Uczniowski konkurs w Stuttgarcie

02.10.2023

Już niespełna trzy tygodnie do wydarzenia, o którym mówi się z nadzieją nie tylko w Stowarzyszeniu
Rzeźników i Wędliniarzy RP, ale także w kilku placówkach Sieci Szkół Rolniczych, działających pod
patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Reprezentanci czterech z tych szkół, a są to:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu, Sędziejowicach, Swarożynie i Brzostowie -
będą uczestniczyć w konkursie wędliniarskim, który odbędzie się 23 października 2023 r. w Messe
Stuttgart w Niemczech. Celem konkursu jest promocja wyrobów wędliniarskich. Dla polskich
organizatorów i uczestników to także promocja zawodu wędliniarza.


Tomasz Parzybut, prezes SRW RP przypomina, że swego rodzaju wstępem do udziału w SÜFFA -
Specjalistycznych Targach Branży Mięsnej w Stuttgarcie – był konkurs dla uczniów szkół rolniczych,
który zorganizowało Stowarzyszenie. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kiełbasa uczniowska” odbywał
się w maju w ZSCKR w Kowalu. Spośród laureatów tej wędliniarskiej rywalizacji wyłoniono czworo
uczniów, którzy wezmą udział we wspomnianym konkursie w Niemczech.


Na SÜFFA w Stuttgarcie zaprezentują się dwie dwuosobowe drużyny. Zadaniem uczestników będzie
przygotowanie talerza z mięsem do grillowania, talerza wędlin, talerza z szynką oraz talerza kanapek.
Ocenie podlegać będą głównie smak wędlin oraz dekoracje.


Jednym z jurorów konkursu, a teraz szkoleniowcem czwórki naszych reprezentantów, jest Krystian
Dreszler, współwłaściciel Masarni z Tradycją „Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego. Warsztaty
prowadzone przez pana Krystiana odbywają się w kolejnych szkołach.


- Konkurs majowy, a także przygotowania do konkursu w Stuttgarcie są organizowane przez
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, a finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
– mówi Krystian Dreszler. – Uczniowie z Polski po raz pierwszy wezmą udział w tych mięsnych
zmaganiach na targach SÜFFA. A są to: Oliwier Szombierski z ZSCKR w Kowalu, Mikołaj Cieślarek z
ZSCKR w Sędziejowicach, Aurelia Gerowska z ZSCKR w Swarożynie i Patryk Michałowski z ZSCKR w
Brzostowie. W organizacji warsztatów uczestniczą także nauczyciele ze wspomnianych szkół. O
uczniach mogę powiedzieć, że to prawdziwi pasjonaci swojego przyszłego zawodu, z udziałem
których w konkursie wiążemy duże nadzieje.


Krystian Dreszler wraz z bratem prowadzi Masarnię z Tradycją, liczącą ponad 70 lat. Jest członkiem
Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Włączył się w akcję mającą na celu popularyzację
zawodu wędliniarza. – Ten zawód, w odróżnieniu od zawodu kucharza, nie cieszy się dużą
popularnością wśród młodzieży. Uważam, że naszym obowiązkiem jest propagować ten zawód, ale
także promować mięso i wędliny dobrej jakości i smaku wśród młodzieży. Chcemy pokazać się w
Stuttgarcie z jak najlepszej strony, ponieważ to będzie pierwszy nasz udział w międzynarodowej
obsadzie. Chcemy się sprawdzić i kontynuować takie zmagania w kraju i zagranicą w kolejnych latach.
Program promocji zakłada wieloletnie działania, dlatego już bacznie przyglądamy się uczniom z
młodszych klas szkół rolniczych, którzy mają predyspozycje do zawodu wędliniarza.
BS
 

Fot. ZSCKR W Kowalu

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.