Technologie łączą branże

04.11.2025

Konferencja Forum Mięsne Technologie 2025 odbyła się w dniach 28-30 października w hotelu CUKROWNIA ŻNIN pod Bydgoszczą. W spotkaniu uczestniczyło ponad 350 osób, które reprezentowały firmy dostawcze oraz czołowe zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiarskiego.

Obecni na Forum dostawcy technologii zaprezentowali swoje najnowsze rozwiązania podczas paneli prelekcyjnych oraz na 70 stoiskach targowych. Oszczędność energetyczna zakładów, zwiększenie wydajności i konkurencyjności to główne tematy, jakie były poruszane i na których skupiała się uwaga kadry zarządzającej przemysłem mięsnym. W prelekcjach, podzielonych na około 40 paneli tematycznych, poruszono tak ważne dla branży zagadnienia, jak: wpływ nowoczesnych technologii na rentowność zakładów, optymalizacja kosztów, bezpieczeństwo energetyczne, innowacyjne rozwiązania technologiczne czy też
kwestie prawne oraz fundusze unijne.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się debata pt.: „Korzyści, szanse i zagrożenia dla branży mięsnej - co nas czeka w najbliższej przyszłości? Pytania i odpowiedzi". Poruszono w niej tematy obecnej sytuacji branży oraz wyzwań stojących przed nią w najbliższym czasie. Prowadzącym debatę był Witold Katner, a jej uczestnikami: Łukasz Wielgat (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP), lek. wet. Karolina Florek (Główny Inspektorat Weterynarii), Grażyna Franica-Socha (Zakład BRADO-2) oraz Adam Zdanowski (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego).
Forum Mięsne Technologie 2025 pokazało, jak ważnym elementem prowadzenia biznesu jest możliwość bezpośredniej relacji z kontrahentami. W opinii wielu uczestników było to bardzo pożyteczne spotkanie, a nawiązane kontakty mogą przełożyć się na konkretne efekty już po konferencji.
Podczas gali wieńczącej dwudniowe Forum wręczono nagrody redakcji Mięsne Technologie. „ORŁY 2025”, przyznawane dla zakładów przetwórczych oraz firm dostawczych, które wykazały się dużą innowacyjnością, dynamicznym rozwojem i jakością swoich produktów i usług, otrzymały: Zakłady Mięsne BRADO-2, Zakład drobiarski LECH-DRÓB, Zakład Masarski KRAWCZYK, Masarnia Władysławowo ZAWISTOWSKI, Firma NIEWIEŚCIN, Przetwórstwo Mięsne LUKULLUS, Grupa SOKOŁÓW S.A. oraz Oddział w Sokołowie Podlaskim, UBOJNIA RYTEL, FOLGA – rozwiązania HR dla branży mięsnej, STIGEN – producent wytwornic pary czystej.
Informacja: Mięsne Technologie
Fot. Mięsne Technologie

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.