Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega konsumentów przed roślinnymi zamiennikami mięsa i mleka. Okazuje się, że ich spożywanie szkodzi zdrowiu i może powodować nadwagę, choroby sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych.
Z raportu wynika, że substytuty roślinne, to żywność przetworzona. Oznacza to, że mają one wysoką gęstość energetyczną, wysoką zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, a przy tym są ubogie w błonnik, witaminy i niezbędne minerały. Krótko mówiąc, jest to kombinacja szkodliwa dla zdrowia, która nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą naturalnej żywności pochodzenia zwierzęcego, którą rzekomo zastępują. Nie są równoważne, nawet jeśli nazywają siebie „analogami mięsa” lub „substytutami mleka”.
Sytuacja jest niepokojąca, ponieważ konsumenci są przekonani, że te produkty są zdrowe, ponieważ są pochodzenia roślinnego, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest”. Według WHO, roślinne substytuty mięsa i mleka szkodzą zdrowiu, nie mając nic wspólnego z wartościami odżywczymi produktów, których rzekomo zastępują.
więcej na stronie kalendarzrolnikow.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |