W marcu jak w garncu – powiadają – co ma dowodzić, że pogoda zmienną jest. Niezmienna jest natomiast atmosfera wytężonej pracy w siedzibie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP przy ul. Miodowej 14 w Warszawie. Ta informacja dowiedzie, że choć różnorodne są wyzwania Rady, Zarządu i Biura, to jest ich i w tym miesiącu bez liku.
Zacznijmy od wyjazdu na targi FOODEX JAPAN 2025 w Tokio. Wczoraj pisaliśmy o tej wyjątkowej, jubileuszowej imprezie wystawienniczej. Wśród ponad 3 tysięcy wystawców z całego świata swoje produkty spożywcze promować będzie blisko 50 wystawców z Polski. Specjale stoisko unijne kampanii promocyjnej „Taste Europe!” przygotowało konsorcjum, które tworzą Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- Jedziemy na te targi mocną reprezentacją polskich eksportowych zakładów mięsnych, między innymi z Warmią i Cedrobem, z którym liczymy na nawiązanie ścisłej współpracy – mówi Tomasz Parzybut. – W ramach naszej prezentacji targowej zaplanowaliśmy w Tokio konferencję prasową, wieczór branżowy i liczne spotkanie B2B oraz oryginalne pokazy kulinarne z degustacjami dań mięsno-owocowych. To wydarzenie z polskim udziałem zwiększa rangę dzięki udziale wiceministra rolnictwa Michała Kołodziejczaka, zastępcy głównego lekarza weterynarii Pawła Meyera oraz Henryka Smolarza, dyrektora generalnego KOWR.
Nie tylko targami w Japonii SRW żyje. Już dziś (6 marca) w Ośrodku Doradztwa Rolniczego Minikowie odbywa się kolejne szkolenie z rozbioru mięsa wołowego. Te spotkania z Krystianem Dreszlerem, który udziela instruktarzu, cieszą się ogromnym zainteresowaniem rolników, planujących uruchomienie RHD w swoim gospodarstwie, poszerzone o sprzedaż mięsa wołowego. Kolejny etap tego szkolenia, dedykowany uczniom, odbędzie się w ZS CKR w Kowalu.
Dziś odbywa się także spotkanie z ministrem rolnictwa Czesławem Siekierskim. Jego tematem będzie m.in. rozszerzona odpowiedzialność producenta. RSO to problem, który budzi wielkie emocje wśród szefów zakładów mięsnych. Okazuje się bowiem, że pociąga za sobą kolejne potężne wydatki.
Producenci nie ukrywają, że dla nich jest nowym parapodatkiem.
- Pieniądze z RSO mają trafiać do popularnych PSZOK-ów – punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych – przypomina Tomasz Parzybut. – Jeśli na koniec roku okaże się, że odzysk odpadów jest mniejszy niż zakładano, to w konsekwencji koszty znów uderzą w zakłady. Będziemy chcieli przekazać nasze obawy ministrowi rolnictwa, wskazując że proponowane rozwiązanie nie jest dopracowane. Kolejne koszty, które spadną w tym roku na większe zakłady mięsne wiążą się z przygotowaniem raportowania ESG. Dochodzą do nas informacje, że dla dużej firmy średni koszt to około 700 tysięcy złotych i więcej. I ten temat chcemy poruszyć podczas spotkania z ministrem.
Właśnie ten problem będzie omawiany podczas szkolenia, organizowanego przez SRW RP, z zakresu raportowania ESG. Szkolenie odbędzie się 18 marca i będzie prowadzone online przez współpracującą ze Stowarzyszeniem firmą wspierającą K-Energy Partners. Temat szkolenia, czemu nie można się dziwić, cieszy się ogromnym zainteresowaniem.
Wiele czasu członkom Zarządu i pracownikom Biura SRW wypełniają zadania związane z przygotowaniem II edycji Biało-czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, która odbędzie się 23 maja br. w Warszawie. Zgłaszają się już firmy, które chcą uczestniczyć w promocji swoich produktów przeznaczonych dla branży mięsnej. Przygotowywany jest konkurs wędliniarski, do udziału w którym już zgłaszają się kolejne zakłady. Ten konkurs w założeniu ma nawiązywać do przedwojennej tradycji SRW.
Przedstawiciele Stowarzyszenia będą uczestniczyć w wielkim rolniczym wydarzeniu, jakim jest Europejskie Forum Rolnictwa w Jasionce w dniach 26-27 marca. Jednym z prelegentów będzie Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. Stowarzyszenie w trakcie Forum będzie promować polską wołowinę w postaci różnorodnych przekąsek i dań z tego coraz bardziej popularnego mięsa.
Zatem – jak wspomniano we wstępie – marcowy garniec obfituje ważnymi wydarzeniami i tematami.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |