„Wieprzowina po żeglarsku” w Rewalu to akcja promocyjna, która tym roku cieszyła się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i wczasowiczów. Jej miejscem 12 lipca był Plac Wielorybów.
- Nasza akcja promująca danie z mięsa wieprzowego odbywała się po raz drugi, tym razem w najbardziej atrakcyjnym miejscu Rewala z panoramicznym widokiem na Bałtyk, przy głównym wejściu na plażę – mówi Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. – Nasze stoiska odwiedzili nie tylko mieszkańcy nadbałtyckiej gminy, ale przede wszystkim turyści i wczasowicze z całej Polski. Reklamując polskie mięso wieprzowe oferowaliśmy do degustacji między innymi burgery, hot dogi, karkówkę, szarpaną wieprzowinę, różnorodne kiełbasy i kiełbaski, pochodzące z małych, lokalnych zakładów przetwórczych. Nowością były m.in. wędliny z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. O tym, że smakowały, i to bardzo, nie muszę przekonywać.
Tomasz Parzybut podkreśla świetną współpracę z Urzędem Gminy w Rewalu. Jego pracownicy perfekcyjnie przygotowali wcześniejszą promocję wydarzenia, nazywając je na wszechobecnych plakatach „Na Szlaku Smaku. Wielkie Grillowanie”. Wydarzenie było finansowane z Funduszy Promocji.
I słów kilka o wyjątkowym miejscu, jakim w Rewalu jest Plac Wielorybów…
Jak podaje miejscowa legenda, przed wiekami w pobliżu rewalskiej plaży pojawił się olbrzymi wieloryb. Postanowiono wyciągnąć go na brzeg. Do wieloryba zaprzęgnięto wszystkie konie z okolicy. Zwierzęta, zapadając się w piasku, nie były w stanie wyciągnąć kolosa. Z pomocą przyszedł szalejący sztorm, który wyrzucił walenia na plażę. Mieszkańcy poćwiartowali zwierzę, dzieląc się cennym mięsem, a jego szkielet przewieźli do pobliskiego kościoła w Trzęsaczu, gdzie leżał latami. Wraz z
zamknięciem świątyni na klifie, jedno z wielorybich żeber przeniesiono do katedry w Kamieniu Pomorskim.
Lokalne władze z wielorybów uczyniły symbol gminy. Rzeźby szkieletów wielorybów, to dwa kolosy o wadze 10 oraz 5 ton, noszące łacińskie imiona: Ventus i Fluctus, co znaczy Wiatr i Fala. Znajdują się one w centralnej części Placu Wielorybów. I właśnie tam odbyła się promocja polskiego mięsa wieprzowego, przygotowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Opr. BS
Fot. Archiwum
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |