Dwie nadmorskie, bardzo popularne wśród wczasowiczów i turystów miejscowości – Rewal i Dziwnów – gościły w ostatni lipcowy weekend Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, które było organizatorem akcji promującej… produkty zbożowe.
Producenci roślin zbożowych i przetworów zbożowych, obserwując różne działania promocyjne SRW RP, zdecydowali się powierzyć właśnie Stowarzyszeniu organizację akcji reklamującej wysokiej jakości produkty zbożowe, czyli wszystko to, co mogą wyczarować piekarze i cukiernicy, z nieco skromniejszym, ale istotnym dodatkiem akcentów wędliniarskich.
Zatem działo się tak wiele 25 lipca na Placu Wielorybów oraz 27 lipca w parku w Dziwnowie - centralnych i chętnie odwiedzanych miejscach, że jest to wydarzenie nie tylko wspominane, ale też władze obu samorządów już teraz wpisują je do kalendarza stałych imprez. W obu miejscowościach tłumy odwiedzały stoiska SRW RP, wypełnione znakomitymi wyrobami cukierniczymi i piekarniczymi. Władze obu gmin znakomicie przygotowały reklamę tego kulinarnego wydarzenia. Co podkreśla Tomasz Parzybut, coraz więcej samorządów zgłasza się do SRW z prośbą o współudział w wakacyjnych eventach.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy jest już doskonale znane w wielu nadmorskich miejscowościach. Zarząd SRW wychodzi bowiem z założenia, że dobra promocja to taka, która trafia do setek osób w różnym wieku. Rzecz w tym, by dla starszych, młodych i dzieciarni precyzyjnie przygotować program wydarzenia. Wielka uczta to jedno, spotkania z dietetykami to drugie, różnorodne – także kulinarne - atrakcje dla dzieci to kolejny punkt programu, a wisienką na dobrej drożdżówce (w tym wypadku) są kulinarne pokazy.
- Tym razem na scenę takiego show zaprosiliśmy władze obu gmin – mówi Tomasz Parzybut. Zainteresowanie tym wyjątkowym pokazem było ogromne, a zabawa przednia. – Rewal gościł nas po raz czwarty. Wcześniej promowaliśmy grillowanie różnych gatunków mięs i wędlin. Zawsze są to produkty wysokiej jakości. Tym razem były to różnorodne ciasta i ciasteczka, pączki, drożdżówki, makarony zapiekane z serem i mięsem, precle, pierogi, pizzerynki, a także nowość - pinsa z mięsem i wiele innych. Rewal ponownie zaskoczył nas miłym przyjęciem, ogromną frekwencją i zainteresowaniem.
Wielka Rewalska Uczta oraz podobny event w Dziwnowie były okazją do spróbowania regionalnych przysmaków i spędzenia czasu w przyjaznej atmosferze. To wydarzenia, których celem było nie tylko odkrycie wielu tajników oraz inwencji polskich piekarzy i cukierników, ale także łączenie pokoleń przy wspólnym stole nad Bałtykiem pod hasłem: „Produkty zbożowe wysokojakościowe”.
Prezes SRW RP podkreśla, że przygotowując smakołyki na akcje promocyjne, takie jak w Rewalu czy Dziwnowie, korzysta się wyłącznie z produktów polskich, najczęściej wyprodukowanych w małych zakładach rzemieślniczych, które mają uznaną renomę na rynku. – Zawsze powtarzam uczestnikom takich kulinarnych spotkań, że kiedy produkty opatrzone są imieniem i nazwiskiem, to ich producenci ręczą swoim nazwiskiem, że jakość tych wyrobów jest najwyższa.
Oba nadbałtyckie wydarzenia promocyjne sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
BS
Fot. Archiwum SRW RP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |