Łukasz Wielgat, wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, był uczestnikiem wydarzenia sportowo-towarzysko-biznesowego: FRIZO Polish Food Cup 2025 i z wielkim uznaniem mówi o jego organizacji. Turniej adresowany do miłośników tenisa z branży spożywczej przyciągnął dziesiątki amatorów tego popularnego sportu. Do podsumowania tego wydarzenia niebawem wrócimy.
Tym razem jednak informacja o sukcesie firmy, w której na co dzień pracuje dyrektor Łukasz Wielgat. Otóż - 1 września 2025 roku rektor Politechniki Bydgoskiej, prof. Marek Adamski, podpisał umowę o współpracy z Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, reprezentowaną przez Marcina Kłosowicza, prezesa Spółdzielni.
Uczelnia nawiązała tym samym współpracę z Zakładem Mięsnym GS SH Pruszcz, którego szefem jest właśnie Łukasz Wielgat.
- To dla nas duże wyróżnienie - podkreśla dyrektor Wielgat. - Nasz zakład systematycznie się rozwija. Jesteśmy w trakcie jego rozbudowy. Kilka lat temu w masarni pracowało kilka osób. Dziś - w Zakładzie Mięsnym - zatrudniamy około 40 pracowników i myślimy o dalszym zwiększaniu załogi. Jesteśmy obecni na polskim rynku od Warszawy po Śląsk, ciesząc się niezmiennie dobrą renomą. Umowa z Politechniką to swego rodzaju podsumowanie naszych ambicji. Będziemy bowiem pracownią dla studentów tej uczelni, położonej niewiele ponad 30 kilometrów od Bydgoszczy.
Celem naukowców, którzy będą współpracować z GS w Pruszczu, jest budowanie marki świadomego producenta i konsumenta surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, a także wsparcie w kształceniu zootechników i inspektorów weterynarii z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej.
Dodajmy, że spółdzielnia w Pruszczu zatrudnia ogółem ponad 200 osób i jest jedną z największych w Polsce. W spotkaniu, podczas którego podpisano umowę, uczestniczył także dyrektor Zakładu Mięsnego Łukasz Wielgat oraz mgr inż. Sebastian Wlaźlak, przedstawiciel Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej (na zdjęciu z prof. Markiem Adamskim i prezesem Marcinem Kłosowiczem).
Dla podkreślenia wagi informacji o umowie Politechniki ze Spółdzielnią w Pruszczu dodajmy, że 2 września 2025 roku prof. dr hab. inż. Marek Adamski podpisał list intencyjny dotyczący współpracy pomiędzy Politechniką Bydgoską a Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie. To porozumienie ma na celu podniesienie jakości kształcenia, wsparciu w kreowaniu wizerunku oraz partnerskiej organizacji studiów podyplomowych „Administracja i doradztwo w rolnictwie”.
Gratulujemy sukcesów i czekamy na kolejne w branży mięsnej.
BS
Fot. Archiwum GS „SCh” w Pruszczu
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |