Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest pomysłodawcą i realizatorem krajowej akcji promocyjnej pod nazwą: „Polska wołowina esencją polskiej kuchni”. Jej trzy odsłony zaplanowano na wrzesień.
Pierwsza z nich miała miejsce w wyjątkowym miejscu Koszalina – przy najnowocześniejszej, nie tylko w Polsce, hali sportowej. Właśnie tam w godzinach dopołudniowych przygotowano akcję promocyjną połączoną z degustacją różnorodnych dań przygotowanych na bazie polskiego mięsa wołowego. Wśród smakoszy takich smakołyków jak burgery, żeberka czy steki byli między olimpijka, sprinterka Małgorzata Hołub-Kowalik czy zapaśnik Andrzej Supron. Ich obecność była uzasadniona – wszak w Hali Widowiskowo-Sportowej odbywały się I Targi Sportu, których ideą była promocja wielu dyscyplin sportowych. A skoro sport, zdrowy styl życia, to także zdrowa dieta, w której nie może zabraknąć potraw z jednego z najzdrowszych gatunków mięsa, jakim jest wołowina.
Po południu ekipa SRW RP wraz z kucharzami i żywiołowo prowadzącym konferansjerkę red. Robertem Bochenko, dziennikarzem Polskiego Radia Szczecin, udała się do miejscowości Tychowa (powiat białogardzki), gdzie odbywały się Dożynki Gminne. Uczestniczyło w nich kilkanaście tysięcy osób (!). Mimo różnorodnego programu tego wydarzenia, także wielu propozycji kulinarnych, to właśnie stoisko Stowarzyszenia cieszyło się największym zainteresowaniem.
- Przygotowaliśmy burgery, żeberka, hot dogi, karkówkę, steki i rostbef w różnych odsłonach – mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Wszystkie propozycje bardzo smakowały degustującym. Wystarczy powiedzieć, że kilka tysięcy porcji błyskawicznie zniknęło z pater. Wołowina na pewno znalazła kolejnych smakoszy wśród mieszkańców województwa zachodnio-pomorskiego. Chwalił ją także, uczestniczący w dożynkach Paweł Olszewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Cyfryzacji.
Trzecią odsłoną programu „Polska wołowina esencją polskiej kuchni” będzie jego prezentacja podczas Jesiennej Wystawy Ogrodniczej w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w niedzielę 22 września. Podczas tego wydarzenia odbędzie się Święto Ziemniaka, a także kulinarna promocja karpia i oczywiście - Stowarzyszeniowa kulinarna promocja polskiej wołowiny.
Organizatorzy zapowiadają udział w wydarzeniu 120 wystawców oraz ponad 6.000 uczestników. Zatem zapowiada się udany finał akcji promocyjnej „Polska wołowina esencją polskiej kuchni”.
Akcja promocyjna została sfinansowana z Funduszy Promocji.
BS
Fot. Archiwum SRW RP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |