toprze-
cieżnajlepiej czuł sięwdziałaniu.
Byłwielokrotnienagradzany,wyróżniany,sta-
wiany zawzórprzedsiębiorcy i społecznika.Jed-
nak żadneordery,odznaczenia,odznaki imedale
niecieszyłygo tak jakSzabla im.JanaKilińskiego.
–Zwielkąestymąprzyjąłemwszystkieodznacze-
nia iwyróżnienia.Data–14 stycznia2016 roku
–będzie zapisana złotymi zgłoskamiw annałach
historiimojej rodziny–powiedziałpodczasuro-
czystościwręczenianajważniejszego rzemieślni-
czegowyróżnienia.
KazimierzStańczyk znanybył zumiejętnego
łączenia ludziz różnych środowisk,nie tylkodzię-
kiogromnejwiedzy z zakresu technologiimięsa
i znajomościbranżymięsnej.Dzielił się tymdo-
świadczeniem,ale takżepoczuciemhumoru,aneg-
dotami imaksymami.Na rok2016,którymiałbyć
rokiemdziałań innowacyjnychwgospodarce,wy-
myśliłpotrawę… intelektualną:–Tapotrawanie
wymaga żadnych inwestycji –powiedział – ani
żadnychzabiegów technologiczno-kulinarnych.Ta
potrawapowinnabyćobecnawśródnaskażdego
dnia.Topoprostu– życzliwość.Życzęwszystkim
więcejżyczliwościwzajemnej…
Dlawszystkichmiał czas.Dla każdegodobrą
radę.Dla smutasów – uśmiech.Dla zatroska-
nych– anegdotę.Uczył,pomagał,bawił.Zawsze
zogromnym taktem,wdziękiem i życzliwością.
TakiegoGozapamiętamy.LudziezeStowarzy-
szenia iCechu– jakodobregoprzyjaciela.Panie
– jakowyjątkowyprzykładdżentelmena.Młodzi
zkołaSRWRP– jakodzielącego sięwiedzą za-
troskanego,ale jowialnego starszegopana.Wszy-
scy– jakowyrazistego człowieka,októrymnieda
sięzapomnieć.
O obchodach stuleciuStowarzyszeniamyślał
oddawna.Miał stanąćna czelekomitetuobcho-
dów jubileuszowych.Żal,żenie doczekał tego
wydarzenia.
Tekst i zdjęcia:BożenaSkarżyńska
Człowiek jest tyle wart,
ile ofiarował innym
W
zrost cen energii elektrycznej prowadzi dowyższych
kosztówprodukcjidlaprzedsiębiorstw, a to siępóźniej
przekładanawyższe cenyproduktów, którenabywają
konsumenci.Dodatkowowpływpandemiinaprodukcję jestznaczący
–możeprowadzićdoobniżaniaopłacalnościprodukcji lubzwiększa-
niakosztówwyrobówkońcowych.
UczestnictwowProgramieDemandSideResponse (DSR), tj.cza-
sowej redukcjimocy,możeprzyczynić siędoobniżeniakosztówprzed-
siębiorstwa.Wysokośćwynagrodzenia zależyodpotencjału redukcji
mocy przedsiębiorstwa oraz od produktuwybranego od agregatora.
Za samągotowośćdoograniczeniaczęścipoborumocymożnazarobić
od60do180 tys. zł rocznie za1MWmocy.
Dokogo jestkierowanyprogram?
W programiemogąwziąć udziałwszystkie przedsiębiorstwa, które
posiadająconajmniejkilkasetkWmocyprzyłączeniowej i sąw stanie
nakrótkiokres:
■
Przesunąćpobórmocyna innegodziny.
■
Czasowoograniczyćpobórmocy.
■
Czasowoprzejśćna energięprodukowaną zwłasnego źródła
wytwarzania (własnageneracja).
Jakiesąkorzyścizudziałuwprogramie:
■
Wynagrodzenie zagotowośćdo redukcji.
■
Obniżaniekosztów energii elektrycznejpoprzez efektywneplano-
wanie zakupów energiioraz jej zużycia.
■
Aktywny udziałw zapewnianiu bezpieczeństwa systemu elektro-
energetycznegokraju.
Ilemożnazarobić?
Wysokośćwynagrodzenia zależy odpotencjału redukcjimocyprzed-
siębiorstwa, od produktuwybranego przez firmę oraz agregatora.Za
samą gotowość do ograniczenia części poborumocymożna zarobić
od180 tys.doponad540 tys.zamegawatw ciągu3 lat (2022-2024).
Dlaczegowspółpracowaćzagregatorem
na rynkumocy?
Agregatorwspieraprzedsiębiorstwowcałymprocesie iprzejmujedużą
część ryzyka związanego z zarządzaniem redukcją energii.Doradza
również,w jaki sposóbzmniejszyćzużycieenergiipoprzezdostępdo
bazywiedzypochodzącejzwieloletnichdoświadczeń, tak jakwprzy-
padkufirmyEnelX,na rynkach światowych.
Najważniejsze jest to, iż chroni przedsiębiorstwo przed karami od
operatora sieci za niewykonanie ograniczenia.Dobry agregator za-
pewniaelastyczność,abyzmienićpoziomzobowiązańnadaneokresy
kalendarzowe, czy też umożliwia zgłaszanie okresów niedyspozycji.
Zazwyczaj gromadzi onw danym portfeluwiększą liczbą przedsię-
biorstw,abyzapewnićelastyczność redukcjimocywobrębieportfela–
dzięki temuzmniejszasię ryzykobraku realizacjiwezwaniado redukcji.
–Wybóragregatora jestniezwykle istotny.Agregatorprzygotowuje
program dostosowany dowymagań imożliwości klientów tak, aby
zapewnićbezpieczeństwofinansowe,azdrugiej stronydaćPSEmoż-
liwości ochrony przed blackoutem –mówi JacekMisiejuk, dyrektor
zarządzający agregatoraDSR,firmyEnelX.
Stabilnysystem i rosnące rezerwymocy
–Udział odbiorcówwRynkuMocy zyskuje na atrakcyjności, kiedy
ryzykowezwaniadozmniejszeniapoboru jestniewielkie,copokazują
analizyKPMG,przygotowanena zlecenieEnelX, a takżeprognozy
publikowaneprzezPSE.Takiej sytuacjimożna spodziewać sięwcią-
gu najbliższych lat.Niemniej zewzględu na ogromne straty, które
mógłbywprzypadkachdeficytumocywywołaćblackout, te rezerwy
są potrzebne, a przy tak rzadkimwykorzystaniu utrzymywanie ich
w elektrowniach byłoby dużo bardziej kosztowne i nieefektywne –
uważadyrektor JacekMisiejuk.
Jakwynikaz raportuKPMG,przygotowanegodlaEnelX „Udział
odbiorcówwRynkuMocy– szanse izagrożenia”*,gdybyRynekMocy
funkcjonowałnaobecnychzasadachw latach2017-2019,wnajbardziej
realistycznymwarianciewarunki umożliwiające ogłoszenie przez
PSEOkresówZagrożeniawystąpiłyby tylko przez 2 dni (łącznie
przez4godziny).
DlaczegowybraćEnelX?
GrupaEnel toglobalnafirmaenergetyczna i jedenzwiodącychopera-
torówenergiielektrycznej igazuziemnegona świecie.EnelX jestna-
leżydoGrupyEnel.EnelX jestwiodącymagregatoremusługDemand
SideResponse (DSR)– jestobecnyw15krajach, zarządzaponad18
tys.obiektów iponad6GWmocy. WPolsceEnelXdziałaod roku
2017.EnelX Polska uzyskał również 70 proc. kontraktówDSR na
rynkumocyna lata2021-2024 imoże zaoferowaćodbiorcomwielo-
letniekontraktywoparciuo atrakcyjne zasadywspółpracy.
Dodatkowekorzyści to:
■
Bezpłatny dostęp dowizualizacji danych dotyczących profili zu-
życiaon-line.
■
Współpraca z liderem usługDSR, który pozyskał 70 proc. kon-
traktów imoże przez to tworzyć produkty dopasowane do różnych
grupodbiorców
■
Dostępdoglobalnegoknow-howw zakresieusługDSR iwsparcia
naszych ekspertówwdoradztwie energetycznym.
ProgramDemandSideResponse–sposóbnaobniżeniekosztówenergiidlaśrednich idużychprzedsiębiorstw
Czasowa redukcja mocy
Sprawdźmożliwośćuczestnictwawprogramie
www.enelx.pl!
Kontakt:e-mail:
enelxpol ska@ene l.comTel
.+48793339600grudzień2020
BILANSDODATNI
27
Artykuł sponsorowany
M
arekPosobkiewicz,walczący zCOVID-19,byłyGłów-
ny InspektorSanitarny, absolwentWojskowejAkade-
miiMedycznejwŁodzi, specjalistawdziedzinie chorób
wewnętrznych,medycynymorskiej i tropikalnejorazhiperbarycznej,
a takżeorganizacjiochrony zdrowia, lekarznaoddziale covidowym
szpitalaMSWiAwWarszawie,nie pozostał obojętnyna sugestie
EdytyGórniak jakobypandemiabyłamistyfikacją, łóżkaw szpita-
lach jednoimiennych zapełniali… statyści.
Marek Posobkiewicz, już będącGłównym Inspektorem Sanitar-
nym,podpseudonimemDonGisunagrywał edukacyjne klipy,pro-
pagując transplantologię i szczepieniaw Polsce.Zachęcał do bycia
dawcą narządów i tkanek, edukował na temat szkodliwości palenia
i stosowania dopalaczy.Tym razemwmediach społecznościowych
opublikował cover jednej z najpopularniejszych piosenekGórniak –
„Tonie jabyłamEwą”. Jegowersja,nagranaw szpitalnej sali,nosząca
tytuł „DlaEdyty – od StatystyDonGisu”, szybko zyskała rozgłos
wmediach ipoparcie tysięcy internautów.
–W imieniuwszystkich „statystów” ze szpitala, również tychpod
respiratorami, pozdrawiam paniąEdytęGórniak –mówił pod czas
nagrania, którego tłem jest aparatura tlenowa. –Wminionej dobie
mój rówieśnikzostałprzekazanyznaszejklinikinaOIOM.Umierają
osobymłodszeodemnie. Jeśliktoś twierdzi, żeniemapandemii, to
Don Gisu
– „Dla Edyty”
niech się zastanowi...Nie życzęPani, żebymusiałaPani zweryfiko-
wać swoje zdanie jako „statystka”.Nie jest to przyjemne i, niestety,
niewszyscy „statyści”wychodząnawłasnychnogach ze szpitala...
MarekPosobkiewicz, jakwielu pracowników służby zdrowia, nie
uchronił się przed koronawirusem.Ma za sobą ciężkąwalkę zCo-
videm.W pamięci odbiorców jego nietuzinkowych internetowych
przekazów zpewnościąpozostaną te słowa:
Szpital, takzwyczajny,
tlenpłynieżyciodajny.
Ludzie sąwyrwani tutajzcodziennegodnia.
Jestpandemiiera,
COVIDżniwozbiera,
A ja jestem
zwykłym tupacjentempośródwas.
Janie jestem statystą.
Powiem rzeczoczywistą:
dosyćmamgłupich tez,głupich tez,głupich tez,
którychwokół takdużo jest.
Janie jestem statystą,
Powiem rzeczoczywistą,
Niemaw tymmoichwin,
tonie ja, tonie ja,
nie ja jestem statystą.
Dodam,mimochodem,
wprosektoriumwiejewciążchłodem.
A ja–zdaniemEwy–
wciąż statystęmuszęgrać.
Janie jestem statystą,
Powiem rzeczoczywistą:
dosyćmamgłupich tez,głupich tez,głupich tez,
którychwokół takdużo jest.
Więc–znóww lekarza sięzmienię.
Znowuz sercapłomieniem
dopacjentówchcępójśćhendo sal–
pomóc,objąć ramieniem.
COVID–zostawnas!
COVID–zostawnas!
Idź już stąd!
życzenia
BILANSDODATNI
grudzień2020
40
Informacje
CZASOPISMO RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY
bilansgazeta@tlen.plnr 2 (56) grudzień
2020
Redaktor naczelna:
Bożena Skarżyńska, tel. 509 685 788.
Współpraca:
Cyprian Styp, Anna Pasik, Janusz Rodziewicz, Piotr Ziemann,
Andrzej Pisula, Ilona Poradowska, Tomasz Parzybut, Marian Winiarski,
Łukasz Rawa, Andrzej Łyszyk, Jan Skarżyński, Sebastian Kornacki, Marcin Suchenek,
Beata Bakalarska, Grzegorz Rykaczewski, Adam Tubilewicz.
Projekt graficzny i opracowanie DTP:
Arkadiusz Wydrzyński
printszop@wp.plBiuro reklamy:
tel. 509 685 788.
Wydawca:
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14, tel./fax 22 635 03 94, tel. 22 635 01 84.
POLISHFOOD.HKwDBPlaza
Z serca
Europy
W
centrumhandlowymDBPlaza
wHongKongu uruchomiono
pierwszywAzji sklep,wktóre-
go asortymencie znajdują sięwyłączniepol-
skieprodukty spożywcze.
Uroczyste otwarcie POLISH FOOD.
HKodbyło się11październikabr.O randze
wydarzeniamówi udziałAleksandraDań-
dy,KonsulaGeneralnegoRP,którydokonał
przecięciawstęgi przedwejściem do sklepu.
Pierwszy dzień funkcjonowania delikatesów
uatrakcyjniły klientom bezpłatne degustacje
polskich produktów, a także gry i konkursy
znagrodami.
POLISH
FOOD.HKoferujemieszkań-
comHongKongu specjalistyczne,najwyższej
jakościprodukty spożywcze,w tymprodukty
najlepszychmarek z Polski.Artykuły spo-
żywcze różnychbranżdostarczane sązPolski
drogą lotnicząbezpośredniodo sklepu.
–Wśród oferowanych produktówmamy
także szeroki asortyment polskichwędlin.
Są tomiędzy innymi szynki, kindziuk, po-
lędwice, salami, a także parówki i przede
wszystkim kabanosy w różnych rodzajach
i rozmiarach – nasz absolutny bestseller –
mówiMarcinKlocek z POLISH FOOD.
HK. – Sprzedajemy wędliniarskie wyroby
firmTarczyński iSokołów.
JeżelinasiCzytelnicybylibyzainteresowani
współpracą,promocjąorazdystrybucją swoich
produktówwHongKongu iChinach,mogą
kontaktować się z panemMarcinemKloc-
kiempodnr tel
.+85298041233lubpod ad-
resem e-mail
:mk@polishfood.hkBS
Zdj
ęcia:ArchiwumPOLISHFOOD.HKBiznes Mixer
PlanstrategicznyWPR2021-2027
Polityka jakości żywności
w GAJ-ach
P
ozyskiwaniekanałówdystrybucji iwia-
rygodnych kontrahentów to obecnie
priorytetyna rynku.DlategoPolskaAgencja
Inwestycji iHandluS.A.wychodzącnaprze-
ciwoczekiwaniompolskichfirm,uruchomiła
„BiznesMixer”.
„BiznesMixer” towirtualne ibezpłatnena-
rzędzie (dostępnepodadresemhttps://www.
paih.gov.pl/biznesmixer/)doznajdowaniano-
wychpartnerówbiznesowychwPolsce.Każ-
dyużytkownikmożezapośrednictwem tego
serwisu załączyć ogłoszenie oraz przeglądać
ogłoszenia innychprzedsiębiorstw.
Każda zamieszczona oferta jestweryfiko-
wanaprzezpracownikówPolskiejAgencjiIn-
westycji iHandlu. Przyjazny użytkowniko-
wi interfejspozwalanapełną samodzielność
oraz łatwewprowadzaniemodyfikacjiw za-
mieszczonymogłoszeniu.Firmykorzystające
z „BiznesMixera”zyskujądarmowydostępdo
bazy ogłoszeń handlowych orazmożliwość
dotarcia do nowych partnerów i nawiązania
długotrwałych relacjibiznesowych.
Więcej informacjina tematnarzędzia „Biz-
nesMixer”Czytelnicy znajdą na stronie in-
ternetowej PAIH. Pytania na tematBiznes
Miksteramożnakierowaćpodadresmailowy:
platforma@paih.gov.pl.Info:PAIH
G
łówneceleplanuWPR tomiędzy inny-
mizwiększeniezorientowaniana rynek
ipoprawakonkurencyjności,w tymwiększe
ukierunkowanienabadanianaukowe, techno-
logię i cyfryzację.Ważna jest równieżpopra-
wapozycji rolnikóww łańcuchudostaw. Jako
jedenz celów stawia się takżepoprawę reakcji
rolnictwawUEnapotrzeby społecznedoty-
cząceżywności izdrowia,w tymbezpiecznej,
bogatejw składnikiodżywcze izrównoważo-
nej żywności;na zapobieganiemarnotrawie-
niu żywności, jak równieżpoprawędobrosta-
nuzwierząt.
Temu tematowipoświęconebyło spotkanie
przedstawicieli branż spożywczych.Podczas
zebrania one linew dniu 15września, któ-
re prowadzili: dyrektorMichałRzytki oraz
AgnieszkaCzubak,zastępcadyrektorawDe-
partamencie JakościŻywności iBezpieczeń-
stwaProdukcjiRoślinnejomówionopotrzebę
stworzeniaGrupnarzeczAktywizacjiJakości
(GAJ).Wskazano,ktomoże jązałożyć i jakie
celemusi spełniać.
Grupana rzeczAktywizacji
Jakości (GAJ)
■
Wzrost efektywnościwykorzystania czyn-
nikówwytwórczychw rolnictwie.
■
Zwiększenie skaliprodukcji iwartoścido-
danejwprodukcjiżywnościwysokiej jakości,
wytwarzanejw ramachunijnych ikrajowych
systemów jakości.
■
Stymulowanie rozwojugospodarczego i in-
nowacyjnościmiejscowościnaobszarachwiej-
skich.
■
Lokalna produkcja żywnościwysokiej ja-
kości skracająca łańcuchydostaw.
CzłonkamiGAJmogązostaćgrupyprodu-
centów,uczestników systemu jakościżywno-
ści (obowiązkowo)oraz samorządy terytorial-
ne, lokalne grupy działania (LGD), lokalne
agencje rozwoju, parki narodowe i krajobra-
zowe czy instytucjeotoczeniabiznesu.
Spotkaniemiało na celu uzyskanie opinii
zainteresowanychbranż.Proceduryniezosta-
ływpełniopracowane.Zaplanowanokolejne
spotkania.
IP
BILANSDODATNI
grudzień2020
38
Informacje