Wietnam szeroko otwarty na mięso wołowe z Polski

11.08.2025

Trzeci w tym roku wyjazd w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej „Taste Europe!” to kolejny sukces Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, którego przedstawiciele wraz z konsorcjantami z Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw od 7 do 9 sierpnia uczestniczyli w Międzynarodowych Targach VIETFOOD & BEVERAGE 2025 w Ho Chi Minh City. 

Na czym ów sukces polega? O tym mówi Tomasz Parzybut, prezes SRW RP:

 - Stoisko „Taste Europe!” w hali A1 w Saigon Exhibitions and Conventions Center każdego targowego dnia oblegały tłumy gości. Po każdym naszym wyjeździe mówię o dużym zainteresowaniu programem. Tym razem przeszło ono nasze najśmielsze oczekiwania. To zainteresowanie nie dotyczyło tylko widowiskowych prezentacji kulinarnych połączonych z degustacją dań i przekąsek. Dla nas ważnymi są przede wszystkim wizyty kontrahentów, a tym razem odwiedziło nas wielu importerów i dystrybutorów mięsa oraz jabłek z konkretnymi pytaniami i planami handlowymi. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się wołowina, co podkreślano także podczas wyjątkowo udanych spotkań B2B z polskimi przedsiębiorcami.

Jak podkreśla prezes Stowarzyszenia tego sukcesu nie byłoby, gdyby nie zaangażowanie, zainteresowanie i wszechstronna pomoc ze strony pracowników Ambasady Polskiej w Wietnamie oraz Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Wietnamie. Szczególne podziękowania i słowa uznania Tomasz Parzybut kieruje na ręce Joanny Skoczek, chargée d'affaires Ambasady oraz  Piotra Harasimowicza, kierownika Zagranicznego Biura Handlowego PAIH.

- Zaangażowanie pracowników obu tych instytucji przekłada się na wyniki eksportowe – podkreśla Tomasz Parzybut. – W ciągu pięciu miesięcy tego roku eksport mięsa wołowego do Wietnamu został podwojony. Jestem przekonany, że będzie rósł nadal, ponieważ zainteresowanie jest nie tylko po stronie wietnamskich odbiorców, ale także polskich firm mięsnych.

Z roku na rok, z każdym kolejnym wyjazdem na targi w krajach Azji, wzrasta także zainteresowanie udziałem w tych wyjazdach polskich eksporterów mięsa wieprzowego i wołowego oraz jabłek. Tym razem w Ho Chi Minh uczestniczyli przedstawiciele: ZM NOWAK, Firmy MARCINKOWSCY, NERO – Beef Pork Poultry, Spółki WĘDLINKA, ZMW KOJS, ZM HAM, Spółki WIL-SAD, Spółki Polska Róża oraz firma MIR-KAR.

W tym roku delegacja SRW RP raz jeszcze będzie uczestniczyć w kolejnych targach spożywczych w Ho Chi Minh - w Vietnam Foodexpo, które odbędą się w dniach 12-15 listopada. Celem tego wyjazdu będą spotkania polskich przedsiębiorców z importerami i dystrybutorami polskiego mięsa wołowego i wieprzowego. Jak podkreśla prezes SRW RP, przy takim zainteresowaniu Wietnamczyków, jakie odnotowano podczas sierpniowych targów, będzie można przenosić „góry” mięsa wołowego do tego kraju.

BS

 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.