Zwycięzców poznamy w piątkowy wieczór

19.05.2025

Dzisiaj, po godzinie 10 rozpoczęła pracę komisja, powołana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP do rozstrzygnięcia wędliniarskiej rywalizacji w Konkursie Wyrobów Mięsnych 2025.

W komisji, pod przewodnictwem Celiny Nierodkiewicz (SRW RP), zasiadają: prof. Mirosław Słowiński (SGGW), Jacek Marcinkowski (Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy) oraz szef kuchni Michał Kuduk (Hotel Kossak).
Zakłady mięsne z różnych regionów kraju dostarczyły 57 różnych wyrobów mięsnych, które oceniane są w czterech kategoriach. Nowość – to produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatnich dwóch lat, wyróżniające się nowatorskim charakterem, wyjątkowym smakiem, wyglądem lub technologią produkcji. Tradycja – to produkty oparte na wieloletnich recepturach i tradycyjnych metodach wytwarzania, odzwierciedlające polskie dziedzictwo kulinarne. Do kategorii Innowacja zalicza się produkty wnoszące nowoczesne podejście do procesu produkcji, logistyki lub sprzedaży wyrobów mięsnych. Czwartą kategorią jest promocja ras rodzimych trzody chlewnej. W tym przypadku przyznane zostaną nagrody za działania na rzecz hodowli i popularyzacji rodzimych ras trzody chlewnej w Polsce. Celem jest promocja produktów wytwarzanych z ich mięsa oraz zachowanie ich dziedzictwa genetycznego.
W kategorii Nowość jury ocenia 13 produktów; w kategorii Tradycja – 20, w kategorii Innowacje – 9 produktów, a w grupie Rasy Rodzime – 15 wyrobów.
Zwycięskie produkty otrzymają tytuł „Produkt Mięsny 2025”. Nagrodzone zakłady i najlepsze produkty poznamy już w piątek, 23 maja, podczas Gali kończącej II edycję Biało-czerwonej Konferencji Branży Mięsnej.
BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.