Za 5 lat USA wyprzedzą UE na pozycji największego światowego eksportera wieprzowiny

23.02.2024

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) spodziewa się, że eksport amerykańskiej wieprzowiny w nadchodzących latach będzie charakteryzował się dużą dynamiką. Amerykańscy eksperci przewidują, że za 5 lat USA wyprzedzą UE na pozycji największego światowego eksportera wieprzowiny, ponieważ polityka UE spowalnia wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny.

USA spodziewają się wzrostu eksportu mięsa w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Największą dynamikę prognozuje się dla wieprzowiny.

Według analityków Departamentu Rolnictwa USA (USDA), wyższe dochody w krajach importujących, rosnąca populacja i nieznacznie spadający realny kurs dolara zwiększą międzynarodową sprzedaż amerykańskiego mięsa.

W przypadku wieprzowiny, przy stałym wzroście produkcji krajowej w okresie objętym prognozą od 2024 do 2033 r., oczekuje się, że eksport wzrośnie o ponad jedną trzecią do 4,23 mln ton. Oczekuje się, że w 2026 r. zostanie przekroczony dotychczasowy rekord eksportu z 2020 r., kiedy Chiny miały bardzo duże potrzeby importowe ze względu na afrykański pomór świń (ASF).

Analitycy prognozują się, że do 2028 r. wieprzowina zastąpi kurczaka w roli najważniejszego mięsa w amerykańskim eksporcie. Ponadto USDA oczekuje, że do połowy okresu objętego prognozą USA wyprzedzą UE jako największy światowy eksporter wieprzowiny, ponieważ polityka UE spowalnia wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny.

 

Źródło (tekst i grafika): farmer.pl

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.