W Wielkiej Brytanii wprowadzono nowy zakaz wywozu żywych zwierząt, po tym jak ustawa o dobrostanie zwierząt (wywóz zwierząt gospodarskich) uzyskała zgodę królewską, czerpiąc korzyści ze swobód po brexicie i wzmacniając pozycję Wielkiej Brytanii jako światowego lidera w zakresie standardów dobrostanu zwierząt.
Ustawodawstwo stanowi realizację kluczowego manifestu zobowiązania do wprowadzenia zakazu eksportu żywych zwierząt – w tym bydła, owiec i świń – do uboju i tuczu z Wielkiej Brytanii. Zapobiegnie stresowi, wyczerpaniu i urazom zwierząt podczas długich i niepotrzebnych podróży eksportowych.
Ustawa zapewni, że zwierzęta będą poddawane ubojowi na rynku krajowym w rzeźniach w Wielkiej Brytanii o wysokim dobrostanie, wzmacniając pozycję narodu jako miłośnika zwierząt i światowego lidera w dziedzinie dobrostanu zwierząt, zwiększając wartość brytyjskiego mięsa i pomagając w rozwoju gospodarki.
Ustalenia brytyjskiego rządu odnośnie dobrostanu zwierząt
Wielka Brytania jako kraj znajdujący się najwyżej w rankingu G7 według Światowego Indeksu Ochrony Zwierząt, przywiązuje wagę do wysokich standardów dobrostanu zwierząt i zapewnia dobre traktowanie wszystkich zwierząt na wszystkich etapach życia. Rząd jest przekonany o słuszności, że zwierzęta należy transportować wyłącznie w razie potrzeby i, jeśli to możliwe, nie powinny one pokonywać dużych odległości w celu uboju.
Eksport żywych zwierząt w innych szczególnych okolicznościach, na przykład do hodowli lub zawodów, będzie nadal dozwolony, pod warunkiem że zwierzęta będą transportowane zgodnie z wymogami prawnymi chroniącymi ich dobrostan. Przepisy te są następstwem konsultacji w sprawie zaprzestania eksportu żywych zwierząt, podczas których 87% respondentów zgodziło się, że zwierzęta gospodarskie nie powinny być eksportowane w celu uboju i tuczu.
Ustawa stanowi tylko część szerszych wysiłków rządu mających na celu ulepszenie istniejących w Wielkiej Brytanii wiodących na świecie standardów. W odniesieniu do zwierząt hodowlanych rząd wprowadził nowe ustawowe kodeksy dobrostanu świń, kur niosek i kurczaków mięsnych, zakazał stosowania konwencjonalnych klatek dla kur niosek i wprowadził obowiązek telewizji przemysłowej w rzeźniach.
Autor: Katarzyna Oleksy foodfakty.pl (grafika)
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |