Tak smakuje jakość

12.11.2024

Podczas Targów Marek Własnych Kielce 2024 odbyła się II edycja konkursu „Smak Jakości®”. Konkurs organizuje redakcja „Rzeźnika Polskiego”. Wzięły w nim udział 34 zakłady mięsne, które do oceny zgłosiły ponad 100 produktów. Wyroby rywalizowały w pięciu kategoriach: Smak Innowacji, Smak Wygody, Smak Natury, Smak Premium oraz Kooperator.

Przewodniczącą komisji konkursowej była Celina Nierodkiewicz, która podkreśla, że liczba nadesłanych do oceny produktów zaskoczyła jurorów. – Z drugiej strony, obserwując rozwijający się marketing internetowy nie dziwię się, że firmy przetwórcze chcą pokazywać szerokim rzeszom konsumentów swoje najlepsze produkty, a ich najszybszą reklamą może być na przykład Facebook – mówi Celina Nierodkiewicz. – Wśród dostarczonych wyrobów było wiele nowości, produktów innowacyjnych i tzw. wygodnych. I to też nie dziwi, ponieważ coraz więcej konsumentów sięga po produkty, które są gotowe do spożycia tylko po  podgrzaniu.
Nowościami, jakie oceniali jurorzy, była m.in. wolno gotowana kaczka czy gęś z kaszą, buliony mięsne, a także wyroby wyprodukowane przez zakład przetwórczy na zlecenie określonej firmy, np. przyprawowej.
- Wśród ocenianych przez nas produktów bardzo dużo zaliczono do grypy premium, a to oznacza, że były nie tylko smaczne, spełniając przy tym wszystkie wymogi organoleptyczne, ale też przygotowane na najwyższym poziomie technologicznym. Przyznaję, że konkurencja była ogromna, a wyroby prima sort. Dlatego chylę czoła przed wszystkimi przetwórcami - uczestnikami konkursu, przed członkami komisji, którzy podołali wyzwaniu, a także organizatorami, którzy stanęli na wysokości zadania – podsumowała Celina Nierodkiewicz.
Laureaci konkursu:
Smak Wygody:
1 miejsce: Duda Pasta z kurczaka z borowikami - CEDROB Foods S.A.
2 miejsce: Noga z gęsi wolno gotowana z kaszą – DELICO Sp. z o.o.
3 miejsce: Smalec z mięsem - Zakłady Mięsne SALTOWSKI
Smak Natury
1 miejsce: Wątrobianka - WALDI Zakłady Mięsne Sp. z o.o Sp.k.
2 miejsce: Filet z kaczki z dodatkiem sosu słodkiego chilli - Zakłady Mięsne MIELCZAREK
3 miejsce: Szynka z tłuszczykiem - Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A.
Smak Premium
1 miejsce: Szynka dojrzewająca - Zakład Przetwórstwa Mięsnego MAXPOL Sp. z o.o.
2 miejsce: Pasztet z indyka - Zakład Mięsny „MOŚCIBRODY” Sp. z o.o.
3 miejsce: Boczek cesarski pieczony - Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp.k.
Smak Innowacji
1 miejsce: Pasztet z kaczką - Firma SŁOMIŃSKI od 1904 Dominik Słominski-Fabiś

2 miejsce: Indyk po azjatycku w kawałkach - WIELKOPOLSKI INDYK Sp. z o.o.
3 miejsce: Wieprzowinka w galarecie - Zakłady Mięsne KOZŁOWSKI Sp. z o.o.
Kooperator
1 miejsce: Boczek w śliwce zanurzony - Zakład Mięsny KOŁDRAS/Inwestel Sp. z o.o.
2 miejsce: Wolno gotowane żeberka z kapustą i boczkiem - INWESTEL Sp. z o.o.
3 miejsce: Salami cacciatore - ManGO! Group Sp. z o.o. produkty z laboratorium GBB Group

Wyniki konkursu „Smak Jakości®” zostały ogłoszone i nagrody wręczone podczas Uroczystej Gali, która miała miejsce w czasie Targów Marek Własnych. Wszystkim uczestnikom i laureatom serdecznie gratulujemy. Firmy, które zostały podkreślone
w teście wytłuszczeniem, to zakłady członkowskie SRW RP.
Sponsorem generalnym konkursu byłą firma ULMA PACKAGING Polska.
BS
Źródło: Rzeźnik Polski
Fot. Targi Kielce

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.