Statystyczny Polak zjada prawie 20 kg wędlin rocznie. Jakie to wędliny? W programie Uwaga TVN między innymi Janusz Marcyniuk, członek Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, właściciel masarni Specjały z Borów, odpowiadał na to pytanie. I choć program został wyemitowany w wieczór wyborczy, to jednak kiełbasa, o której także była mowa, nie była „kiełbasą wyborczą”.
Przemysł mięsny to jedna z najpotężniejszych gałęzi przemysłu w Polsce – podkreślają realizatorzy programu: - W naszym kraju działa ponda 1200 zakładów przemysłu mięsnego. Wytwarzają one 4 tysiące ton wędlin na dobę, czyli rocznie koło 1 miliona ton. To powoduje, że wartość rynku mięsnego w naszym kraju szacuje się na 77 mld złotych. Wędliny nie są głównym składnikiem naszego pożywienia, ale zajmują w codziennym menu wysokie miejsce. Przez lata spożycie ich utrzymuje się w Polsce na stałym poziomie – miesięcznie ponad 1,5 kilograma.
Anna Makowska, doradczyni żywieniowa, oceniała jakość wędlin w różnym odstępie czasu: - Po kilku dniach te najtańsze zaczęły się świecić, zrobiły się oślizgłe. Wędlina drobiowa na pewno się popsuła, co widać i czuć. Ta najdroższa po prostu zrobiła się sucha i nie pachnie brzydko – podsumowała, podpowiadając jak przechowywać wędliny, by długo utrzymywały jakość i smak.
Na pytanie: jak rozpoznać wędliny, które mają dobrą jakość - odpowiadał Janusz Marcyniuk, który zajmuje się naturalną hodowlą drobiu i produkcją naturalnych wędlin: - Kiedyś były normy, teraz ich nie ma, a niska cena czyni cuda – podkreślał właściciel Specjałów z Borów. - My już nie doceniamy tej dobrej kiełbasy. Jakbyśmy wszyscy o tym zapomnieli, nawet ludzie po pięćdziesiątce już nie do końca pamiętają…
Czy ten program TVN wywoła dyskusję w branży i wśród konsumentów, a może z uwagi na czas wyborczych wydarzeń nie zyska zainteresowania? Jest szansa, by go zobaczyć. Kto nie widział reportażu, może obejrzeć go na https://uwaga.tvn.pl/reportaze/jak-rozpoznac-zdrowa-naturalna-wedline-dlaczego-z-szynki-wycieka-woda-raport-uwagi-st7389605
Na podstawie Uwaga TVN z dnia 15.10.2023 r.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |