We wtorek 3 grudnia odbyła się konferencja prasowa poświęcona 12. edycji akcji promocyjnej „Świętomięs Polski”, przygotowywanej w Warszawie przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na niedzielę 8 grudnia.
W spotkaniu z przedstawicielami mediów wystąpili jej owspółorganizatorzy. Głównym beneficjentem wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, które reprezentował prezes Tomasz Parzybut. W imieniu współorganizatorów głos zabierali: prof. Jan Klimek, prezes Związku Rzemiosła Polskiego; Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
„Świętomięs Polski”, organizowany po raz dwunasty, propaguje polskie mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zbilansowanej diety. Akcja promocyjna łączy pokazy kulinarne, prelekcje edukacyjne naukowców z uczelni przyrodniczych, występy artystyczne i animacje dla dzieci. Nieodłącznym elementem są pokazy przygotowywania różnorodnych dań mięsnych i ich degustacja. Niewątpliwą atrakcją są wielkie urządzenia kuchenne – patelnia, kocioł i rożen – z pomocą których kucharze przyrządzają setki porcji dań mięsnych.
Jednodniowy festyn to wyjątkowy mięsny festiwal, który miał swoją premierę w Poznaniu w 2011 roku. W kolejnych latach wędrował po największych aglomeracjach Polski. Odwiedził między innymi Gdańsk, Łódź, Wrocław, Chorzów, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin i Białystok.
Adresatem imprezy – jak podkreśla prof. Jan Klimek - są konsumenci i profesjonaliści związani zawodowo ze środowiskiem przetwórców, wędliniarzy, hodowców i technologów żywienia oraz gastronomów i restauratorów. Świętomięs to zatem impreza integracyjna całej branży mięsnej, nie tylko z wybranego regionu. To znakomity przykład współpracy wielu organizacji i instytucji branżowych.
Fot. Archiwum SRW RP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |