Od wielu lat Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy organizuje spotkania z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie. Temat corocznej konferencji „Aktualne problemy branży mięsnej” pozostaje w zasadzie bez zmian, ale dyskusje różnią się zdecydowanie, ponieważ każdy kolejny rok dostarcza informacji budujących, ale też wielu niepokojących wydarzeń.
Tegoroczna edycja Stołu Wielkanocnego dla dziennikarzy polskich i zagranicznych nosi podtytuł: „Wege w odwrocie. Człowiek potrzebuje mięsa”. Tę ważną dla branży mięsnej prelekcję wygłosi prof. dr hab. Jarosław Całka z Katedry Fizjologii Klinicznej - Wydział Medycyny Weterynaryjnej - Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Oczywistym jest, że rozmowy toczyć się będą nie tylko wokół ważnej roli mięsa, ale także wokół międzynarodowych umów handlowych, ceł, a przede wszystkim chorób wirusowych zwierząt, które zagrażają hodowlom i przetwórstwu mięsa. Do dyskusji zaproszono bowiem przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii, a także organizacji branżowych, między innymi: KRD-IG, Związku Polskie Mięso, UPEMI czy PZPBM.
Mamy jednak nadzieję, że aktualne trudne tematy nie zdominują świątecznego nastroju spotkania, którego celem jest przede wszystkim promocja mięsa i jego produktów - wszak Wielkanoc to: mięsne święta i polska tradycja. O bogactwo dań na symbolicznym wielkanocnym stole zadbają kucharze z Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, którzy przyjadą do Warszawy wraz z cechmistrzem Jackiem Marcinkowskim, honorowym prezesem SRW RP.
- Od wielu lat nasza organizacja współpracuje ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy – przypomina Jacek Marcinkowski. – Organizowaliśmy razem wiele ciekawych przedsięwzięć promocyjnych. Spotkania z dziennikarzami w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej to już nasza wspólna tradycja, podobnie jak organizowanie kolejnych edycji Świętomięsa Polskiego. Konferencja w PAP jest drugim etapem przedsięwzięcia Wielkanoc – mięsne święta, polska tradycja”. Pierwszym była promocja wielkanocnego stołu pełnego znakomitego mięsiwa, który zaprezentowaliśmy na początku marca podczas Targów Edukacyjnych w Poznaniu. Edukacja młodych w zakresie polskiej mięsnej tradycji i promocji zawodów związanych z produkcją i przetwarzaniem mięsa to jedno z naszych ważnych wyzwań.
Na rozmowy przy wielkanocnym stole zapraszamy do PAP w poniedziałek, 14 kwietnia. Początek spotkania o godz. 13.00.
Wielkanocna promocja polskiej wieprzowiny została sfinansowana z Funduszy Promocji.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |