Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) spodziewa się, że eksport amerykańskiej wieprzowiny w nadchodzących latach będzie charakteryzował się dużą dynamiką. Amerykańscy eksperci przewidują, że za 5 lat USA wyprzedzą UE na pozycji największego światowego eksportera wieprzowiny, ponieważ polityka UE spowalnia wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny.
USA spodziewają się wzrostu eksportu mięsa w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Największą dynamikę prognozuje się dla wieprzowiny.
Według analityków Departamentu Rolnictwa USA (USDA), wyższe dochody w krajach importujących, rosnąca populacja i nieznacznie spadający realny kurs dolara zwiększą międzynarodową sprzedaż amerykańskiego mięsa.
W przypadku wieprzowiny, przy stałym wzroście produkcji krajowej w okresie objętym prognozą od 2024 do 2033 r., oczekuje się, że eksport wzrośnie o ponad jedną trzecią do 4,23 mln ton. Oczekuje się, że w 2026 r. zostanie przekroczony dotychczasowy rekord eksportu z 2020 r., kiedy Chiny miały bardzo duże potrzeby importowe ze względu na afrykański pomór świń (ASF).
Analitycy prognozują się, że do 2028 r. wieprzowina zastąpi kurczaka w roli najważniejszego mięsa w amerykańskim eksporcie. Ponadto USDA oczekuje, że do połowy okresu objętego prognozą USA wyprzedzą UE jako największy światowy eksporter wieprzowiny, ponieważ polityka UE spowalnia wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny.
Źródło (tekst i grafika): farmer.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |