Trzeba przyznać, że w Zarządzie i Biurze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP koniec listopada przynosi wiele nowych, ciekawych informacji.
Przede wszystkim nie ustają prace związane z bożonarodzeniową akcją charytatywną. Przyjmowane są zgłoszenia z zakładów członkowskich, które zadeklarowały dostarczenie produktów mięsnych do paczek świątecznych. Trwają ustalenia asortymentu. Rzecz w tym, by obdarowani mogli skosztować różnych mięsnych produktów. Przypomnijmy, że zgłoszenia udziału w akcji przyjmowane są tylko do 1 grudnia.
Działania pracowników Biura SRW RP skupiają się na organizacji szkoleń i webinarów. W listopadzie zorganizowano 3 takie spotkania online dla firm członkowskich. 27 listopada odbyło się szkolenie „Energia przyszłości już dziś – DSR jako nowe źródło stabilności i korzyści dla przemysłu”, prowadzone przez specjalistów z Enel X Polska. Na 9 grudnia zaplanowano szkolnie poświęcone praktycznym aspektom wdrażania Rozporządzenia EUDR (EU Deforestation Regulation), przygotowane przez
ekspertów Hamiltona, a na 10 grudnia DUE Consulting zaprasza członków Stowarzyszenia na webinar dotyczący możliwości wsparcia finansowego w konkursie I.10.7.1 „Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości”.
Biuro SRW RP zakończyło właśnie dokumentowanie wszystkich wydarzeń związanych z unijnym programem promocji „Taste Europe!” w roku 2025. Trzeci rok funkcjonowania programu i jego planowanie rozpocznie się już 1 grudnia. Kolejne wyjazdy promocyjne do Wietnamu, Japonii i Singapuru odbędą się w roku 2026.
Wyjątkowym, bo zimowym, finałem programów promocyjnych SRW RP w kraju będzie konkurs dla konsumentów pod hasłem: „Co wiesz o wołowinie”. Plenerowe spotkanie ze smakoszami dań i przekąsek z mięsa wołowego odbędzie się w najbliższą sobotę (29 listopada) na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.
Tomasz Parzybut spotkał się z rodziną Kazimierza Stańczyka, Honorowego Prezesa SRW RP, w piątą rocznicę jego śmierci. Odwiedził także jego grób, gdzie złożył kwiaty w imieniu członków Stowarzyszenia.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się czwartek (27.11) spotkanie z Dorotą Bocheńską, głównym inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Joanną Trybus, dyrektorem Departamentu Rynków Rolnych i Energii. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele czterech organizacji branżowych – SRW RP, KRD-IG, UPEMI i Związku Polskie Mięso. Rozmowy dotyczyły dyskusji toczącej się w kraju i Brukseli wokół stosowania i ochrony nazw produktów
mięsnych w zamiennikach roślinnych.
Tomasz Parzybut podkreśla: - Nadrzędnym celem środowiska branżowego jest zapewnienie właściwych warunków funkcjonowania i ochrony sektora mięsnego. W naszej ocenie projekt w obecnym brzmieniu nie gwarantuje pełnej ochrony interesów branży, co rodzi konieczność jego doprecyzowania. Prezes SRW RP wystosował pismo do pani dyrektor Joanny Trybus, w którym przedstawił kluczowe punkty dotyczące regulacji definicji nazw produktów mięsnych i roślinnych. Stanowisko polskich organizacji z branży mięsnych zostanie przedstawione podczas prac w Brukseli, które zaplanowano na pierwszy tydzień grudnia.
| Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
|---|---|
| ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
| +48 22 6350184 507-130-369 |
|
| biuro@srw.org.pl |