Unia Europejska dokona jesienią przeglądu swoich przepisów, dotyczących dobrostanu zwierząt, które stały się częścią strategii „Od pola do stołu” - informuje agencja Belga. W UE obowiązują jedne z najwyższych na świecie standardów w zakresie dobrostanu zwierząt, a ustawodawstwo dotyczy głównie zwierząt gospodarskich.
Od dziesięcioleci Unia Europejska pracuje nad zharmonizowanym prawodawstwem, aby utrzymać wysoki poziom zdrowia i dobrostanu zwierząt we wszystkich państwach członkowskich. Wiele przepisów dotyczy zwierząt hodowlanych. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę, że UE ma około 6 mld brojlerów, 365,9 mln kur niosek, 143 mln świń, 77 mln bydła, 62 mln owiec i 12 mln kóz.
Jak informuje Belga: W 1974 r. wprowadzono w życie pierwszą w Europie ustawę o dobrostanie zwierząt. Obejmowała ubój zwierząt. Następnie przyjęto przepisy dotyczące transportu zwierząt i różnych rodzajów produkcji zwierzęcej. Przez lata Komisja Europejska opracowała dodatkowe przepisy, które mają na celu ochronę zwierząt hodowlanych, w tym szczegółowe dyrektywy obejmujące ochronę zwierząt, takich jak cielęta, świnie, kury nioski i kurczęta hodowane do produkcji mięsa. Te przepisy UE dotyczące dobrostanu zwierząt uwzględniają „pięć swobód”: wolność od głodu i pragnienia; wolność od dyskomfortu; wolność od bólu, urazów i chorób; wolność od strachu i cierpienia; wolność wyrażania normalnego zachowania.
W Polsce na program „Dobrostan zwierząt” rząd przeznaczył ponad 1,4 mld euro, czyli najwięcej w Unii Europejskiej.
Na podstawie inf. PAP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |