Podczas tegorocznych targów Smaki Regionów (MTP 27-29 września) zakończono dwa konkursy na najlepsze produkty lokalne i regionalne. Złote Medale MTP i Perły, przyznawane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, trafiły do wielu małych firm z różnych stron kraju. Cieszy fakt, że wśród nagrodzonych znalazło się wielu producentów tradycyjnych wyrobów mięsnych.
Uznanie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów znalazła Szynka Rzeźnika jak Dawniej. Ta znakomita wędlina została wyprodukowana w Masarni Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Żukowie. Statuetka Perła 2024 to kolejna nagroda dla tej popularnej nie tylko na Kaszubach wytwórni tradycyjnych produktów mięsnych.
Podczas targów Smaki Regionów Spółdzielnia z Żukowa, jako reprezentant Pomorza, wystawiała na własnym stoisku, bogatym w różnorodne produkty, w tym mięsne. Reklamowano także nagrodzoną szynkę, której smak mogło poznać wielu odwiedzających regionalny pawilon.
Dodajmy, że Masarnia Żukowo i jej kierownik Tadeusz Pupacz od lat należą do Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Tym bardziej miło nam zatem pogratulować kolejnego sukcesu.
BS
Fot. Masarnia Żukowo
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |