Wydarzenie pod hasłem DNI PRZEMYSŁU MIESNEGO, organizowane od 1993 roku pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i połączone z ogłoszeniem wyników Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, odbędzie się po raz 54.
W ramach konkursu wyróżnieni zostaną tylko najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne w Polsce. Na wystawie, która odbędzie się 18 maja 2023 roku w Domu Technika NOT w Warszawie, zaprezentowanych zostanie blisko 140 produktów mięsnych najwyższej jakości z 40 zakładów produkcyjnych w Polsce.
Nagrodzone produkty będą mogły być oznakowane znakiem towarowym PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
W ramach 54.DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEG odbędzie się seminarium pt. „Nowe Wyzwania dla przemysłu mięsnego”. Program jest następujący:
10:00 - Powitanie uczestników i otwarcie sympozjum – Artur Hugo Świergiel, dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB) w Warszawie
10:15 – 10:40 Aktualne prace Komisji Europejskiej w zakresie znakowania żywności –Bożena Pławska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
10:40 – 11:30 Zmiany przepisów w zakresie stosowania azotynów i azotanów w produktach mięsnych – Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
12:00 – 12:40 Doniesienia Firm współpracujących z przemysłem mięsnym i drobiarskim o nowościach technicznych i technologicznych
12:40 – 13:30 Zmiany w klasyfikacja SEUROP tusz wieprzowych - nowe wyzwania – Dariusz Lisiak, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB w Poznaniu
14:00 Ogłoszenie wyników 55. KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2023
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |