Włochy rozpatrują projekt ustawy zakazujący produkcji, importu i wprowadzania do obrotu żywności produkowanej w laboratoriach. Pomysł nie podoba się organizacjom prozwierzęcym, ale mocno wsparł go unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.
Na początku listopada w izbie niższej włoskiego parlamentu odbyła się debata nad projektem ustawy zakazującej produkcji, importu i wprowadzania do obrotu żywności wytwarzanej w laboratoriach.
Sam pomysł nie jest nowy, bo o jego założeniach głośno było już wiosną 2023 roku. Wówczas włoski rząd poparł projekt ustawy, która zakaże produkcji w tym kraju mięsa i innych syntetycznych produktów spożywczych w laboratoriach. Projekt ustawy zakłada m.in. wysokie grzywny za złamanie zakazu, nawet do 60 000 euro.
Stanowisko Rzymu poparł Janusz Wojciechowski. Komisarz UE ds. rolnictwa negatywnie ocenia rozwój rynku syntetycznej żywności.
- Bronię produktu naturalnego i używanie nazwy produktu naturalnego w odniesieniu do produktu syntetycznego nie jest moim zdaniem krokiem w dobrym kierunku – powiedział Wojciechowski.
Stanowisko włoskiego rządu i komisarza w przypadku żywności syntetycznej jest zbieżne, choć Rzym mocno atakuje kierunek polityki UE w zakresie żywności.
- Rolnicy, hodowcy i rybacy ryzykują zapłacenie bardzo wysokiej ceny za ideologiczne szaleństwa stojące za Zielonym Ładem Unii Europejskiej, który karze producentów za wyznaczanie celów w zakresie redukcji emisji, co doprowadzi jedynie do zmniejszenia produkcji żywności” – wyjaśnił włoski eurodeputowany Carlo Fidanza.
W jego ocenie mniejsza produkcja żywności w UE zostanie zastąpiona w perspektywie średnioterminowej większym importem z krajów, które nie spełniają naszych standardów zrównoważonego rozwoju i jakości, lub produktami laboratoryjnymi, co do których nie mamy pewności” – dodał.
Włoska ustawa w sprawie mięsa komórkowego pojawiła się tuż po serii dekretów rządowych zakazujących używania mąki pochodzącej z owadów, takich jak świerszcze i szarańcza, w pizzy lub makaronie.
Źródło (grafika i tekst): Portalspozywczy.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |