Warsztaty, podróż studyjna

06.09.2022

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:

Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej  realizuje  projekt pn. „Z pomorskiej zagrody na pomorski stół – rodzime rasy szansą wsi i atutem gastronomii”.

Celem operacji jest wprowadzenie do oferty zainteresowanych gastronomów i agroturystyk z województwa pomorskiego produktów i potraw z jagnięciny i wieprzowiny ras rodzimych pozyskiwanych od lokalnych hodowców w ramach tworzonych krótkich łańcuchów dostaw.

Operacja skierowana jest do osób zamieszkałych na terenie województwa pomorskiego  - hodowców owiec i świń ras rodzimych, restauratorów i agroturystyk zainteresowanych wprowadzeniem do oferty produktów i potraw z surowca rodzimych ras oraz uczniów szkół branżowych – rolniczych i gastronomicznych. Połowa uczestników, zgodnie z wymogami operacji, winna być w wieku do 35 lat.

W ramach operacji  zostaną przeprowadzone dwa 1 – dniowe warsztaty edukacyjno – wdrożeniowe z jagnięciny – owca pomorska i wieprzowiny – świnia puławska oraz podróż studyjna na szlak Krajoznawczo kulinarny Niech Cię Zakole w Dolinie Dolnej Wisły – woj. kujawsko – pomorskie;

  1. Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki jagnięcej rasy owca pomorska/merynos polski starego typu w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.  w dniu 15 września 2022 - czwartek - Gospodarstwo Agroturystyczne - Jerzy Mondry Dombrowski, Tuchomko 34; 77 - 133 Tuchomie - liczba uczestników 15 osób
  2. Efektywne i kreatywne wykorzystanie półtuszy wieprzowej rasy złotnicka pstra/puławska w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej w dniu 21 września - środa  - Restauracja Winne Grono, ul. Kopernika 17a; 80 - 208 Gdańsk - liczba uczestników 15 osób
  3. Podróż studyjna na szlak Niech Cię Zakole - Poznaj Smak Rodzimej Rasy na szlaku kulinarnym Niech Cię Zakole”  w Dolinie Dolnej Wisły – województwo kujawsko – pomorskie – 16/17 WRZEŚNIA 2022 ROKU

modelowy przykład wdrożeniowy produktów i potraw z ras rodzimych w zintegrowanej ofercie krajoznawczo - kulinarnej – przetwórstwo, gastronomia, agroturystyka.

Podmiotem odpowiedzialnym za rekrutację i realizację wymienianych zamierzeń jest PHS – Lenart – Piotr Lenart – tel. 602 402 248; www.niechciezakole.pl

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

www.ksow.pl

 

 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.