- Zawieszenie przez Chiny importu drobiu z Polski - z powodu wykrytej u nas grypy ptaków - nie wpłynie na ustalenia, które dotyczą regionalizacji. Mają być sfinalizowane do końca tego roku – powiedział dla PAP Krzysztof Jażdżewski, Główny Lekarz Weterynarii.
Tymczasem wstrzymanie przez Chiny importu drobiu dotyczy całej Polski i 9 zakładów dopuszczonych do sprzedaży mięsa drobiowego na tamtejszym rynku. Powodem było stwierdzenia w Polsce nowego ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków. W porozumieniu, jakie zostało zawarte z Chinami, znajduje się zastrzeżenie, które przewiduje, że rozmowy i ustalenia dotyczące regionalizacji nie są zawieszane, nawet gdy wystąpi ognisko HAPI, a Polska utraci status kraju wolnego od tego wirusa.
Do końca tego roku mają się zakończyć polsko-chińskie negocjacje dotyczące regionalizacji. Jeśli dojdzie do porozumienia, będzie można eksportować polskie mięso drobiowe do Chin, nawet w przypadku stwierdzenia ogniska grypy ptaków.
Przypomnijmy, że regionalizacja umożliwia wysyłkę mięsa drobiowego z miejsc wolnych od HAPI. Dariusz Goszczyński, prezes KRD-IG, w rozmowie z PAP podkreślił: - Wszczęta przez Chiny procedura zawieszenia importu drobiu z Polski ma charakter rutynowy, a branża liczyła się z tym, iż dojdzie do podobnej sytuacji. To pokazuje, że regionalizacja jest kluczowa dla zachowania ciągłości eksportu. Regionalizacja przyczyni się do płynności eksportu do Chin. Na sprzedaż mięsa drobiowego na rynek tego kraju liczy około 20 polskich zakładów mięsnych.
Źródło: PAP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |