- To były targi, na których trzeba było być! – tak Tomasz Parzybut, prezes SRW RP, mówi o Międzynarodowych Targach VIETFOOD & BEVERAGE 2024, które w dniach 8-10 sierpnia odbywały się w Ho Chi Minh – Takich wyjazdów powinno być jak najwięcej, ponieważ otwierają szeroko drzwi dla eksporterów polskiej żywności.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest członkiem konsorcjum, które wraz z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw realizuje trzyletni program promocji wieprzowiny, wołowiny i jabłek. Program „Taste Europe!” jest prezentowany w trzech krajach Azji: Japonii, Singapurze i Wietnamie.
W wyjeździe uczestniczyli między innymi przedstawiciele firm członkowskich SRW RP: ZM Mokobody, Wędlinka, ZM Skiba, Promar, Wil-Sad. Gościem wyjazdu do Ho Chi Minh był Janusz Walczak, przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W wydarzeniu uczestniczył także Andrzej Arendarski, prezydent Krajowej Izby Gospodarczej.
- Udział w Targach VIETFOOD & BEVERAGE 2024 był pracowity i owocny – mówi Tomasz Parzybut. – Nasze stoisko i program przez cały czas trwania targów wzbudzało ogromne zainteresowanie. Podobnie konferencje prasowe oraz spotkania B2B, organizowane dla przedsiębiorców z Wietnamu, którzy zajmują się importem produktów mięsnych i owoców. A trzeba koniecznie podkreślić, że właśnie ten kraj nastawiony jest głównie na tzw. piątą ćwiartkę wieprzową. W ubiegłym roku polscy eksporterzy wysłali 20 tysięcy ton wieprzowiny. Liczmy, że w tym roku eksport do Wietnamu wyraźnie wzrośnie.
Przedstawiciele SRW RP podczas pobytu w Ho Chi Minh odwiedzali sieci handlowe. Te wizyty były bardzo ważne dla przedstawicieli firm mięsnych, ponieważ mogli zobaczyć jak zorganizowany jest handel i dystrybucja mięsa w Wietnamie.
- Polskie firmy coraz odważniej i efektywniej wchodzą na rynek wietnamski – mówi prezes SRW RP. – Przykładem niech będzie Wil-Sad, który wysyła jabłka. Jest bardzo dobrze znanym eksporterem w Wietnamie, choćby z reklam prezentowanych w tamtejszej telewizji. Polscy przedsiębiorcy z branży mięsnej doskonale zdają sobie sprawę, że poza Hongkongiem właśnie Wietnam jest tym strategicznym kierunkiem. Zwiększa się asortyment eksportowy do tego kraju, gdzie będzie można wysyłać wołowinę. Lista polskich zakładów już pojawiła się na stronie wietnamskiego Departamentu Zdrowia Zwierząt. Nasi eksporterzy z niecierpliwością czekają także na otwarcie rynku Filipin, gdzie po umożliwieniu eksportu mięsa drobiowego rodzi się realna szansa uruchomienia także eksportu wieprzowiny.
Realizacja pierwszego roku programu promocji „Taste Europe!” zakończyła się wyjątkowo pozytywnymi opiniami i wnioskami. Zarząd SRW RP uznał, że warto podzielić się nimi z mediami. Niebawem odbędzie się konferencja prasowa, z udziałem realizatorów programu, a także osobami profesjonalnie zajmującymi się wspieraniem eksportu żywności.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |