Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP już dziś zaprasza wszystkich członków organizacji, zainteresowanych rozwojem swoich firm, na szkolenie poświęcone dofinansowaniom w branży mięsnej w 2025 roku.
– Muszę podkreślić, że form wsparcia dla właścicieli firm mięsnych będzie w tym roku bardzo dużo – mówi Tomasz Parzybut i wymienia: - To są niskooprocentowane pożyczki, udział w krajowych i regionalnych programach rozwoju branży. Bardzo zależy nam na tym, by właściciele zakładów korzystali z możliwości, jakie przygotowała dla nich Komisja Europejska i polski rząd. Zakłady – jak tlenu - potrzebują wsparcia finansowego na rozbudowę, modernizację czy automatyzację, zakup nieruchomości i zmian w dostawie energii. Systematyczny rozwój firmy ostatecznie decyduje o jej konkurencyjności na rynku. Liczymy na dużą frekwencję podczas tego webinaru.
To szkolenie, jako jedno z najważniejszych działań Zarządu w lutym, odbędzie się formie online. Webinarium pt.: „Oszczędzanie czy zarabianie? Dlaczego nie jedno i drugie?”, zaplanowane na 19 lutego, przygotowały trzy firmy wspierające SRW RP – Due Consulting, Ferox i Da Vinci.
Kolejnym bardzo istotnym zagadnieniem jest raportowanie ESG. Ten proces zbierania, analizy i publikowania informacji o działaniach firmy w trzech obszarach: środowisko, społeczna odpowiedzialność i ład korporacyjny jest niezwykle ważny w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Pomaga pokazać, jak jego działalność wpływa na otoczenie i w jaki sposób realizowane są cele zrównoważonego rozwoju.
- Z informacji, jakie do nas trafiają wynika, że nadal wielu członków SRW ma problem z poznaniem zasad tworzenia raportów ESG – mówi Tomasz Parzybut. – Zdecydowaliśmy się zatem na przygotowanie kolejnego szkolenia, które będzie poświęcone raportowaniu. To webinarium odbędzie się w marcu.
Marzec to dla członków SRW także miesiąc dalekich służbowych podróży. Właśnie zakończono nabór uczestników międzynarodowych targów FOODEX Japan 2025, które w dniach 11-14 marca odbędą się w Tokio. To wyjątkowe wydarzenie. FOODEX Japan odbędzie się bowiem po raz 50. Nic zatem dziwnego, że te największe azjatyckie targi zgromadzą ponad 3000 wystawców z ponad 60 krajów. Wśród nich będzie także reprezentacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, które wraz z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw tworzy konsorcjum unijnej kampanii promocyjnej „Taste Europe!”.
Wraz z grupą przedsiębiorców z obu organizacji w targach udział wezmą reprezentanci kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Celem delegacji są spotkania z przedstawicielami japońskich władz, których ukoronowaniem będzie uzgodnienie warunków eksportu mięsa drobiowego po obróbce cieplnej.
Kolejny wyjazd z programem „Taste Europe!” zaplanowano na kwiecień. Zainteresowanie właścicieli firm mięsnych udziałem w targach FHA Food&Beverage jest bardzo duże. Ten kierunek eksportowy może okazać się ważnym dla wielu firm z branży mięsnej. Stąd, by wzmocnić działania eksportowe, szefowie SRW RP zaprosili do Polski delegację Singapurczyków, którzy odpowiadają za import naszych produktów. Wizytę wstępnie zaplanowano na marzec br.
20 lutego w Brukseli odbędzie się spotkanie w Copa Cogeca. Udział w nim weźmie m.in. prezes Tomasz Parzybut. Głównym tematem rozmają być działania związane z ochroną określeń produktów mięsnych. W wielu krajach Unii prace w tym zakresie są bardzo zaawansowane, w Polsce ostatnio nieco przyhamowały. Konieczny jest powrót do działań związanych z nazwami i ich „zapożyczeniami” przez branżę produktów roślinnych.
Ważnym tematem, który zostanie poruszony podczas spotkania w Brukseli są nitrozaminy. - To dla wielu naszych producentów szalenie ważny problem. Chcemy w najbliższym czasie zainaugurować badania razem ze specjalistami z SGGW – mówi prezes SRW RP. - Celem tych badań będzie określenie poziomu nitrozamin w wyrobach mięsnych. Dane, na jakich nadal opiera się wielu krytyków i analityków rynku, pochodzą sprzed 20 lat. Jesteśmy przekonani, że poziomy nitrozamin w wędlinach są dziś znacznie niższe. Wykazanie tych zmian z pewnością będzie służyło branży mięsnej.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |